Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Οξυγόνο στο Ηρώδειο*

 Γυρνώντας χθες από την δουλειά στο σπίτι άκουσα τυχαία στο ραδιόφωνο ότι ήταν τα γενέθλια του Jean-Michel Jarre. Ο Γάλλος συνθέτης και μουσικός, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και των εκπληκτικών υπαίθριων θεαμάτων έκλεισε τα 74. Η αναφορά και μόνο του ονόματος μου έφερε αναμνήσεις από παλιά. Στο ευρύτερο και νεότερο κοινό συστήθηκε ξανά με τη συναυλία που έδωσε την Πρωτοχρονιά του 2021 από την Notre-Dame στο Παρίσι, εν μέσω Covid.

Ήρθα σε επαφή με το έργο του περίπου στα 18 μου, 2-3 χρόνια πριν την έλευση της νέας χιλιετίας, μέσω των 2 κυριότερων κατ' εμέ, του Oxygene και του Equinoxe. Καθότι εκείνη την εποχή το YouTube και γενικότερα τα online βίντεο ήταν ανύπαρκτα κύριες πηγές ενημέρωσης ήταν η τηλεόραση και κυρίως το MTV με τα μουσικά videos, όποια πληροφορία μπορούσε κανείς να βρει στο πρώιμο διαδίκτυο, τα περιοδικά μουσικής και φυσικά τα δισκάδικα. 

Κάποια χρόνια αργότερα, το 2001, ο Jean-Michel Jarre ήρθε στην Αθήνα για ένα ιδιαίτερο θέαμα. Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο έδωσε μια παράσταση πραγματικά ιδιαίτερη. Ο συνδυασμός μουσικής, του τοπίου, η χρήση φωτισμού και η όλη αύρα ήταν κάτι το μοναδικό. Ήμουν από τους τυχερούς που παρακολούθησαν την παράσταση, παρόλο που καθώς ήμουν φοιτητής το εισιτήριο αντιστοιχούσε σε ένα υπολογίσιμο κομμάτι εξόδων. Κάποιες ευκαιρίες όμως μπορεί να δίνονται μια φορά οπότε είπα να την αδράξω.

*Μπορεί κανείς να δει το θέαμα από τη συναυλία στο Ηρώδειο το μακρινό 2001 στο παρακάτω βίντεο στο YouTube.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου