Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Μουσείο Ακρόπολης και πέριξ

Το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι γεμάτο εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις μουσικές, χορευτικές, θεατρικές. Στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο, στην Πειραιώς, στους δρόμους και σε άλλους χώρους μπορεί κανείς να παρακολουθήσει κυριολεκτικά ό,τι θέλει. Οι τιμές κυμαίνονται από τσουχτερές έως δωρεάν. Το καλοκαίρι λοιπόν η πόλη παίρνει πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Χθες το απόγευμα ως αργά το βράδυ ήταν γεμάτο ήχους, εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα. Πρώτη στάση επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το νέο στολίδι της πόλης. Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα στον σταθμό του μετρό Ακρόπολη. Από το μετρό ήδη ο επισκέπτης προϊδεάζεται τι θα δει καθώς τον περιμένουν αναπαραστάσεις από την ζωφόρο του Παρθενώνα.

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στέκεται απέναντι από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Από τα σκαλιά πριν την είσοδό του η θέα είναι διπλή και γεμίζει το μάτι.
Το αιώνιο και το νέο...

Τα βήματα του επισκέπτη περνάνε από το γυάλινο πάτωμα με τις γκρι βούλες που επιτρέπουν να βλέπει κανείς κάτω. Τα εκθέματα του μουσείου ξεκινάνε ήδη από τα θεμέλια...
Το μουσείο είναι χτισμένο έτσι ώστε να υπάρχει η όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των αρχαίων που βρίσκονται από κάτω του, καθότι η συνοικία Μακρυγιάννη βρίθει αρχαιοτήτων. Αρχαία λοιπόν και στα σπλάχνα του μουσείου.
Εισιτήριο μπορεί κανείς να κλείσει και μέσω Ίντερνετ με χρέωση πιστωτικής. Η τιμή ως το τέλος του 2009 είναι 1 ευρώ! Το ωράριο 8-8. Και παρόλο που χθες ήταν η πρώτη μέρα ελεύθερη για το κοινό, στο διάστημα 6-8 το απόγευμα ο κόσμος ήταν λίγος.
Η πρώτη εικόνα μετά τον έλεγχο εισιτηρίων.
Το ισόγειο είναι σε κεκλιμένο επίπεδο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να νιώθει κάτι αντίστοιχο με τα Προπύλαια. Εκεί βρίσκονται ευρήματα από την αρχαϊκή περίοδο. Έχουν γίνει ενδιαφέρουσες απόπειρας αποκατάστασης και ολοκλήρωσης θραυσμάτων.
Οι Καρυάτιδες σε περίοπτη θέση - λείπει η "συνάδελφός" τους που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ως γνωστόν, τα αρχαία μάρμαρα, γλυπτά κτλ ήταν χρωματιστά και μάλιστα με έντονα χρώματα. Ελάχιστα έχουν διατηρηθεί για να μας δίνουν μια σχετική ιδέα.
Οι αίθουσες έχουν χωρό ώστε ο επισκέπτης να βλέπει τα εκθέματα με την άνεσή του. Η συγκεκριμένη φωτογραφία θα μπορούσε να έχει τίτλο Το κορίτσι και το άλογο...
Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο (η πρόσβαση γίνεται και με κυλιόμενες σκάλες) πέρα από μια 3D περιήγηση στον τρόπο κατασκευής αλλά και καταστροφής της Ακρόπολης, υπάρχουν τα κομμάτια από τις μετόπες και τα αετώματα του ναού. Έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα δουλειά όπου τα κομμάτια που λείπουν - βρίσκονται ως επί το πλείστον στο Βρετανικό Μουσείο - έχουν συμπληρωθεί ώστε το έργο να φαίνεται ενιαίο. Έτσι, για να παίρνουμε μία ιδέα του μεγαλείου. Με άσπρο προφανώς τα εκμαγεία των μαρμάρων.
Μια στάση για μια απρόσκοπτη ματιά προς τον Ιερό Βράχο και πάλι αυτή τη φορά από πιο ψηλά. Η θέα γενικότερα στην Αθήνα είναι αρκετά καλή.
Υδρορροή με μορφή λιονταριού - τα γκαργκόιλς των καθολικών ναών δεν είναι τελικά και τόσο πρωτότυπη ιδέα.
Η άλλη πλευρά του αετώματος με ό,τι έχει περισωθεί. Σημειωτέον ότι αρκετά αγάλματα τα κατέστρεψαν χριστιανοί κατά τον 3ο μχ αιώνα. Δε μας φταίνει μόνο οι ξένοι.
Το συγκεκριμένο γλυπτό βρισκόταν στην κορυφή του αετώματος.
Ο περιβάλλων χώρος του μουσείου έχει διαμορφωθεί με το φυτό-έμβλημα της πόλης της Αθήνας, την ελιά. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση σίγουρα.
Η άνεση στους χώρους φαίνεται καλύτερα από ψηλά. Η συγκεκριμένη αίθουσα βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο.
Έπειτα από μιάμιση περίπου ώρα περιήγησης στο μουσείο, ήρθε η ώρα για έναν γρήγορο καφέ υπό την σκέπη της Ακροπόλεως κάπου στην Πλάκα. Σημειωτέον μέσα στο μουσείο, στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει καφέ και εστιατόριο με άπλετη θέα και τιμές προσιτές. Εμείς το απολαύσαμε δίπλα στο Φανάρι του Διογένη.
Περπατώντας τον ομορφότερο πεζόδρομο της Ευρώπης, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τα βήματά μας μας οδήγησαν στο Ηρώδειο όπου χθες το βράδυ ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσίαζε ορισμένα από τα καλύτερά του έργα. Ο αττικός ουρανός μας έκανε το χατήρι και δεν είχαμε απρόοπτα.
Στο πρώτο μέρος εμφανίστηκε η Καμεράτα υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Μυράτ με την Ρίτα Αντωνοπούλου να ερμηνεύει όμορφα τραγούδια του Μικρούτσικου. Στο δεύτερο μέρος ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κούτρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας φυσικά με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο ερμήνευσαν μελοποιημένα τραγούδια του Καββαδία σε μουσική Μικρούτσικου. Και κάπως έτσι συμπληρώθηκε μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα.

ΥΓ Η συνέχεια της περιήγησης στη Ρώμη μπορεί να περιμένει...
ΥΓ2 Φωτογραφίες χωρίς φλας μπορεί κανείς σε βγάλει σε όλο το μουσείο.