Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Ρώμη για καφέ, παγωτό, ζυμαρικά και πίτσα


Ως επισκέπτες στην ιταλική πρωτεύουσα αφιερώσαμε μία ημέρα στο Βατικανό και περιηγηθήκαμε στα χνάρια της αυτοκρατορικής Ρώμης. Η αιώνια πόλη όμως φημίζεται, πέρα από τα αρχαία της και για την κουζίνα της. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική κουζίνα είναι ανάμεσα στις πιο γνωστές του κόσμου. Γι' αυτό και συνεχίζουμε το ταξίδι στη Ρώμη.
Το πρωί ο περισσότερος κόσμος αρχίζει τη μέρα του με έναν καφέ. Χάρη στους Ιταλούς έχουμε μάθει τον εσπρέσο και τον καπουτσίνο. Πολλά μικρά μαγαζιά προσφέρουν τα απολαυστικά ροφήματα, βρείτε κάποιο μικρό μέσα στα στενά δρομάκια και συνοδεύστε το με ένα πανίνι με τυρί και καπνιστό ζαμπόν. Οι Ιταλοί συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους στα όρθια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμής αν πιει κανείς τον καφέ του έτσι ή καθίσει σε τραπεζάκια.
Για μεσημέρι θα πρότεινα μια στάση σε κάποιο από τα εστιατόρια που βρίσκονται στα στενά γύρω από την piazza Navona ή την Fontana di Trevi. Προτιμήστε αυτά που θα δείτε να κάθονται ντόπιοι. Μια μακαρονάδα περιποιημένη είναι ό,τι πρέπει, συνοδεία ιταλικού κρασιού. Προσωπικά προτιμώ τις μακαρονάδες με θαλασσινά (frutti di mare). Η ποικιλία ζυμαρικών είναι μεγάλη, αν έχετε καθίσει σε σωστό εστιατόριο θα βρείτε σίγουρα και χειροποίητα.
Μετά το φαγητό, ένα γλυκό το τραβάει η όρεξη. Από τα καλύτερα παγωτά που έχω δοκιμάσει, το οποίο μου το πρότεινε γηγενής Ρωμαίος, είναι κοντά στο Πάνθεον. Όπως έχει κανείς πλάτη το Πάνθεον, προχωρά αριστερά στο στενό και ιδού το μέρος για gelato.
Αφού συνεχίσουμε τις βόλτες μας, ώρα να πιούμε τον απογευματινό καφέ. Αυτή τη φορά επιλέγουμε πιο κοσμικό μέρος με...ελληνική συνεισφορά, το Antico Caffe Greco στη via dei Condotti, έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης. Προτιμήστε έναν καφέ στα όρθια ώστε να μπορείτε να περιεργαστείτε τον εσωτερικό διάκοσμο του καφέ.
Μετά από το περπάτημα, ήρθε η ώρα για βραδινό. Αφού το μεσημέρι φάγαμε ζυμαρικά, το βράδυ ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε πίτσα. Περπατώντας από Πάνθεον για Piazza Navona, βρίσκει κανείς μικρά εστιατόρια χωμένα στα στενά. Έξω από τα εστιατόρια έχουν σε καφάσια τα φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούν κάθε εποχή. Μεγάλη προσοχή: η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη, ενώ τα υλικά είναι σαν να τα έχουν αποθέσει από πάνω. Επιλέγουμε αυτή που θέλουμε, ίσως με κομμάτι προσούτο ή κάποιο άλλο αλλαντικό. Ως επιστέγασμα προσθέτουμε από πάνω φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι αλλά και olio piccante, που είναι ελαιόλαδο στο οποίο έχει προστεθεί μπούκοβο. Αν σας κάψει, ένα ποτήρι κόκκινο ιταλικό κρασί μπορεί να βοηθήσει.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

7 σχόλια:

  1. Μακάρι να ήμουν εκεί.
    Εγώ στη ζωή μου τελικά λάθος δουλειά είχα διαλέξει.
    Έπρεπε να δουλεύω κάπου όπου θα έπρεπε να μπαινοβγαίνω σε πούλμαν, πλοία και αεροπλάνα. Και με πολλές ώρες ταξιδιού......
    Αντί γι αυτό με έφαγε η καρέκλα του γραφείου 33 χρόνια και τώρα που αυτό τελείωσε γκρεμίστηκε το σύμπαν γύρω μας και που λεφτά για τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίτρεψε μου να σου θυμίσω στην πλατεία του Αγίου Ευσταθίου, κοντά στο Πάνθεον τον πιο φημισμένο εσπρέσσο στο ομώνυμο καφέ! Μαγεία!

    Αχ τι μου θύμισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφη η Ρώμη, είχα πάει πέρυσι, θα μπορούσα να μένω εκεί! :-)

    Είχαμε πιει έναν υπέροχο καφέ εκεί, αλλά δε θυμάμαι ούτε το όνομα της πλατείας που ήταν! Νομίζω παρ' όλα αυτά πως είναι το παλιότερο της πόλης! Υπέροχο esspresακι! :-p

    Γλυκιά καλησπέρα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο ποστάκι, νοσταλγικό για μένα! Αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω την Ρώμη...
    Τον Απρίλιο πήγα απλως για μια μέρα.
    ΤΟ καλύτερό μου: σε ενα καφέ στην πλατεία στο Pantheon να παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου και να ρουφάω ήλιο, μυρωδιές και ήχους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία η Θεσσαλονίκη αλλά και η Ρώμη βρε παιδί μου υπέροχη...
    Όσες φορές και να πάει κανείς δεν τη βαριέται.
    Έστω και για ένα σκ τώρα με τη Ryanair από δω μπορεί κανείς να πάρει τον αέρα του.
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή