Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Βουδαπέστη: η πλευρά της Βούδας (2/3)

Αφού είδαμε κάποια πράγματα για τη Βουδαπέστη κάπως ανακατεμένα, ας πάρουμε και μια γεύση από το πώς είναι η πόλη με ορισμένα κύρια σημεία.

Προβολή Budapest σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σίγουρα δεν είναι όλα τα αξιοθέατα, απουσιάζουν αρκετά όπως πχ τα λουτρά. Η Βουδαπέστη είναι φημισμένη για τα λουτρά της, αρκετός κόσμος τα επισκέπτεται χειμώνα-καλοκαίρι. Υπάρχουν μεικτά, αντρών ή γυναικών, δημόσια ή ιδιωτικά, φθηνότερα και ακριβότερα. Επειδή όμως δεν τα επισκεφτήκαμε, δεν έχω άποψη γι αυτό και δεν τα συμπεριέλαβα. 

Το αριστερό κομμάτι του χάρτη είναι η Βούδα, ενώ το αριστερό η Πέστη. Η Βούδα έχει υψώματα και εκεί βρισκόταν το κάστρο της πόλης. Σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά κάστρο αλλά το βασιλικό παλάτι που είναι κατ'ευφημισμό, καθώς δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο. Στην ουσία τα αξιοθέατα χωρίζονται σε δύο κομμάτια. Ο λόφος με το παλάτι, την Matthias Church και τον Πύργο των Ψαράδων (Fisherman's Bastion) και ο έτερος λόφος όπου βρίσκεται το κάστρο της πόλης και το άγαλμα της Ελευθερίας. Ας τα δούμε αναλυτικότερα, ξεκινώντας από τον πιο ψηλό λόφο με το κάστρο και το άγαλμα της Ελευθερίας.

Για να πάει κανείς εκεί, διασχίζει την πράσινη γέφυρα (με τα πόδια ή το τραμ) και παίρνει το λεωφορείο νο27 από την Moricz Zs.krt. Ανεβαίνει και με τα πόδια, αλλά είναι κουραστικό.

DSCN9666
Θέα της πράσινης γέφυρας από την Εκκλησία του Σπηλαίου. Δε μας συγκίνησε ιδιαίτερα για να μπούμε μέσα - η είσοδος είναι κοντά 3 ευρώ.

DSCN9663
Το άγαλμα του Gellert όπως φαίνεται από κάτω. Ήταν επίσκοπος που μαρτύρησε στον συγκεκριμένο λόφο.

DSCN9644
Η θέα από τον λόγο του Gellert. Εκεί δίπλα βρίσκεται και το Άγαλμα της Ελευθερίας - κομμουνιστικών καταβολών, καθότι κατασκευάστηκε τότε. Δεσπόζει στο λόφο. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι που κατεβάζει τον επισκέπτη στο επίπεδο του ποταμού.

Ο έτερος λόφος παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον, κατ'εμέ.

DSCN0145
Η ξενάγηση στον έτερο λόφο της Βούδας ξεκινάει από την απέναντι πλευρά, κοντά στη Γέφυρα των Αλυσίδων. Εκεί βρίσκεται ανάγλυφος χάρτης του τι μπορεί κανείς να δει απέναντι.

DSCN9411
DSCN9396
Η Γέφυρα των Αλυσίδων (Széchenyi Chain Bridge) είναι ίσως η πιο γνωστή γέφυρα που ενώνει την Βούδα με την Πέστη. Το από πού πήρε το όνομά της είναι προφανές...

DSCN9409
Διασχίζοντάς την βγαίνει κανείς σε ένα τούνελ και στο τελεφερίκ που ανεβάζει τον επισκέπτη στο λόφο του παλατιού (κόστος 2,5 περίπου ευρώ). Δίπλα ακριβώς ξεκινά ένα ωραίο μονοπάτι που ανεβαίνει - διάρκειας περίπου 10-15 λεπτών. Προτιμήσαμε το μονοπάτι.

DSCN9415
DSCN9421
Το παλάτι δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Η θέα όμως προς τον Δούναβη και την Πέστη είναι τρομερή. Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται το Κοινοβούλιο. Έχει το ίδιο ύψος με τον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου για λόγους...πολιτικής.

DSCN9435
Προχωρώντας κανείς στο λόφο συναντά την Matthias Church. Η οροφή με τα πλακάκια δίνουν διαφορετική αίσθηση.

DSCN9447
DSCN9449
DSCN9458
Ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο της Βούδας είναι ο Πύργος των Ψαράδων. Βρίσκεται πίσω από την Εκκλησία. Ονομάστηκε έτσι πιθανότατα από την συντεχνία των ψαράδων που όφειλε να υπερασπίζει το συγκεκριμένο σημείο από πιθανούς εισβολείς.

DSCN9461
DSCN9481
DSCN9495
Το λευκό μάρμαρο και η θέα είναι τα στοιχεία που προεξέχουν. Το νησάκι που φαίνεται στα αριστερά ονομάζεται Μαργαρίτα και είναι επισκέψιμο. Άνοιξη-καλοκαίρι διοργανώνονται εκεί διάφορες γιορτές.


DSCN9507
Η κάτοψη του ναού με τους πύργους.

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά εστιατόρια, άλλα πολύ τουριστικά και άλλα λιγότερα. Αξίζει κανείς να περιπλανηθεί στα στενά, έχουν ωραίο χρώμα και δίνουν την αίσθηση της παλιάς πόλης. Κάπου εκεί κάναμε τη στάση μας για φαγητό δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ.

DSCN9508
Σούπα γκούλας, από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της Κεντρικής Ευρώπης. Προσωπικά θα μπορούσα να τρέφομαι αποκλειστικά με σούπες! Έχει ντομάτα, καρότο, πατάτα και κρέας.

