Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2009

Βαρκελώνη: Μπάρτσα, Γκαουντί και φαγητό

Η Βαρκελώνη είναι ένας προορισμός πλέον συχνά προσβάσιμος από Ελλάδα. Το διαπιστώνει κανείς πηγαίνοντας στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Μετά τους Ιταλούς και τους Γάλλους είμαστε πολλοί και σκόρπιοι! Ήδη στην προηγούμενη ανάρτηση βρίσκει κανείς αναρτήσεις από τρεις τουλάχιστον bloggers, οπότε φαντάζομαι την έχουμε τιμήσει αρκετά περισσότεροι. Γι αυτό και οι φωτογραφίες θα είναι όσο γίνεται διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη αναρτηθεί.
Αξίζει σίγουρα την επίσκεψή μας. Η πόλη συνδυάζει το μεσαιωνικό κέντρο, την αρχιτεκτονική του μοντερνισμού με τις αραβικές επιρροές και την Ολυμπιακή Βαρκελώνη. Και φυσικά στεγάζει την FC Barcelona που για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους αποτελεί σημείο αναφοράς - και σημαία της Καταλωνίας, φυσικά. Πάρτε την ξενάγηση ή ακόμη καλύτερα παρακολουθήστε έναν αγώνα. Βέβαια το Camp Nou το έχουν επισκεφθεί και ελληνικές ομάδες, όπως φαίνεται...
Κακά τα ψέματα, στην πόλη κυριαρχούν τα έργα του Γκαουντί (Gaudi). Ο Καταλανός αυτός αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του μοντερνισμού, άφησε πίσω του πολλά και σημαντικά έργα. Κυριότερα εξ'αυτών το πάρκο Guell με το έμβλημα της πόλης την πολύχρωμη σαλαμάνδρα (για πολλούς συμβολίζει τον Πύθωνα που φρουρούσε τους Δελφούς), η La Pedrera, η Casa Batllo, το παλάτι Guell και φυσικά η εκκλησία της Sagrada Familia, όπου αξίζει να περιμένει κανείς στην ουρά για να ανέβει από τους ανελκυστήρες ψηλά στους πύργους - προσωπικά περίμενα 45'. Δεν ενδείκνυται βέβαια για κλειστοφοβικούς, υψοφοβικούς κτλ, η θέα όμως δε συγκρίνεται.
Άποψη από πάρκο GuellΚομμάτι της οροφής στην πολυκατοικία La Pedrera
Φωτογραφία καλλιτεχνική της Casa Batllo
Θέα από ψηλά στην Sagrada Familia
Κλειστοφοβικές σκάλες στους πύργους της Sagrada Familia που βλέπουν στο...άπειρο
Όλοι οι επισκέπτες της πόλης κυκλοφορούν στην La Rambla και στα στενά της, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μπαρ, εστιατόρια, tapas bars κτλ. Εκείνο το κομμάτι μαζί με την Pl.Reial, τη Γοτθική περιοχή (γύρω από τον Καθεδρικό) αλλά και την ανερχόμενη Born είναι τα πιο πολυσύχναστα κομμάτια. Απλώς αφεθείτε στα στενά...
Καλλιτέχνης της La Rambla εν ώρα εργασίας και περισυλλογής...Για τα φαγητά τώρα. Η κουζίνα τους περιλαμβάνει κρεατικά, ψαρικά και άλλα σε γεύσεις παραπλήσιες με τις δικές μας. Δυστυχώς πλέον και οι τιμές είναι ίδιες αν όχι μεγαλύτερες από τις ελληνικές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε λουκάνικα σε όλες τις εκδοχές, jamon iberico, patatas bravas και ψαρικά παντώς είδους. Τα tapas όπως θα διαπιστώσετε δε διαφέρουν πολύ από τους δικούς μας μεζέδες. Τα μεσημέρια τα εστιατόρια βγάζουν καταλόγους με menu del dia (μενού της ημέρες) που συνήθως περιλαμβάνει πρώτο και δεύτερο πιάτο και ποτό (σανγκριά ή νερό). Συμφέρει οικονομικά. Για γλυκά φυσικά τα churros con chocolate και την crema catalana (κάτι σαν creme brulee).

Πηγή πλούτου της πόλης για χρόνια ήταν η θάλασσα και συγκεκριμένα η Μεσόγειος. Αν και σχετικά πρόσφατα, φρόντισαν να φτιάξουν και το εκεί κομμάτι. Κάντε τη βόλτα σας στην Barceloneta και στο Port Olympic. Στην αρχή αυτού του περίπατου βρίσκεται και το άγαλμα του...περίεργου Κολόμβου - το περίεργος βγαίνει από σοφία γραμμένη στους τοίχους Κολόμβε γαμώ την περιέργειά σου. Όλως παραδόξως, δεν δείχνει Αμερική, αλλά προς Μεσόγειο. Κάτι είναι και αυτό...
Μην το σκέφτεστε. Αξίζει να ενταχθεί στους μελλοντικούς προορισμούς σας. Καλή ταξιδεμένη χρονιά σε όλους μας!

ΥΓ Για αεροπορική μετάβαση είτε ως προορισμό είτε ως ανταπόκριση ανάμεσα σε άλλες προτεινόμενη η clickair (θυγατρική της Iberia). Πετάει σε καλές ώρες και με καλές τιμές αν κλείσετε εγκαίρως.
ΥΓ1 Για διαμονή αν είστε πάνω από 3 άτομα, δοκιμάστε διαμέρισμα. Θα έρθει πιο οικονομικά από ξενοδοχείο. Σημειωτέον ότι τα hostals είναι μεν οικονομικά, αλλά συνήθως στεγάζονται σε παλιές πολυκατοικίες.