Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Σουηδία: Uppsala

Έδρα μας στις περιηγήσεις στις σκανδιναβικές χώρες ήταν η Ουψάλα. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έδρα της Αρχιεπισκοπής της χώρας και γνωστή τόσο για τα πανεπιστήμιά της όσο και για το σεισμολογικό της κέντρο. Μια εικοσαετία μάλιστα πριν, μαθαίναμε για τους σεισμούς στην Ελλάδα με ακρίβεια από το σεισμολογικό κέντρο της Ουψάλα. Τα πανεπιστήμια καταλαμβάνουν περίπου το 1/4 της πόλης, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ανάμεσα στους διάσημους κατοίκους της πόλης ήταν o Ingmar Bergman, ο Anders Celsius (ο γνωστός με το θερμόμετρο) αλλά και ο Carolus Linnaeus (ήταν αυτός που ταξινόμησε τα είδη με τα δύο λατινικά ονόματα). Η Uppsala απέχει περίπου 40 λεπτά με το τρένο από την Στοκχόλμη, ενώ η διαδρομή κοστίζει περίπου 8 ευρώ. Παρόλο που η πόλη δεν είναι πολύ τουριστική, ας κάνουμε μια ξενάγηση σε αυτή!

DSCN2930
Μόνο το κέντρο της πόλης είναι σχετικά πυκνοκατοικημένο. Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στο δάσος και στο πράσινο, όπως αυτό το σπίτι.


Ενδιαφέρον έχει κανείς να αρχίσει το περιήγησή του στην πόλη από τον Βοτανικό κήπο...
DSCN2996
DSCN3008
...όπου λιάζονται οι Σουηδοί τις μέρες που έχει αρκετή γι αυτούς ζέστη...
DSCN3943
...και όπου έχει και πολύ καλή θέα προς ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, το κάστρο.
DSCN3002
DSCN3001
Πέρα από το ενδιαφέρον χρώμα του αλλά και την θέα από το ξύλινο παρατηρητήριο, δεν έχει πολλά να προσφέρει. Σήμερα αποτελεί έδρα του περιφερειάρχη.
DSCN3027
DSCN3011


DSCN3037
Το Gustavianum ήταν η πρώτη έδρα του πανεπιστήμιου της Uppsala.


DSCN3023
Ο καθεδρικός της Uppsala (Domkyrka) είναι το κτήριο που δεσπόζει στην πόλη. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Σουηδίας και έδρα της Αρχιεπισκοπής της χώρας.


DSCN3080
Το κέντρο της πόλης διατρέχεται από ποτάμι που δίνει και ομορφιά στην κατά τα άλλα ήρεμη και φαινομενικά αδιάφορη πόλη.


DSCN3061
Έχουν και στη Σουηδία μπαλκόνια με θέα. Έτσι ανατρέπεται και περίφημος ελληνικός μύθος ότι μόνο στη χώρα μας έχουμε μπαλκόνια στις πολυκατοικίες.


DSCN3065
DSCN3108
DSCN3106
Καφετέριες και εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού. Μάλιστα το δεύτερο έχει το ελληνικότατο όνομα Τzatziki.


DSC00918
DSCN3084
Η βόλτα κατά μήκος του ποταμού είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το κέντρο της πόλης.


DSCN3067
Τα πουλιά πάνω από τον καθεδρικό θυμίζουν κάτι από Χίτσκοκ στην πόλη του Μπέργκμαν.


Η Uppsala από τα αρχαία χρόνια ήταν σημαντική για την Σουηδία. Έδρα βασιλιάδων ήταν η Gamla Uppsala, 5 περίπου χλμ από το σημερινό κέντρο της πόλης.
DSCN4002
Κάτω από αυτούς τους λόφους βρίσκονται θαμμένοι πιθανότατα μέλη βασιλικής δυναστείας. Επειδή τα ευρήματα δεν ήταν τουριστικά αξιοποιήσιμα, ξαναθάφτηκαν μετά τις ανασκαφές. Συνήθως η βλάστηση είναι αρκετά πιο πράσινη, αλλά το ζεστό καλοκαίρι φαίνεται ότι επηρέασε και εδώ όπως και στην αντίστοιχη ανάρτηση της Σοφίας από τα πάρκα του Λονδίνου.


DSCN4005
Εδώ βρίσκεται και μία από τις παλιότερες πετρόχτιστες εκκλησίες της χώρας.


DSCN4000
DSCN4004
Στην περιοχή λειτουργεί μουσείο Βίκινγκς και καφέ. Ό,τι πρέπει για βόλτα και χαλάρωση.


DSCN4021
DSCN4025
Από τις ακριβότερες αλλά και ομορφότερες περιοχές της πόλης της Uppsala είναι αυτές που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Mälaren η οποία φτάνει μάλιστα μέχρι την Στοκχόλμη και την Βαλτική Θάλασσα.


Αξίζει λοιπόν να επισκεφτεί κανείς την Ουψάλα; Ναι, αν τον ενδιαφέρει το πανεπιστημιακό υπόβαθρο της πόλης, αν έχει αρκετές μέρες στην Σουηδία, αν θέλει κάτι ήρεμο.


ΥΓ Ανάμεσα σε άλλα, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα είναι γνωστό για την Ιατρική σχολή, τις έρευνες σε επίπεδο φαρμάκων, για το γεωπονικό του τμήμα, το σεισμολογικό κέντρο και άλλα.
ΥΓ1 Σύντομη περιήγηση για την Uppsala έχουν κάνει στα ξεκινήματά τους και οι τρελοτουρίστες.
ΥΓ2 Μέσα στο ποτάμι συχνά θα δει κανείς πεταμένα ποδήλατα. Οι νεαροί Σουηδοί κάνουν συχνά φάρσες μεταξύ τους ρίχνοντας ο ένας το ποδήλατο του άλλου, ενώ άλλες φορές σε νεόκοπους έρωτες το ρίχνει συνήθως ο άντρας θέλοντας να δείξει ανωτερότητα στο αντικείμενο του πόθου του. Γι αυτό το λόγο το ποτάμι είναι σε ορισμένα σημεία αρκετά βρώμικο.
ΥΓ3 Η πόλη τις καθημερινές είναι άδεια από νωρίς. Παρασκευή και Σάββατο υπάρχει κίνηση στους δρόμους, αφού είναι μέρες που η νεολαία διασκεδάζει πίνοντας πολύ. Εντούτοις, είτε άδεια είτε γεμάτη από κόσμο κανείς μπορεί άφοβα να κυκλοφορήσει. Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι κυκλοφορούν είτε με τα πόδια είτε με τα ποδήλατα.
ΥΓ4 Ανανεωμένη ανάρτηση για την Ουψάλα στο blogtravels.gr