DSCN9510
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι χοιρινό τηγανισμένο με σκόρδο και συνοδεία κρεμμυδιών, πράσινης και καυτερής πιπεριάς. Ενδιαφέρουσα γεύση. Γενικά οι Ούγγροι τρώνε πολλά τηγανητά. Παρόλο που το μαγαζί ήταν κάπως τουριστικό, 3 άτομα για 3 κυρίως, 2 ορεκτικά και μπύρες πληρώσαμε περίπου 30 ευρώ σύνολο.

DSCN9534
Αφού φάγαμε, συνεχίσαμε την περιπλάνηση στην πίσω πλευρά. Ανακαλύψαμε τα χαλάσματα μιας εκκλησίας...

DSCN9538
...αλλά και την άλλη πλευρά της Βούδας, η οποία τελικά είναι μεγαλύτερη απ'ό,τι φανταζόμασταν!

DSCN9543
Η εκκλησία φωτισμένη τη νύχτα έχει κάτι το...γοτθικό.

DSCN9547
DSCN9553
DSCN9559
Επιλέξαμε να κατεβούμε με τα πόδια ξανά. Ευκαιρία να δοκιμάσουμε νυχτερινές φωτογραφίες με διαφορετικές ρυθμίσεις στην φωτογραφική.

DSCN9573
Το κρύο της επιστροφής διασχίζοντας τη γέφυρα ήταν τσουχτερό. Εντούτοις η γέφυρα είναι πανέμορφα φωτισμένη τη νύχτα.


DSCN9695
DSCN9741
DSCN9753
Περάσαμε στην απέναντι πλευρά ώστε να τραβήξουμε νυχτερινές φωτογραφίες του λόφου. Οι προσπάθειες ήταν μερικώς επιτυχημένες, κυρίως λόγω απουσίας τρίποδου και του κρύου που εμπόδιζε τη σταθερότητα. Αν ήταν άνοιξη/ καλοκαίρι, θα επιβαλλόταν μια κρουαζιέρα τέτοια ώρα.


Αυτή εν ολίγοις ήταν η ξενάγηση στην πλευρά της Βούδας. Στο τρίτο μέρος είναι η πλευρά της Πέστης. Έπεται μία ανάρτηση-έκπληξη για κάτι άλλο, διαφορετικό...

ΥΓ Το πρώτο μέρος στην Βουδαπέστη με την χριστουγεννιάτικη αγορά και το κέντρο της Πέστης.
ΥΓ1 Οι περισσότερες μετακινήσεις έγιναν με τα πόδια. Όταν χρειάστηκαν μεταφορικά, βγάλαμε μία 24ωρη κάρτα με 1550 φιορίνια (περίπου 5 ευρώ) που συμφέρει για πάνω από 4 διαδρομές.

18 σχόλια:

  1. Για μένα τα ωραιότερα σημεία της Βουδαπέστης ήταν ο Πύργος των Ψαράδων που είχε πολύ διαφορετικό ρυθμό απ'ό,τι συναντά κανείς συνήθως στην Ευρώπη και φυσικά η θέα προς τον Δούναβη το βράδυ με τις φωτισμένες γέφυρες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελείως διαφορετικό, όντως. Θυμίζει μαυριτανικό ή κάτι αντίστοιχο.
      Η θέα τρομερή, πραγματικά είναι άλλη πόλη το βράδυ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Ψηφίζω Βούδα... δεν το συζητώ! :)) και περιμένω την έκπληξη :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α! και πολύ ωραίες οι νυκτερινές φωτο που ποτέ δεν μπορώ να βγάλω :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια στιγμή να θυμηθώ να πω μερικές πολύ απλές τεχνικές για τις νυχτερινές φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε καλύτερη την ημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η χειρότερη εμπειρία για 4 ώρες που την τριγύρισα.. με αυτοκίνητο... τουρ ήταν.
    Οταν έγιναν σύγχρονα τα αριστερά καθεστώτα, η αεροπορική τους εταιρία, αν είχες παραπάνω απο 4 ώρες στο περίμενε για άλλη πρωτεύουσα, σου έδινε την δυνατότητα να δεις..... και την πάτησα... !

    Χειρότερη πόλη δεν έχω ξαναματαδεί όπου ο κόσμος, ούτε στο αεροδρόμιο δεν μιλά Αγγλικά, ούτε Γαλλικά ούτε Ιταλικά που μιλούσα και δεν μπορούσα να συννενοηθώ. Κόντεψα να λιποθυμίσω στο αεροδρόμιο, απο την έλλειψη συννενόησης για ένα ποτήρι νερό! Το 95. ισως τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα....

    Ο Καπετάν πατέρας μαγεύτηκε... απο τι μαγεύεστε δεν γνωρίζω...!


    Φωτογραφίες? δεν ξέρω αν σήκωσα την μηχανή. Μουρμούραγα διαρκώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως πέτυχες την περίπτωση. Έχουν βελτιωθεί πολύ σε πολλά πράγματα.
      Μήπως να ξανακάνεις την απόπειρα;

      Διαγραφή
  6. πολύ ωραία η ξενάγηση. ο πύργος των ψαράδων είναι ονειρεμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά!
      Είναι κάτι το διαφορετικό, ξεχωριστό, έχεις δίκιο!

      Διαγραφή
  7. H Βουδαπεστη ειναι ισως η πιο ομορφη πολη του κοσμου...εχω φοβερες αναμνησεις!
    Παλι συγκινήθηκα!!

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αν σου ξύπνησα κάποιες από τις αναμνήσεις αυτές.
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα η ξενάγησή σου! Και οι φωτογραφίες σου πολύ ωραίες και εντυπωσιακές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή