Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ρώμη: Βατικανό, Κολοσσαίο, Άγγελοι και Δαίμονες (2/2)

Ο χαρακτηρισμός Αιώνια Πόλη προήλθε από το γεγονός ότι η Ρώμη κατοικείται πάνω από τα αρχαία χρόνια. Επί χρόνια ήταν πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους που εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Επιπλέον υπήρξε και συνεχίζει να είναι η έδρα των Παπών. Στα σπλάχνα της Ρώμης βρίσκεται το Βατικανό, το μικρότερο κρατίδιο της Ευρώπης. Η Ρώμη ως φόντο έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές ταινίες, με πιο πρόσφατη την ταινία Άγγελοι και Δαίμονες (ελληνική μετάφραση Illuminati) από το ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown (συγγραφέα και του Κώδικα Ντα Βίντσι). Αρχαιότητα και Αναγέννηση συνυπάρχουν ομάλα σ'αυτή την πόλη - ζωντανό μουσείο.

Στο δρόμο για το Βατικανό βρίσκεται το Castel Sant'Angelo, μπροστά στον Τίβερη. Αρχικά χτίστηκε σαν Μαυσωλείο του Αδριανού, αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν οχυρό, φυλακή και τώρα είναι μουσείο. Στην κορυφή του βρίσκεται ο Αρχάγγελος που βάζει το σπαθί του στο θηκάρι. Ιδιαίτερο στοιχείο ότι το κτίριο είναι κυλινδρικό. Το κάστρο αποτελεί βασικό σημείο της πλοκής και στην όπερα Tosca του Puccini.
Καλύτερη πρόσβαση και θέα έχει κανείς διασχίζοντας την Γέφυρα των Αγγέλων που ενώνει σ'εκείνο το σημείο τις όχθες του Τίβερη. Στην κορυφή του υπάρχει ένα καφέ με πολύ καλή θέα στην πόλη.
Περπατώντας κανείς με τα πόδια προς το Βατικανό βλέπει και το Passetto. Είναι ένας οχυρωμένος διάδρομος που ενώνει το Castel Sant'Angelo με το Βατικανό. Το χρησιμοποιούσαν οι Πάπες ως έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Φυσικά αποτελεί και σημαντικό κομμάτι της πλοκής στο Illuminati.
Μετά από 5' περίπου λεπτά περπάτημα φτάνει κανείς στο Βατικανό. Τα κάγκελα χωρίζουν το παπικό κρατίδιο από τη Ρώμη και το υπόλοιπο ιταλικό κράτος. Ο Άγιος Πέτρος φυσικά ξεχωρίζει επιβλητικός, αμέσως μετά την περίφημη πλατεία.
Στη μέση της πλατείας βρίσκεται ένας οβελίσκος και ένα συντριβάνι, κομμάτι και αυτό της πλοκής στο Angels and Demons. Γύρω από το συντριβάνι βρίσκονται σε λιθογραφίες οι άνεμοι της αρχαιότητας. Δεξιά και αριστερά από το συντριβάνι βρίσκονται δύο χάλκινοι δίσκοι στο πάτωμα της πλατείας. Αν σταθεί κανείς εκεί και κοιτάξει την πλησιέστερη συστοιχία από κολώνες, παρατηρεί μια οπτική απάτη: οι κολώνες από τρεις φαίνονται μία! Μια προοπτική που έδωσε ο Μπερνίνι όταν σχεδίασε την πλατεία και τους κίονες.
Αφού περάσει κανείς τον έλεγχο, μπαίνει στον Άγιο Πέτρο. Προσοχή στην ενδυμασία, κυρίως για τις κυρίες. Βασικότερη επιλογή μετά είναι να μπει κανείς στην περίφημη βασιλική του Αγίου Πέτρου και οι κατακόμβες. Στις κατακόμβες βρίσκονται οστά αγίων, εικάζεται και αυτά του Αγίου Πέτρου. Παρεμπιπτόντως ο ναός έχει χτιστεί πάνω από το σημείο όπου σταυρώθηκε ο άγιος.

Η εκκλησία είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος. Μην παραλείψετε εκθέματα όπως η περίφημη Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου, όπου αναπαριστά την Παναγία να κρατά στα χέρια της το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση. Ο τρούλος είναι έργο επίσης του Μιχαήλ Αγγέλου.

Δεξιά από την είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου βρίσκεται η είσοδος για τα μουσεία του Βατικανού. Εκεί βρίσκεται και η περίφημη Καπέλα Σιστίνα ή Καπέλα Σιξτίνα. Τα μουσεία του Βατικανού είναι ουσιαστικά ένα ορθογώνιο. Στη μία πλευρά είναι η είσοδος και στο τέλος του ορθογώνιου αυτού είναι η Καπέλα Σιστίνα. Έτσι αναγκαστικά περνάει ο επισκέπτης από παντού.
Στη διαδρομή πάντως έχει μερικά ενδιαφέροντα σημεία. Ξεχωρίζει η περίφημη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ όπου αναπαριστώνται οι μεγαλύτεροι αρχαίοι φιλόσοφοι.
Καταλήγει κανείς στην Καπέλα Σιστίνα. Ένα παρεκκλήσι μοναδικό σίγουρα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες ιδιαίτερες. Έργο αρκετών, ανάμεσα στους οποίους και ο Μιχαήλ Άγγελος. Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται, το έμαθα αφού τράβηξα την συγκεκριμένη.
Φεύγοντας από το Βατικανό και περπατώντας κατά μήκος του Τίβερη συναντά το νησάκι του Τίβερη, την περίφημη Isola Tiberina. Ένα νησάκι που έχει πάρει το σχήμα καραβιού το οποίο στεγάζει ένα νοσοκομείο και όχι μόνο. Υποτίθεται ότι εκεί βρέθηκε ένα φίδι - αφιέρωμα στο θεό Ασκληπιό.
Σχετικά κοντά βρίσκεται η Piazza Navona. Μία πλατεία γεμάτη από καφέ στο ίδιο μέρος όπου παλιότερα βρισκόταν ο ιππόδρομος της Ρώμης. Εκτός από ιπποδρομίες και θεάματα, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια αρκετές φορές πλημμύριζαν την πλατεία και διοργάνωναν ναυμαχίες!
Στο κέντρο της έχει ένα ακόμη συντριβάνι έργο του Μπερνίνι, το συντριβάνι των 4 ποταμών. Στη βάση του οβελίσκου βρίσκονται οι τέσσερις γνωστότεροι ποταμοί από τέσσερις ηπείρους. Ο Νείλος, ο Γάγγης, ο Ρίο ντε λα Πλάτα και ο Δούναβης. Καθένας έχει τους συμβολισμούς του. Ο Νείλος για παράδειγμα έχει κάλυμμα στο κεφάλι γιατί την εποχή που χτίστηκε το συντριβάνι δεν ήταν ακόμη γνωστές οι πηγές του.
Η Ρώμη όμως έχει και την αρχαία πλευρά της. Αυτή εκτείνεται κυρίως πίσω από το λόφο του Καπιτωλίου. Εκεί βρίσκεται το Forum Romanum και το Κολοσσαίο. Επειδή ο χρόνος δεν επαρκούσε και ο ήλιος έκαιγε, το προσεγγίσαμε από την εξωτερική πλευρά μόνο.
Μ'αυτά και μ'αυτά το επαγγελματικό ταξίδι στη Ρώμη έφτασε στο τέλος του. Το νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι καλού-κακού το έριξα, η πόλη όμως από μόνη της σε καλεί χωρίς να το καταλάβεις. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, λοιπόν! Μέχρι την επόμενη φορά...

Update: Αναλυτικός οδηγός της πόλης της Ρώμης αλλά και ξεχωριστή ανάρτηση με τα διαδικαστικά ταξιδιού στην αιώνια πόλη.

36 σχόλια:

  1. ελα βρε κακιε ...εκει θελω να ειμαι ζηλευωω γκρ!!!
    το συνταγμα ειναικλαυτερο ..πουφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και δε μου λές, τί έμεινε να πάμε να δούμε εμείς οι κοινοί θνητοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου, πολύ μου άρεσε που το διάβασα πρωί πρωί... αλήθεια λέω, θυμήθηκα και λίγο τον Νταν Μπράουν!
    Έκανες πολύ καλή περιγραφή! Με ένα παράπονο θα την κάνω για δουλειά.. που δεν έμαθα πως συμβολίζονται οι υπόλοιποι ποταμοί! :)
    Θα το κάνω μετά!

    Μάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαντάσου δηλ. να μην ήταν επαγγελματικό το ταξίδι...

    Καλό μήναααα Κιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ ωραια αφηγηση .... μερσι :))))

    την ρωμη τελικα νομιζω πως πρεπει να την επισκεφτεις απο μονη της .. χωρις συνδιασμους αλλων πολεων ετσι?!!



    καλημερα καλο μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό Μήνα!
    Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες σου με τις δικές μου, αρχίζω και υποψιάζομαι ότι τελικά δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα στην Ρώμη, απλά έτυχε να βρεθώ εκεί την χειρότερη εποχή, το ορθόδοξο Πάσχα λίγο μετά το θάνατο του προηγούμενο Πάπα και στη διάρκεια του πρώτου κηρύγματος του καινούργιου. Παντού υπήρχαν πλανόδιοι πωλητές τσαντών, γιαλιών, βρακιών κλπ, πλαστικές σκηνές με διάφορα προϊόντα έκοβαν τη θέα σε όλα τα μνημεία, ένα τσαντήρι ήταν όλη η Ρώμη, βρώμικο και πηγμένο στον κόσμο.
    Μεγάλη διαφορά ακόμα και στις φωτογραφίες, απίστευτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο θα ήταν ένα ταξιδάκι ώς εκεί, αλλά δεν το βλέπω γενικώς...Την δείχνεις τόσο όμορφη στις φωτό (αν και το τελευταίο πράγμα που θα πήγαινα, θα ήταν το Βατικανό και οι εκκλησίες...)
    Στα μουσεία -φυσικά-ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θέλω να διαμαρτυρηθώ!! Δε μπορείτε να μας ξεσηκώνετε αγαπητέ καλοκαιριάτικα κι ενώ έχουμε άλλον ένα μήνα δουλειάς μπροστά μας! Και δε θέλουμε και πολύ για να ξεσηκωθούμε! Αίσχος!!
    Υπέροχα είναι! Μα να μην έχουμε πάει ακόμα...
    Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tι μας κάνεις βρε Κιτσομήτσε τι??

    Ρώμη, τέλεια πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία η Ρώμη ...
    Καλά να περνάς ταξιδευτή
    και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΧΧΧΧΧΧΧ

    Περνα υπεροχα και για μενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέσα στα μελλοντικά μου σχέδια είναι και ένα ταξιδάκι στην Ρώμη.. Και απ' ότι βλέπω, θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου όταν με το καλό το κανονίσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eξαιρετική περιγραφή!
    Ζήλεψα λέμεεεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. σαν να ημουν εκει φιλε κιτσομητσο..
    μας ταξιδεψες παλι..
    πολυ ομορφες κ οι εικονες..
    καλησπερα κ καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ό,τι και να γράψεις γι' αυτή τη... διαδρομή είναι λίγο. Την έχω κάνει και ξέρω. Τα φιλιά μου και να περνάς πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απίθανη είναι είμαι λάτρης της Αναγέννησης και πιστεύω αυτή η πόλη είναι μαγευτική μόνο τα μνημεία να γυρίσεις δεν θέλεις τίποτα άλλο!
    Σ'ευχαριστώ ήταν υπέροχο το μάθημά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ..κανονική ξενάγηση! :)

    Καλο ΣΚ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @σκουλήκι Όντως καλύτερο, δεν το συζητώ!
    Να πας σύντομα αφού θέλεις ;-)
    Φιλί

    @φλούφλης Να τα δείτε από κοντά γιατί είναι τελείως διαφορετικά.
    Άμα χρειαστείτε βοήθεια, εδώ είμαι εγώ.

    @ηφαιστίωνας Είναι και αυτός ο άτιμος ο Νταν Μπράουν στη μέση, τι να κάνουμε.
    Έχω το link της wikipedia για να δει πώς συμβολίζονται οι ποταμοί ;-)
    Καλημέρα.

    @jamanfou Όντως. Δεν έχεις και άδικο!
    Καλημέρα!

    @korinoskilo Η Ρώμη από μόνη της θέλει 4-5 μέρες για αρχή, οπότε καλύτερα είναι να'ναι μόνη της.
    Το σκέφτεσαι; Με το καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @juanita Μάλλον όταν μαζεύονται όλοι αυτοί οι πιστοί δεν είναι και τόσο καλά. Πλανόδιους πάντως είχε όπως και στην Αθήνα. Το καλό είναι ότι ήμασταν λίγο εκτός σεζόν, οπότε...
    Σου εύχομαι να ξαναπάς για να ανατρέψεις τις εικόνες.

    @artanis Κάποια στιγμή με το καλό...Ποτέ δεν ξέρεις!
    Αξίζει και το Βατικανό και τα μουσεία του. Μην τα απορρίψεις εύκολα!

    @τρελοτουρίστρια Αίσχος πραγματικά! Το ότι δεν έχετε πάει, εννοώ ;-)
    Άντε, εύκολο είναι!
    Φιλιά

    @ανάσα Όμορφη είναι η άτιμη, όντως!
    Καλημέρα.

    @side21 Καλά να περνάς και συ, φίλτατε!
    Καλημέρα

    @prince of the city Ευχαριστώ ωρέ! Όσο μπορώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Γιώργος Τ. Να πας και να μας πεις εντυπώσεις!
    Στο εύχομαι.

    @κούκος Ευχαριστώ ωρέ! Να'σαι καλά.

    @laplace Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Την καλημέρα μου.

    @κοπτοραπτού Αξίζει σίγουρα να την επισκεφτεί κανείς. Πάνω από μία φορά σίγουρα!
    Φιλιά επίσης!

    @zoyzoy Ακριβώς, ζωντανό μουσείο είναι η άτιμη!
    Παρακαλώ.

    @ilias Όπως τα είδα περίπου...
    Καλημέρα φίλτατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χαχα ναι βρε το είδα! Απλά καθόλου δεν με ευχαριστεί να διαβάζω αγγλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν "υπάρχει" η πόλη. Είναι όνειρο.
    10 φορές έχω πάει κι άλλες τόσες να πάω πάλι, δε θα την χορτάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ηφαιστίωνας Χαχαχα! Εμ δε μου το'πες νωρίτερα να έγραφα κάτι παραπάνω!

    @diva Κάπως έτσι σκέφτομαι και γω. Φαίνεται αυτό νομίζω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τώρα εγώ τι να πώ; Δεν έχεις κι άδικο! Θα δρομολογηθεί!!! :)

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όλα οκ! Τα διάβασα χτες!!!
    Έκανα και εξάσκηση μαζί! :)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @τρελοτουρίστρια Να πάτε, να πάτε! Αξίζει σίγουρα. Άντε να μας πείτε τι και πώς!
    Φιλιά

    @ηφαιστίωνας Χαχαχα! Καλό πράγμα η εξάσκηση!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εξαιρετική η περιγραφή που έκανες για την πόλη. Απλά να συμπληρώσω ότι στην Piazza Navona αξίζει να πας και το βράδυ. Σε όλη την πλατεία βρίσκονται ζωγράφοι που σου κάνουν το πορτραίτο ή καρικατούρες, υπαίθρια αγορά με σουβενίρ κτλ. Τόσο πάνω στην πλατεία όσο και στα γύρω στενά έχει καταπληκτικά μέρη για να απολαύσεις το Chianti σου.

    Με το καλό να ξαναπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ndn Ασφαλώς και το βράδυ. Ειδικά άμα "χαθείς" μέσα στα στενάκια από το κέντρο της πλατείας προς τα μέσα θα βρεθείς σε διαφορετικές εικόνες!
    Και συ να ξαναπάς σύντομα :-)
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τέλεια η παρουσίαση της Ρώμης! Με έκανες να ζηλέψω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η όμορφη αυτή περιγραφή στάθηκε η αφορμή να θέλω να είναι αυτός ο επόμενος προορισμός. Στολίδι μοιάζει η πόλη.
    Έχω πάει όμως στο Κολοσσαίο, στην απομίμηση :)στην πόλη του φωτός.

    Υ.Γ. (οφφτόπικ) ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως άγγελοι κ δαίμονες θα όφειλαν να μη χρησιμοποιούν γνωστούς όρους φυσικής, έλεος γεμάτη ασυνέπειες ήταν η ταινία, λες κ το κάνουν επίτηδες για να νομίζει ο κόσμος ότι στο σερν γίνονται πειράματα πο υ βλάπτουν την ανθρωπότητα.
    Κάπου πρέπει να τα πω κ δεν έχω μπλογκ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @eri Η πόλη - πέρα από τα κλισέ - είναι ζωντανό μουσείο. Κάτι που θα μπορούσε να΄ναι και η Αθήνα αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Παντού περπατάς και ξεπηδάνε τα αρχαία, τα νεότερα, τα αναγεννησιακά. Σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σου απ'όλες τις πλευρές.
    Χαίρομαι που αποτέλεσε το έναυσμά σου. Σου το εύχομαι σύντομα.
    Τώρα για τα επιστημονικά που λες έχεις δίκιο. Θα ήθελα να το επεκτείνω λέγοντας ότι ναι μεν έχουν ανακρίβειες οι ταινίες, το ανησυχητικό δε είναι αρκετός κόσμος πιστεύει μόνο αυτά και δεν το ψάχνει. Εκεί είναι το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου.
    Όσο για το blog σου εύχομαι σύντομα ;-)
    Μέχρι τότε μπορείς να τα λες ελεύθερα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @σοφία Σου προτείνω να πας ανεπιφύλακτα. Θα σου αρέσει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @athenian wanderer Τελικά όλοι οι δρόμοι εκεί οδηγούν!
    Καλωσήλθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή