Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Βόλτες στη Βαλτική: Ρίγα (1/3)

Πέρυσι τον Οκτώβρη έπεσε τρελή ιδέα από την παρέα της Λάρισας. Η ιδέα ήταν να κάνουμε ταξίδι τον Αύγουστο προς κάποια μέρη διαφορετικά και όχι τόσο διαφημισμένα. Μια βόλτα σε χώρες της Βαλτικής και ένα πέρασμα από τον αρκτικό κύκλο. Χωρίς πολλή σκέψη και ψάξιμο, βγάλαμε τα εισιτήρια Αθήνα-Ρίγα-Αθήνα (8 ημέρες) και σιγά-σιγά συμπληρώσαμε και τους υπόλοιπους ενδιάμεσους προορισμούς. Και οι τρεις προορισμοί δεν απαντώνται συχνά σε τουριστικούς οδηγούς ούτε σε οργανωμένα ταξίδια. Θα απορήσει κανείς, καλοκαιριάτικα στην Λετονία; Και όμως η πρωτεύουσα της Λετονίας η Ρίγα έχει κάτι διαφορετικό να δώσει. Οι επιρροές από Ρωσία, Γερμανία, Σουηδία και όχι μόνο δίνουν ένα μείγμα διαφορετικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο πολιτισμού από την Unesco.
Από το αεροδρόμιο για το ιστορικό κέντρο φτάνει κανείς γρήγορα και οικονομικά με το Airport City Express - βανάκι με κόστος 5 ευρώ το άτομο. Από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι η πλατεία του Δημαρχείου με το άγαλμα της Κατοχής, μπροστά από το ομώνυμο μουσείο.

