Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Σουηδία: Στοκχόλμη - Stockholms slott, Gamla Stan, Vasamuseet, Södermalm (1/2)

Η αλήθεια είναι ότι η ανάρτηση για την Στοκχόλμη είχα αρχικό σκοπό να είναι μία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι δεν έφτανε για να περιγράψει κανείς αυτή την πόλη. Μ'αυτά τα λόγια - που δεν προϊδεάζουν καθόλου ούτε κατευθύνουν χεχε - αρχίζει η πρώτη από τις δύο αναρτήσεις για την όμορφη πρωτεύουσα της Σουηδίας, την αποκαλούμενη ως (κλισέ) και Βενετία του Βορρά. Πολύ καλός χάρτης της Στοκχόλμης βρίσκεται εδώ - βοηθάει ώστε κανείς να καταλάβει πως είναι στημένη η πόλη.
Η Στοκχόλμη βρίσκεται χτισμένη πάνω σε 14 νησάκια και στην ουσία ενώνει την λίμνη Mälaren (που είδαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση στην Ουψάλα) με την Βαλτική Θάλασσα. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν στρατηγικό σημείο που εξελίχθηκε αργότερα σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Σουηδικής αυτοκρατορίας. Πρόκειται για μία πόλη ήρεμη και ταυτόχρονα ζωντανή, αρκετά ανθρώπινη αλλά και ακριβή, στο μέγεθος περίπου της Θεσσαλονίκης. Η διαμονή στο κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερα ακριβή, ενώ η ανεύρεση κατοικίας δύσκολη. Γι αυτούς τους λόγους αρκετοί προτιμούν να μένουν στα προάστια.

Η πρώτη επαφή με την πόλη ήταν ολίγον βροχερή. Από τις 2 και βδομάδες που ήμασταν στις σκανδιναβικές χώρες έβρεξε περίπου μίαμιση μέρα. Η πρώτη ήταν όταν κατεβήκαμε για πρώτη φορά στην Στοκχόλμη, γεγονός που δεν μας πτόησε καθόλου όμως. Κατεβαίνοντας από τον σιδηροδρομικό σταθμός (Stockholm C) ο επισκέπτης βγαίνει σχεδόν αμέσως σε έναν από τους πιο εμπορικούς και τουριστικούς δρόμους της πόλης, την Drottningsgatan. Εκεί βρίσκονται εμπορικά, μαγαζιά με σουβενίρ αλλά και εστιατόρια. Ακολουθώντας κανείς αυτό τον δρόμο βγαίνει στο Κοινοβούλιο αλλά και στο παλάτι, έχοντας την πρώτη επαφή με το υγρό στοιχείο της πόλης.
DSCN3124
DSCN3680
DSCN3129
Στην άκρη του δρόμου, μία μορφή που κρυώνει μας περίμενε υπομονετικά.
DSCN3946
Η βροχή ήταν ιδιαίτερα έντονη, οπότε για να μην γίνουμε μούσκεμα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα αξιοθέατα σάλας, δηλαδή τα παλάτια και τα μουσεία. Οπότε ξεκινήσαμε με το παλάτι της Στοκχόλμης (Stockholms slott) που βρίσκεται στο νησάκι Stadholmen και στην ουσία οριοθετεί την έναρξη της Gamla Stan (της παλιάς πόλης της Στοκχόλμης). Η είσοδος στο παλάτι είναι 140 σουηδικές κορώνες (περίπου 15 ευρώ) και ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στα βασιλικά διαμερίσματα, στο θησαυροφυλάκιο, στο μουσείο Tre Kronor καθώς και στο μουσείο με παλιότερα ευρήματα. Ομολογουμένως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά επιβάλλεται όταν ο καιρός δεν είναι ιδιαίτερα φιλικός.

Επειδή βρίσκεται σε λόφο έχει πολύ καλή θέα προς αρκετά κομμάτια της πόλης.
DSCN3140

Παρά την βροχή πετύχαμε την έφιππη αλλαγή φρουράς. Στην Σουηδία η στρατιωτική θητεία δεν είναι ακριβώς υποχρεωτική, αρκετοί όμως την επιλέγουν. Κάποιοι από τους φρουρούς του παλατιού υπηρετούν τη θητεία τους εκεί. Μέσα στο παλάτι κάναμε και την πρώτη στάση για να τσιμπήσουμε το κατιτίς. Ήταν η πρώτη επαφή με την σκανδιναβική κουζίνα και τα αποκαλούμενα ανοιχτά σάντουιτς. Το ένα είναι με γαρίδες και το άλλο με κοτόπουλο με κίτρινο κάρυ, ενώ το γλυκό είναι μηλόπιτα. Αυτά μαζί με 2 καφέδες και ένα τσάι κόστισαν περίπου 50 ευρώ.
DSC00958
Άποψη της πόλης φεύγοντας από το παλάτι.
DSCN3714
Επειδή η βροχή συνέχιζε να μας δροσίζει, είπαμε να πάμε στο πιο γνωστό ίσως μουσείο της Στοκχόλμης, το Vasamuseet. Πρόκειται για ένα μουσείο σε σχήμα αναποδογυρισμένου πλοίοι που έχει ως κύριο αξιοθέατο - τι άλλο; - ένα πλοίο που βυθίστηκε πριν 400 περίπου χρόνια στο παρθενικό του ταξίδι. Η σελίδα του μουσείου έχει μάλιστα ως επιλογή και τα ελληνικά! Επειδή το μουσείο βρίσκεται στο νησί Djurgården, επιλέξαμε να πάμε με πλοιαράκι τύπου Hop-on Hop-off όπου έχει κανείς την επιλογή να κατεβεί και να ανεβεί όπου θέλει όσες φορές θέλει. Το κόστος είναι 180 σουηδικές κορώνες, έχει ισχύ για 24 ώρες και περιλαμβάνει και δωρεάν είσοδο στο συγκεκριμένο μουσείο. Είναι επίσης καλή λύση για να έχει κανείς επαφή με την πόλη.
DSC01067
Το Vasamuseet δεξιά και αριστερά το Nordiska Museet.
DSC01049
Το μουσείο από κοντά.
DSC00999
Φτάνοντας, η ουρά για την είσοδο ήταν πολύ μεγάλη. Αν είστε όμως πάνω από 5 άτομα θεωρείστε γκρουπ και μπαίνετε από ξεχωριστή είσοδο, γλυτώνοντας όλη αυτή την ταλαιπωρία. Ευτυχώς ήμασταν έξι! Το μουσείο περιλαμβάνει ένα ολόκληρο πλοίο, το Βάσα, που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι λίγο μετά την καθέλκυσή του! Τα κρύα νερά το προστάτευσαν και μετά από εργασίες συντήρησης αποτελεί ένα σπουδαίο έκθεμα. Αυτό δηλαδή που κανονικά ήταν ντροπή, πλέον αποτελεί πόλο έλξης! Σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη.
DSC01008
Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται και αυτή η περίεργη πλατεία με τον οβελίσκο στη μέση (Sergels Torg).
DSC01089
Στην επόμενη επίσκεψη στην πόλη σταθήκαμε πιο τυχεροί. Δεν είχε βροχή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπρόβαλε ο ήλιος. Στόχος αυτή τη φορά ήταν η παλιά πόλη, η Gamla Stan. Αξίζει κανείς να χαθεί στα σοκάκια της, χωρίς να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
DSCN3681
Ένα από τα ελάχιστα παλιά τηλέφωνα που έχουν απομείνει ως αξιοθέατα στην παλιά πόλη.
DSCN3688
Σ'αυτή την πλατεία έλαβε χώρα ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα στην ιστορία της Σουηδίας, το Λουτρό Αίματος της Στοκχόλμης (Stockholm Bloodbath). 500 περίπου χρόνια πριν, σε μία διαμάχη για τον έλεγχο της χώρας μεταξύ Δανών, Σουηδών με την ανάμειξη και της εκκλησίας περίπου 100 εξέχοντα μέλη της πόλης σφαγιάστηκαν στην πλατεία αυτή.
DSCN3692
DSCN3699
DSCN3694
Στην πλατεία αυτή βρίσκεται και ο χώρος όπου ανακοινώνονται τα περίφημα Βραβεία Νόμπελ. (διόρθωση από Nenyaki: Στην πλατεία Stortorget δεν είναι το μέρος απονομής των βραβείων Νόμπελ, είναι απλά ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτά. Η απονομή γίνεται στο Kulturhuset, στην πλατεία Hötorget λίγο πάνω από την Sergels torg.)
DSCN3698
Η Gamla Stan είναι γεμάτη μικρές πλατείες και στενά δρομάκια. Το άγαλμα αυτό είναι αντίγραφο εκείνου που βρίσκεται στον Καθεδρικό της Στοκχόλμης. Είναι ο Άγιος Γεώργιος που νικά τον δράκο, αλλά επίσης αναπαριστά και την νίκη των Σουηδών κατά των Δανών.
DSCN3706
Χαρακτηριστικό στενό δρομάκι της πόλης. Συνήθως έχει πολύ κόσμο, αλλά σταθήκαμε τυχεροί.
DSCN3709
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της Gamla Stan είναι ότι το νησάκι βρίσκεται χτισμένο πάνω σε σκουπίδια και λάσπη, με αποτέλεσμα να βυθίζεται σιγά-σιγά. Αυτό φαίνεται αν παρατηρήσει κανείς τα κτίσματα που άλλα γέρνουν ελαφρώς μπροστά, άλλα πίσω και άλλα στο πλάι! Για να ελέγχουν αυτό το φαινόμενο, έχουν εγκαταστήσει μετρητές σε πολλά κτήρια (είναι αυτό το μικρό μεταλλικό που φαίνεται στην φωτογραφία).
DSCN3704
Λόγω του καλού καιρού πολύς κόσμος είχε ξεχυθεί στις πλατείες. Μεγάλο πράγμα ο ήλιος!
DSCN3710
Αφήνοντας την παλιά πόλη, περάσαμε και στην απέναντι πλευρά όπου βρίσκεται μία από τις πιο ακριβές και μποέμ περιοχές της Στοκχόλμης. Πρόκειται για το Södermalm. Εδώ είναι διαφορετικό το τοπίο, θυμίζει κάτι από Μονμάρτη. Είναι σίγουρα πιο σύγχρονο κομμάτι από την παλιά πόλη. Κύριος δρόμος της περιοχής είναι η Götgatan (Goth Street) που είναι από τους πιο ζωντανούς δρόμους της πόλης με ακριβά καταστήματα και πολλά μπαρ και καφετέριες. Το βράδυ ειδικά είναι πολύβουος δρόμος. Εκτός αυτού, τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου.
DSCN3715
Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη περίπου 10 το βράδυ ημέρα Παρασκευή. Ο ήλιος δεν έχει δύσει ακόμη, ενώ ο κόσμος πηγαινοέρχεται.
DSCN3960
Εμείς βρισκόμασταν σε πάρτι σε μια ταράτσα που έβλεπε σ'αυτό τον δρόμο. Εκεί γνωρίσαμε αρκετούς ντόπιους και ήρθαμε σε επαφή με ορισμένες από τις συνήθειές τους.
DSCN3963
Αυτά προς το παρόν με την Στοκχόλμη. Περισσότερα στο επόμενο μέρος.ΥΓ Οι Σουηδοί είναι πολύ περίεργοι με το ποτό τους. Ακόμη και σε πάρτι φέρνει ο καθένας το δικό του και αλίμονό σου αν τολμήσεις να το πλησιάσεις. Ευτυχώς είχαμε ενημερωθεί γιατί αλλιώς... Όπως και γενικότερα οι Σκανδιναβοί έτσι και οι Σουηδοί μεταμορφώνονται το Σαββατοκύριακο. Ενώ τις καθημερινές είναι ήσυχοι και ευγενικοί έως και ψυχροί, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ βγαίνουν έξω και πίνουν συνήθως μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό τους μετατρέπει σε κοινωνικούς αλλά και πολύ συχνά επιθετικούς. Τις ώρες που κράτησε το πάρτι είδαμε αρκετούς να τους μαζεύει η αστυνομία επειδή κάνανε φασαρίες και καβγάδες, ενώ αρκετός κόσμος φαινόταν σε προχωρημένη κατάσταση μέθης. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που κάνουν και εδώ όταν έρχονται ως τουρίστες.

ΥΓ1 Ενώ αρκετοί σταματάνε στις διαβάσεις, είδαμε αρκετό κόσμο (πεζούς και αυτοκίνητα) να περνάνε με κόκκινο. Όταν ανάφερα το γεγονός σε παρέα ντόπιων που γνωρίσαμε στο πάρτι η απάντηση ήταν ξεκάθαρη "Γιατί εμείς άνθρωποι δεν είμαστε;". Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι αποδείξεις μας έκοβαν παντού, προφανώς χωρίς να το ζητήσουμε. Και ο ΦΠΑ είναι 25% μέχρι και στα τρόφιμα - για να έχουμε το νου μας. Εντύπωση επίσης μου έκανε ότι η πόλη δεν ήταν τόσο καθαρή όσο την περίμενα. Γενικά καταρρίφθηκαν κάποιοι μύθοι σ'αυτό το ταξίδι.

ΥΓ2 Άσχετο, αλλά Βενετία του Βορρά δεν αποκαλούνται επίσης το Άμστερνταμ, η Μπριζ αλλά και η Αγία Πετρούπολη; Τι κοινό έχουν άραγε αυτές οι 4 πόλεις εκτός από τα κανάλια;

ΥΓ3 Αν έρθουν όλοι αυτοί τους οποίους κάλεσα Αθήνα, τότε του χρόνου ετοιμαστείτε για σουηδική απόβαση! Χεχε!

ΥΓ4 Ωραίες αναρτήσεις για την Στοκχόλμη και την ζωή στη Σουηδία έχουν κάνει η Σοφία, τα Τρελοτουριστάκια, η Krotkaya, η Nenyaki που έζησε διάστημα εκεί, η Πυξίδα, o Dimitris Doctor και φυσικά οι Greeks-in-Stockholm. Αν ξέχασα κάποιον, γράψτε το να το προσθέσω στην επόμενη ανάρτηση.