Ήδη κάποιες πρώτες φωνές αναφέρουν ότι ο δύσκολος χειμώνας δε θα είναι ένας αλλά πολλοί. Οπότε μιλάμε για μια νέα #καθημερινότητα, ακόμη και αν στην Ελλάδα ο καιρός ευνοεί καθώς σε αρκετές περιοχές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σπάνια κάνουν την εμφάνισή τους. Τι μπορεί να κάνει κανείς για να προφυλαχθεί, αυτό είναι το ζητούμενο.
Ένα από τα βασικά που χρειάζεται, έστω και αργά, είναι η εκπαίδευσή μας ως καταναλωτές στην εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκροτημένα εξ' όσων γνωρίζω δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια. Μεμονωμένες φωνές ακούγονται κατά καιρούς, ενώ ορισμένα πυροτεχνήματα τύπου "κλείστε το φουρνάκι" αντιμετωπίζονται με χλεύη. Επιπλέον, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης τύπου Εξοικονομώ Κατ' Οίκον αντιμετωπίστηκαν από ορισμένους δυστυχώς κυρίως εισπρακτικά και όχι στην ουσία του θέματος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εμπλεκόμενων κλάδων.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε οι ίδιοι που άμεσα θα μας δώσει κάποιο όφελος; Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπου είναι εφικτό, αξιοποίηση των νυχτερινών ωραρίων στο ρεύμα (πλυντήρια κτλ). Αποφυγή του στεγνωτηρίου, ευτυχώς ο καιρός και ο ήλιος στις περισσότερες περιοχές μας το επιτρέπει. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για νερό ζεστής χρήσης. Ρύθμιση του θερμοστάτη/ κλιματισμού τόσο στη θέρμανση (στους 19 πχ) και ψύξη (στους 26-27). Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά, το ζήτημα παραμένει η κατάλληλη ενημέρωση. Το ζήτημα πάντως μας αφορά και μας επηρεάζει όλους.
*Σημείωση: η ανάρτηση αφορά στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Για τις ενέργειες που απαιτούνται σε κεντρικό επίπεδο (κράτος, φορείς, επιχειρήσεις) θα γίνει αναφορά σε ξεχωριστό κείμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου