Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Σόφια: περίπατος στην πόλη (1/2)

Το τριήμερο που στην Ελλάδα γινόταν χαμός λόγω παρελάσεων και αντιδράσεων του κόσμου, για καλή μας τύχη είχαμε κανονίσει εκδρομή στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την Σόφια. Η Σόφια (Sofia ή Sofyia) βρίσκεται στο δυτικό άκρο της σύγχρονης Βουλγαρίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τους Βαλκανικούς πολέμους. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να βρίσκεται περίπου στο κέντρο των περιοχών που οι Βούλγαροι θεωρούσαν ως δικές τους. Το όνομα της πόλης προέρχεται πιθανότατα από παράφραση της ελληνικής λέξης σοφία. 

Το κέντρο της Σόφιας. Η πόλη είναι μικρή και περπατιέται εύκολα. Από το κάτω άκρο του χάρτη μέχρι το πάνω είναι λιγότερο από μισή ώρα με χαλαρό περπάτημα. Το διαμέρισμα ήταν στα όρια της πλατείας Βουλγαρίας (Bulgaria square) δίπλα ακριβώς στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK). Τις μέρες που πήγαμε, μάλιστα, ήταν οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές. Περιττό να σχολιάσω ότι καμία σχέση με τη φασαρία και τις αφίσες που θα είχε αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

Bulgaria square, National Palace of culture
Η βόλτα μας ξεκίνησε με ήλιο από το National Palace of Culture (NDK). 

DSCN8379
Μπροστά ακριβώς υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις - όπως και σε όλη την πόλη - με όμορφα συντριβάνια.

DSCN8394
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η πλατεία Βουλγαρίας, ουσιαστικά πάρκο με διάφορα εκθέματα.

DSCN8383
DSCN8397
Συντριβάνια και αγάλματα στο πάρκο.

DSCN8405
DSCN8693
Σε προηγούμενες φωτογραφίες φαίνεται μια σιδεροκατασκευή να δεσπόζει στο πάρκο. Την πλησιάσαμε μέσα από μια χαραμάδα αλλά και πιο μακριά για να δούμε τα γκράφιτι που την περικλείουν.

DSCN8398
Καθίσαμε σε υπαίθριο καφέ, όπου φάγαμε αυτές τις μεγάλες φέτες ψωμί με λιωμένο τυρί και κρέας. Γενικά, το φαγητό και ο καφές στην Σόφια είναι πολύ φτηνά. Τεράστια κομμάτια πίτσας που τρώγανε οι περισσότεροι με 2,5 λέβα - περίπου 1,2 ευρώ. Για να δούμε τι θα γίνει όταν μπουν και αυτοί στο ευρώ.

DSCN8423
Η πλατεία Μακεδονίας - τους έμεινε και αυτούς ο καημός, φαίνεται.

IMAG0870
Από τον δρόμο Graf Ignatiev που διασχίζει το κέντρο, περνάει στο μεγαλύτερο μέρος του μόνο το τραμ. Τι ωραία που θα ήταν για παράδειγμα η Πατησίων χωρίς αυτοκίνητα. Στη μία πλευρά έχει και την αγορά φρούτων-λαχανικών.

DSCN8509
DSCN8508
Υπαίθρια λαϊκή αγορά, πιο οργανωμένη από τις δικές μας, είχε στην οδό St.Stambolov.

DSCN8449
DSCN8551
DSCN8556
Η πόλη έχει αρκετά κτίρια σοβιετικής κατασκευής και προέλευσης, όπως και αγάλματα. Στην πρώτη φωτογραφία ήταν τα γραφεία της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας του κόμματος (ένα ήταν το κόμμα). Παρόμοια κτίρια σαν αυτό υπάρχουν στη Ρίγα (σχετική ανάρτηση), στη Βαρσοβία και φυσικά στη Μόσχα. 

DSCN8559
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, οι μοναχοί που εφηύραν το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται στις σλαβικές χώρες.

DSCN8564
Roundabouts με μνημεία υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη.

DSCN8612
DSCN8650
Το εθνικό θέατρο, μέρα και νύχτα. Γενικότερα, η πόλη φαίνεται ασφαλής και τη νύχτα. Αρκετός κόσμος στο κέντρο, αστυνομία (ίσως και λόγω εκλογών), δεν αισθανθήκαμε στην ουσία απειλή.

DSCN8648
Στην πλατεία απέναντι από το εθνικό θέατρο υπήρχε αρκετός κόσμος που έπαιζε σκάκι και ντάμα σε υπαίθριες κατασκευές. Εδώ δυστυχώς τα πάρκα δεν τα αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε.

DSCN8601
Κλασικό άγαλμα στις περισσότερες πόλεις, το όνομα αλλάζει κάθε φορά.

DSCN8568
Ενδιαφέρον κτίριο πολιτιστικού προσανατολισμού μπροστά από υπαίθριο καφέ.

DSCN8632
Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται το όρος Vitosha όπου μπορεί κανείς να πάει για περίπατο, σκι και άλλες δραστηριότητες εφόσον έχει χρόνο. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έχει βουνά τόσο κοντά. Εν μέρει είναι αλήθεια, αφού στην Αθήνα τα βουνά τα έχουμε χτίσει.

DSCN8675
Μικρές λεπτομέρειες που ξεπηδούν στο δρόμο. Πάντα θα υπάρχει μια θέση για τον κουρασμένο επισκέπτη.

Μανιταροσουπα σε ψωμί
Όπως στα περισσότερα ταξίδια, η σούπα δε θα μπορούσε να λείψει από τα γεύματα. Μανιταρόσουπα, λοιπόν, σερβιρισμένη μέσα σε ψωμί. Αφού τελειώσει η σούπα, το ψωμί φυσικά τρώγεται. Παρεμπιπτόντως, οι παραδοσιακές ταβέρνες λέγονται Mehana. Αναζητήστε τις, αξίζουν. Για δύο-τρία ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα, μπύρες ή κρασί, παντού πληρώσαμε περίπου 10 ευρώ το άτομο.

IMAG0872
Μπύρα όνομα και πράγμα. Έχουν αρκετές διαφορετικές μάρκες, δοκιμάστε τις.

DSCN8447
Αν στο δρόμο συναντήσετε ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων να κυκλοφορούν, να ξέρετε ότι έχετε συναντήσει τουρίστες που ακολουθούν την Free Sofia Walking Tour. Είναι μια πολύ καλή ιδέα που έχει εφαρμοστεί σε πολλές πόλεις. Για δυόμιση περίπου ώρες ακολουθεί κανείς με τα πόδια εθελοντές ξεναγούς, χωρίς να μπαίνει στα μνημεία, σχηματίζοντας καλή εικόνα για την ιστορία της πόλης, τα αξιοθέατά της, με μπόλικη δόση χιούμορ. Και όλα αυτά δωρεάν. Στο τέλος της ξενάγησης όποιος θέλει αφήνει κάποιο φιλοδώρημα, χωρίς υποχρέωση. Πιστεύω ότι ακόμη και να τα έχει δει κάποιος τα μέρη μόνος του, αξίζει να τα ξαναδεί για τις περιγραφές. Εκεί μπορεί να γνωρίσει κόσμο απ'όλες τις χώρες - όπως πχ τον Γερμανό που ανέφερα στην ανάρτηση για την Ενωμένη Ευρώπη (;). Ξεναγήσεις γίνονται κάθε πρωί στις 11 και κάθε απόγευμα στις 6 με αφετηρία την αρχή της οδού Vitosha, εκεί που ενώνεται με την οδό Alabin. Λεπτομέρειες στην σελίδα της FreeSofiaTour.


ΥΓ Πτήσεις απευθείας από Αθήνα έχουν οι Air Bulgaria και η Olympic Air. Αν κλείσει κανείς νωρίς, μπορεί να βρει πολύ καλές τιμές. Για τη διαμονή μας κλείσαμε διαμέρισμα, το οποίο κόστιζε περίπου 120 ευρώ για 2 άτομα για 3 βραδιές. Συνολικό κόστος εκδρομής για 4 μέρες/ 3 νύχτες κάτω από 250 ευρώ.
ΥΓ1 Το δεύτερο μέρος θα περιέχει τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Σόφιας, θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου.