Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Σουηδία: Στοκχόλμη - Skansen και βόλτες στην ηλιόλουστη πόλη (2/2)

Στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε μείνει στο Södermalm, την μποέμ ζωντανή συνοικία της πόλης. Μεγάλο κομμάτι της συνοικίας αυτής είναι χτισμένο σε λόφο με αρκετά μικρά ή μεγαλύτερα στενάκια. Θυμίζει λίγο από Μονμάρτη, καθώς στις πλατείες βρίσκει κανείς αρκετούς εγχώριους καλλιτέχνες. Τα στενάκια βέβαια δίνουν άλλον αέρα ομορφιάς και χρώματος στην πόλη.

DSCN3720
Το συγκεκριμένο στενό είναι γνωστό και για άλλο λόγο. Εδώ έδρασε ο πρωταγωνιστής του βιβλίου του Stieg Larsson που έγινε πρόσφατα και ταινία, The girl with the dragon tattoo. Είναι μέρος της Millenium Trilogy και φυσικά είναι τα επόμενα βιβλία που είναι στο πρόγραμμα για διάβασμα.

Όπως έρχεται κανείς από την Gamla Stan, στρίβοντας δεξιά βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα παραλιακή διαδρομή που είναι η Söder Mälarstrand. Ακριβώς πάνω από αυτό τον δρόμο βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά σπίτια της Στοκχόλμης. Επίσης βρίσκεται ένα μικρό δρομάκι που προσφέρει πολύ καλή θέα προς την Gamla Stan και το Riddarholmen. Αυτό τον καιρό βέβαια υπήρχαν γερανοί που επισκεύαζαν ορισμένα κτήρια, οπότε οι φωτογραφίες είναι περιορισμένες.

DSCN3723
DSCN3731
DSCN3726
DSCN3729
Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται και η γέφυρα που ενώνει με την Gamla Stan αλλά και η Söder Mälarstrand. Η θέα θα σας αποζημιώσει για την ανάβαση.

Παίρνοντας το καραβάκι της γραμμής μπορεί κανείς να βρεθεί γρήγορα σε άλλες περιοχές και νησάκια της Στοκχόλμης. Το κόστος είναι 40 κορώνες.
DSCN3736

Επόμενος προορισμός το νησί Djurgården που το είχαμε ήδη επισκεφτεί για το Vasamuseet. Αυτή τη φορά στόχος μας ήταν το Skansen. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μουσεία με την ιδιαιτερότητα ότι τα εκθέματα βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους (open air museum).
Skansen
Μικρογραφία και χάρτης του χώρου.

Η ιδέα ήταν πολύ απλή και υλοποιήθηκε πάνω από 100 χρόνια πριν. Κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης πολλά επαγγέλματα και συνήθειες σταδιακά έσβηναν. Τότε οι Σουηδοί σκέφτηκαν να κάνουν ένα πάρκο όπου θα διασώσουν αυθεντικά σπίτια/ καταστήματα κτλ που σχετίζονται με τον παλιό τρόπο ζωής, που ήδη φαινόταν ότι θα αποτελέσει παρελθόν. Και το κατάφεραν μετακομίζοντας ολόκληρα σπιτάκια απ'όλη τη χώρα, τα οποία πλέον εκτίθενται στο πάρκο αυτό. Η είσοδος ποικίλει από 80 έως 100 σουηδικές κορώνες.

Skansen
Κάθε σπίτι αντιστοιχεί και σε μία ασχολία. Έτσι υπάρχει το σπίτι του υαλουργού, του φαρμακοποιού, του αγρότη, του έμπορου κτλ. Μάλιστα, έχουν και ανθρώπους ντυμένους με παραδοσιακές στολές που αναπαριστούν τις καθημερινές δραστηριότητες.
DSCN3760

Μέσα στον χώρο υπάρχει και ένα μικρό τρενάκι που κάνει βόλτες.
Skansen
DSCN3754

DSCN3753
Η θέα προς το Nordiska Museet.

Skansen
Η μέρα που πετύχαμε ήταν σίγουρα πολύ καλή, ακόμη και για εμάς.

Μέσα στον χώρο επίσης υπάρχουν και ζώα της Σουηδίας όπως φώκιες, τάρανδοι, άλκες, λύκοι και άλλα. Επίσης, το καλοκαίρι διοργανώνονται χοροί και συναυλίες στον χώρο. Κάθε Τρίτη μάλιστα η συναυλία μεταδίδεται σε όλη την Σουηδία - κάτι σαν τις δικές μας εκπομπές Σαββάτο βράδυ. Με τόσο περπάτημα πάντως μας άνοιξε η όρεξη, οπότε είπαμε να καθήσουμε να φάμε κάτι στις καντίνες που βρίσκονται μέσα στον χώρο.
DSCN3767
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα μείγμα από αγριογούρουνο και άλκη (alce ή moose). Τυπικό σουηδικό πιάτο, λοιπόν.

DSCN3768
Τα νησιά Skeppsholmen και Kastellholmen είναι αυτά που μας ξεφύγανε σ'αυτό το ταξίδι. Ή να το πούμε καλύτερα, τα αφήσαμε παρακαταθήκη για το επόμενο. Ούτως ή άλλως η Στοκχόλμη δεν είναι μόνο για μία επίσκεψη.

DSCN3975
Ο καιρός ήταν σίγουρα σύμμαχός μας, σχεδόν ελληνικός. Σ'αυτό το υπαίθριο ρολόι φαίνεται ότι η θερμοκρασία εκείνη τη μέρα ήταν 29 βαθμοί Κελσίου!

DSCN3992
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι οι Σουηδοί είχανε ξεχυθεί στους δρόμους και ξαπλώνανε όπου βρίσκανε!

Στην πόλη αυτές τις μέρες που την επισκεφτήκαμε λάμβανε χώρα και υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής και τέχνης σε όλη την πόλη.

DSCN3780

DSCN3993

Παντού υπήρχαν υπαίθριες σκηνές και εκθέσεις. Και φυσικά ο κόσμος τιμούσε τις εκδηλώσεις, παρακινούμενος και από την καλοκαιρία.

Επειδή το σάντουιτς ήταν μεν γευστικό αλλά μικρό, ξαναπεινάσαμε οπότε ευκαιρία για άλλη μία γαστριμαργική στάση.

DSCN3986

Το συγκεκριμένο πιάτο λέγεται Janssons frestelse. Πρόκειται για πατάτες ψιλοκομμένες μαζί με κρεμμυδάκια, κρέμα, αλάτι, πιπέρι, τυρί αλμυρό και κάτι ανάμεσα σε σαρδέλα και ρέγγα. Γευστικότατο και προτεινόμενο!

Η Στοκχόλμη δείχνει σίγουρα διαφορετική όταν λούζεται από φως. Μπορεί το κλασικό της πόλης να είναι μουντό, ο ήλιος όμως δίνει άλλη αίσθηση.
DSCN3775
DSCN3952

Ακόμη και τα μέρη που έχεις ήδη περπατήσει, φαίνονται διαφορετικά, πιο ζωντανά.

DSCN3947

DSCN3953

DSCN3985
Εκεί κάπου καταλάβαμε αυτό που μας λέγανε οι Σουηδοί ότι τους αρέσει πάνω απ'όλα από την χώρα μας, ο ήλιος. Κάτι το οποίο δεν συνειδητοποιούμε εύκολα γιατί συνήθως δεν μας λείπει. Και όταν μας λείπει για λίγες μέρες, γκρινιάζουμε. Τι να πούνε και αυτοί που μέσα στο χειμώνα βλέπουν το ασθενικό φως του ήλιου μόνο για ελάχιστες ώρες; 

Vi ses snart, Stockholm! 
(εις το επανιδείν, Στοκχόλμη!)

ΥΓ Η επόμενη και τελευταία ανάρτηση για την Σουηδία θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από σουηδική εξοχή, ασχολίες των κατοίκων και μερικές όμορφες μικρές πόλεις της χώρας. Ακολουθούν άλλες μετά για Νορβηγία και Κοπεγχάγη.
ΥΓ1 Εκδρομή που αξίζει κανείς να κάνει είναι προς το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης (Stockholm archipelago). Την επόμενη φορά και αυτό!