Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Βόλτες στη Βαλτική: Ρίγα (1/3)

Πέρυσι τον Οκτώβρη έπεσε τρελή ιδέα από την παρέα της Λάρισας. Η ιδέα ήταν να κάνουμε ταξίδι τον Αύγουστο προς κάποια μέρη διαφορετικά και όχι τόσο διαφημισμένα. Μια βόλτα σε χώρες της Βαλτικής και ένα πέρασμα από τον αρκτικό κύκλο. Χωρίς πολλή σκέψη και ψάξιμο, βγάλαμε τα εισιτήρια Αθήνα-Ρίγα-Αθήνα (8 ημέρες) και σιγά-σιγά συμπληρώσαμε και τους υπόλοιπους ενδιάμεσους προορισμούς. Και οι τρεις προορισμοί δεν απαντώνται συχνά σε τουριστικούς οδηγούς ούτε σε οργανωμένα ταξίδια. Θα απορήσει κανείς, καλοκαιριάτικα στην Λετονία; Και όμως η πρωτεύουσα της Λετονίας η Ρίγα έχει κάτι διαφορετικό να δώσει. Οι επιρροές από Ρωσία, Γερμανία, Σουηδία και όχι μόνο δίνουν ένα μείγμα διαφορετικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο πολιτισμού από την Unesco.
Από το αεροδρόμιο για το ιστορικό κέντρο φτάνει κανείς γρήγορα και οικονομικά με το Airport City Express - βανάκι με κόστος 5 ευρώ το άτομο. Από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι η πλατεία του Δημαρχείου με το άγαλμα της Κατοχής, μπροστά από το ομώνυμο μουσείο.

Λίγο πιο πίσω βρίσκονται όμορφα κτίσματα όπως ο Οίκος των Μαυροκέφαλων (συντεχνία εμπόρων)
Η παλιά πόλη έχει άλλο στυλ. Η υπαίθρια μουσική δε θα μπορούσε να πηγαίνει πίσω
Ευτυχώς μέναμε σε ξενοδοχείο πολύ κοντά στην Doma laukums που είναι η κεντρική πλατεία της Ρίγας. Υπαίθριες μπυραρίες αλλά και φαγάδικα γεμίζουν την πλατεία.
Ο τοίχος του κτιρίου που διακρίνεται ζωγραφισμένος αποτελεί έκθεμα από μόνος του. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ζωγραφιά αλλάζει, αλλάζοντας έτσι και την πλατεία. Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη μετά τις 9 το βράδυ - παρόλο που οι μεγάλες μέρες είχαν τελείωσει, το φως της ημέρας εξακολουθούσε να υπάρχει μέχρι τις 10 το βράδυ περίπου.
Η αλήθεια είναι ότι στη Ρίγα δε χρειάζεται να έχει κανείς ταξιδιωτικό οδηγό. Όλα τα ανακαλύπτει ο επισκέπτης απλώς περπατώντας, αρκεί να αφεθεί να χάνεται στα στενά. Ούτως ή άλλως τα πλακόστρωτα δίνουν άλλη χάρη στο περπάτημα.
Ζωντανά χρώματα στην πάλη μεταξύ πράσινης φύσης και κόκκινου τούβλου.
Τα Τρία Αδέρφια, όπως ονομάζονται τα κτίρια αυτά, είναι τα παλιότερα κτίσματα στην πόλη. Το παλιότερο είναι του 15ου αιώνα.
Ο ποταμός που βρίσκεται στο άκρο της Παλιάς Πόλης είναι ο Daugava. Με μια βόλτα στην μεγάλη γέφυρα που ενώνει με την απέναντι πλευρά, μπορεί κανείς να έχει μια πολύ καλή εικόνα της πόλης.
Από την άλλη πλευρά της πόλης περνάει το κανάλι της Ρίγας που αποτελεί και το όριο μεταξύ της Παλιάς Πόλης και της νεότερης.
Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα "αξιοθέατα" της πόλης, η περίφημη γέφυρα με τα λουκέτα. Σύμφωνα με τον πρόσφατο μύθο στην γέφυρα αυτή κλειδώνουν οι ερωτευμένοι τον έρωτά τους.
Πέρα από το κανάλι μπορεί κανείς να βρει χαρακτηριστικά κτίσματα της art nouveau. Ως προς την αρχιτεκτονική αυτό σημαίνει κτίσματα με τερατόμορφα αγάλματα, συνδυασμός μπαρόκ στοιχείων με μοντέρνες επιρροές (ή κάπως έτσι).
Ωραία θέα της πόλης μπορεί κανείς να βγάλει από το μπαρ γνωστού ξενοδοχείου που βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλιά Πόλη.
Πάνω δεξιά στην φωτογραφία είναι ο βορράς, γι αυτό και το φως φαίνεται ακόμη.
Ο καθεδρικός ναός της Ρίγα (Riga Doms). Μέσα θα βρεις κανείς ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα.
Το σπίτι με τις γάτες - ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Ακολουθώντας το κανάλι ο επισκέπτης οδηγείται στην Μεγάλη Αγορά της Ρίγα, όπου μπορεί να προμηθευτεί τρόφιμα, ρούχα, αναμνηστικά κτλ. Ειδικά τα ψαρικά έβγαζαν μάτι με την αφθονία και την φρεσκάδα τους. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται μια μεγάλη κατασκευή που μοιάζει λίγο παράταιρη. Είναι σταλινικό κατάλοιπο και στέγαζε τις δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν άλλα 6 παρόμοια με το μεγαλύτερο να βρίσκεται στην Βαρσοβία.
Η πόλη έχει πολλές πλατείες όπου μπορεί κανείς να καθήσει να φάει, να πιει την μπύρα του, συνήθως με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Αν και στην νέα πόλη υπάρχουν πολλά κλαμπς, προτιμήσαμε τις υπαίθριες μπυραρίες - μάλιστα το βράδυ παρείχαν και κουβέρτες σε όσους κρύωναν. Δοκιμάστε ψάρια και κρεατικά - είναι εξίσου καλά. Δύο είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά, ένα πριν και ένα μετά: σούπες και μπύρες. Η συγκεκριμένη σούπα είναι γκούλας με παντζάρι.
Είναι όμορφο τα μέρη που περνάει ο επισκέπτης την ημέρα να τα ξαναπερνά το βράδυ. Δίνει άλλη αίσθηση ο φωτισμός. Όσο για κίνδυνο να κυκλοφορήσει κανείς νύχτα μάλλον είναι μικρός, καθώς αστυνομικοί βρίσκονται παντού.
Τουριστικό μεν, αλλά αυτό το μεσαιωνικό εστιατόριο είναι στα προτεινόμενα. Τα φαγητά και το στυλ είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Και οι τιμές δεν ήταν και τόσο ακριβές. Παρεμπιπτόντως, ο νόμος περί καπνίσματος στην Λετονία εφαρμόζεται αυστηρά σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Αγγλικά ξέρουν οι περισσότεροι κάτοικοι, ειδικά στο ιστορικό κέντρο. Ορισμένα μαγαζιά δέχονται ευρώ. Με μια μικρή ανάληψη και συνδυασμό πιστωτικής και ευρώ μπορεί κανείς να κινηθεί άνετα. Όμορφη η Ρίγα για 2-3 μέρες. Δεν είναι για πολύ παραπάνω, εκτός αν κινηθεί εκτός πόλης όπως έκαναν οι τρελοτουρίστες. Αξίζει και μια βόλτα με ποδήλατο. Την τρίτη ημέρα και αφού ολοκληρώσαμε τις βόλτες μας στην Παλιά Πόλη με τις καλύτερες εντυπώσεις, ετοιμαστήκαμε για την επόμενη χώρα της Βαλτικής, την Εσθονία και την πρωτεύουσά της το μεσαιωνικό Tallin...
ΥΓ Από Αθήνα πετάει για Ρίγα απευθείας η AirBaltic - low cost εταιρία της Βαλτικής με καινούριο στόλο αεροπλάνων.
ΥΓ1 Αφιέρωμα και φωτογραφίες από Ρίγα μπορείτε να δείτε επίσης από τους Τρελοτουρίστες που φύγανε εκτός τειχών αλλά και αφιέρωμα στην Πυξίδα πάλι των Crazytourists.