Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Καταναλώνω άρα ψηφίζω καθημερινά

Επαναλαμβάνομαι, το ξέρω αλλά: κάποια στιγμή θα πρέπει σαν καταναλωτές να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά και να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Στις εκλογές ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια, στις αγορές καθημερινά. 

Και εξηγούμαι: οι εταιρείες και τα προϊόντα θα πρέπει να επιλέγονται με κριτήρια βαρύνουσας σημασίας τη συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους, προς τους πελάτες και το περιβάλλον. Το 3πτυχο αυτό είναι βασικό για πολλούς και διάφορους λόγους. 

Όταν συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους άσχημα ή υποτιμητικά, αφενός εμείς επιβραβεύουμε έμμεσα τις πρακτικές τους επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εταιρεία, αφετέρου αύριο μπορεί να χτυπήσει και η δική μας πόρτα. Βλέπουμε και ακούμε για εταιρείες που ζητάνε πίσω τα δώρα ή και μέρος του μισθού. Για άλλες υπάρχουν πολλές καταγγελίες ή και καταδίκες για κακομεταχείριση και παράνομες πρακτικές.

Όταν συμπεριφέρεται φαιδρά απέναντι τους πελάτες, τότε πάλι πρέπει να επιλέγουμε κάποια άλλη εταιρεία. Είτε σε after sales, είτε με εξαπάτηση, είτε με ελλιπή προϊόντα και υπηρεσίες. Γνωστές αλυσίδες πρωταγωνιστούν διαρκώς σε ανακοινώσεις ανάκλησης προϊόντων των αρμόδιων υπουργείων ή του ΕΦΕΤ. Εμείς όμως επιμένουμε να αγοράζουμε.

Το περιβάλλον επίσης είναι μία σημαντικότατη παράμετρος. Για αρκετά χρόνια το αγνοούσαμε, ευτυχώς τα τελευταία κάτι γίνεται. Θέλει ψάξιμο όμως ακόμη και η κατανάλωση. Πολλά κινέζικα προϊόντα πχ δεν τηρούν περιβαλλοντικούς όρους και είναι πιο φθηνά. Αξίζει η καταστροφή η οποία πλέον αποδεδειγμένα στρέφεται εναντίον μας με τον πιο άγριο τρόπο (πυρκαγιές, ξηρασία, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα); 

Προσθέτω μία ακόμη σημαντική παράμετρο: το made in Greece προϊόν αφήνει μεγαλύτερη υπεραξία στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο γείτονας θα έχει δουλειά και θα μπορεί αργότερα να προμηθεύεται και τα δικά μου προϊόντα. Έτσι απλά.

Η φωτογραφία είναι από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου