Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Βουδαπέστη: η πλευρά της Πέστης (3/3)

Έπειτα από την χριστουγεννιάτικη περιήγηση κάναμε ένα πέρασμα στην αριστοκρατική πλευρά της Βούδας. Στο τελευταίο κομμάτι επανερχόμαστε στην πλευρά της Πέστης, όπου και βρίσκεται στην ουσία η καρδιά της πόλης. Τα αξιοθέατα αρκετά, όπως και τα μπαράκια, οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Ψάξιμο θέλει και να φύγει κανείς από το καθαρά τουριστικό κέντρο.Τρία είναι τα ευρύτερα τμήματα της πόλης τα οποία επισκεφτήκαμε: η περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο, η εβραϊκή συνοικία και το κομμάτι γύρω από τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου. Ας δούμε πρώτα το τελευταίο.

DSCN9380
DSCN9671
Η βασιλική του Αγίου Στεφάνου έχει την εξής ιδιαιτερότητα: δεν είναι προς τιμή κάποιου αγίου, αλλά το πρώτου βασιλιά της Ουγγαρίας. Μέσα μάλιστα βρίσκεται και το λείψανό του, πλην ορισμένων άκρων που έχουν μοιραστεί αλλού ως "άγια και θαυματουργά". Ο ναός φαίνεται απ'όλη την πόλη, είναι ισοϋψής με το Κοινοβούλιο. Τα Χριστούγεννα μάλιστα στην πλατεία μπροστά στήνεται μία από τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

DSCN9383
Στον δρόμο που οδηγεί από τον καθεδρικό στο ποτάμι συναντά κανείς ένα ενδιαφέρον άγαλμα. Πρόκειται για αστυνομικό με κύρια χαρακτηριστικά το μουστάκι και την φουσκωτή κοιλιά. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να χαϊδεύουν αυτά τα μέρη για καλή τύχη, εξού και ο αποχρωματισμός.

DSCN9352
Φτάνοντας στο ποτάμι, βρίσκει κανείς ένα άλλο διάσημο άγαλμα της Βουδαπέστης. Πρόκειται για ένα ξωτικό του Δούναβη το οποίο φαίνεται σαν αγοράκι και σαν κοριτσάκι μαζί. Για τους κατοίκους της Βουδαπέστης το συγκεκριμένο άγαλμα έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς είναι το πρώτο που στήθηκε μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Για την κοπέλα της φωτογραφίας θα τα πούμε στο τέλος.

DSCN0017
Αφού φτάνει κανείς στο ποτάμι, προχωρά δεξιά για να προσεγγίσει το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας - πρόσφατα έγιναν εκεί αρκετές διαδηλώσεις για την αλλαγή του συντάγματος από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Είναι ωραίο να περάσει κανείς μέρα και νύχτα, είναι όμορφα φωτισμένο. Βέβαια για καλύτερες φωτογραφίες, καλύτερα να πάει κανείς στην απέναντι πλευρά του Δούναβη, είναι πολύ κοντά και μεγάλο το κτίριο.

DSCN0006
Λίγο πριν φτάσει κανείς στο Κοινοβούλιο, συναντά ένα από τα πιο συγκλονιστικά εκθέματα της πόλης. Πρόκειται για τα γνωστά Παπούτσια στην αποβάθρα του Δουνάβεως (Shoes on the Danube Promenade). Η ιστορία πίσω από αυτό το μνημείο είναι αρκετά ανατριχιαστική. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου Ναζί συγκέντρωσαν στην αποβάθρα Εβραίους της Βουδαπέστης, τους υποχρέωσαν να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους και τους εκτέλεσαν, με τα πτώματά τους να παρασύρονται από το ποτάμι. Ειδικά μερικά παπούτσια μικρών παιδιών δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, πιστεύω.

DSCN0039
DSCN9743
DSCN9725
Η πίσω από το ποτάμι πλευρά του Κοινοβουλίου είναι ωραία μέρα και νύχτα. Μπορεί κανείς να παίξει με τα χρώματα με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

DSCN0033
Για τις γιορτές, είχαν στήσει μπροστά έκθεση με χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ουγγαρίας σε εικόνες.


DSCN9718
Λίγο πιο πίσω βρίσκει κανείς άγαλμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, του Ρόναλντ Ρίγκαν. Απ'ό,τι φαίνεται, είχε ουγγρική καταγωγή.


DSCN0044
Άλλο ένα ενδιαφέρον άγαλμα. Μου αρέσουν αυτές οι αυθόρμητες παρεμβάσεις, το έχω ξαναπεί.


DSCN0055
DSCN9712
DSCN0049
Συνεχίζοντας την διαδρομή, βγαίνει κανείς στην πλατεία Szabadsag. Περιβάλλεται από όμορφα κτίρια, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ένα καφέ σαν φούσκα. Κάποια κτίρια έχουν έντονο σοβιετικό στοιχείο.

DSCN9675
Μια στάση για φαγητό επιβάλλεται. Σούπα και πάλι είχε το μενού, αυτή τη φορά ζεστή ψαρόσουπα με ψάρια από τον Δούναβη. Χορταστική και απολαυστική. Την συνόδεψα με palinka - είναι το εθνικό ποτό της Ουγγαρίας, απόσταγμα από φρούτα σαν την ρακή. Απαντάται σε πολλές χώρες, τελικά. Η συγκεκριμένη είναι από δαμάσκηνα, εξού και το καφέ χρώμα.

Palinka - παραδοσιακό ουγγρικό ποτό
Η αυθεντική palinka είναι διάφανη, θυμίζει ρακή/ τσίπουρο. Όσο για αλκοόλ, έχει αρκετό!


Η εβραϊκή συνοικία είναι ίσως το πιο ζωντανό κομμάτι της Βουδαπέστης, πέρα από το τουριστικό κέντρο. Στην άκρη της βρίσκεται η Συναγωγή, ενώ στην άλλη άκρη η Όπερα. Αξίζει να περπατήσει κανείς στα στενά για να πιει έναν καφέ ή ένα ποτό.

DSCN0069
Η Όπερα της Βουδαπέστης. Όμορφο κτίριο, ενώ οι τιμές για παραστάσεις ήταν σχετικά χαμηλές.


DSCN0078
DSCN0086
Η Συναγωγή της Βουδαπέστης με τους τρούλους που χρυσίζουν. Έχει μαυριτανικές επιρροές. Θεωρείται η μεγαλύτερη συναγωγή που λειτουργεί στην Ευρώπη.


DSCN0071
DSCN0072
DSCN9589
Τα δρομάκια της συνοικίας είναι όμορφα μέρα και νύχτα. Ειδικά ο δρόμος με τα φώτα, θυμίζει αεροδιάδρομο.


DSCN0075
DSCN9593
Η Βουδαπέστη είναι γνωστή για τα λεγόμενα ruin bars. Στην ουσία είναι παλιές αποθήκες, εγκατελελειμμένοι χώροι, αυλές και λοιπά που έχουν μετατραπεί σε μπαράκια. Είναι ίσως ό,τι πιο ζωντανό υπάρχει από διασκέδαση στη Βουδαπέστη. Κατά τύχη πήγαμε στο πιο φημισμένο, στο Szimpla Kert. Πώς μπορεί να τα βρει κανείς; Αν το κτίριο φαίνεται παλιό, αλλά βγαίνει αρκετός κόσμος από αυτό, έχει καλές πιθανότητες να είναι ένα από αυτά. Ο χώρος μέσα είναι αρκετά "βιομηχανικός".


DSCN9599
DSCN9606
Για τον επισκέπτη που δε θέλει να δαπανήσει αρκετά, καλή λύση για να βρει φθηνά τρόφιμα είναι η σκεπαστή αγορά. Βρίσκεται στην άκρη της πράσινης γέφυρας.

Έχω αφήσει μια εκκρεμότητα: η κοπέλα της φωτογραφίας δίπλα στο ξωτικό. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη, να συναντήσει ντόπιους, να ρωτήσει και να πάρει απαντήσεις είναι να συμμετάσχει σε ένα από τα Free Budapest Walking Tours. Είχαμε πάρει μέρος στο αντίστοιχο στην Σόφια, οπότε είχαμε καλές εντυπώσεις και το επαναλάβαμε την πρώτη κιόλας μέρα. Μέσα σε δύο ώρες και κάτι είδαμε τα βασικά αξιοθέατα, ρωτήσαμε για εστιατόρια και μπαράκια, μάθαμε λίγη ουγγρική ιστορία. Αξίζει τον κόπο, είτε έχει κανείς μία ημέρα στη διάθεσή του, είτε πολλές. Μάλιστα υπάρχουν 4 διαφορετικές διαδρομές, τα αγγλικά τους είναι αρκετά καλά, ενώ μπορεί κανείς να γνωρίσει κόσμο. Περισσότερα στην ιστοσελίδα τους. Προτεινόμενο σίγουρα!

Γενικότερη εικόνα από Βουδαπέστη; Μου άρεσε. Το γεγονός ότι είναι δύο πόλεις που ενώνονται και χωρίζονται από το ποτάμι είναι κάτι το ιδιαίτερο. Το φαγητό ήταν καλό, η γιορτή στην αλλαγή του χρόνου πολύ καλή. Από την άλλη, οι διαφορές με Πράγα ή Βιέννη είναι σχετικά μικρές. Γενικότερα, η Κεντρική Ευρώπη έχει πολλά κοινά στοιχεία, μαζί με τις όποιες διαφοροποιήσεις. Αξίζει κανείς να την επισκεφτεί, ειδικά με τις απευθείας πτήσεις που είναι πλέον καθημερινά.

Μ'αυτά και μ'αυτά, πέρασαν οι (σχεδόν) 5 γεμάτες ημέρες στη Βουδαπέστη. Και λέω σχεδόν γιατί χρωστάω μια ημέρα με εκδρομή-έκπληξη κάπου εκεί κοντά. Περισσότερα, στην επόμενη ανάρτηση.

17 σχόλια:

  1. Αχ αυτές οι φωτογραφίες σου, πάντα υπέροχες!!!! :) Kαλό μήνα εύχομαι!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα αγάλματα με εντυπωσίασαν!

    πολύ όμορφη η ιδέα τους!

    και τα παπούτσια... με έχουν συγκλονίσει. δεν το ήξερα αυτό το κομμάτι της ιστορίας της ουγγαρίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα, είναι σαν να ζωντανεύει η πόλη με τα αγάλματα. Σκοπεύω όταν ανοίξει ο καιρός να φωτογραφίζω και αγάλματα στην Αθήνα, δεν μπορεί, θα υπάρχουν αρκετά!
      Ούτε γω γνώριζα το συγκεκριμένο. Να φανταστείς πρώτα το συναντήσαμε και μετά μάθαμε την συγκλονιστική ιστορία.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο και το τρίτο μέρος ΚίτσοΜήτσο!! Σίγουρα την πόλη την περπάτησες πολύ περισσότερο από εμάς!! Από αγάλματα θυμάμαι μόνο εκείνο στην γεφυρίτσα που ήταν σε μια πλατεία! Αναμένουμε και το μέρος-bonus! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαμε αρκετές μέρες στη διάθεσή μας. Μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα αλλά λόγω κρύου ήπιαμε περισσότερους καφέδες και μπύρες.
      Το επιπλέον μέρος έρχεται ;-)

      Διαγραφή
    2. Kai pou einai oi mpyres tote? e?! Mono soupes kai thn ouggrikh rakh eidame :))))

      Poly wraia h Boudapesth, wraio k prosegmeno to odoiporiko sou opws panta! perimenw na dw kai to post-ekplhxh!

      Διαγραφή
    3. Δεν είχα τίποτε διαφορετικό βρε συ, γι αυτό δεν τις έβαλα :Ρ
      Με τσάκωσες πάντως! Χεχε!

      Διαγραφή
  4. Ωραία η περιήγηση σου στην Βουδαπέστη και πολύ ωραίες η φωτογραφίες σου.
    Αρχές της άνοιξις σκοπεύουμε να πάμε να την γνωρίσουμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάτε. Πιστεύω είναι καλή εποχή.
      Αν χρειαστείτε κάποια βοήθεια, ενημερώστε!

      Διαγραφή
  5. Και το δικό μας ταξίδι στη Βουδαπέστη είχε γίνει μέρες Θεοφανείων πριν 8 χρόνια. Αν και δεν είδαμε χιόνια, το κρύο ήταν απίστευτα τσουχτερό, ενώ η ψιλή βροχή που έπεφτε, οι ντόπιοι την αποκαλούσαν "μολυβένια" στη γλώσσα τους, "πάγωνε" στην κυριολεξία κατά την πτώση της.
    Τα μέρη ήταν όμορφα, αλλά το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης απόλυτα εμφανές στους δρόμους της. Τα μαγαζιά ξενοικιαστα, άστεγοι σε τηλεφωνικούς θαλάμους και εισόδους κτηρίων...να τα που τώρα το ζούμε στο κέντρο της Αθήνας! Και με τις εικόνες σου αγαπητέ παρά το γεγονός ότι είναι όμορφες με έκανες να νοιώσω διπλή τη τότε στεναχώρια μου.
    Καλά ταξίδια και στο μέλλον...Προσωπικά από τις 3 πόλες: Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, θα προτιμήσω σαφώς την πρώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γούστα είναι αυτά, ο κάθε ταξιδιώτης βρίσκει κάτι που του αρέσει, κάτι μοναδικό και το συνδέει με πράγματα και καταστάσεις.
      Ενδιαφέρουσα η συσχέτιση των καταστάσεων όπως τις περιγράφεις. Με βάζει σε σκέψεις.

      Διαγραφή
  6. Μου φαίνεται ασκείς αθέμιτο ανταγωνισμό
    στα ταξιδιωτικά πρακτορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίες φωτογραφίες, όμορφα μέρη.

    καλώς σε βρίσκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ ομορφη η παρουσιαση σου και οι φωτογραφιες επισης!Μιας και θα επισκεφτουμε σε 15 μερες την Βουδαπεστη εχεις να προτεινεις μαγαζια για φαγητο που επισκεπτηκες;επισης η γκουλας ειναι σουπα;στην πραγα που την ειχα δοκιμασει ηταν ενα καρβελι ψωμι με κομματια κρεας στο εσωτερικο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή