Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

Ρώμη: Βατικανό, Κολοσσαίο, Άγγελοι και Δαίμονες (2/2)

Ο χαρακτηρισμός Αιώνια Πόλη προήλθε από το γεγονός ότι η Ρώμη κατοικείται πάνω από τα αρχαία χρόνια. Επί χρόνια ήταν πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους που εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Επιπλέον υπήρξε και συνεχίζει να είναι η έδρα των Παπών. Στα σπλάχνα της Ρώμης βρίσκεται το Βατικανό, το μικρότερο κρατίδιο της Ευρώπης. Η Ρώμη ως φόντο έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές ταινίες, με πιο πρόσφατη την ταινία Άγγελοι και Δαίμονες (ελληνική μετάφραση Illuminati) από το ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown (συγγραφέα και του Κώδικα Ντα Βίντσι). Αρχαιότητα και Αναγέννηση συνυπάρχουν ομάλα σ'αυτή την πόλη - ζωντανό μουσείο.

Στο δρόμο για το Βατικανό βρίσκεται το Castel Sant'Angelo, μπροστά στον Τίβερη. Αρχικά χτίστηκε σαν Μαυσωλείο του Αδριανού, αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν οχυρό, φυλακή και τώρα είναι μουσείο. Στην κορυφή του βρίσκεται ο Αρχάγγελος που βάζει το σπαθί του στο θηκάρι. Ιδιαίτερο στοιχείο ότι το κτίριο είναι κυλινδρικό. Το κάστρο αποτελεί βασικό σημείο της πλοκής και στην όπερα Tosca του Puccini.
Καλύτερη πρόσβαση και θέα έχει κανείς διασχίζοντας την Γέφυρα των Αγγέλων που ενώνει σ'εκείνο το σημείο τις όχθες του Τίβερη. Στην κορυφή του υπάρχει ένα καφέ με πολύ καλή θέα στην πόλη.
Περπατώντας κανείς με τα πόδια προς το Βατικανό βλέπει και το Passetto. Είναι ένας οχυρωμένος διάδρομος που ενώνει το Castel Sant'Angelo με το Βατικανό. Το χρησιμοποιούσαν οι Πάπες ως έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Φυσικά αποτελεί και σημαντικό κομμάτι της πλοκής στο Illuminati.
Μετά από 5' περίπου λεπτά περπάτημα φτάνει κανείς στο Βατικανό. Τα κάγκελα χωρίζουν το παπικό κρατίδιο από τη Ρώμη και το υπόλοιπο ιταλικό κράτος. Ο Άγιος Πέτρος φυσικά ξεχωρίζει επιβλητικός, αμέσως μετά την περίφημη πλατεία.
Στη μέση της πλατείας βρίσκεται ένας οβελίσκος και ένα συντριβάνι, κομμάτι και αυτό της πλοκής στο Angels and Demons. Γύρω από το συντριβάνι βρίσκονται σε λιθογραφίες οι άνεμοι της αρχαιότητας. Δεξιά και αριστερά από το συντριβάνι βρίσκονται δύο χάλκινοι δίσκοι στο πάτωμα της πλατείας. Αν σταθεί κανείς εκεί και κοιτάξει την πλησιέστερη συστοιχία από κολώνες, παρατηρεί μια οπτική απάτη: οι κολώνες από τρεις φαίνονται μία! Μια προοπτική που έδωσε ο Μπερνίνι όταν σχεδίασε την πλατεία και τους κίονες.
Αφού περάσει κανείς τον έλεγχο, μπαίνει στον Άγιο Πέτρο. Προσοχή στην ενδυμασία, κυρίως για τις κυρίες. Βασικότερη επιλογή μετά είναι να μπει κανείς στην περίφημη βασιλική του Αγίου Πέτρου και οι κατακόμβες. Στις κατακόμβες βρίσκονται οστά αγίων, εικάζεται και αυτά του Αγίου Πέτρου. Παρεμπιπτόντως ο ναός έχει χτιστεί πάνω από το σημείο όπου σταυρώθηκε ο άγιος.

Η εκκλησία είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος. Μην παραλείψετε εκθέματα όπως η περίφημη Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου, όπου αναπαριστά την Παναγία να κρατά στα χέρια της το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση. Ο τρούλος είναι έργο επίσης του Μιχαήλ Αγγέλου.

Δεξιά από την είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου βρίσκεται η είσοδος για τα μουσεία του Βατικανού. Εκεί βρίσκεται και η περίφημη Καπέλα Σιστίνα ή Καπέλα Σιξτίνα. Τα μουσεία του Βατικανού είναι ουσιαστικά ένα ορθογώνιο. Στη μία πλευρά είναι η είσοδος και στο τέλος του ορθογώνιου αυτού είναι η Καπέλα Σιστίνα. Έτσι αναγκαστικά περνάει ο επισκέπτης από παντού.
Στη διαδρομή πάντως έχει μερικά ενδιαφέροντα σημεία. Ξεχωρίζει η περίφημη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ όπου αναπαριστώνται οι μεγαλύτεροι αρχαίοι φιλόσοφοι.
Καταλήγει κανείς στην Καπέλα Σιστίνα. Ένα παρεκκλήσι μοναδικό σίγουρα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες ιδιαίτερες. Έργο αρκετών, ανάμεσα στους οποίους και ο Μιχαήλ Άγγελος. Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται, το έμαθα αφού τράβηξα την συγκεκριμένη.
Φεύγοντας από το Βατικανό και περπατώντας κατά μήκος του Τίβερη συναντά το νησάκι του Τίβερη, την περίφημη Isola Tiberina. Ένα νησάκι που έχει πάρει το σχήμα καραβιού το οποίο στεγάζει ένα νοσοκομείο και όχι μόνο. Υποτίθεται ότι εκεί βρέθηκε ένα φίδι - αφιέρωμα στο θεό Ασκληπιό.
Σχετικά κοντά βρίσκεται η Piazza Navona. Μία πλατεία γεμάτη από καφέ στο ίδιο μέρος όπου παλιότερα βρισκόταν ο ιππόδρομος της Ρώμης. Εκτός από ιπποδρομίες και θεάματα, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια αρκετές φορές πλημμύριζαν την πλατεία και διοργάνωναν ναυμαχίες!
Στο κέντρο της έχει ένα ακόμη συντριβάνι έργο του Μπερνίνι, το συντριβάνι των 4 ποταμών. Στη βάση του οβελίσκου βρίσκονται οι τέσσερις γνωστότεροι ποταμοί από τέσσερις ηπείρους. Ο Νείλος, ο Γάγγης, ο Ρίο ντε λα Πλάτα και ο Δούναβης. Καθένας έχει τους συμβολισμούς του. Ο Νείλος για παράδειγμα έχει κάλυμμα στο κεφάλι γιατί την εποχή που χτίστηκε το συντριβάνι δεν ήταν ακόμη γνωστές οι πηγές του.
Η Ρώμη όμως έχει και την αρχαία πλευρά της. Αυτή εκτείνεται κυρίως πίσω από το λόφο του Καπιτωλίου. Εκεί βρίσκεται το Forum Romanum και το Κολοσσαίο. Επειδή ο χρόνος δεν επαρκούσε και ο ήλιος έκαιγε, το προσεγγίσαμε από την εξωτερική πλευρά μόνο.
Μ'αυτά και μ'αυτά το επαγγελματικό ταξίδι στη Ρώμη έφτασε στο τέλος του. Το νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι καλού-κακού το έριξα, η πόλη όμως από μόνη της σε καλεί χωρίς να το καταλάβεις. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, λοιπόν! Μέχρι την επόμενη φορά...

Update: Αναλυτικός οδηγός της πόλης της Ρώμης αλλά και ξεχωριστή ανάρτηση με τα διαδικαστικά ταξιδιού στην αιώνια πόλη.