Λίγο πιο πίσω βρίσκονται όμορφα κτίσματα όπως ο Οίκος των Μαυροκέφαλων (συντεχνία εμπόρων)
Η παλιά πόλη έχει άλλο στυλ. Η υπαίθρια μουσική δε θα μπορούσε να πηγαίνει πίσω
Ευτυχώς μέναμε σε ξενοδοχείο πολύ κοντά στην Doma laukums που είναι η κεντρική πλατεία της Ρίγας. Υπαίθριες μπυραρίες αλλά και φαγάδικα γεμίζουν την πλατεία.
Ο τοίχος του κτιρίου που διακρίνεται ζωγραφισμένος αποτελεί έκθεμα από μόνος του. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ζωγραφιά αλλάζει, αλλάζοντας έτσι και την πλατεία. Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη μετά τις 9 το βράδυ - παρόλο που οι μεγάλες μέρες είχαν τελείωσει, το φως της ημέρας εξακολουθούσε να υπάρχει μέχρι τις 10 το βράδυ περίπου.
Η αλήθεια είναι ότι στη Ρίγα δε χρειάζεται να έχει κανείς ταξιδιωτικό οδηγό. Όλα τα ανακαλύπτει ο επισκέπτης απλώς περπατώντας, αρκεί να αφεθεί να χάνεται στα στενά. Ούτως ή άλλως τα πλακόστρωτα δίνουν άλλη χάρη στο περπάτημα.
Ζωντανά χρώματα στην πάλη μεταξύ πράσινης φύσης και κόκκινου τούβλου.
Τα Τρία Αδέρφια, όπως ονομάζονται τα κτίρια αυτά, είναι τα παλιότερα κτίσματα στην πόλη. Το παλιότερο είναι του 15ου αιώνα.
Ο ποταμός που βρίσκεται στο άκρο της Παλιάς Πόλης είναι ο Daugava. Με μια βόλτα στην μεγάλη γέφυρα που ενώνει με την απέναντι πλευρά, μπορεί κανείς να έχει μια πολύ καλή εικόνα της πόλης.
Από την άλλη πλευρά της πόλης περνάει το κανάλι της Ρίγας που αποτελεί και το όριο μεταξύ της Παλιάς Πόλης και της νεότερης.
Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα "αξιοθέατα" της πόλης, η περίφημη γέφυρα με τα λουκέτα. Σύμφωνα με τον πρόσφατο μύθο στην γέφυρα αυτή κλειδώνουν οι ερωτευμένοι τον έρωτά τους.
Πέρα από το κανάλι μπορεί κανείς να βρει χαρακτηριστικά κτίσματα της art nouveau. Ως προς την αρχιτεκτονική αυτό σημαίνει κτίσματα με τερατόμορφα αγάλματα, συνδυασμός μπαρόκ στοιχείων με μοντέρνες επιρροές (ή κάπως έτσι).
Ωραία θέα της πόλης μπορεί κανείς να βγάλει από το μπαρ γνωστού ξενοδοχείου που βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλιά Πόλη.
Πάνω δεξιά στην φωτογραφία είναι ο βορράς, γι αυτό και το φως φαίνεται ακόμη.
Ο καθεδρικός ναός της Ρίγα (Riga Doms). Μέσα θα βρεις κανείς ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα.
Το σπίτι με τις γάτες - ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Ακολουθώντας το κανάλι ο επισκέπτης οδηγείται στην Μεγάλη Αγορά της Ρίγα, όπου μπορεί να προμηθευτεί τρόφιμα, ρούχα, αναμνηστικά κτλ. Ειδικά τα ψαρικά έβγαζαν μάτι με την αφθονία και την φρεσκάδα τους. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται μια μεγάλη κατασκευή που μοιάζει λίγο παράταιρη. Είναι σταλινικό κατάλοιπο και στέγαζε τις δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν άλλα 6 παρόμοια με το μεγαλύτερο να βρίσκεται στην Βαρσοβία.
Η πόλη έχει πολλές πλατείες όπου μπορεί κανείς να καθήσει να φάει, να πιει την μπύρα του, συνήθως με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Αν και στην νέα πόλη υπάρχουν πολλά κλαμπς, προτιμήσαμε τις υπαίθριες μπυραρίες - μάλιστα το βράδυ παρείχαν και κουβέρτες σε όσους κρύωναν. Δοκιμάστε ψάρια και κρεατικά - είναι εξίσου καλά. Δύο είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά, ένα πριν και ένα μετά: σούπες και μπύρες. Η συγκεκριμένη σούπα είναι γκούλας με παντζάρι.
Είναι όμορφο τα μέρη που περνάει ο επισκέπτης την ημέρα να τα ξαναπερνά το βράδυ. Δίνει άλλη αίσθηση ο φωτισμός. Όσο για κίνδυνο να κυκλοφορήσει κανείς νύχτα μάλλον είναι μικρός, καθώς αστυνομικοί βρίσκονται παντού.
Τουριστικό μεν, αλλά αυτό το μεσαιωνικό εστιατόριο είναι στα προτεινόμενα. Τα φαγητά και το στυλ είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Και οι τιμές δεν ήταν και τόσο ακριβές. Παρεμπιπτόντως, ο νόμος περί καπνίσματος στην Λετονία εφαρμόζεται αυστηρά σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Αγγλικά ξέρουν οι περισσότεροι κάτοικοι, ειδικά στο ιστορικό κέντρο. Ορισμένα μαγαζιά δέχονται ευρώ. Με μια μικρή ανάληψη και συνδυασμό πιστωτικής και ευρώ μπορεί κανείς να κινηθεί άνετα. Όμορφη η Ρίγα για 2-3 μέρες. Δεν είναι για πολύ παραπάνω, εκτός αν κινηθεί εκτός πόλης όπως έκαναν οι τρελοτουρίστες. Αξίζει και μια βόλτα με ποδήλατο. Την τρίτη ημέρα και αφού ολοκληρώσαμε τις βόλτες μας στην Παλιά Πόλη με τις καλύτερες εντυπώσεις, ετοιμαστήκαμε για την επόμενη χώρα της Βαλτικής, την Εσθονία και την πρωτεύουσά της το μεσαιωνικό Tallin...
ΥΓ Από Αθήνα πετάει για Ρίγα απευθείας η AirBaltic - low cost εταιρία της Βαλτικής με καινούριο στόλο αεροπλάνων.
ΥΓ1 Αφιέρωμα και φωτογραφίες από Ρίγα μπορείτε να δείτε επίσης από τους Τρελοτουρίστες που φύγανε εκτός τειχών αλλά και αφιέρωμα στην Πυξίδα πάλι των Crazytourists.

56 σχόλια:

  1. Κι εκεί πήγες!!!!!
    Μοιάζει τρομερά με την Κοπεγχάγη.
    Ειδικά μία φωτό είναι ίδια.
    Αν και όλα αυτά τα μέρη έχουν μια κοινή αύρα.
    Να είσαι καλά να ταξιδεύεις πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρεπει να εισαι απο τους τυχερους εστι οπως πας θα ταξιδεψεις σε ολο τον κοσμο και θα εισαι μονο 50!

    παντως φαινεται ωραια ...ειναι στο στυλ μου σαν πολη -χωρα κρινοντας απο τις φωτο

    σουπα με μπυρα ?????? μπλιαξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι καλά!!! Θέλω να ξαναπάω!! Είναι λίγο περίεργο να βλέπεις από άλλα μάτια μέρη που έχεις πάει, ε; Υπέροχη η Ρίγα!!! Υπέροχη!! Περιμένω και τις άλλες δυο!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΥΓ. Ευχαριστούμε (και επισήμως, χαχα) και για την αναφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφα μέρη! Να πρενάς πάντα τόσο όμορφα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανέμορφα!!!!!
    Πανέμορφα!!!
    Γιατί ονομάστηκε σπίτι "με τις γάτες" ξέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω τι χορδή μου χτύπησες τώρα - μιλάμε για ΤΡΕΛΟ απωθημένο με αυτό το ταξίδι. Με βλέπω να το κάνω εντός του επόμενου χρόνου οπωσδήποτε, ειδικά μετά από αυτά που γράφεις δεν κρατιέμαι!

    Να σου κανονίζαμε και μια εκπομπή στη ΝΕΤ α λα Μάγια Τσοκλη;; Κρίμα να πηγαίνεις χαμένος...:-) ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εννοείται ότι δημοσιεύεις ΤΩΡΑ τα σικουελς (2/3 και 3/3). Άντε, ακόμα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι! πάντα ένα βήμα μπροστά να μας δείχνεις τουριστικούς προορισμούς...
    Εύγε και αναμένομεν τα υπόλοιπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πηγα κι εγω στη Ριγα περσι το Σεπτεμβρη .Ομορφη πολη, ηρεμη με ιδιατερη ατμοσφαιρα. Ειναι ομως αρκετα μικρη κ δεν θα τη συνιστουσα για πανω απο 2-3 μερες.

    ΥΓ: Βρηκατε εκεινο το μπαρ που εμοιαζε με εργαστηριο αλχημιστη, κ ολα τα ποτα και τα γλυκα ηταν μαυρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΜΟΡΦΑΑΑΑ!!!!
    Μα πώς μπορούμε και ζούμε σε τούτη τη χώρα εμείς ο ένας πάνω στον άλλον...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έλεος!
    Άνθρωποι είμαστε, ζηλεύουε (λιγάκι...)

    Καλά να είσαι και να μας ενημερώνεις για όλα τα σημεία του πλανήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μαρεσει που μπηκανε καινουργιες χωρες στο χαρτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Κιτσομήτσο έλεγξα τα εισητήρια και για το δεύτερο ΣΚ του Οκτώβρη έχουν 60 λίρες. Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά οπότε μάλλον θα τα πούμε και με emails.

    Φαίνεται πραγματικά όμορφη πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπεροχες φωτογραφιες, υπεροχη παρουσιαση! Πως καταφερνεις παντα και μας ξεσηκωνεις μου λες?

    Παντα τετοια!

    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πανέμορφα...καταπληκτική η Ρίγα...
    Καλό σου βράδυ, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν τα περιμενα τοσο ομορφα να πω την αληθεια... μ ανοιγεις την ορεξη ... και με το γκουλας :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό φθινόπωρο Κιτσούλη!!!Δεν παίζεσαι!!!Πήγαινε να αναλάβεις και εκπομπή σαν αυτή που κάνει η Μάγια Τσόκλη..!!!:))φιλιά***χεράκια αγκαλιές και είσαι τυχερός με τα ταξιδάκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμένα γιατί μου βγάζει μια μελαγχολία αυτή η πόλη; Νομίζω πως μόνο χειμώνα θα την επισκεπτόμουν, καλοκαίρι ποτέ! Σ'ευχαριστούμε για την ξενάγηση όπως και να'χει, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρε άτιμο, με βλέπω να πηγαίνω εντός του έτους... μου άρεσε πάρα πολύ. Στα θετικά βάζω πως είναι μόνο για 2~3 μέρες γιατί ο μικρούλης μας δεν γουστάρει τα πολλά πήγαινέλα σε καινούργια μέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα πόλη και μου την έβαλες στο μυαλό για κάποια επίσκεψη στο μέλλον!
    εξαιρετικό ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πολύ όμορφα!
    Τελικά, δίκιο είχατε, υπάρχουν πολλοί προορισμοί που λένε τρελά. Κάτι φίλοι μου πήγαν Ντουμπρόβνικ-και μας είπαν ότι ήταν τέλεια!

    Λοιπόν, μου έλυσες και μία απορία! Που ήταν η Ρίγα! Γιατί... ως λάτρης της monopoly (παίζω, ναι, ναι!).. πρώτη πόλη είναι η Ρίγα! Η πρώτη φτηνή πόλη-μπερκέτι (με κατάλαβες αν παίζεις μονόπολη!).
    ..Για να ξέρω, βρε αδελφέ, επιτέλους, που επένδυα τόσο καιρό!!!!!

    ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΕΙΠΑΜΕ;
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λοιπόν, εκτός του ότι μου κλέψατε την ιδέα και πήγατε πρώτοι, μου μοστράρεις και τη γέφυρα με τους κλειδωμένους έρωτες και με αποτελειώνεις...

    :) Αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ωραία φαίνεται η Ρίγα! Αναμένουμε και τους υπόλοιπους προορισμούς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. και ναι.. θα πω κάτι πρωτότυπο...

    θέλω και εγώ να πάωωωωωωωωω...

    καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όλο ταξιδάκια μου είσαι!!!! ζηλεύω, ζηλεύω, ζηλεύω! βασικά,σκάω από το ζήλια μου σαν τεράστιο μπαλόνι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θέλω κι εγώ! ΚιτσεΜίστε στο επόμενο ταξίδι σου, λες να χωρέσω σε καμιά βαλίτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ααααα ωραία η Βαλτική!
    Και η Ρίγα και το Ταλίν...

    Δεν μας είπες όμως για τις γυναίκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ουουου...κακοπερνάς!!
    Χρωστάω κάτι i know...
    Βαλτ-ώσαμε :PP

    Φιλιά πολλά
    xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η λέξη κρίση σου λέει τίποτα εσένα; Ρε βάλε τον κώλο σου κάτω. Δεν βλέπεις τί γίνεται;

    Γαμάτες οι φωτογραφίες πάντως!!!

    Φιλούρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπημένο μου Κιτσάκι, τί όμορφες φωτογραφίες είναι αυτές??
    Καλό χειμώνα να έχουμε και πολλές πολλές αναρτήσεις!!
    Αποφάσισα για δεύτερη φορά νομίζω(μην σου πω και τρίτη!!!!!) να επιστρέψω στα δρώμενα!
    Βλέπεις το πλουρκ με αποσπά και το έχω ξεχάσει το blog!! (οπότε φέρε όποιον μπορείς μαζί σου!! ;)
    Και για να μην ξεχνιόμαστε.... τσου!!! ;)

    Σε φιλώ γλυκά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Universal blogger φίλε Κιτσομήτσο, συνέχα έτσι!!!
    Πρέπει να'ναι φανταστικά στις χώρες της Βαλτικής. Κάτι έχει πάρει το μάτι μου σε ντοκυμαντέρς της ΕΡΤ!!!
    Περ'μένω το 2/3 και 3/3!!!!

    Από τα προηγούμενα:

    Στους Φούρνους είχαμε πάει το 2003 και κάναμε το λάθος να φάμε στο λιμανάκι που άραξε το Καϊκάκι μας!
    Θυμάμαι μας χρέωσαν 60 κάτι ευρά τον αστακό και 6 ευρά τα μακαρόνια!!!!!
    Απίστευτο!!! Ευτυχώς που δεν κάναμε πολλές παπάρες γιατί θα φεύγαμε με τα σώβρακα μόνο!!!!
    Αργότερα μάθαμε πως αν πέρναμε άλλο καϊκι για άλλα χωριουδάκια θα τρώγαμε τα καλύτερα και πάμφθηνα!
    Αλλά πέσαμε κι εμείς μαζί με τους υπόλοιπους πάνω στις μπροστινές ταβέρνες για να "κλείσουμε" ψάρια!
    Το ζαχαροπλαστείο στο τέλος του λιμανιού αριστερά με τα σπιτικά γλυκά που τα κατεβάζει φρέσα η γιαγιούλα από το πάνω σπίτι υπάρχει ακόμα? Πήγατε???
    Είχε απίστευτα γλυκά!!!

    Καλό φθινόπωρο Κιτσομήτσε!
    Καλές συνέχειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Α ρε ομορφιές !
    Καλά, με το Ταλίν έχω ένα κόλλημα
    και περιμένω πως και πως την συνέχεια σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @αστροσυμμορίτες Κοπεγχάγη δεν έχω πάει ακόμη και το'χω μετανιώσει. Αλλά που θα μου πάει...
    Ευχαριστώ ωρέ!

    @σκουλήκι 50; Τόσα πολλά; Ή τόσα λίγα;
    Θέμα όρεξης είναι και μόνο, τίποτε παραπάνω.
    Πάντως είναι όμορφη πόλη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
    Έχει και ψαρόσουπες, αν ενδιαφέρεσαι! Φιλιά

    @τρελοτουρίστρια Αυτά τα επίσημα θα μας φάνε! χαχα!
    Έχουμε πολλά μέρη να γυρίσουμε, οπότε ας αφήσουμε τις επαναλήψεις μόνο για τα μεγάλα!
    Σύντομα και τα λοιπά.

    @μάτα Όντως είναι όμορφα! Φιλιά και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ηφαιστίωνας Μάλλον δεν φαίνονται καλά οι γάτες που είναι στην οροφή, ε;
    Δεν ξέρω πολλά περισσότερα να σου πω, καθότι είναι ιδιωτικές κατοικίες. Απλώς στην οροφή έχουν σαν σύμβολο τις γάτες :-)

    @duffyduck Σοβαρά; Να σου πω την αλήθεια, πριν κανονίσουμε δεν την είχα στα υπόψη. Αλλά ήταν όντως όμορφα!
    Κάτσε να δεις και τα επόμενα και θα μου πεις...
    Άμα βρεις κονέ για την εκπομπή, μέσα!

    @jamanfou Πριν από εσάς για εσάς, ε; Χαχα!
    Φιλιά

    @marvin the martian Κάναμε και από εκεί ένα πέρασμα!
    Όμορφη πόλη όντως και συμφωνώ ως προς τη χρονική διάρκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @φύρδην-μίγδην Είναι αυτό που λένε σύσφιξη σχέσεων :-)
    Φιλιά

    @κούκος Μα για να ζηλέψετε και να αρχίσετε τα ταξίδια γίνεται όλο αυτό ;-)
    Άντε, τι περιμένεις!

    @μαρία λεμονάτη Ακριβώς αυτό. Και χώρες που συνήθως δε μας γεμίζουν το μάτι!

    @ndn Έφυγες λοιπόν; Ένα ΣΚ είναι ακριβώς ό,τι πρέπει!
    Πολύ καλά να περάσεις και φυσικά θα μιλήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @μαρούλι Όλα υπέροχα λοιπόν; Χεχε!
    Αφού μ'αρέσουν και μένα, είναι να μην σας ξεσηκώσω; Άντε, όλοι ταξίδια και γρήγορα!

    @artanis Όντως είναι όμορφη.
    Καλησπέρα και σε σένα!

    @κορινόσκυλο Είναι όμορφα, πραγματικά. Αξίζει ένα πέρασμα.
    Όσο για τις σούπες ήταν το κάτι άλλο!

    @miou popofotitsa Και η Μάγια τι θα κάνει βρε αν πάω; Χαχα! Έτσι το απολαμβάνω καλύτερα, πίστεψέ με ;-)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @maria tzirita Μερικές φορές και η μελαγχολία είναι καλό πράγμα. Ό,τι πρέπει, δηλαδή ;-)
    Ευχαριστώ και συ να'σαι καλά!

    @mamma Να πάτε, να πάτε. Και θα χαρείτε το περπάτημα και τις ομορφιές!
    Μόνο να'χεις υπόψη σου ότι κάνει κρύο, ε;

    @tovene592 Χαίρομαι γι αυτό! Καλά ταξίδια, εύχομαι!
    Να'σαι καλά.

    @μετεωρίτης Είπαμε και καλό φθινόπωρο και οι βροχές μας το θύμισαν έντονα!
    Υπάρχουν πολλοί προορισμοί, όντως!
    Το Ντουμπρόβνικ έχω διαβάσει και ακούσει ότι όντως είναι τρομερό.
    Χεχε! Εδώ είμαστε για να λύνουμε απορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @aa Μα δε σου κλέψαμε την ιδέα. Απλώς ανοίξαμε το δρόμο ;-)
    Φιλιά

    @σοφία Έρχονται οσονούπω και οι επόμενοι!

    @ζαχαρούλα Πρωτότυπο είναι, γιατί το γελάς;
    Φιλιά

    @ele Όσο μπορούμε, ταξιδεύουμε!
    Σειρά σου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @Gi Gaga Kouni Beli Σύμφωνα με τον θυμόσοφο λαό, χίλιοι καλοί χωράνε, οπότε γιατί όχι;

    @ασκαρδαμυκτί Θα μας έκοβε το ΕΣΡ, γι αυτό ;-)
    Οι Λετονές ήταν εντυπωσιακά ψηλές. Οι Εσθονές όμως και ψηλές και όμορφες! Πάθαμε την πλάκα μας!

    @the muppet show girls Εσένα περιμένω, γεννιέμαι και πεθαίνω ;-)
    Φιλιά!

    @island Κρίση; Τραγούδι του Μακρόπουλου δεν είναι αυτό; Χεχε!
    Άμα σου πω ότι όλα αυτά στοιχήσανε λίγα χρήματα - και σίγουρα λιγότερα απ'το να πήγαινε κανείς το αντίστοιχο διάστημα σε ελληνικό νησί;
    ΥΓ Χαθήκαμε ωρέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @next_day Να'σαι καλά βρε κοπελιά!
    Καλό φθινόπωρο και σε σένα.
    Καλή επάνοδο εύχομαι!
    Φιλιά και ουστ!

    @kikop80 Όσο αντέχουμε, θα συνεχίζουμε φίλτατε!
    Είναι όντως όμορφα και αξίζει την επίσκεψή μας. Τα υπόλοιπα μέρη έρχονται.

    Όσο για τους Φούρνους και μεις στο λιμάνι φάγαμε αλλά ήταν και καλά και σχετικά οικονομιμκά. Οπότε μια χαρά μας έκατσε.
    Η γιαγιά συνεχίζει όντως! Και την τιμήσαμε, βεβαίως-βεβαίως.
    Καλό φθινόπωρο!

    @Jane E. Περιεκτικότατη στο σχόλιο! Χεχε!
    Φιλιά

    @fpboy Έρχεται μέσα στο ΣΚ ;-)
    Ελπίζω να σ'αρέσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. TYXEΡΕ ΒΛΕΠΩ ΠΗΓΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΖΗΛΕΥΩΩΩΩΩ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τι όμορφες εικόνες και περιγραφή!!! Σου εύχομαι πολλά πολλά ταξίδια να κάνεις γιατί όπως φαίνεται δε σου λείπει ούτε η διάθεση ,αλλά ούτε και η παρέα1

    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Να περνάς πάντα καλά και την άλλη φορά να μας πάρεις μαζί. Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @jk o skroytzakos Όσο υπάρχει διάθεση, τόσο θα τριγυρνάμε. Μόνο αυτό αρκεί!
    Καλό φθινόπωρο και σε σένα.

    @φλούφλης Όπως έχει πει και φίλτατος, Kitsomitsoklis :-)

    @venus Ευχαριστώ! Και σε σένα εύχομαι ό,τι επιθυμείς :-)
    Φιλιά

    @stratos ο ψήστης Ελάτε να πάμε όλοι μαζί!
    Καλημέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. υπέροχες οι φωτογραφίες και στο part1& part 2 , λίγο εσύ και λίγο οι τρελλοτουρίστες έβαλα την Βαλτική στο πρόγραμμα !
    (η ξενάγηση και οι λεπτομέρειες σούπερ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Εξαιρετικές οι φωτογραφίες και οι εντυπώσεις. Είναι συνήθεια Εγγλέζων πλέον να πηγαίνουν Ρίγα για ένα σβκ μόνο για τις μπύρες.. να μεθύσουν ώσπου να πέφτουν κατω (γαντάζεσαι πόσα κιβώτια καταναλώνει ο καθένας)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Natassa Καλώστην! Πού είσαι εσύ τόσο καιρό; Σε περιμένουμε.
    Να πας και μάλιστα όχι πολύ καιρό μετά, καθότι οι δυτικές επιρροές αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Έχουν τις ομορφιές τους, σίγουρα αξίζει.

    @Μαρίνα Ευχαριστώ! Να'σαι καλά. Δεν το ήξερα για τους Άγγλους αυτό.
    Ευτυχώς δεν είδαμε τόσο πολύ κόσμο, ήταν σχετικά ήρεμα μπορώ να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Είναι απόλυτα φυσιολογικό που πήγες στον Βορρά το καλοκαίρι, όχι μόνο γιατί οι ημέρες είναι μεγαλύτερες αλλά και γιατί μπορεί να κάνει καλό καιρό, θυμάμαι όταν είχα πάει στη Στοκχόλμη (πανέμορφη πόλη σου συνιστώ να πας) έμεινα από ... κοντομάνικα.

    Στις Βαλτικές χώρες δεν έχω πάει και θέλω να πάω.
    ΄
    Από όσο γνωρίζω το γκούλας είναι φαγητό της Ουγγαρίας αλλά μπορεί να κάνω λάθος.

    με το άγαλμα της Κατοχής
    Είναι λογικό και έχουν πλατείες για τους ήρωες της κατοχής μιας και οι χώρες της Βαλτικής γνώρισαν τη Σοβιετικη κατοχή όταν οι Ναζί με τους Σοβιετικούς "χώρισαν" την Ευρώπη: 30 Αυγούστου 2009 – 1939 για να περιαυτολογήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πανέμορφη πόλη δεν ξέρω αλλά μου βγάζει κάτι αριστοκρατικό ίσως τα επιβλητικά της κτήρια η αρχιτεκτονική και όλα τόσο προσεγμένα πρέπει να είναι πεντακάθαρη πόλη εκτός να πήρες μόνο την καλή της πλευρά!!

    Με ταξίδεψες πάλι πανέμορφα να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Εξακολουθείς να με προκαλείς (...ευχάριστα τουλάχιστον) και μόλις τώρα είδα το γάντι να πέφτει. Πόλεμος; Ε, ναι, λοιπόν! Κάποια στιγμή θα πάμε κι εμείς κάπου τόσο ωραία και θα σε κάνουμε να ζηλέψεις!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εξαιρετικό το θέμα όπως το παρουσίασες και φυσικά πολυ ωραίο ταξίδι.
    Θυμάμαι το θέμα τον Τρελοτουριστών που ειχαν βγεί και στην επαρχία. Πολυ ωραίο κι αυτό.
    Θα το έκανα αυτο το ταξίδι πιστεύω.
    Πάω να διαβάσω και τα επόμενα, εχω χάσει επεισόδια.
    Μπράβο που μπορείς και κάνεις τέτοια ταξίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @island :-) Να'σαι καλά.

    @ΙωάννηςΚ Σωστή η παρατήρηση για το γκούλας. Απ'ό,τι φαίνεται πάντως, παντού υπάρχουν παραλλαγές.
    Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός τον Αύγουστο ήταν περίπου σαν τον φθινοπωρινό τον δικό μας. Μακρυμάνικα μπλουζάκια και βερμούδες.
    Χρήσιμη και η παρατήρηση για τη ρωσική κατοχή.
    Καλημέρα

    @ζουζού Πεντακάθαρη δεν θα το έλεγα, αριστοκρατικά όμως τα κτίρια ήταν όντως. Ειδικά στο κέντρο. Και είχε σίγουρα άλλο αέρα.
    Να'σαι καλά και συ!

    @aa Να πάτε! Το μόνο σίγουρο είναι ότι εσείς θα απολαύσετε το ταξίδι και εμείς τις εντυπώσεις και τις φωτογραφίες σας!

    @τζονάκος Να διαβάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου. Εμείς δεν ξεφύγαμε πολή εκτός, είχαμε και άλλα μέρη να δούμε :-)
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. καλησπερα! ως λατρης της ριγας (που τυχαια και με μεγαλη μου ευχαριστηση "επεσα" πανω στο κειμενο σου) σε συγχαιρω!
    οι φωτογραφιες και η περιγραφη σου απεδωσαν εξαιρετικα τη μοναδικη αυτη πολη!

    θα μου επιτρεψεις να προσθεσω την ιστορια για το Cathouse αφου αναφερθηκε
    (τη λατρευω!)

    Απεναντι απο αυτο το κτιριο στεγαζοταν η "λεσχη" αριστοκρατων της πολης, στην οποια ο ιδιοκτητης του κτιριου και μεγας εμπορος ηθελε διακαως να γινει μελος. Οταν αυτο δεν εγινε δεκτο, τοποθετησε στην οροφη του κτιριου του δυο αγαλματα-γατες που γυριζαν επιδεικτικα το....πισω μερος τους στη λεσχη..!!
    Μετα απο δικαστικες διαμαχες χρονων, ο εμπορος εγινε τελικα μελος της πολυποθητης λεσχης (τα κτιρια της οποιας ειναι πανεμορφα -great και small guild για τους επισκεπτες) και μονο τοτε γυρισε τις γατες του ωστε να κοιταζουν με σεβασμο το απεναντι κτιριο!!

    Διαφωνω οτι η Ριγα ειναι για 2-3 μερες, μια μικρη ερευνα θα σας πεισει.
    Φυσικα να την επισκεφτειτε καλοκαιρι (ιδανικα γυρω στις 20 Ιουλιου)

    Και παλι μπραβο για το ποστ!
    (πανε 3 χρονια το ξερω, αλλα αν δεν ελεγα την ιστορια θα εσκαγα!!)

    καλα ταξιδια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή