Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Σουηδία: Στοκχόλμη - Stockholms slott, Gamla Stan, Vasamuseet, Södermalm (1/2)

Η αλήθεια είναι ότι η ανάρτηση για την Στοκχόλμη είχα αρχικό σκοπό να είναι μία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι δεν έφτανε για να περιγράψει κανείς αυτή την πόλη. Μ'αυτά τα λόγια - που δεν προϊδεάζουν καθόλου ούτε κατευθύνουν χεχε - αρχίζει η πρώτη από τις δύο αναρτήσεις για την όμορφη πρωτεύουσα της Σουηδίας, την αποκαλούμενη ως (κλισέ) και Βενετία του Βορρά. Πολύ καλός χάρτης της Στοκχόλμης βρίσκεται εδώ - βοηθάει ώστε κανείς να καταλάβει πως είναι στημένη η πόλη.
Η Στοκχόλμη βρίσκεται χτισμένη πάνω σε 14 νησάκια και στην ουσία ενώνει την λίμνη Mälaren (που είδαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση στην Ουψάλα) με την Βαλτική Θάλασσα. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν στρατηγικό σημείο που εξελίχθηκε αργότερα σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Σουηδικής αυτοκρατορίας. Πρόκειται για μία πόλη ήρεμη και ταυτόχρονα ζωντανή, αρκετά ανθρώπινη αλλά και ακριβή, στο μέγεθος περίπου της Θεσσαλονίκης. Η διαμονή στο κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερα ακριβή, ενώ η ανεύρεση κατοικίας δύσκολη. Γι αυτούς τους λόγους αρκετοί προτιμούν να μένουν στα προάστια.

Η πρώτη επαφή με την πόλη ήταν ολίγον βροχερή. Από τις 2 και βδομάδες που ήμασταν στις σκανδιναβικές χώρες έβρεξε περίπου μίαμιση μέρα. Η πρώτη ήταν όταν κατεβήκαμε για πρώτη φορά στην Στοκχόλμη, γεγονός που δεν μας πτόησε καθόλου όμως. Κατεβαίνοντας από τον σιδηροδρομικό σταθμός (Stockholm C) ο επισκέπτης βγαίνει σχεδόν αμέσως σε έναν από τους πιο εμπορικούς και τουριστικούς δρόμους της πόλης, την Drottningsgatan. Εκεί βρίσκονται εμπορικά, μαγαζιά με σουβενίρ αλλά και εστιατόρια. Ακολουθώντας κανείς αυτό τον δρόμο βγαίνει στο Κοινοβούλιο αλλά και στο παλάτι, έχοντας την πρώτη επαφή με το υγρό στοιχείο της πόλης.
DSCN3124
DSCN3680
DSCN3129
Στην άκρη του δρόμου, μία μορφή που κρυώνει μας περίμενε υπομονετικά.
DSCN3946
Η βροχή ήταν ιδιαίτερα έντονη, οπότε για να μην γίνουμε μούσκεμα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα αξιοθέατα σάλας, δηλαδή τα παλάτια και τα μουσεία. Οπότε ξεκινήσαμε με το παλάτι της Στοκχόλμης (Stockholms slott) που βρίσκεται στο νησάκι Stadholmen και στην ουσία οριοθετεί την έναρξη της Gamla Stan (της παλιάς πόλης της Στοκχόλμης). Η είσοδος στο παλάτι είναι 140 σουηδικές κορώνες (περίπου 15 ευρώ) και ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στα βασιλικά διαμερίσματα, στο θησαυροφυλάκιο, στο μουσείο Tre Kronor καθώς και στο μουσείο με παλιότερα ευρήματα. Ομολογουμένως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά επιβάλλεται όταν ο καιρός δεν είναι ιδιαίτερα φιλικός.

Επειδή βρίσκεται σε λόφο έχει πολύ καλή θέα προς αρκετά κομμάτια της πόλης.
DSCN3140

Παρά την βροχή πετύχαμε την έφιππη αλλαγή φρουράς. Στην Σουηδία η στρατιωτική θητεία δεν είναι ακριβώς υποχρεωτική, αρκετοί όμως την επιλέγουν. Κάποιοι από τους φρουρούς του παλατιού υπηρετούν τη θητεία τους εκεί. Μέσα στο παλάτι κάναμε και την πρώτη στάση για να τσιμπήσουμε το κατιτίς. Ήταν η πρώτη επαφή με την σκανδιναβική κουζίνα και τα αποκαλούμενα ανοιχτά σάντουιτς. Το ένα είναι με γαρίδες και το άλλο με κοτόπουλο με κίτρινο κάρυ, ενώ το γλυκό είναι μηλόπιτα. Αυτά μαζί με 2 καφέδες και ένα τσάι κόστισαν περίπου 50 ευρώ.
DSC00958
Άποψη της πόλης φεύγοντας από το παλάτι.
DSCN3714
Επειδή η βροχή συνέχιζε να μας δροσίζει, είπαμε να πάμε στο πιο γνωστό ίσως μουσείο της Στοκχόλμης, το Vasamuseet. Πρόκειται για ένα μουσείο σε σχήμα αναποδογυρισμένου πλοίοι που έχει ως κύριο αξιοθέατο - τι άλλο; - ένα πλοίο που βυθίστηκε πριν 400 περίπου χρόνια στο παρθενικό του ταξίδι. Η σελίδα του μουσείου έχει μάλιστα ως επιλογή και τα ελληνικά! Επειδή το μουσείο βρίσκεται στο νησί Djurgården, επιλέξαμε να πάμε με πλοιαράκι τύπου Hop-on Hop-off όπου έχει κανείς την επιλογή να κατεβεί και να ανεβεί όπου θέλει όσες φορές θέλει. Το κόστος είναι 180 σουηδικές κορώνες, έχει ισχύ για 24 ώρες και περιλαμβάνει και δωρεάν είσοδο στο συγκεκριμένο μουσείο. Είναι επίσης καλή λύση για να έχει κανείς επαφή με την πόλη.
DSC01067
Το Vasamuseet δεξιά και αριστερά το Nordiska Museet.
DSC01049
Το μουσείο από κοντά.
DSC00999
Φτάνοντας, η ουρά για την είσοδο ήταν πολύ μεγάλη. Αν είστε όμως πάνω από 5 άτομα θεωρείστε γκρουπ και μπαίνετε από ξεχωριστή είσοδο, γλυτώνοντας όλη αυτή την ταλαιπωρία. Ευτυχώς ήμασταν έξι! Το μουσείο περιλαμβάνει ένα ολόκληρο πλοίο, το Βάσα, που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι λίγο μετά την καθέλκυσή του! Τα κρύα νερά το προστάτευσαν και μετά από εργασίες συντήρησης αποτελεί ένα σπουδαίο έκθεμα. Αυτό δηλαδή που κανονικά ήταν ντροπή, πλέον αποτελεί πόλο έλξης! Σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη.
DSC01008
Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται και αυτή η περίεργη πλατεία με τον οβελίσκο στη μέση (Sergels Torg).
DSC01089
Στην επόμενη επίσκεψη στην πόλη σταθήκαμε πιο τυχεροί. Δεν είχε βροχή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπρόβαλε ο ήλιος. Στόχος αυτή τη φορά ήταν η παλιά πόλη, η Gamla Stan. Αξίζει κανείς να χαθεί στα σοκάκια της, χωρίς να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
DSCN3681
Ένα από τα ελάχιστα παλιά τηλέφωνα που έχουν απομείνει ως αξιοθέατα στην παλιά πόλη.
DSCN3688
Σ'αυτή την πλατεία έλαβε χώρα ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα στην ιστορία της Σουηδίας, το Λουτρό Αίματος της Στοκχόλμης (Stockholm Bloodbath). 500 περίπου χρόνια πριν, σε μία διαμάχη για τον έλεγχο της χώρας μεταξύ Δανών, Σουηδών με την ανάμειξη και της εκκλησίας περίπου 100 εξέχοντα μέλη της πόλης σφαγιάστηκαν στην πλατεία αυτή.
DSCN3692
DSCN3699
DSCN3694
Στην πλατεία αυτή βρίσκεται και ο χώρος όπου ανακοινώνονται τα περίφημα Βραβεία Νόμπελ. (διόρθωση από Nenyaki: Στην πλατεία Stortorget δεν είναι το μέρος απονομής των βραβείων Νόμπελ, είναι απλά ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτά. Η απονομή γίνεται στο Kulturhuset, στην πλατεία Hötorget λίγο πάνω από την Sergels torg.)
DSCN3698
Η Gamla Stan είναι γεμάτη μικρές πλατείες και στενά δρομάκια. Το άγαλμα αυτό είναι αντίγραφο εκείνου που βρίσκεται στον Καθεδρικό της Στοκχόλμης. Είναι ο Άγιος Γεώργιος που νικά τον δράκο, αλλά επίσης αναπαριστά και την νίκη των Σουηδών κατά των Δανών.
DSCN3706
Χαρακτηριστικό στενό δρομάκι της πόλης. Συνήθως έχει πολύ κόσμο, αλλά σταθήκαμε τυχεροί.
DSCN3709
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της Gamla Stan είναι ότι το νησάκι βρίσκεται χτισμένο πάνω σε σκουπίδια και λάσπη, με αποτέλεσμα να βυθίζεται σιγά-σιγά. Αυτό φαίνεται αν παρατηρήσει κανείς τα κτίσματα που άλλα γέρνουν ελαφρώς μπροστά, άλλα πίσω και άλλα στο πλάι! Για να ελέγχουν αυτό το φαινόμενο, έχουν εγκαταστήσει μετρητές σε πολλά κτήρια (είναι αυτό το μικρό μεταλλικό που φαίνεται στην φωτογραφία).
DSCN3704
Λόγω του καλού καιρού πολύς κόσμος είχε ξεχυθεί στις πλατείες. Μεγάλο πράγμα ο ήλιος!
DSCN3710
Αφήνοντας την παλιά πόλη, περάσαμε και στην απέναντι πλευρά όπου βρίσκεται μία από τις πιο ακριβές και μποέμ περιοχές της Στοκχόλμης. Πρόκειται για το Södermalm. Εδώ είναι διαφορετικό το τοπίο, θυμίζει κάτι από Μονμάρτη. Είναι σίγουρα πιο σύγχρονο κομμάτι από την παλιά πόλη. Κύριος δρόμος της περιοχής είναι η Götgatan (Goth Street) που είναι από τους πιο ζωντανούς δρόμους της πόλης με ακριβά καταστήματα και πολλά μπαρ και καφετέριες. Το βράδυ ειδικά είναι πολύβουος δρόμος. Εκτός αυτού, τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου.
DSCN3715
Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη περίπου 10 το βράδυ ημέρα Παρασκευή. Ο ήλιος δεν έχει δύσει ακόμη, ενώ ο κόσμος πηγαινοέρχεται.
DSCN3960
Εμείς βρισκόμασταν σε πάρτι σε μια ταράτσα που έβλεπε σ'αυτό τον δρόμο. Εκεί γνωρίσαμε αρκετούς ντόπιους και ήρθαμε σε επαφή με ορισμένες από τις συνήθειές τους.
DSCN3963
Αυτά προς το παρόν με την Στοκχόλμη. Περισσότερα στο επόμενο μέρος.



