Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Σούνιο και αρχαιολογικός χώρος

Μιάμιση περίπου ώρα από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το Σούνιο. Το ακρωτήρι αυτό αποτελεί το νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής, έχοντας απίστευτη θέα στο Αιγαίο και στα πλοία που κατευθύνονται από και προς τον Πειραιά. Αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντικό λόγο για τον οποίο επέλεξαν την περιοχή οι αρχαίοι ημών για να κατασκευάσουν ναό αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας τον Ποσειδώνα. Κάτι που αρκετοί δεν γνωρίζουμε (ανάμεσά τους και γω πριν επισκεφτώ ξανά τον ναό) είναι ότι στον χώρο λατρευόταν επίσης και η Αθηνά με δύο μικρότερους ναούς. Μπορεί να πει κανείς ότι μετά την ήττα του Ποσειδώνα στη μάχη της ανάδειξης του προστάτη της Αθήνας, ο θεός της θάλασσας πήρε την ρεβάνς του. Το μέρος εκεί εξυπηρετούσε και άλλους σκοπούς, περισσότερο στρατηγικούς. Εκεί κοντά βρίσκονταν τα μεταλλεία του Λαυρίου που αποτελούσαν κύρια πηγή πλούτου για την αρχαία πόλη της Αθήνας. Το περίφημο αθηναϊκό ναυτικό της εποχής του Θεμιστοκλή χρηματοδοτήθηκε από αργυρούχο κοίτασμα που βρέθηκε στην περιοχή.

Θέα του ναού από την παραλία που βρίσκεται ακριβώς πριν.
056
Λίγο πριν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Η είσοδος είναι 4 ευρώ.
053
Ο χάρτης του αρχαιολογικού χώρου απ'όπου αντλήσαμε τις πληροφορίες και για τους ναούς της Αθηνάς
032
Όψεις του ναού
031
033
039
040
041
Στον χώρο συνήθως φυσάει, πράγμα λογικό λόγω της γεωγραφικής θέσης του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνονται σιγά-σιγά τα υλικά.
043
046
047
048
Ένα δέντρο θαρραλέα ατενίζει τον ναό
050
051
Η θέα προς την νότια πλευρά
037
Το σημείο όπου δύει ο ήλιος
028
Η Μακρόνησος και η νοτιοανατολική θέα
034
054
055
052
025
Βρείτε τις διαφορές μεταξύ των φωτογραφιών
030
029
Η θέα προς την παραλία που βρίσκεται ακριβώς πριν
049
027
Ο χώρος είναι συνυφασμένος και με έναν άλλο διάσημο μύθο, εκείνον του Αιγέα. Πρόκειται για τον γνωστό μύθο με τον Θησέα και τον Μινώταυρο, καθώς και την επιστροφή από την Κρήτη με τα μαύρα πανιά που βλέποντάς τα ο Αιγέας και νομίζοντας τον γιο του νεκρό, πήδηξε από εκείνο το σημείο στη θάλασσα. Με βάση αυτό τον μύθο το γνωστότερο ελληνικό πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίον Πέλαγος.
Ο γκρεμός είναι σίγουρα απότομος.
038
Το σημείο δεν μοιάζει ιδανικό για βουτιά στο κενό;
042
Τριγύρω στην περιοχή υπάρχουν πολλά ταβερνάκια όπου μπορεί κανείς να συνδυάσει την εκδρομή και με φαγητό. Επίσης, από το ακρωτήρι μπορεί κανείς να δει υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Ο αρχαιολογικός χώρος, μάλιστα, είναι ανοιχτός μέχρι και την δύση του ηλίου ακριβώς γι αυτό το λόγο. Τι λέτε, πάμε για καμιά βουτιά;
035