Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Σκανδιναβικές χώρες: στα χνάρια των βίκινγκς

Με την περσινή επίσκεψη στην Βαλτική και κυρίως με την βόλτα στο Ελσίνκι, η πρώτη τζούρα - έστω και ανεπαίσθητη - από σκανδιναβικές χώρες είχε σπείρει το μικρόβιο για επίσκεψη και στις υπόλοιπες. Με τον όρο Σκανδιναβία ή Σκανδιναβικές χώρες (Nordic countries) συνήθως εννοεί κανείς τη Νορβηγία, την Δανία και την Σουηδία, ενώ συχνά προστίθενται και η Φινλανδία με την Ισλανδία. Πέρα από την γεωγραφική θέση και τους διαρκείς πολέμους μεταξύ τους, οι τρεις πρώτες χώρες κυρίως μοιράζονται κοινούς προγόνους, τους Βίκινγκς. Οι πολεμιστές-ταξιδευτές αυτοί όργωσαν μεγάλο κομμάτι της υφηλίου μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, όπως φαίνεται και από τον χάρτη.
DSCN3411


Ορμητήριό μας σ'αυτή την επιδρομή ήταν η πόλη της Uppsala, γνωστή στην Ελλάδα για το σεισμολογικό της κέντρο αλλά και τα πανεπιστήμιά της.
DSCN3781


Η Gamla Uppsala (παλιά Ουψάλα) ήταν και η έδρα των Vikings κατά την αρχαιότητα. Ορισμένοι βρίσκονται θαμμένοι ακόμη εδώ.
DSCN4015


Η πρώτη γνωριμία με την όμορφη Σουηδή έγινε αυτόματα έρωτας.
DSCN3714


Η Στοκχόλμη είναι σίγουρα μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
DSCN3739


Η αναζήτηση συνεχίστηκε στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας με λιγότερο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
DSCN3262


Το ίδιο και στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου μέχρι και το έμβλημα της πόλης, η Μικρή Γοργόνα έλειπε στην μακρινή Σανγκάη για μια επίδειξη, λέει.
DSCN3839


Στην μαγευτική πόλη του Bergen στην Νορβηγία τα ίχνη εμφανίστηκαν και πάλι.
DSCN3383


Περνώντας τελικά μέσα από λίμνες που τροφοδοτούνται από παγετώνες...
DSCN3442


...και φιορδ-μνημεία της φύσης όπου κυριαρχεί το μπλε και το πράσινο...
DSCN3451


...καταλήξαμε ότι τελικά η αναζήτηση είναι αυτή που μετράει και όχι μόνο ο προορισμός, όπως έχει γράψει άλλωστε και ο Καβάφης στην περίφημη Ιθάκη του., ακόμη και όταν την λένε κάπως αλλιώς.
DSCN3772


ΥΓ Η ανάρτηση αυτή είναι σαν πρόλογος και σκελετός για τις επόμενες περισσότερο αναλυτικές που θα ακολουθήσουν.