ΥΓ Οι Σουηδοί είναι πολύ περίεργοι με το ποτό τους. Ακόμη και σε πάρτι φέρνει ο καθένας το δικό του και αλίμονό σου αν τολμήσεις να το πλησιάσεις. Ευτυχώς είχαμε ενημερωθεί γιατί αλλιώς... Όπως και γενικότερα οι Σκανδιναβοί έτσι και οι Σουηδοί μεταμορφώνονται το Σαββατοκύριακο. Ενώ τις καθημερινές είναι ήσυχοι και ευγενικοί έως και ψυχροί, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ βγαίνουν έξω και πίνουν συνήθως μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό τους μετατρέπει σε κοινωνικούς αλλά και πολύ συχνά επιθετικούς. Τις ώρες που κράτησε το πάρτι είδαμε αρκετούς να τους μαζεύει η αστυνομία επειδή κάνανε φασαρίες και καβγάδες, ενώ αρκετός κόσμος φαινόταν σε προχωρημένη κατάσταση μέθης. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που κάνουν και εδώ όταν έρχονται ως τουρίστες.

ΥΓ1 Ενώ αρκετοί σταματάνε στις διαβάσεις, είδαμε αρκετό κόσμο (πεζούς και αυτοκίνητα) να περνάνε με κόκκινο. Όταν ανάφερα το γεγονός σε παρέα ντόπιων που γνωρίσαμε στο πάρτι η απάντηση ήταν ξεκάθαρη "Γιατί εμείς άνθρωποι δεν είμαστε;". Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι αποδείξεις μας έκοβαν παντού, προφανώς χωρίς να το ζητήσουμε. Και ο ΦΠΑ είναι 25% μέχρι και στα τρόφιμα - για να έχουμε το νου μας. Εντύπωση επίσης μου έκανε ότι η πόλη δεν ήταν τόσο καθαρή όσο την περίμενα. Γενικά καταρρίφθηκαν κάποιοι μύθοι σ'αυτό το ταξίδι.

ΥΓ2 Άσχετο, αλλά Βενετία του Βορρά δεν αποκαλούνται επίσης το Άμστερνταμ, η Μπριζ αλλά και η Αγία Πετρούπολη; Τι κοινό έχουν άραγε αυτές οι 4 πόλεις εκτός από τα κανάλια;

ΥΓ3 Αν έρθουν όλοι αυτοί τους οποίους κάλεσα Αθήνα, τότε του χρόνου ετοιμαστείτε για σουηδική απόβαση! Χεχε!

ΥΓ4 Ωραίες αναρτήσεις για την Στοκχόλμη και την ζωή στη Σουηδία έχουν κάνει η Σοφία, τα Τρελοτουριστάκια, η Krotkaya, η Nenyaki που έζησε διάστημα εκεί, η Πυξίδα, o Dimitris Doctor και φυσικά οι Greeks-in-Stockholm. Αν ξέχασα κάποιον, γράψτε το να το προσθέσω στην επόμενη ανάρτηση.

59 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση!
    Θα ήθελα πολύ να ζήσω την εμπειρία ταξιδιού στην Σκανδιναβία..
    Ξενέρωσα με τα μεθύσια..και επίσης προσυπογράφω το "Μεγάλο πράγμα ο ήλιος!" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @roadartist Αυτό με τον ήλιο είναι και απάντηση σε φίλη που προηγουμένως ρωτούσε τι στο καλό έρχονται να κάνουν στην Ελλάδα ;-)
    Είναι ωραία εμπειρία, σου εύχομαι να την ζήσεις!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα πάνω σε νησάκια; Και τα σπίτια να γέρνουν; Τι άλλο θα ακούσω!!!
    χαχα
    Πολύ ωραίες οι φωτό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ηφαιστίωνας Τι να κάνουν και αυτά τα καημένα. Γέρνουν μπας και δουν λίγο περισσότερο ήλιο! Χεχε!
    Καλησπέρα

    @sophia Έφτασεεε! Να το τυλίξω ή τσου; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΑΧΑ, μήπως να πάω να το φάω εκεί?? Ξέρεις, για να διατηρηθεί αυτούσια η γεύση, μην παραποιηθεί λόγω αλλαγής κλίματος!!
    ;-ΡΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό δεν είναι blog...
    Ταξιδιωτικός οδηγός έχει καταντήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλά, διαβάζω τις μέρες αυτές το millenium του Larsson (ξέρεςι τώρα, βιβλιό για την παραλία κτλ) το οποίο εξελίσσεται στην Στοκχόλμη κυρίως και η ανάρτηση σου αυτή μου έδωσε και μια πολύ καλή εικόνα της πόλης. Κι εγώ δεν έχω επισκεφτεί καμια Σκανδιναβική χώρα και το θέλω πολύ (πολύ ακριβά!!!! 50 ευρώ για τα ανοιχτά σάντουιτς!!!!!! ουτε χαβιάρι να είχανε μέσα!!!!) Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @global greek Άμα σου πω ότι έχω φωτογραφία από τον δρόμο που υποτίθεται ότι έμενε; Πόσα μου δίνεις; Χαχα!
    Ότι είναι ακριβά, είναι. Και που να δεις Νορβηγία!
    Καλημέρα και σε σένα.

    @darthiir the abban Να σου πω την αλήθεια και γω το παρατήρησα. Τι λες να κάνουμε για να αλλάξει το ύφος;
    Καλημέρα!

    @sophia Κάθε πράγμα στον τόπο του, θα συμφωνήσω! Χεχε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μμμμ
    Δε γράφεις κανά μυθιστόρημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @darthiir the abban Άμα υποσχεθείς να αγοράσεις μερικές χιλιάδες αντίτυπα, εντάξει :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρά το μουντό της βροχής είναι πάρα πολύ όμορφη αρχιτεκτονικά και ρυμοτομικά.

    Τραβάς πολύ καλές φωτογραφίες.
    Παρά τα όσα προβλήματα μπορεί να έχουν, δεν παύουν ως χώρα να είναι από τις καλύτερες.

    Μου αρέσει σε σένα που "γύρισες" και "είδες" τις χώρες που επισκέφθηκες.

    Εξαιρετικό!

    Φιλιά
    Καλό Σ/Κ

    Υ.Γ.
    Εμείς στην Ελλάδα από ήλιο πάμε καλά...

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τσκ τσκ τσκ...
    Για 'σένα θα το κάνεις βρε, όχι για το χρήμα και τη δόξα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @βάσσια Βροχή ευτυχώς μόνο μία μέρα, τις υπόλοιπες απολαύσαμε τον ήλιο και ό,τι καλά αυτός συνεπάγεται.
    Σίγουρα είναι μια πολύ καλή χώρα, έχουν όμως και αυτή τα θέματά τους.
    Όσο για τον ήλιο, έχουμε μπόλικο!
    Φιλιά

    @darthiir the abban Και γω για την τέχνη το κάνω βρε!
    Και για να χρηματοδοτήσω και άλλα ταξίδια ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και εγώ έχω ΄κάνει ανάρτηση για τη σουδηδία και μάλιστα σε τρεις συνέχειες...

    πάντως, η δική μου εμπειρία λέει ότι το επομενο καλοκαίρι πράγματι θα έρθουν οι σουηδοί φίλοι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα πάντως μου άρεσε εκείνο το παλιό στενάκι...

    Τέλεια ανάρτηση. ταξιδεύουμε μαζί σου... :D Να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ξέρω αν διάλεξες τα καλύτερα να μας δείξεις αλλά εγώ τη βρίσκω φ α ν τ α σ τ ι κ ή πόλη!
    Τώρα με προβλημάτισες που'μου δειξες ότι βουλιάζει:)

    Ο σκυλάκος αληθινός? τόσο κρύο βρε παιδί μου υποφέρει το ζωντανό!
    Το ότι σας πιάσανε το κ-λο στο παλάτι δεν το σχολιάζω προφανώς το περιμένατε!

    Να'σαι καλά να μας χαρίζεις τόσο υπέροχα ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δε σε κόβω να προβληματίζεσαι...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπα, εγώ όταν γράφω τέτοια πράγματα για τη ΝΖ, μου την πέφτουν από όλες τις μεριές...Τί μέσον έχεις και γλυτώνεις τα υβριστικά σχόλια από του κάθε λογής προσβεβλημένους Σκανδιναυο-έλληνες;;;
    Εκτός κι αν οι Νεοζηλανδοέλληνες (Griwis) αποτελούν άλλη συνομοταξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σιγά που θα την έβγαζες με μια μόνο ανάρτηση!! Ο λαός θέλει κι άλλα... Ολόκληρη Σκανδιναβία γύρισες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ria Είδα και θα επανορθώσω στην επόμενη ;-)
    Ας κοπιάσουν, εδώ θα είμαι να τους υποδεχτώ και να τους δείξω τα καλύτερα!

    @estella Είχε το κατιτίς του, χωρίς αντικειμενικά να είναι τίποτε ιδιαίτερο!
    Να'σαι καλά και συ!

    @ζουζού Έχουμε και δεύτερο μέρος να δείξουμε, υπομονή ;-)
    Σκυλάκος ε; Να σου πω την αλήθεια μου έκανε περισσότερο για αλεπού!
    Καλημέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @darthiir the abban Μα γιατί το λες αυτό; :P
    Θα επέλθει και ο προβληματισμός, που θα πάει...

    @artanis Δεν το είχα δει αυτό, να σου πω την αλήθεια.
    Ο διάλογος και ας διαφωνούμε μου αρέσει. Τώρα το πέσιμο μάλλον δεν είναι καλό ;-)
    Απάντηση πάντως δεν έχω στο θέμα.
    ΥΓ Σου φάνηκαν κάπως δηλαδή οι αναλύσεις; Για πες, με ενδιαφέρει.

    @jamanfou Έχουμε μέλλον ακόμη, μην ανησυχείς! Χεχε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η Στοκχόλμη είμαι μία από τις 3 αγαπημένες μου πόλεις, όπως ίσως σου έχω γράψει είχα πάει με ένα φίλο ο οποίος την ημέρα δούλευε. Μιας και ο καιρός ήταν έξοχος "έλιωσα" στο περπάτημα :) Δυστυχώς δεν είχα μαγιό οπότε δεν έκανα μπάνιο :(

    Είναι μία πόλη-πάρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χαχαχα ναι και αυτοί άνθρωποι είναι αλλά με το μαλακό! Τους πίνει δεν το πίνουν! :)
    Το φαγητό μου φάνηκε ακριβό..
    Η φωτογραφίες ωραίες! Να περιμένω στο 2/2 φωτο από τη νυχτερινή ζωή;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Δραπέτης
    Προφανώς και εκείνοι είναι άνθρωποι αλλά υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι, σε καμία περίπτωση δεν τους θεοποίησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ ωραία ανάρτηση! Μου θύμισες ότι έχω πολλές φωτογραφίες από το τελευταίο ταξίδι μου στην Στοκχόλμη που είχαμε πετύχει ήλιο τις οποίες δεν έχω αναρτήσει ακόμα. Μόλις γράψεις τις υπόλοιπες αναρτήσεις σου, θα κάνω κι εγώ μια συμπληρωματική ;-)

    Αυτό με τα φανάρια μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση την πρώτη φορά που είχα πάει στη Στοκχόλμη (μετά από αρκετά χρόνια στην Αγγλία όπου ο ΚΟΚ τηρείται κατά γράμμα). Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έβλεπα ανθρώπους να περνάνε με κόκκινο και η πρώτη μου σκέψη ήταν "εδώ είναι Αθήνα" χαχαχα!

    Ευχαριστώ και πάλι για τη μνεία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Σοφία
    Δεν συμφωνώ με τον ΚΟΚ, νόμιζα ότι οι Σουηδοί θα ήταν 100% νομοταγείς αλλά έσφαλα. Οταν πρωτοέφτασα στην πόλη περίμενα να πρασινίσει το φανάρι για να περάσω και οι ντόπιοι το έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Με 15 ευρώ είχατε πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο των βασιλιάδων;
    Συμφέρει νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. βρε συ ουτε τουριστικός οδηγός δεν τα γραφει ετσι!!!!!κριμα που δεν εχω παει και ουτε και προκειται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. γεια χαρά, συγγνώμη που χρησιμοποιώ τον χώρο των σχολίων για το παρακάτω αλλά περνάω απο όλα τα φιλικά blog και προτείνω το ίδιο:

    Αν θέλεις ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΚΛΗ ή διέδωσε το (δες την δική μου ανάρτηση ή κάνε google "Τσόκλης ΒΙΑΣΜΟΣ" και θα καταλάβεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Global Greek
    Κοίταξα λίγο και από πίσω βρίσκονται Ελληναράδες, οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η Ουψάλα μου άρεσε πολύ περισσότερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Υπέροχες φώτο. Στη Στοκχόλμη πήγα πριν μερικά χρόνια και μου άρεσε πολύ. Το κρύο βέβαια υπερβολικό για μας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θέλω τόσο πολύ να πάωωωω! Μόνο το Ελσίνκι έχει επισκεφτεί η αφεντιά μου μέχρι τώρα... Φαίνεται υπέροχη, όπως την περίμενα. Ίσως από τις λίγες πόλεις που θα μετακόμιζα μόνιμα. Αν και το κρύο είναι δυσβάσταχτο εκεί πάνω!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ναι, ναι, μετά το πέρας της κρίσης θα αρχίσεις να γκρινιάζεις ότι δεν έχεις λεφτά για ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ωραιες φωτο αν και με παραξενεε λιγο η πολη δεν ειμαι σιγουρη οτι θα μου αρεσει τοσο ....οσο νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αυτό το δρομάκι το στενό το θυμάμαι! Το χα βγάλει κι εγώ γιατί μου είχε κάνει πολυ εντύπωση! Πάντως κι εγώ προτιμώ Ουψάλα και νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω κιόλας! Έχει την κατάλληλη ησυχία για τα γούστα μου!
    Το κρασάκι θα το πιούμε μάλλον μετά την Τουρκία, ε;;
    CrazyTourist1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Kitso ολοι όσοι έχουν πάει στη Στοκχόλμη έχουν γυρίσει ενθουσιασμένοι! Σίγουρα θα πάω του χρόνου γιατί φέτος δεν προλαβαίνω. Εχω κλείσει ήδη 5 εκδρομές μέχρι Χριστούγεννα και δεν υπάρχουν και πολλά ΣΚ!

    Οσο για τις "Βενετίες". Καμία δεν θα έπρεπε να λέγεται έτσι γιατί πολύ απλά την Βενετία τόσο όμορφη την κάνουν οι...Ιταλίδες της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λατρεμένη πόλις, που έχω επισκεφθεί τουλάχιστον 7 φορές (ε, καλά μένει η φίλη μου, 200 χλμ, πιο πάνω... ναι ναι, πάνω και απο την Ουψάλα..)και αγαπώ ιδιαίτερα. Για πολλά πράγματα. και την είδες και σε καλή σχετικά εποχή, γιατί το χειμώνα... έλα να μου πεις!

    Για το οικιστικό, αν δεν ξέρεις να σου πω. Είναι λίγο κομπλικέ. Μένουν όπου τους πουν. Οχι όπου θέλουν. Τος παν, αν θέλεις σου το εξηγώ.

    Οσο για το παλάτι, βλέπεις, όποιες αίθουσες, είναι "ανοικτά για το κοινό" την εποχή που πας!

    Το σώμα τους λόγω του κρύου δέχεται διαφορετικά απο ότι το δικό μας, τον ήλιο, εξ' ου και απλώνονται ως κορινθιακές!


    Περιμένω να δω τι άλλο, είδες και σου έκανε εντύπωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η Σουηδία λανθασμένα λέγεται ότι είναι η Βενετία του βορά!

    Είναι κλάσεις ανώτερη από τη Βενετία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. 50 euros σύνολο γι'αυτά τα πιάτα και ό,τι ήπιατε?!?!?!?!? OMG!! Νομίζω παραείναι ακριβά.. Αλλά φαίνεται νά'ναι πανέμορφη πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Tι να πώ!
    Έχεις κάνει τρομερή δουλειά σε αυτά σου τα ποστ !
    Άψογος όπως πάντα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. είσαι ο δεύτερος που διαβάζω σήμερα να έχει κάνει ανάρτηση για την Στοκχόλμη. Ζηλεύω ρεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Outstanding traveler's post!
    Η Στοκχόλμη είναι στα υπόψη για κάποιο από τα μελλοντικά ταξίδια, μου αλλά πράγματι αρκετά ακριβή πόλη για να μείνεις!
    Το θέμα του ποτού και του ήλιου είναι συνηθισμένο στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, έτσι δεν είναι;

    Μεθάνε από νωρίς, ok, αλλά με τα δικά τους ποτά! Αυτό δεν το ήξερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ΙωάννηςΚ Τώρα έγινε και δική μου αγαπημένη πόλη!
    Καλά πάμε!
    Όσο για τις παρατηρήσεις σου, σωστές!
    Είπαμε, άνθρωποι είναι και αυτοί.

    @δραπέτης Τους πίνει, απ'ό,τι φαίνεται. Μεγάλο θέμα ο αλκοολισμός σ'αυτά τα μέρη.
    Είναι ακριβό και όχι μόνο το φαγητό.
    Όσο για νυχτερινή ζωή, λίγα πράγματα :-)

    @σοφία Βάλε και συ να έχουμε κι άλλες φωτογραφίες!
    Παρακαλώ για το ευχαριστώ ;-)
    Αθήνα λες ε; Χαχαχα! Κοίτα να δεις τι γίνεται στον κόσμο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ασκαρδαμυκτί Τα είχανε πάρει όμως ρε συ οι αλήτες! Άστα να πάνε...
    Απάτη μεγάλη!
    Πέρα από την πλάκα, το παλάτι ήταν ίσως το μόνο που δεν άξιζε. Αλλά μας την έκανε η βροχή την ανάγκη.

    @νανά τσούμα Καλώστην και πάλι!
    Να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια.
    Γιατί δεν πρόκειται; Τι δεν σου άρεσε βρε;

    @global greek Καλά έκανες και ενημερώνεις για το θέμα. Το έχω ήδη δει. Και είναι πραγματικά ντροπή.
    Απλώς έχω την αίσθηση ότι αναδημοσιεύοντάς το, του δίνουμε του ίδιου μεγαλύτερη αξία απ'ό,τι πρέπει.
    Ίδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @ηλιογράφος Σου αρέσει περισσότερο η ηρεμία που εκπέμπει, να υποθέσω;
    Είναι ωραίες οι διαφοροποιήσεις!
    Καλημέρα

    @suspect Ευχαριστώ :-)

    @efi Το καλό του να πηγαίνεις καλοκαίρι είναι ότι είναι δροσερά!
    Καλημέρα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @raven Να πας, γιατί όχι;
    Το Ελσίνκι να πω την αλήθεια δεν με ενθουσίασε.
    Είναι πολύ όμορφη η άτιμη!
    Το κρύο και η έλλειψη ήλιου. Απλά τα πράγματα ;-)
    Φιλιά

    @darthiir the abban Άμα φτάσουμε και σ'αυτό το σημείο, τι να πω! Χεχε!
    Μην ανησυχείς, όλα θα τα καταφέρουμε. Παρέα και όρεξη να υπάρχει. Και υγεία, βεβαίως-βεβαίως.

    @leviathan Να'σαι καλά ωρέ!
    Καλημέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @σκουλήκι Γυρίσατε καλέ;
    Τι σε παραξένεψε βρε συ;
    Περιμένουμε τις σκέψεις σου :-)

    @τρελοτουρίστας Μετά την Τουρκία, έτσι φαίνεται :-)
    Ήταν ανάμεσα στα αξιοθέατα που έλεγε ο οδηγός, χεχε!
    Προτιμάς Ουψάλα και συ, ε; Χμμμ... Να το ψάξουμε το θέμα!
    Καλά να περάσετε ωρέ!

    @ndn Άμα είναι να κανονίσουμε μήπως συμπέσουμε. Ή να πεταχτώ και γω, βρε αδερφέ!
    Για να το λες εσύ, κάτι θα ξέρεις παραπάνω!
    Α! Περαστικά κιόλας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @ζουζούνα Πήγατε και πιο πάνω; Πόσο πάνω; Γιατί κυκλοφορήσαμε και μεις, σαν καλά παιδάκια!
    Όντως θα ήταν τεράστια η διαφορά τον χειμώνα, συμφωνώ απολύτως.
    Ό,τι περισσότερη πληροφορία έχεις, δώσε και σώσε!
    Φιλιά!

    @jk o skroytzakos Καλώστον! Καλή επάνοδο εύχομαι!

    @madnassos Μη λες τέτοια και θα σε κυνηγάει ο ndn παραπάνω! Χεχε!
    Πλάκα κάνω, εννοείται. Καλώς ήρθες και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @παρακμιακό εργαλείο Είναι ακριβά γενικότερα. Μην ξεχνάς ότι το βιοτικό επίπεδο είναι αρκετά ανεβασμένο εκεί.
    Είναι πανέμορφη. Και σίγουρα μπορείς να την βγάλεις και φθηνότερα ;-)

    @fpboy Ευχαριστώ ρε συ!
    Καλά να περνάς :-)

    @mahler76 Ποιος άλλος, για πες μην μου ξέφυγε!
    Την καλημέρα μου.

    @konstantinos Καλώστον. Το Όσλο και η Κοπεγχάγη είναι ακριβότερες πόλεις, νομίζω.
    Πηγαίνοντας προς τα εκεί πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος, αυτό είναι το μόνο βέβαιο!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γειά σου KitsoMitso!

    Τα συγχαρητήριά μου για το ποστ, φαίνεται ότι έριξες πολύ διάβασμα!

    Μια λεπτομέρεια μόνο: Στην πλατεία Stortorget δεν είναι το μέρος απονομής των βραβείων Νόμπελ, είναι απλά ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτά.
    Η απονομή γίνεται στο Kulturhuset, στην πλατεία Hötorget λίγο πάνω από την Sergels torg.

    Σε ευχαριστώ πάντως για το "ταξίδι" στην πιό αγαπημένη μου πόλη :)

    ΥΓ. και ναι, έχεις δίκιο, πρέπει να κάνω μερικά ποστ από Ολλανδία, το έχω αφήσει τελείως το blog μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @Nenyaki Καλώστην και πάλι!
    Περιμένω την Ολλανδία γιατί έχω ζήσει εκεί παλιότερα και θέλω να καταβροχθίζω ό,τι βρίσκεται! Χεχε! Ελπίζω να περνάς καλά ;-)
    Να'σαι καλά για την σημείωση! Θα την προσθέσω.
    Όσο για το διάβασμα που λες, μ'αρέσει όταν ταξιδεύω να μαθαίνω πράγματα για τα μέρη που επισκέπτομαι. Νομίζω δεν υπάρχει καλύτερο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλησπέρα Ελληνες της Σουηδίας,

    είδα τυχαία αυτή τη σελίδα και είπα να σας πω μια καλησπέρα.
    Παράλληλα όμως σκέφθηκα να σας δώσω και την ηλ. διεύθυνση του blog που έφτιαξα για την προβολή της Μεσσηνίας, και των πανέμορφων περιοχών της όπως την Καλαμάτα, τη Μάνη, την Πύλο και όλες τις πανέμορφες περιοχές του Νομού μας.

    Αν θέλετε και έχετε την περιέργεια να δείτε λίγη πατρίδα, τότε επισκευθείτε το
    http://messiniaka.blogspot.com
    Θα χαρούμε να μας επισκευθείτε, να μας στείλετε το σχόλιό σας, να μας προτείνετε τι θέλετε, τι σας αρέσει, να δημοσιεύουμε και γενικά θα χαρούμε πολύ να έχουμε επικοινωνία.

    Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
    Από την όμορφη Καλαμάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα Ελληνες της Σουηδίας,

    είδα τυχαία αυτή τη σελίδα και είπα να σας πω μια καλησπέρα.
    Παράλληλα όμως σκέφθηκα να σας δώσω και την ηλ. διεύθυνση του blog που έφτιαξα για την προβολή της Μεσσηνίας, και των πανέμορφων περιοχών της όπως την Καλαμάτα, τη Μάνη, την Πύλο και όλες τις πανέμορφες περιοχές του Νομού μας.

    Αν θέλετε και έχετε την περιέργεια να δείτε λίγη πατρίδα, τότε επισκευθείτε το
    http://messiniaka.blogspot.com
    Θα χαρούμε να μας επισκευθείτε, να μας στείλετε το σχόλιό σας, να μας προτείνετε τι θέλετε, τι σας αρέσει, να δημοσιεύουμε και γενικά θα χαρούμε πολύ να έχουμε επικοινωνία.

    Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
    Από την όμορφη Καλαμάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @antonis messinios Καλά έκανες και πέρασες.
    Θα επισκεφθούμε την σελίδα σου. Είναι ωραίο να προωθούμε τον τόπο του ο καθένας.
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή