Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Μικρές χαρές που άσκοπα περνούν

Δέκα μέρες μείνανε μέχρι τις εκλογές, μισή μέρα μέχρι την αργία της 28ης Οκτωβρίου. Αρκετός χρόνος έμεινε για να αποφασίσουμε τι και πως θα ψηφίσουμε. Τα προβλήματα πολλά και υπαρκτά, οι εναλλακτικές περιορισμένες. Οπότε ας απολαύσουμε την διαδικασία όσο γίνεται. Ενδιάμεσα όμως έχουμε και την 28η Οκτωβρίου. Αργία, ευκαιρία για ξεκούραση, ειδικά για όσους τυχερούς μπορέσουν να κάνουν την γέφυρα για το 3ημερο. Αλλά και μόνη της σαν μέρα μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Για ορισμένους είναι ευκαιρία για δουλειές στο σπίτι και ειδικά στρώσιμο χαλιών, βασισμένα στα λεγόμενα των παλιότερων που έλεγαν ότι χαλιά στρώνουμε μετά του Αγίου Δημητρίου. Για άλλους πάλι ευκαιρία για μικρή απόδραση εκτός των τειχών. Ταξίδια κοντινά ή και μακρινά. Μπορεί να'ναι το Πήλιο, μπορεί μια βόλτα στα Μετέωρα, στον Παρνασσό και στους Δελφούς, άλλοι πάλι θα προτιμήσουν κοντινά νησιά και καταφύγια όπως οι Σπέτσες και η Αίγινα. Ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους ζούμε στο κλεινόν άστυ είναι και η Πάρνηθα και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, τα παλιά βασιλικά κτήματα, το Σούνιο, ο Μαραθώνας, ίσως το Ναύπλιο και η Επίδαυρος. Ακόμη και εντός των τειχών είναι μια ευκαιρία για περπάτημα στο Θησείο (όχι όμως μόνο για καφέ), στον Εθνικό Κήπο ή και στην παραλία, στην μαρίνα του Φλοίσβου και όχι μόνο. Έχει πολλά να δώσει η κάθε πόλη, αν και εμείς είμαστε πρόθυμοι να τα απολαύσουμε. Ό,τι και αν κάνουμε όμως, καλό θα ήταν να είναι κάτι διαφορετικό και αναζωογονητικό, εφόσον έχουμε την ευκαιρία.

Επειδή τέτοιες ευκαιρίες είναι δυσεύρετες και επειδή όλοι έχουμε ανάγκη απ'το να ξεσκάσουμε όσο γίνεται. Ας είναι και κάτι μικρό διαφορετικό. Έχουμε απορροφηθεί από τα μεγάλα και τα μακρινά και έχουμε ξεχάσει να βρίσκουμε χρόνο για τα μικρά πράγματα που έχουν αξία. Ξεχνάμε όμως ότι τα μεγάλα χτίζονται από πολλές μικρές στιγμές.

Προτάσεις για μικρές αποδράσεις ευπρόσδεκτες στα σχόλια.

ΥΓ Προτάσεις περισσότερο ή λιγότερο δαπανηρές καθότι οι καιροί είναι περίεργοι.
ΥΓ1 Ακόμη και όσοι πρέπει να δουλέψουν, ας αφιερώσουν λίγο χρόνο για μια μικρή ανάπαυλα, για μια βόλτα. Σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά βγαίνει κάτι όταν τρέχουμε συνέχεια;
ΥΓ2 Εμπνευσμένο από χθεσινοβραδινή συζήτηση. Αφιερωμένο.
ΥΓ3 Προτάσεις για εκδηλώσεις των ημερών από τις Βόλτες στην πρωτεύουσα.