Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Σουηδία: λίμνες, δάση, εξοχή, γεύσεις

Μετά την περιδιάβαση στις μεγάλεις πόλεις ήρθε και η ώρα για επαφή με την σουηδική εξοχή και τις επαρχιακές πόλεις. Ούτως ή άλλως τα δάση και οι λίμνες της Σουηδίας είναι σίγουρα κάτι το ξεχωριστό. Και κρύβουν και ορισμένα μυστικά. Για παράδειγμα, τα δάση στην Σουηδία είναι όλα ιδιωτικά! Το κράτος δηλαδή αντί να πληρώνει για την συντήρησή τους απλώς τα πουλάει σε ιδιώτες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν συγκεκριμένο αριθμό δέντρων. Μπορεί να γίνει εκμετάλλευση προφανώς, καθένας έχει όμως την υποχρέωση να αντικαθιστά όσα δέντρα κόβει, κάτι το οποίο ελέγχεται ανά 2-3 χρόνια από την αρμόδια υπηρεσία. Ενδιαφέρον μοντέλο, αν μη τι άλλο. Ας μην ξεχνάμε ότι το σουηδικό ξύλο έχει κατακτήσει τον κόσμο μέσω της ΙΚΕΑ.

Όταν το κτήμα είναι παραθαλάσσιο, παραχωρείται μαζί και ένα κομμάτι της θάλασσας. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα με σκάφος σε κτήμα που ανήκει σε έλληνα μετανάστη.
DSCN2939
DSCN2940

Ο καιρός ήταν αρκετά καλός, κατάλληλος για βόλτα αλλά όχι τόσο καλός για ψάρεμα. Το τοπίο πάντως είχε ενδιαφέρον με τα μικρά νησάκια και την φύση τριγύρω.
DSCN2948
DSCN2964

Μέσα στο κτήμα του ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να σέβεται το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Μέχρι και τεχνητή λίμνη μπορεί να φτιάξει.
DSCN2978
DSCN2979

Η κατασκευή που φαίνεται παρακάτω λειτουργεί με χρονοδιακόπτη και εκτοξεύει σιτάρι για να ταϊζονται οι πάπιες.
DSCN2984

Kristinehamn

Σε κάποια από τις εξορμήσεις μας φτάσαμε και σε συγγενικό σπίτι στο Kristinehamn (μικρή πόλη, 2 ώρες περίπου από τα σύνορα με Νορβηγία). Εκεί είδαμε τυπικό σουηδικό σπίτι της εξοχής που για μας μοιάζει ουσιαστικά σαν παραμύθι. Χωμένο μες στο πράσινο, με δική του λίμνη, ξύλινο, θυμίζει πραγματικά κατασκευή της φαντασίας. Η επαφή των Σουηδών με τη φύση είναι μοναδική. Τελείως διαφορετική κατάσταση από το τσιμέντο που έχει κατακλύσει την χώρα μας.
DSCN3155
DSCN3171

Αυτός ο χώρος είναι σαν μπαλκόνι απ'όπου απολαμβάνει κανείς την λιμνούλα μπροστά αλλά και το δάσος. Συχνά από το δάσος βγαίνουν ελάφια και άλκες για να δροσιστούν στην λίμνη. Εμείς απολαύσαμε σπιτική πίτα με κάποιο είδος μούρου που φυσικά είχανε μαζέψει οι ίδιοι από το δάσος.
DSCN3172


Μια άλλη βόλτα μας έφερε στο χωριό Ljusdal περίπου στο κέντρο της Σουηδίας. Πέρα από την ξύλινη εκκλησία με το καμπαναριό - τυπικό για Σουηδία...
DSCN3661

...είδαμε και πως είναι οι παραλίες με άμμο στην Σουηδία (είπαμε, οι παραλίες, η θάλασσα και ο ήλιος είναι σημεία υπεροχής της χώρας μας)...
DSCN3663

...αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι δοκιμάσαμε ίσως το καλύτερο σουηδικό πιάτο, την "τούρτα με γαρίδες".
DSCN3653
Η βάση αποτελείται από ψωμί με λίγη μαρμελάδα από lingonberry (τυπική σουηδική και αυτή), σαντιγύ απέξω, γαρίδες, αυγά και άλλα. Η γεύση είναι πραγματικά πολύ καλή!

Κοντά στο Ljusdal επισκεφτήκαμε και ένα άλλο μοναδικό μέρος με απίστευτη θέα. Στο σημείο αυτό αράζουν και ρεμβάζουν εκατοντάδες Σουηδοί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Σίγουρα εμπνέει. Βέβαια λείπει το επιχειρηματικό ελληνικό δαιμόνιο να χτίσει κάποια καφετέρια ή έστω καντίνα στο μέρος.
DSCN3670
DSCN3673

Το μόνο που βρίσκεται στον χώρο είναι ένα εστιατόριο της κακιάς ώρας και μια καμπίνα που την χρεώνανε πάρα πολύ ακριβά.
DSCN3669


Κάπου μεταξύ Uppsala και Stockholm βρίσκεται η μικρή μεσαιωνική πόλη της Sigtuna. Ομολογουμένως αν δεν είχανε πάει πρώτα οι Τρελοτουρίστες ίσως να μας ξέφευγε αυτή η εκδρομή. Εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να ψάχνεις και να ακολουθείς συμβουλές από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.

Η μικρή αυτή πόλη είναι η δεύτερη αρχαιότερη της Σουηδίας (πρώτη είναι η Birka). Έχει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως είναι το μικρότερο δημαρχείο της Ευρώπης - τουλάχιστον έτσι διαφημίζεται.
DSCN3576

Φτάνοντας κανείς, χρήσιμο είναι να πάρει έναν χάρτη από το γραφείο πληροφόρησης για τους επισκέπτες.
DSCN3603

Είναι πολύ μικρή πόλη και περπατιέται άνετα. Τα κύρια αξιοθέατα είναι απομεινάρια από μεσαιωνικές εκκλησίες.
DSCN3582
DSCN3597

Ακόμη όμως και σ'αυτές τις πέτρες μπορεί κανείς να βρει ζωή...
DSCN3592

Οδηγούμαστε μέσα από τα στενάκια της πόλης...
DSCN3600

... στην παραλία της όπου μας περιμένουν πέρα από τα φυτά...
DSCN3611
DSCN3616

...και κάποιοι απόγονοι των Βίκινγκς που μάλιστα είχανε ανάψει και φωτιά.
DSCN3613

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί την μικρή αυτή πόλη για έναν περίπατο. Αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να καθήσει δίπλα στις όχθες της λίμνης για να φάει το κατιτίς του.


Κοντά στην Sigtuna, επίσης στις όχθες της λίμνης Mälaren βρίσκεται και το Skoklosters slott. Παλιά θερινή οικία των βασιλιάδων, παρέα με ένα μοναστήρι πλέον είναι μουσείο αλλά και χώρος εκδηλώσεων.
DSCN3628
DSCN3633
DSCN3625

Μάλιστα στην εκκλησία που βρίσκεται δίπλα γίνονται και εκδηλώσεις όπως συναυλίες κτλ. Την μέρα που πήγαμε εμείς είχε όπερα, γι αυτό και τόσος πολύς κόσμος.
DSCN3639

Επειδή το ταξίδι έχει και τις γεύσεις σε πρώτο πλάνο, αναφορά πρέπει να γίνει και σε κάποια επιπλέον σουηδικά πιάτα.
Καταρχάς οι καραβίδες. Μέσα Αυγούστου περίπου που πιάνουν τις καραβίδες, τις μαγειρεύουν και κάνουν ένα τραπέζι όπου όλοι φοράνε αστεία καπέλα και λένε χαζομάρες. Κάτι σαν Πρωταπριλιά δηλαδή.
DSCN4031

Το πιο γνωστό βέβαια πιάτο μετά την Ε.Ι εποχή (έλευση ΙΚΕΑ δηλαδή) είναι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια. Μετά που δοκίμασα και τα σπιτικά μπορώ να πω ότι αυτά του ΙΚΕΑ δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Σερβίρονται καλύτερα με βραστές πατάτες, αρακά και φυσικά lingonberry jam.
DSC01685

Κάπου εδώ τελειώνει η περιήγηση στην Σουηδία. Μία χώρα που σίγουρα κερδίζει τον επισκέπτη, λόγω της οργάνωσης αλλά και των διαφορών της με τα τυπικά μεσογειακά και κεντροευρωπαϊκά τοπία. Και σίγουρα έχει αρκετά άλλα μέρη να δει κανείς. Ίσως για πιο ολοκληρωμένη άποψη, επιβάλλεται και μία χειμωνιάτικη επίσκεψη. Τις επόμενες φορές...

ΥΓ Τα καλύτερα έρχονται. Ακολουθούν αναρτήσεις για Νορβηγία και Δανία.
ΥΓ1 Για να μην κακοκαρδίσω τον φίλτατο Άσκαρ ας πούμε και κάτι για τις Σουηδές. Η εντύπωση πριν την επίσκεψη ήταν ότι είναι οι ομορφότερες γυναίκες της Ευρώπης. Μετά την επίσκεψη ομολογώ ότι αναθεώρησα. Ξανθές; Σίγουρα, αλλά πλέον δεν εντυπωσιάζει τόσο όσο παλιότερα. Ψηλές; Ναι. Αδύνατες; Χμμμ. Το βάρος του μέσου Σουηδού έχει ανέβει την τελευταία δεκαετία κατά 8 κιλά! Όμορφες; Πάλι χμμμ.
ΥΓ2 Εκείνο που θαύμασα ήταν το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται προπαρασκευαστικά μαθήματα για το πανεπιστήμιο σε στυλ ελεύθερης επιλογής, ενώ είναι πολύ συχνό φαινόμενο πριν πάει κανείς πανεπιστήμιο να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για εμπειρίες. Επίσης, το κράτος σου παρέχει τη δυνατότητα όταν μαθαίνεις κάποια ξένη γλώσσα να ζήσεις μέχρι και ένα χρόνο σε χώρα όπου μιλάνε τη γλώσσα αυτή! Και μάλιστα επιδοτούμενα!
ΥΓ3 Έχουνε περισσότερη άδεια γενικότερα απ'ό,τι έχουμε εμείς. Συνήθως την μοιράζουν καλοκαίρι και χειμώνα, είτε για σκι είτε για να πάνε σε εξωτικά μέρη. Άλλο πάλι που κάνουν αρκετοί είναι να παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών για μεγάλα διαστήματα ώστε να γυρίσουν τον κόσμο! Και από τις εταιρείες τους ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο ώστε να αποκομίσουν εμπειρίες. Σκεφτείτε να ζητήσει κάποιος εδώ κάτι αντίστοιχο...

42 σχόλια:

  1. Σε πολλά μου θύμισε ΝΖ...Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι παρόμοιο, δεν γράφεις αν πληρώνουν δίδακτρα όπως εδώ...Για επιδοτήσεις ταξιδιών κλπ, ούτε λόγος...
    Τα δάση είναι ιδιωτικά, το κράτος δεν σε ελέγχει για τίποτα...
    Και από καιρό βλέπω, κι αυτοί πάσχουν: ούτε μια στάλα ήλιο...Τουλάχιστον δεν έχουν σεισμούς- κάτι είναι κι αυτό...
    Αυτές οι λίγες συγκρίσεις, καλό βράδυ από ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άναυδος έχω μείνει!!
    Θέλω το σπιτάκι με την κόκκινη σκεπή!!
    Απίστευτα είναι.. μαγεύτηκα κυριολεκτικά!


    ΥΓ. το τελευταίο πιάτο που έβαλες.. οκ.. για λίγο νόμισα ότι το σέρβιραν κατευθείαν στο τραπεζομάντηλο... η νύστα θα φταίει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφες περιγραφες όπως πάντα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προσπερνώ τα παντα και στέκομαι στη βάση παντεσπάνι με μαρμελάδα και σαντιγύ με τα αυγά τα αγγούρια και τις γαρίδες!
    τι στο καλό γκαστρωμένος είσαι και σου άρεσε η γεύση;

    στην εγκυμοσύνη έτρωγα μερέντα με αντζούγιες, τώρα μου φερνει αναγούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρατηρώ πως έχετε φωτογραφίες με την επαφή σας με την Σουηδική φύση αλλά όχι με τη Σουηδική θηλυκή φύση.

    Καλημέρα σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. .......
    [Η φωτογραφική σου παίρνει επίδομα για βαρέα και ανθυγιεινά;]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τα φαγητα ειναι ολα τα λεφτα.Υποθετω οτι εμαθες τις συνταγες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως έγραψα και εγώ στα ποστ μου για την Σκανδιναβία, η Sigtuna ήταν πολύ γραφική,όπως επίσης καταλαβαίνω την απογοήτευση σου για τις Σουηδέζες.
    Γιατί άραγε μας κρύφτηκαν οι όμορφες; :))
    Πολύ ωραία δε η φωτογραφία με το σωσίβιο και χωρίς κανένα λουόμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @artanis Δημόσιο είναι το σύστημα. Δεν θεωρείται άδικα πρότυπο κοινωνικό κράτος.
    Δε σε ελέγχει για τα δάση; Και άμα τα κόψεις όλα τι γίνεται;
    Όσο για τον ήλιο, μεγάλη κουβέντα είπες και πάλι.
    Καλημέρα!

    @ηφαιστίωνας Με την απίστευτη θέα λες; Τρομερά είναι τα τοπία, πραγματικά!
    Καλή σου μέρα.

    @lucinta Να'σαι καλά κοπελιά :-)

    @ria Καμία σχέση βρε. Ταιριάζει τρομερά η γεύση. Μόνο μια δοκιμή θα σε πείσει ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ράδιο μαρκόνι Μα και η φύση γένους θηλυκού δεν είναι; :P
    Ιδού λοιπόν!

    @darthiir the abban Ήδη έχω βγάλει μία σε σύνταξη, αυτή προς το παρόν κρατάει.
    Τι να της πεις...

    @meanan Για την τούρτα κάτι πήραμε. Κάποια στιγμή θα το επιχειρήσω!
    Καλημέρα

    @αθεόφοβος Είδες; Τελικά είμαστε πολλοί απογοητευμένοι!
    Εντάξει, είδαμε και όμορφες αλλά ήταν λίγες σε σχέση με το γενικότερο δείγμα. Τι να πεις.
    Να'σαι καλά! Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα! Την νούμερο 18, ή μια πριν ή μια μετά! χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ηφαιστίωνας Τι λες βρε συ πρωινιάτικα; Χαχα!
    Καλημέρααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άσε ναι, συνήθεια το πρωινό ξύπνημα! :)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ηφαιστίωνας Ας το εκμεταλλευτούμε πηγαίνοντας για πρωινό τρέξιμο. Εγώ ετοιμάζομαι πάντως ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Best blog ever! Με μια λέξη: Απόλαυση.
    ΥΓ: Μόλις το ανακάλυψα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ηφαιστίωνας Εδώ λέει από απόγευμα-βράδυ. Οπότε πρόλαβα ;-)
    Τελικά και τρέξιμο και ποδήλατο.

    @globetrotter Καλωσήλθες και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ta τοπία υπέροχα. Η τούρτα πάλι με την σαντιγί τα αυγά και τις γαρίδες μου έφερε αναγούλα μπλιαααχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τα ταξιδια σου τα θυμασαι μετα απο 2 χρονια ? εγω οχι..
    βεβαια θα μου πεις τι σχεση η αμοεγος με την σουηδια το ενα το θυμασαι το αλλο το ξεχνας :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @mahler76 Είναι τα άτιμα πολύ διαφορετικά και ωραία.
    Σε πρώτη ανάγνωση η τούρτα φαίνεται περίεργη. Σε γεύση όμως πραγματικά δεν παίζεται!

    @skouliki Να σου πω την αλήθεια, από τότε που έχω το ιστολόγιο θυμάμαι τα ταξίδια καλύτερα. Ίσως αυτή η ενασχόληση να βοηθάει αρκετά!
    Και δεν έχει σχέση αν είναι η Αμοργός ή το Σούνιο ή η Σουηδία.
    Φιλί

    @ΠΚ Είναι όμορφα. Και ζηλευτά γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε και μεις εδώ αρκετά από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχο οδοιπορικό, ένα όμορφο ταξίδι μέσα από τις καταπληκτικές φωτογραφίες σου! Μπράβο και πάλι μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. με γεια το καινουριο λουκ!

    αλλα ρε αδερφε....

    Σαντιγι με αυτο και ντοματα!!!!
    ο Χριστος και Αποστολος Γκλετσος δηλαδη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τέλεια χώρα ό,τι και να λές είναι μαγευτικά τα τοπία τα σπίτια η εκπαίδευση η κουλτούρα.


    Εκείνη η τούρτα με σαντιγί και γαρίδες με χάλασε.
    Μην ξεχάσεις να βάλεις τη συνταγή:)
    Μπλιάχ:)

    Καλή Κυριακή να΄χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αυτό με τις Σουηδέζες πολύ μ αρεσε !!!

    φίλε μου κιτσομήτσο έχει σκεφθεί ποτέ σοβαρά να αρχίσεις να φτιάχνεις τουριστικούς οδηγούς ανα προορισμό ...να γίνω πιο σαφής

    "Stockholm by Kitsosmitsos "

    εκτός του ότι θα κάνουν θραύση, θα βρεις και ενα επιπλέον λόγο να ταξιδεύεις!
    επίσης, αν αποφασίσεις να κάνεις ενότητα ταξιδέψτε με παιδιά να το αναλάβω εγώ :-)

    αν σου κάνουν νερά με τις άδειες, μπορείς να τους απειλήσεις ότι θα πας στην σουηδία να δουλέψεις που δίνουν και άδειες άνευ αποδοχών!

    υ.γ. βρες και κάτι και για τους τρελοτουρίστες (που κύριος είδε που και που γύριζαν πάλι ολο το καλοκαίρι :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
    ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΤΕΛΕΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χάζεψα με το άρθρο σου, κυριολεκτικά. Τρελλάθηκα με τα σπίτια και τα τοπία. Οι άνθρωποι είναι εντελώς αλλού που έχουν σκεφτεί μηχάνημα με χρονοδιακόπτη για τις πάπιες. Δεν συγκρίνονται ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ με εμάς..εμείς είμαστε εμπορικοί, πάντα κυττάμε να βγάλουμε κάτι. Εκείνοι απλά ατενίζουν τη φύση και κυττάνε να διατηρούν όσο πιο ανέπαφο γίνεται τον Παράδεισό τους.

    Μία παρατήρηση. Αναρωτιέμαι αν όντως είναι απο σαντιγύ η άσπρη τούρτα ή έχει στρώσεις απο cottage cheese.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτόματο τάισμα παπιών;
    Τι άλλο θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φτανει πια! Οχι αλλες φωτο απο ομορφες πολεις! Θελω να φυγω απο τη χαβουζα τωωωωωραααααααα!!!!!
    Και οσο για τα υπολοιπα της Σουηδιας, τι να πω! Υποκλινομαι! Σκεψου εμεις εδω με το φυσικο μας πλουτο να ειχαμε και τετοια οργανωση και νοοτροπια! Νομιζω θα ημασταν ο πιο ευτυχης λαος το κοσμου!
    Καλες περιηγησεις ευχομαι και μην ακους την γκρινια μου, ανεβαζε φωτο να λεμε οτι πηγαμε εστω και νοερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εκπληκτικα μερη και αψογη παρουσιαση!!
    Περιμενω Νορβηγια... ισως το καλοκαιρακι που μας ερχεται να μαι τυχερη κ να φτασω ως εκει..:)

    Μπραβο σου, κιτσεμιτσε!!
    Το χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Φοίβος Νικολαϊδης Ευχαριστώ και πάλι!
    Μάλιστα απ'ό,τι βλέπω εις διπλούν. Να'σαι καλά.

    @suspect Ευχαριστώ ωρέ! Είπα να κάνω αλλαγές.
    Και όμως, είναι πολύ καλύτερο απ'ό,τι ακούγεται.
    Και ο Γλέτσος ε; Χαχαχα! Καιρό είχα να το δω αυτό!

    @ζουζού Έχουν αρκετά προτερήματα, αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.
    Εκπαίδευση και κουλτούρα. Σημαντικές λέξεις.
    Γιατί βρε συ; Μια χαρά είναι ο συνδυασμός!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @νατάσσα Αφού έτσι είναι, ψέματα να πω; Χεχε!
    Βγαίνει καλό επειδή το κάνουμε από χόμπυ όλοι μας. Αν το κάναμε δουλειά δεν ξέρεις αν θα ήταν το ίδιο!
    Άσε που είναι καλύτερο να συμβουλεύεις και να βοηθάς φίλους - όπως και να βοηθιέσαι βεβαίως-βεβαίως.
    Πάντως για όλους θα έχει κάτι ο μπαχτσές! Χαχα!

    @jk o skroytzakos Να'σαι καλά, φίλτατε.
    Καλή να'ναι η βδομάδα και για σένα!
    Καλησπέρα

    @μαρίνα Έχουν το κατιτίς το διαφορετικό που απέχει από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
    Ανέπαφο; Χμμμ. Κάνουν τις παρεμβάσεις τους στην φύση, βγάζουν το κέρδος τους αλλά ταυτόχρονα προχωρούν και σε αποκατάσταση της ζημιάς που κάνουν. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.
    Δεν είναι τυρί, είναι ελαφριά σαντιγύ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ασκαρδαμυκτί Είδες οι άτιμοι; Όλα τα έχουνε σκεφτεί.
    Από σένα πάντως περίμενα ένα σχόλιο για τις γυναίκες. Χεχε!

    @butterfly Έχει και η χαβούζα τις ομορφιές της. Είναι εκεί έξω. Άντε να βγούμε να τις ψάξουμε!
    Ο ήλιος μας κάνει και κακό. Που να τρέχεις να δουλεύεις μεσημεριάτικα...
    Θα ανεβάσω οσονούπω και άλλες ;-)

    @μαρία Να'σαι καλά! Εσύ ως ειδική στις φωτογραφίες κάτι θα ξέρεις παραπάνω!
    Εύχομαι σύντομα, όπως το εύχεσαι και συ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλέ, πήγες στη Sigtuna!! Όμορφη που είναι πράσινη!! Στην Tant Brun όμως δεν έφαγες γλυκάκι ε;
    Φιλιά!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @τρελοτουρίστρια Εννοείται θα πήγαινα! Με τράβηξαν οι φωτογραφίες σας ;-)
    Είναι ωραία πράσινη, ναι. Έχει και ωραίους κήπους.
    Ήταν κλειστή η θεία λόγω καλοκαιριού. Φάγαμε όμως βάφλα δίπλα στην λίμνη. Μια χαρά ήταν και αυτό.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. εγώ πάλι πιστεύω ότι όταν κάνεις το χόμπυ δουλειά είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @natassα Κάτι θα ξέρεις παραπάνω για να το λες ;-)
    Όταν θα το καταφέρω, θα στο πω!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ευτυχησα και γω φέτος να ταξιδεψω στην Σουηδία.
    Εχω τις καλυτερες εντυπωσεις.
    Αυτο με τα ιδιωτικα δαση το ακουσα εκει,όπως και το αλλο
    Κατοικοι της Στοκχολμης της πόλης δηλαδη, μπορουν να νοικιαζουν καποια μετρα γης, περιπου εκατο, αν καταλαβα καλα, και να τα καλλιεργουν με οτι αυτοι θελουν.Αυτες οι εκτασεις υπαρχουν και μεσα στην Στοκχόλμη και λιγο εξω απο την πολη.Ετσι και ξεχαρμανιαζει ο κατοικος της πόλης,
    και περιποιημενα ειναι τα μερη αυτα. Εχουν και ενα μικρο ξυλινο σπιτακι για τα εργαλία τους και ειναι τελεια.
    Φανταστητε εδω να γινοταν κατι τετοιο... ο ενας θα προσπαθουσε να κλεψει μετρα απο τον κηπο του αλλου...
    Καταπληκτικες οι αναρτησεις σου, πραγματικα πολύ καλος οδηγος ταξιδίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. μαλάκα, πεθαίνω θέλω ΤΩΡΑ τούρτα με γαρίδες ζουλεύω ξανά μανάααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @πρόβατος Πήρα συνταγή και θα το δοκιμάσω. Θα σου πω αν πετύχει ;-)
    Καλησπέρα

    @aremare Καλό είναι αυτό για τις κοινές εντυπώσεις. Χαίρομαι :-)
    Καλό ακούγεται αυτό, τόσο για εκτόνωση όσο και για ψυχική υγεία και ευεξία. Βρε λες;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για να πω την αλήθεια, η ιδέα της τούρτας με γαρίδες δεν με τρελαίνει, αλλά τη Σουηδία γενικά τη λατρεύω. Πολύ ωραία ανάρτηση και πολύ όμορφες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Σοφία Σε προτρέπω να το δοκιμάσεις την επόμενη φορά. Ο συνδυασμός είναι πολύ καλός και δεν του φαίνεται!
    Να'σαι καλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή