Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Βόλτες στη Βαλτική : Ελσίνκι (3/3)

Ωραίο το Τάλιν αλλά ήρθε και εδώ η ώρα να φύγουμε. Όπως φαίνεται και στην τελευταία φωτογραφία, αυτό το κομμάτι του ταξιδιού συνεχίστηκε με πλοίο της γραμμής. Το πλοίο βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα αντίστοιχα δικά μας - καινούριο, πολύ μεγάλο, αρκετά οργανωμένο και το κυριότερο για όσους έχουν θέμα είναι ότι δεν κουνούσε καθόλου. Τρεις ώρες περίπου μετά βρίσκεται κανείς στο Ελσίνκι. Αλλά δεν είναι το μόνο διαφορετικό που έχει το ταξίδι με το πλοίο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και φυσικά χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι, περάσαμε τον αρκτικό κύκλο. Αν μη τι άλλο ήταν κάτι ξεχωριστό, από αυτά τα ξεχωριστά που τα είπες, τα διαπίστωσες και τα ξέχασες...
Από τις πρώτες εικόνες που συναντά κανείς στο λιμάνι είναι τα πολυάριθμα νησάκια.
DSCN0682

Οι πρώτες εντυπώσεις από την πόλη δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Προερχόμασταν από μία παλιά και μία μεσαιωνική πόλη, οπότε μία νεότερη βιομηχανική πόλη όπως το Ελσίνκι σίγουρα έπρεπε να προσπαθήσει αρκετά για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το Ελσίνκι χτίστηκε ως το αντίπαλο δέος στο Τάλιν. Από άποψη ομορφιάς δεν κατάφερε πάρα πολλά πράγματα, όμως πέτυχε από οικονομικής απόψεως. Στην πόλη υπάρχουν αρκετά δείγματα αρτ νουβώ, όπως επίσης και αρκετές μοντέρνες επιρροές. Έχουν σωθεί λίγα σοβιετικά χαρακτηριστικά - ας μην ξεχνάμε ότι η Φινλανδία για χρόνια βρισκόταν υπό την κατοχή των Ρώσων, ενώ κομμάτι της χώρας επηρεαζόταν από την Σουηδία. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός είναι σίγουρα το καλύτερο δείγμα σοβιετικής αρχιτεκτονικής, όπως και η πλατεία που βρίσκεται δίπλα από αυτόν.
DSCN0639

DSCN0630

Μοντέρνα κτίρια έρχονται να καλύψουν επάξια την έλλειψη παραδοσιακής τεχνικής. Το κοινοβούλιο, το μουσείο μοντέρνας τέχνης και άλλα σίγουρα δίνουν διαφορετικό χρώμα στην πόλη.
DSCN0646

Το βράδυ τα φώτα στα κτίρια δίνουν τη δική τους πινελιά. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το εμπορικό κέντρο στην πλατεία Camppi.
DSCN0650

Η ψαραγορά στο λιμάνι ή αλλιώς η αγοράς Kauppatori αποτελεί σημείο αναφοράς. Εκτός από ψάρια εδώ μπορεί κανείς να βρει χειροποίητα αναμνηστικά και ό,τι άλλο προσφέρει μια λαϊκή αγορά και στην Ελλάδα. Οι τιμές βέβαια είναι αρκετά τσιμπημένες - δεν είναι τυχαία μία από τις ακριβότερες πόλεις παγκοσμίως. Το φαγητό όμως στην ψαραγορά ήταν πολύ καλό. Φρέσκα ψάρια τηγανίζονται εκείνη την ώρα και σερβίρονται σε χάρτινα κουτιά. Ομολογουμένως ήταν από τα καλύτερα γεύματα καθώς όλα τα ψάρια ήταν φρεσκότατα, από τις μαρίδες μέχρι και τον σολωμό. Προσοχή βέβαια στους γλάρους που περιφέρονται άφοβα μέσα στον κόσμο και αρπάζουν ό,τι βρουν. Εκείνο που λάτρεψα ήταν οι πάγκοι με τα κάθε λογιών berries. Πέρα από τα κλασικά, υπήρχαν σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Τάρανδο όσο και αν ψάξαμε, δεν προσφέρανε λόγω καλοκαιριού.
DSCN0680

Για όποιον ενδιαφέρεται, στο λιμάνι υπάρχουν καραβάκια που σε πάνε βόλτα στα τριγύρω νησάκια του Ελσίνκι. Καθότι κουρασμένοι δεν το προτιμήσαμε, η διαδρομή όμως φαίνεται ενδιαφέρουσα. Μετά το φαγητό στην ψαραγορά, προχωρήσαμε στους δρόμους που εκτείνονται πέρα από αυτή. Μεγάλοι πεζόδρομοι, συντριβάνια και λουλούδια ήταν το τοπίο. Οι ντόπιοι φαίνεται ότι την προσέχουν την πόλη τους αρκετά.
DSCN0685
DSCN0690

Το πιο γνωστό μνημείο της πόλης και πιο εύκολο να βρει κανείς είναι ο καθεδρικός του Ελσίνκι. Δεσπόζει σε ψηλό λόφο της πόλης ώστε να είναι ορατός κατά την είσοδο του επισκέπτη στο λιμάνι. Χαρακτηριστικό του το άσπρο χρώμα και τα πολλά σκαλοπάτια στην πλατεία που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.
DSCN0657
DSCN0666

Μία άλλη εκκλησία μας έκανε εντύπωση καθώς ερχόμασταν από το πλοίο. Ρώσικη με κόκκινα τούβλα και εξίσου καλή θέα φαντάζει σαν αντίπαλο δέος στον καθεδρικό ναό. Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος μητροπολιτικός ναός στην δυτική Ευρώπη, ο Uspenski.
DSCN0675

Οι δύο εκκλησίες έχουν οπτική επαφή, πιθανότατα για να αναμετρώνται από ψηλά.
DSCN0678

Η αγορά του Ελσίνκι που βρίσκεται στο κέντρο είναι σίγουρα πολύβουη. Πάρα πολλά εμπορικά μαγαζιά και αρκετός κόσμος να ψωνίζει. Εμείς δεν το τολμήσαμε καθώς οι τιμές ήταν σίγουρα ακριβότερες από Ελλάδα.
Για να δει κανείς την πόλη από ψηλά, πέρα από τους λόφους και τις εκκλησίες μπορεί να ανέβει στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Sokos Torni. Ήταν το πρώτο πολυόροφο κτίριο του Ελσίνκι και εξακολουθεί να είναι το ψηλότερο με 12 ορόφους, αν δεν κάνω λάθος. Στο μικρό μπαρ που βρίσκεται εκεί, μπορεί κανείς να έχει μια πανοραμική θέα της πόλης. Ανεβήκαμε γύρω στις 10 παρά το βράδυ και το φως του ήλιου ακόμη αντιστεκόταν. Προσέξτε τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων φωτογραφιών που βλέπουν προς νότο και της τρίτης που βλέπει προς τον βόρειο πόλο.
DSCN0704
DSCN0700
DSCN0708

Παίρνοντας κανείς το λεωφορείο νούμερο 24 και ακολουθώντας μια διαδρομή περίπου 20 λεπτών, φτάνει στο κοντινό νησάκι Seurasaari. Το συγκεκριμένο νησάκι είναι στην ουσία υπαίθριο μουσείο που δείχνει την παραδοσιακή Φινλανδία του 18ου και 19ου αιώνα. Επίσης, αν κάποιος διαθέτει περισσότερο χρόνο καλό θα ήταν να βγει από την πόλη και να περιπλανηθεί στην εξοχή. Δεν λέγεται τυχαία η χώρα με τις χίλιες λίμνες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι προς βορρά βρίσκονται και άλλα αξιοθέατα όπως η πόλη Turku, το Rovaniemi που θεωρείται η πατρίδα του Αγ.Βασίλη καθώς και μέρος της Λαπωνίας.
Με αυτά και μ'αυτά όμως ήρθε η ώρα της επιστροφής, αεροπορικώς μέχρι Ρίγα και από εκεί Αθήνα. Ο ουρανός της Φινλανδίας έβαλε τα καλά του για να μας αποχαιρετήσει. Ο ήλιος της Ελλάδας μας περίμενε...
DSCN0640
ΥΓ Αν και το έχουμε ήδη αργήσει, καμιά ιδέα για Πρωτοχρονιά;

51 σχόλια:

  1. Να ξαναπάς Φινλανδία την Πρωτοχρονιά, σε κάποια λίμνη, και να κάνεις χαμάμ και στο καπάκι βουτιές σε παγωμένη λίμνη.
    Ενας ψηλός μας φίλος (you know) το έχει κάνει ήδη και μπορεί να σου πει την εμπειρία του και να σου δώσει τιπς που να πας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίναι αλήθεια ότι οι Φιλανδοί εχουν τη συνήθεια να φτύνουν στο δρόμο;Κάπου το διάβασα,δεν ξερω αν αληθεύει...
    Εκείνο που ξερω σιγουρα ειναι ότι εχουν το καλύτερο συστημα παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν προλάβεις ως την Κυριακή, κλείνεις εισιτήρια με Lufthansa με 169 euro
    δύο άτομα,
    τελική τιμή
    ναι τι κοιτάς. άντε τρέχα.

    για όποια ευρωπαίκή πρωτεύουσα θέλεις.
    κοίτα να προλάβεις, γιατί τέτοια προσφορά, δεν γίνεται κάθε μέρα.
    Μπες στο site και γρήγορα!!!

    Το Ταλίν, επι των "ημερών μου" δεν το ξέραμε στο χάρτη, αλλά τούτο θα το διαβάσω.

    σούχω και βραβείο, και ξέχασα να σ' ενημερώσω. πέρνα όποτε μπορείς
    μερσί και το τουρσί για το μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φωτογραφία χωρίς κίτσο????
    Τς....τς....τς.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι δύο τελευταίες φωτογραφίες απλά μαγευτικές. πόσο σε ευχαριστούμε για όλα αυτά τα ταξίδια που μοιράζεσαι μαζί μας. καλημέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικές οι φωτογραφίες και το οδοιπορικό γενικά. Μήπως και είσαι συγγραφέας ταξειδιωτικών βιβλίων;; Γιατί όλα σου τα περιηγητικά είναι θαυμάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τόσο ακριβά ε;
    Πάντως.. οι φωτό είναι υπέροχες..
    Αυτές με τις εκκλησίες μου άρεσαν πάρα πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το λεω παλι ....... δεν το περιμενα τοοοοοοοσο ωραιο!!!

    καλησπερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχχχχ το Ελσίνκι... Δύο φορές έχω πάει και μου άρεσε και τις δυο εξίσου! Μια φορά πήγα τον Μάιο που σουρούπωνε μετά τις 22:00 και την άλλη φορά πήγα Χριστούγεννα που νύχτωνε στις 15:00 :)))

    Τι μου θύμισες με τις φωτο σου... Πολύ ιδιαίτερη πόλη! Συμφωνώ με όλα σου τα σχόλια. Πάντως οι Φινλανδοί είναι πολύ οκ άτομα σε σχέση με άλλους βόρειους. Φαίνεται πως περάσατε πολύ όμορφα!

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @philos Πραγματικά η ιδέα σου είναι πάρα πολύ καλή. Το θέμα είναι ότι η παρέα που συνοδεύει δεν επιθυμεί πολλά κρύα. Θα υποκύψω αναγκαστικά :-)

    @vad Να σου πω την αλήθεια, δεν πρόσεξα κάτι τέτοιο. Όμως οι δρόμοι ειδικά Κυριακή βράδυ ήταν πολύ βρώμικοι. Λες να'χει σχέση; Τι να πω.
    Αυτό για το σύστημα εκπαίδευσης ήθελα να το γράψω αλλά μου ξέφυγε.

    @ζουζούνα Την έχω ψάξει την Lufthansa, η προσφορά είναι όντως καλή, αλλά δεν καλύπτει το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς. Τότε παίρνω άδεια, τι να κάνω...
    Ευχαριστώ για το δώρο! Να'σαι καλά.

    @next_day Λες να κάνω τέτοια ζημιά; Απαπα!

    @basnia Αυτό είναι το σημαντικό, να μπορείς να ταξιδεύεις έστω και νοερά. Βοηθάει, είναι το μόνο σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @marina Προτιμώ να τα ζω και να τα γράφω όπως τα ένιωσα. Μάλλον είναι καλύτερα έτσι.
    Ευχαριστώ!

    @ηφαιστίωνας Είναι ακριβά, αλλά μια χαρά την βγάλαμε.
    Να'σαι καλά!

    @korinoskilo Και η αλήθεια είναι ότι το αδικήσαμε, καθότι είχαμε θαμπωθεί από τις προηγούμενες πόλεις!

    @raven Δεν προλάβαμε να δούμε πάρα πολλά πράγματα. Μάλλον χρειάζεται ξανά ;-)
    Ώστε δύο φορές ε; Σου εύχομαι πολλά ακόμη ταξίδια!

    @juanita la quejica Και εκεί θέλω να πάω. Αλλά κομμάτι της παρέας δεν μπορεί να διαθέσει τόσα...
    Πού θα μου πάει όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να μη δίνει εξηγήσεις ο Κίτσος ας αναλάβω εγώ και ας δηλώσω ως συνταξιδιώτης του να μην του μπαίνουν ιδέες για λίμνες και βουτιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποπόοο Ελσίνκι...ερωτεύτηκα τώρα!

    Να ξαναπάς και για χειμωνιάτικες διακοπές εκεί πέρα. Φυσικά και στο χωριό του Αη Βασίλη :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 3/3 κι έδεσε το γλυκό. βέρι νάις, μου βάζεις ιδέες ;p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Κίτσο,
    εγώ έμεινα σε ένα σημείο της αναφοράς σου που δεν κατάλαβα :"Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και φυσικά χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι, περάσαμε τον αρκτικό κύκλο" , εκτός των άλλων ο αρκτικός κύκλος δεν τέμνει το Ελσίνκι.
    Αν ξαναβρεθείς σε εκείνα τα μέρη να επισκεφθείς το στολίδι της Βαλτικής (και της Ευρώπης θα έλεγα), τη Στοκχόλμη, ένα από τα πιο παραμυθένια μέρη που υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @dimbim Ευτυχώς που πετάχτηκε ο γραμματέας μου και η τάξη αποκαταστάθηκε! Χαχα!
    Ετοιμάσου για ιβηρική χερσόνησο τώρα...

    @παρακμιακό εργαλείο Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό! Ίσως ανέβω και πιο πάνω, στη Λαπωνία. Εκεί πρέπει πραγματικά διαφορετικά.

    @Jane E. Να τις εφαρμόσετε κιόλας, αυτό θα'ναι το καλύτερο :-)
    Φιλιά

    @eri Καλώς το κορίτσι! Όλα καλά;
    Αυτό το έγραψα γιατί είχα την αίσθηση ότι το Ελσίνκι ήταν πάνω απ'τον αρκτικό κύκλο. Αν κατάλαβα καλά απ'την παρατήρησή σου, μάλλον κάνω λάθος :-)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι στην ευχή; Στην Αθήνα βρέχει συνέχεια κι εκεί πάνω καταγάλανος ο ουρανός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραίο το Ταλιν; Απλώς ωραιο; Κιούκλα κι αυτό και οι φωτογραφίες σου! Καλλιτέχνης όπως πάντα! Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ασκαρδαμυκτί Είδες τι γίνεται καμιά φορά; Ανατρέπονται οι συνθήκες!
    Σωστή παρατήρηση.

    @κοπτοραπτού Το Τάλιν πανέμορφο, πραγματικά. Στο εύχομαι και σύντομα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πώπω μαγεία είναι και αυτή η πόλη και ας μην είναι μεσαιωνική!Εχει τη δική της ομορφιά!Μα 22.00 σουρουπώνει??τρελά ωράρια για μας τους μεσογειακούς λαούς!
    Να'σαι καλά απίθανο το ταξίδι που μας πρόσφερες και σήμερα!
    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο αρκτικός κύκλος βρίσκεται στο γεωγραφικό πλάτος των 66 μοιρών ενώ το Ελσίνκι στις 60 (κ ο αρκτικός ωκεανός γύρω από το Β.πόλο.)
    Καλά είναι τα πράγματα, βρίσκομαι στην πρωτεύουσα,σε στάδιο προσαρμογής:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απ' ότι είδα και διάβασα, περνάς καλά αγόράκι μου. Για τα Χριστούγεννα θα πρότεινα ...οίκαδε. Εχουμε καιρό να σε δούμε.
    Ο πατέρας σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπέροχες οι φωτογραφίες μα και η ...αφήγηση εξίσου. Μια μέρα κράτησε η επίσκεψη; Δεν κατάλαβα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kitso μας, αρκετά κουράστηκες παλληκάρι μου. πάρε τον Mitso και ελάτε σπίτι. Πίτες πολλές θα σας περιμένουν.
    Η (περήφανη) μαμά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες που τράβηξες.. Χαίρομαι που έστω κι έτσι μπορώ να γνωρίσω διάφορα μέρη!! Όπου και να πας τα Χριστούγεννα εννοείται πως επιβάλλεται άφθονο υλικό!! :) Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χαχαχαχα οι ανώνυμοι ειναι οι γονείς σου ; Σε χάσανε.

    Το Τάλιν πιο όμορφο απο την Ρίγα, το Ελσίνκι πιο ζωντανό και πιο απλωμένο σε μεγάλη έκταση μου φάνηκε.
    Εκει στα βόρεια η αίσθηση πρέπει να ναι πολυ διαφορετική απ οτι εδω στα νότια γενικά.
    Και πάλι εξαιρετικό θέμα αγαπητέ Κιτσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπράβο, Κίτσο! Μας ταξίδεψες νοητά με τις υπέροχες φωτογραφίες και τα κατατοπιστικότατα σχόλια!! Οι προορισμοί αυτοί μπαίνουν, λοιπόν, στα υπόψιν!! Για φέτος τα Χριστούγεννα, τι θα'λεγες για Ρίο ντε Τζανέιρο; Έτσι, για μια εναλλαγή από κρύο σε ζέστη και από ευρωπαϊκό σε λατινοαμερικανικό στυλ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν το συμπαθώ το Ελσίνκι... είναι ίσως η πιο βαρετή πόλη στην οποία έχω πάει πάνω από 1 φορά, και γι' αυτό ίσως δεν έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Ούτε οι λίμνες λένε πολλά πράγματα, άμα δεις 1,2,3 τις είδες όλες. Στο επόμενο ταξίδι σου προτείνω Στοκχόλμη-Όσλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εντάξει...το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ σε άλλο επίπεδο ... ΤΡΕΜΕ Τσόκλη! :-)

    Για Χριστούγεννα θα σου έλεγα Καστοριά ή Πήλιο...δεν είναι ανάγκη να τρέχεις στην άλλη άκρη της υδρογείου κάθε φορά!

    ΥΓ1 Θα ζούσες άραγε σε κάποια από αυτές τις 3 πόλεις; Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μετακομίζει εκεί για λίγα χρόνια (πχ μετάθεση από την εταιρεία...)

    ΥΓ2 ΠΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @zoyzoy Έχει σίγουρα το δικό της ιδιαίτερο στυλ. Σουρουπώνει αργά και μάλιστα 1 μήνα πριν πάμε ήταν οι μεγάλες ημέρες!
    Ευχαριστώ! Και συ να'σαι καλά.

    @eri Κάπου μέσα μου το ήξερα ότι θα έχεις την σωστή απάντηση.
    Καλή αρχή στην πρωτεύουσα! Όταν τακτοποιηθείς, άμα θέλεις ενημερώνεις :-)
    Χρόνος υπάρχει.
    Φιλιά

    @suspect Κάπως έτσι. Αλλά τα καλύτερα έρχονται.

    @ανώνυμος πατέρας Θα έρθω στις εκλογές, μην ανησυχείτε :-)

    @ανώνυμος μητέρα Ετοιμάστε προμήθειες. Ανεβαίνω... Φιλιά

    @φλούφλης Δύο μέρες ήταν η επίσκεψη στο Ελσίνκι. Για την πόλη τόσο περίπου ήταν αρκετό.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @dreamy cloud Να'σαι καλά! Και μένα μ'αρέσει να γνωρίσω άλλα μέρα, ακόμη και μέσα από τις περιγραφές άλλων.
    Φιλιά

    @τζονάκος Έτσι λένε, αλλά στην ουσία το χαίρονται και αυτοί!
    Είναι διαφορετική η αίσθηση, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
    Σου εύχομαι και σένα σύντομα, φίλτατε.

    @Jparalias Γενικότερα η Αμερική παραμένει απωθημένο. Μωρέ εγώ θα ήθελα, αλλά υπάρχει θέμα με το οικονομικό όλων...
    Για να δούμε πού θα καταλήξουμε τελικά.
    Πολύ καλή πρόταση, πάντως!

    @σοφία Η αλήθεια είναι ότι μετά από τις άλλες πόλεις, έχανε πάρα πολύ. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι δε μου άρεσε.
    Για Στοκχόλμη κτλ κάτι ετοιμάζεται. Για να δούμε :-)
    Καλημέρα!

    @duffyduck Και Καστοριά έχουμε πάει και Πήλιο... Άσε που και εκεί το ταξίδι κοστίζει όσο περίπου τα ταξίδια έξω!
    Αν θα ζούσα; Χμμμ...Χλωμό. Προτιμώ πιο πολύβουες πόλεις, εκεί θα το συζητούσα. Αλλά αν πρέπει τότε δεν έχω πρόβλημα!
    Το έχω ξαναπεί, δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα σωστού και έγκαιρου προγραμματισμού και ψαξίματος. Πίστεψέ με αυτά και καλή διάθεση χρειάζεται, όχι πολλά χρήματα!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Με ταξιδεψες παλι Κιτσο.. Την καλημερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. WOW!!! και ύστερα μου λες εμένα για ταξίδια. Αυτά είναι όντως ταξιδιωτικά πόστ. Είσαι φοβερός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα Κίτσο

    Σε σχέση με τις άλλες δύο πόλεις, ίσως το Ελσίνκι να είναι πιο συνηθισμένης...ομορφιάς. Όμως οι ναοί είναι εξαίσιοι, και η τελευταία φωτογραφία σου έχει υπέροχα χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύεις και να βλέπεις κ άλλα μέροι!!Σε ζηλεύω να το ξέρεις....

    Μία φορά πήγαμε εξωτερικό κ όλα αυτά λόγω εθνικής....(euro 2004)....ημιτελικό κι τελικό!!

    Όσο για πρωτοχρονιά???θα σου πρότεινα γαλλία...

    ΤΑ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. .....

    Σε μισώ, σε μισώ...

    ...και σε ολόκληρο ορισμένες φορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μωρέ κι εγώ που το είδα πριν από άλλες πόλεις, πάλι έχανε. Βέβαια το είδα φθινόπωρο και άνοιξη (χειμώνα δεν τόλμησα)... το καλοκαίρι λογικά θα λέει περισσότερο, ειδικά με τις μεγάλες μέρες. Το φθινόπωρο με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον αέρα και τη μουντάδα, όλα φαίνονται αλλιώς. Ειδικά όταν έχεις ξεκινήσει από την Αθήνα με κοντομάνικο και στο Ελσίνκι κρυώνεις με παλτό, σκουφί, κασκώλ, μπότες και γάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα και Καλή εβδομάδα.
    Ζηλέψαμε πια, να σχολιάζουμε και να θαυμάζουμε.
    Θα πάμε ταξιδάκι και το πρώτο μέρος που θα έρθουμε για να πληροφορηθούμε είναι εδώ.
    Kitsos, all over the world... σύντομα κοντά σας και στις 5 Ηπείρους!
    Φιλιάάάάάά΄!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. βράβο, βράβο, ωραίο ταξιδάκι..αχ! μου έλειψαν κι αυτά, άτιμο κατεστημενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. από τις τρεις πόλεις πιο πολύ με μάγεψε το τάλλιν! αλλά το ελσίνκι ήταν τόσο όμορφο!! σου εύχομαι να ξαναπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. δεν φτάνει που σε παρακαλάνε οι γονείς σου να γυρίσεις σπίτι, μας πετάς έτσι άκαρδα στη μούρη "που θα πας τα Χριστούγεννα"!!
    Ντροπή σου, ρε. Να κάτσεις εδώ, να ζήσεις athens by christmas. Το πιο ψηλό έλατο της Ευρώπης σου λέω. Στο Σύνταγμα. Με ντυμένους τουλάχιστον 150 αγιοβασίληδες around και με καρουσέλ παρακαλώ. Εσύ, παιδί μου, δεν περνάς πια από έλεγχο στο Βενιζέλος. "Α, αυτός πάλι", λένε οι άνθρωποι και σου κάνουν νόημα να περάσεις!
    Ώχου πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. δεν ξέρω πως κουραστικά είναι αυτά τα ταξίδια - φαντάζομαι πολύ - όμως μάλλον είσαι τυχερός

    στέλνεις καμία κάρτα από όποια μέρη πας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα ταξίδια ταξίδια. Για πρωτοχρονιά; Δεν μένουμε Ελλάδα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @ιφιγένεια Τώρα αν πω ευχαρίστησίς μου θα φανεί πολύ ιπποτικό; :-)

    @mahler76 Να'σαι καλά ρε συ! Ευχαριστώ.

    @lily Η αλήθεια είναι ότι ο ουρανός του Ελσίνκι ήταν τελείως διαφορετικός. Και τα χρώματα όντως υπέροχα!

    @crazy tzitzi Είναι πολύ ωραίο, όντως. Και όσο μπορούμε περισσότερο, γιατί όχι;
    Να βγεις ξανά!

    @darthiir the abban Να με τυλίξω ή θα με φάτε εδώ;
    Την καλησπέρα μου.

    @σοφία Προσπάθησα να'μαι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτος και αντικειμενικός γίνεται ;-)
    Και μεις με καύσωνα φύγαμε από Αθήνα και βρήκαμε εκεί φθινόπωρο. Πάντως άξιζε τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @αστρο-συμμορίτες Γιατί δεν πάτε βρε παιδιά; Μια ιδέα είναι και μια απόφαση! τίποτε παραπάνω.
    Φιλιά επίσης

    @Rdekko Κατεστημένο; Για πες περισσότερα επί του θέματος.
    Να φύγεις, να πας αλλού (κανένα ταξίδι εννοώ :-) )

    @φωτεινούλα Όσο τριγυρνάς, τόσες περισσότερες ομορφιές θα βρεις. Να'σαι σίγουρη γι αυτό.

    @μετεωρίτης Μπορεί και να μην πάω πουθενά τελικά. Είναι δυνατό το κάλεσμα της μάνας ;-)
    Χαχαχα! Αυτός πάλι, ε; Χαχαχα! Να'σαι καλά, με έκανες και γέλασα!
    Φιλιά ρε!

    @geokalp Έστελνα παλιότερα. Λες να το ξαναρχίσω; Μου βάζεις ιδέες και πάλι.

    @λάκων Μήπως να πρωτοτυπήσω και να μείνω, έτσι γι αλλαγή;
    Όλα είναι υπό σκέψη.

    @γλαύκη Να'σαι καλά. Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Τρομερές οι φωτογραφίες σας... Καθώς όμως και η Marioneta ταξίδεψε εκεί κοντά, στην Σουηδία, σας προσκαλούμε να δείτε και τις δικές μας φωτογραφίες, τις οποίες συμπτωματικά ανεβάσαμε σε post πριν λίγο.. Marioneta-blog.blogspot.com

    Καλή Συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πρωτοχρονιά Λισαββόνα φίλε !
    Εγώ έκλεισα ήδη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @Μαριονέτα Εννοείται θα περάσω! Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε, τόσο το καλύτερο!

    @fpboy Για πες λεπτομέρειες. Εισιτήρια κτλ.
    Μια χαρά θα περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή