Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Ναός Ηφαίστου - Θησείο

Οι βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά στις περιοχές πέριξ της Ακροπόλεως είναι πάντα όμορφες. Ειδικά δε όταν βοηθάει ο καιρός, πολύ καλύτερες. Και όταν συνοδεύονται από περιπλάνηση στα αρχαία και μετά ουζοκατάνυξη με καλή παρέα, τότε το γεγονός αγγίζει την τελειότητα - πάντα με μια δόση υπερβολής.

Τι μπορεί να κάνει κανείς όταν έχει ραντεβού στο Θησείο για ουζοκατάνυξη και φτάνει μισή ώρα νωρίτερα; Οι επιλογές αρκετές σίγουρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μια μικρή βόλτα στον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο είναι ό,τι πρέπει. Σύμμαχος ο καιρός της Αθήνας. Ας ακολουθήσουμε μια ανάποδη πορεία λοιπόν, από την πίσω πόρτα του Θησείου. Γιατί καλό το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά ας μην ξεχνάμε τις περιηγήσεις στους φυσικούς χώρους της αρχαιότητας.
Η περιοχή είναι σίγουρα πολύ όμορφη. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν εδώ να χτίσουν τους ναούς και την Αρχαία Αγορά. Η ελιά, σύμβολο της πόλης, κυριαρχεί.
IMAGE_515
Γλυπτά και αγάλματα βρίσκονται σε μια γωνιά, σχεδόν παρατημένα περιμένοντας τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει.
IMAGE_514
Πρώτες εικόνες του ναού του Ηφαίστου. Ο ναός είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους. Αφιερωμένος μεν στον θεό Ήφαιστο, ονομάστηκε εσφαλμένα Θησείο λόγω παραστάστεων του Θησέα που βρίσκονταν σε αυτόν. Η αποκατάσταση της αρχαιολογικής αλήθειας έγινε λίγα χρόνια πριν.

Οπισθόδομος του ναού
IMAGE_512
IMAGE_513
Επιπλέον απόψεις της πίσω πλευράς του ναού
IMAGE_507
IMAGE_508
IMAGE_509

Η Ακρόπολη στο βάθος
IMAGE_510
Ο ναός εξασφαλίζει πολύ καλή θέα προς τα σημαντικά μνημεία της πόλης. Κυρίαρχος όμως παραμένει ο αττικός ουρανός.

Η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά και η Στοά του Αττάλου
IMAGE_505
Η Αρχαία Αγορά, η Στοά του Αττάλου και στο βάθος ο Λυκαβηττός
IMAGE_506
Η ώρα όμως είχε περάσει και η ώρα του ραντεβού για τα ούζα είχε φτάσει. Περισυλλογή και κατάνυξη μπροστά στις ομορφιές της πόλης. Η περιοχή στο κάτω-κάτω ενδείκνυται για τέτοιου είδους εξορμήσεις, αρκεί να μη μένει ο επισκέπτης μόνο στις υλικές απολαύσεις...

ΥΓ Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες απ'το κινητό.