Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πράσινο στην πόλη: ρέμα Ποδονίφτη

Σε μια ανάρτηση πέρσι την άνοιξη πέρα από την θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου, φαινόταν επίσης και το ρέμα του Ποδονίφτη. Πήρε το όνομά του από τα ρηχά νερά που στην ουσία ήταν σαν να ένιβαν τα πόδια αυτών που τον διέσχιζαν. Σύμφωνα με κάποιες πηγές αποτελούσε το τελικό σύνορο που περνούσε ο επισκέπτης για να μπει στην Αθήνα. Ο παραπόταμος αυτός του Κηφισού ποταμού θα μπορούσε να αποτελεί όαση πρασίνου. Πέρα από κάποια σχέδια που ακούστηκαν κάποια στιγμή πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ανάπλαση της περιοχής, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Μέρος του ποταμού είναι προσβάσιμο. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το κομμάτι του Ποδονίφτη που δεν έχει υπογειοποιηθεί.

Η περιήγηση ξεκινάει από την γέφυρα της οδού Χαλκίδος. Η οδός Χαλκίδος στην ουσία ενώνει το τέρμα Πατησίων και τον σταθμό ηλεκτρικού Α.Πατήσια με την Νέα Χαλκηδόνα και την Νέα Φιλαδέλφεια (προσεχώς ένας δήμος ελέω Καλλικράτη).
IMAGE_751

Λίγο πριν την γέφυρα ήδη περιμένει τον επισκέπτη ασυνήθιστη, για την γεμάτη τσιμέντο περιοχή, βλάστηση.
IMAGE_748

Σ'αυτό το σημείο που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αχαρνών και την είσοδο της πόλης των Αθηνών ο παραπόταμος υπογειοποιείται. Παλιότερα έφτανε μέχρι τις 3 Γέφυρες όπου και ενωνόταν με τον Κηφισό. Το παλιό βαγόνι του τρένου είναι εικαστική παρέμβαση.
IMAGE_753

Η γέφυρα της οδού Χαλκίδος όπως φαίνεται άμα προχωρήσει κανείς λίγο παρακάτω. Καθημερινά περνάνε από εδώ πάρα πολλά αυτοκίνητα που έρχονται κυρίως από την εθνική οδό.
IMAGE_757

Όσο προχωράει κανείς, χάνεται σιγά-σιγά η βουή της πόλης και την θέση της παίρνει το πράσινο και μια σχετική ηρεμία.
IMAGE_758

Ένας νέος φοίνικας (;) γεννιέται.
IMAGE_759

Προχωρώντας δίπλα από μερικά χαμόσπιτα υπάρχουν σημεία που επιτρέπουν την πρόσβαση στην όχθη του ποταμού. Δεν είναι δύσκολη η κατάβαση καθώς είναι αμμώδης σε μεγάλο βαθμό. Να έλειπε και η μυρωδιά αμμωνίας θα ήταν ακόμη καλύτερα.
IMAGE_761
IMAGE_762
IMAGE_763

Το νερό κυλάει ήρεμο - προς το παρόν τουλάχιστον - και τα ψηλά δέντρα χαρίζουν τον ίσκιο τους. Ιδιαίτερη έμφαση δώστε στην πρώτη εικόνα που φαίνεται και η γέφυρα - η εξήγηση στο γιατί αμέσως μετά.
IMAGE_764
IMAGE_765

Η όχθη έχει αρκετά σκουπίδια από ασυνείδητους (πρωτότυπο) που τα πετάνε όπου βρούνε. Εντούτοις, το τοπίο εξακολουθεί να είναι όμορφο, διαφορετικό από το γνωστό τσιμεντένιο.
IMAGE_766

Τα ψηλότερα δέντρα που διακρίνονται είναι ευκάλυπτοι. Επίσης φυτρώνουν συκιές, μερικοί φοίνικες, καλαμιές και αρκετά ακόμη φυτά, θάμνοι και δέντρα.
IMAGE_767

Από την μία πλευρά η όχθη έχει χτιστεί με τσιμέντο γιατί παλιότερα η υπερχείλιση του Ποδονίφτη είχε μέχρι και νεκρούς, πέρα από τις καταστροφές. Η διαμόρφωση της κοίτης - έστω και με τσιμέντο - έγινε μετά από τις καταστροφές του 1994.
IMAGE_769

Σίγουρα δεν βοηθάνε την κατάσταση και τα κτίσματα που ξεπετάγονται αλλοιώνοντας εν μέρει την κοίτη και την ροή του ποταμού.
IMAGE_770

Η βόλτα αυτή έφερε αρκετές σκέψεις, καλές και κακές. Καλές για το γεγονός ότι αντίστοιχος υδροβιότοπος είναι δυσεύρετος στα όρια του δήμου Αθηναίων και γενικότερα στο λεκανοπέδιο οπότε όσοι μένουν γύρω είναι τυχεροί για αρκετούς λόγους: για το πράσινο, το ποτάμι, την δροσιά που φέρνει εξαιτίας των ρευμάτων, την ηρεμία, τα βατράχια και τα πουλιά το καλοκαίρι. Κακές γιατί αυτός ο υδροβιότοπος είναι παρατημένος, βρώμικος, μπαζωμένος σε πολλά κομμάτια χωρίς ιδιαίτερη αξιοποίηση. Και τότε ήρθε η νεροποντή του Σαββάτου...
IMAGE_771

Σε κάθε νεροποντή, το ποτάμι κατεβάζει πολύ νερό. Εκτός απ'το νερό όμως κατεβάζει λάσπη, σκουπίδια και κάθε λογής μπάζα, κλαδιά και λύματα που κάποιοι πετάνε στο ποτάμι χωρίς επεξεργασία. Ειδικά στην αρχή κάθε βροχής φέρνει και άσχημες μυρωδιές.
IMAGE_775
Αυτή είναι η γέφυρα από την οποία πριν κυλούσε ήρεμο το νερό. Μεγάλη η διαφορά, όπως και τα σκουπίδια που κατεβάζει. Εκεί φαίνεται καλύτερα και η χρησιμότητα της διατήρησης του ρέματος. Πού και πώς άραγε θα διοχετευόταν τόσο νερό αν είχε μπαζωθεί και αυτό το ρέμα;

Η υψομετρική διαφορά όπως και η διαφορά στην ταχύτητα του νερού είναι πολύ μεγάλη. Έχουν υπάρξει και φορές που το νερό έφτασε μέχρι τα κάγκελα.
IMAGE_773

Το ποτάμι κουβαλάει πολλά. Και παρόλα τις καταστροφές και τις αλλοιώσεις που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι, η φύση συνεχίζει απρόσκοπτη την λειτουργία της. Παρά την ορμή του νερού και τις παραποτάμιες ασχήμιες, η εικόνα που μας δίνει εξακολουθεί να έχει μια δυναμική ομορφιά...
IMAGE_772

ΥΓ Χάρτης της περιοχής βρίσκεται στην σελίδα Αττικό Πράσινο. Ορισμένα επιπλέον στοιχεία για το ρέμα του Ποδονίφτη όπως αυτά παρουσιάζονται από εκεί που πηγάζει, από την Πεντέλη δηλαδή.

ΥΓ1 Πότε επιτέλους θα νοιαστούμε δήμοι και πολίτες για καλύτερη ποιότητα ζωής; Δεν χρειάζονται μεγαλεπήβολα σχέδια σε τέτοιες περιπτώσεις. Λίγη ενασχόληση, λίγη φροντίδα και λίγη κοινή λογική. Πόσο θα κέρδιζε άραγε η περιοχή αλλά και η πόλη ολόκληρη αν φροντίζαμε παρόμοια μέρη, τόσο σε επίπεδο αναψυχής όσο και σε θέματα υγείας; 

39 σχόλια:

  1. ο καθενας αν εδειχνε για την γειτονια του το μισο ενδιαφερον απο αυτο που δειχνει για το σπιτι του θα ειχαμε τις ωραιοτερες πολεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!!!
    Δεν ήξερα ότι υπάρχει ρέμα στην Αθήνα που το έχουν αφήσει έστω και λίγο χωρίς να το κλείσουν!!!
    Γι'αυτό βγήκε και η φράση, τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι.. επειδή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφού δε τον φροντίζουν, δεν το αξιοποιούν φοβάμαι πως θα τον μπαζώσουν κάποτε. υπέρ (;) της ανάπτυξης του οδικού δικτύου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χρονιά, κάτι συμφοιτητές μου είχαν παρουσιάσει μια εργασία πάνω στο ποτάμι αυτό. Είχε να κάνει με θέματα περιβάλλοντος και παρεμβάσεις στο βιοκλίμα. Πραγματικά ενδιαφέρουσα και χαίρομαι όταν υπάρχουν κι άλλοι που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για βελτιώσεις στο πράσινο της πόλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως βλέπεις και λίγο πράσινο... Άντε, ζόρισέ τους και λίγο στους Δήμους, μην ξύνονται όλη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο,τι προλάβουμε και σωσουμε,
    δεν απόμεινε και τίποτα....
    Καλημεραααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φαντάζεσαι να είχε καραβάκια μέσα να σε πηγαίνουν βόλτα? Έστω... γόνδολες... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τοση ωρα βλεπω τις φωτο και το μονο που σκεφτομαι ειναι ποσο μολυσμενο ειναι το ποταμι, τα δεντρα, σκεφτομαι ποσο θα ηθελα να φαω λιγα απο τα συκα, αλλα δεν θα το τολμουσα απο φοβο για ολα οσα περιεχει το νερο που ποτιζει τα δεντρα καθως και το υπεδαφος. Νιωθω πολυ θυμο για αυτο! Επειδη καποιοι ασυνειδητοι συμπολιτες μας πετανε ο,τι βρουν οπου βρουν και καποιοι ακομα πιο ασυνειδητοι πολιτικοι απλα αδιαφορουν! Και υπαρχουν κι αλλες τετοιες γωνιες στην πολη μας. Η Χαβουζα με πολυ λιγη προσπαθεια και χαμηλο κοστος, αλλα με πολλη ορεξη, δεν θα ηταν χαβουζα, αλλα μια πανεμορφη ευρωπαϊκη πολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @meanan Το μισό; Ούτε καν! Ελάχιστο να έδειχνε. Γιατί μην ξεχνάμε ότι η δύναμη αθροιστικά θα ήταν τεράστια!
    Καλησπέρα.

    @hfaistiwnas Καλησπέρα φίλτατε. Και όμως υπάρχουν. Κρυμμένα κάπου στο πουθενά αλλά υπάρχουν!
    Το θέμα είναι ότι είναι και στο χέρι μας να τα διατηρήσουμε.
    Λες εκεί να βγήκε η φράση ε; Χμμμ

    @phlou...flis Ας ελπίσουμε ότι πέρασε η περίοδος που μπαζώνανε και ότι σύντομα κάτι θα γίνει.
    Ας στείλουμε και εμείς το κατιτίς μας, έστω ως διαμαρτυρία γι αρχή.

    @sarper Να υποθέσω ότι δεν εφαρμόστηκε κάτι από αυτά που είπανε, ε;
    Μακάρι κάτι να γίνει. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΗΩΣ Βλέπουμε αλλά για πόσο ακόμη αν δεν γίνει κάτι;
    Ας τους ζορίσουμε λιγάκι. Αν και το πιο πιθανό είναι στην παρούσα φάση να ακούσουμε μόνο εξαγγελίες προεκλογικές.

    @vad Αυτά τα λίγα που μείνανε να δούμε τι θα γίνουν...

    @jamanfou Βάρκα έχει όμως - βλέπε προηγούμενη ανάρτηση ;-)
    Χεχε!

    @butterfly Είναι όλα αυτά που λες. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχίζει να ζει, συνεχίζει να μας χαρίζει κάποιες χαρές, όσες του επιτρέπουμε δηλαδή.
    Όπως είπες, με λίγη προσπάθεια και μικρό κόστος. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγκατάλειψη...
    Μου θύμισες και τις πλημμύρες του 94...

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν λέω φταίμε και εμείς αλλά μπορούνε να μας πούνε οι δήμαρχοι τι κάνουνε; Ας τους το θυμίσουμε τώρα που έρχονται οι έκλογες.
    Όμορφο φωτορεπορτάζ.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό Φθινόπωρο, μάθημα πρώτον!
    Aπο που ξεκινά είπαμε?
    Ο Ποδονίφτης παιδί μου.

    Απο το Πεντελικό όοοορος!!!

    Εχεις πάει να δεις το τμήμα του Ποδονίφτη στην Φιλοθέη?
    Απο την Λ. Κηφισίας ως το Γυμναστήριο, ειναι εξωτερικό και είναι πανέμορφα, υπέροχα, μοναδικά. Ε, βλέπεις πλούσιος δήμος το εκμεταλλεύτηκε.
    Εχει και δρόμο για το αυτοκίνητο, παράλληλα, θα το βρεις εύκολα.

    Εκεί Χαλκίδος μεριά, δεν λέει, άντε Φιλοθέση, κι έλα να μου πεις μετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω το σχόλιο του meanan είναι η ουσία.
    Για τον Έλληνα, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, η έννοια περιβάλλον, προστασία και αξιοποίηση είναι κάτι σαν το να είσαι φιλόζωος.......

    Υπερβάλλω; Μακάρι
    Πάντως ακόμη και αυτό το κομμάτι του φαντάζει πολύ όμορφο μέσω των φωτογραφιών σου.

    Καλησπέρα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μεγάλη πληγή το ρέμα του Ποδονίφτη χρόνια τώρα.....

    Λίγο ενδιαφέρον να έδειχναν οι κάτοικοι και πόσο διαφορετικά θα ήταν... Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε όλες τις πόλεις του κόσμου όπου τις διασχίζει ποτάμι το έχουν αξιοποιήσει και προσφέρει στην αισθητική και στο περιβάλλον της πόλης.
    Εμείς καταφέραμε ακόμα και ιστορικά ποτάμια σαν τον Ιλισσό να τα εξαφανίσουμε και γι΄ αυτό κατά διαστήματα μερικά από αυτά μας εκδικούνται όπως το 1994!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @crazy tourists Άσε, γιατί κάποια στιγμή θα έρθω και στο άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας. Λέμε τώρα άλσος...

    @βασιλική Θα τους το θυμίσουμε και τώρα και μετά. Και ό,τι βγει.
    Και φυσικά δράση και μεις όπου μπορούμε όπως μπορούμε.
    Καλησπέρα.

    @ζουζούνα Γι αυτό και εστιάστηκα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Πιο πάνω έχει διαφορές αν και εκεί διαμαρτύρονται επίσης οι κάτοικοι.
    Εδώ που είναι πιο κεντρικά και περισσότερο επιβαρυμένο το περιβάλλον δεν θα έπρεπε να το προσέξουμε ακόμη περισσότερο;
    Αντ'αυτού όμως τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @βάσσια Είναι κάτι σαν την ελεημοσύνη κατά την διάρκεια των εορτών. Κάναμε το καλό και είμαστε ήσυχοι ως προς την συνείδησή μας.
    Σκέψου τι θα είχε να δώσει αν του δίναμε λίγη προσοχή παραπάνω!

    @μικρές ανάσες Μια μικρή διόρθωση μόνο: λίγο παραπάνω αν προσέχαμε οι κάτοικοι (όχι αν πρόσεχαν). Όλοι λιγότερο ή περισσότερο είμαστε κομμάτι του προβλήματος ;-)
    Ευτυχώς όμως είμαστε και κομμάτι της λύσης.

    @αθεόφοβος Μεγάλη κουβέντα αυτή. Εμείς απλούστατα τα κλείσαμε όλα!
    Ωραίο ε;
    Κάτι αρχίζει να κινείται τελευταίο, πάντως. Ήδη συζητήθηκε το θέμα του Κηφισού. Για να δούμε μπας και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπερα!
    Να δω ποτε θα με πας!!! Να δω!!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. koini logiki! na eixan ligi kala pou 8a itan! tin kalispera mou!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λυσσάξαμε πια να μείνουμε όλοι στην Αθήνα! Μη χασουμε!

    Ανθρωπινες πομπές είναι τα σκουπίδια και η βρωμιά!

    Η απουσία έργου απο τους δήμος είν αι δεδομένη αλλά τώρα πια μας σώζει μονο η ιδιωτική πρωτοβουλια!

    Κατάλαβα που κοντά μένεις! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Mάθημα δεύτερον Συνείδηση. Ξεχνάς πως ζεις στην Ελλάδα, τίποτα δεν θα φτιάξει, κι αν φτιάξει τον καιρό των εγγονιών σου και βλέπουμε!

    Μάθημα τρίτον. Γεωγραφία. Τις διαφορές απο τις φωτογραφίες της Σουηδίας τις είδες? ναι!


    το ότι χάσαμε ανθρώπινες ζωές εκεί το 94,ήταν ότι πείτε, δεν θυμάμαι,
    δεν το είδε κανείς. Κανείς δεν έμαθε το μάθημά του. Μάθημα τέταρτον. Υπεροψία και ηλιθιότητα.
    Ποιός τους ψηφίζει? οι περίοικοι φαντάζομαι... εεεεε, βλέπεις τον ωχαδελφισμο του έλληνα?
    απο το κεφάλι βρωμάει το ψάρι, αλλά κανείς δεν βάζει κι ένα χεράκι στην κάλπη με μουτζούλα!
    δεν φταίνε και οι άρχοντες. Τους δίνεις εξουσία και σε κλέβουν...

    Επαψα να ψηφίζω και το λέω με πόνο ψυχής. Γιατί δεν είμαι εγώ αυτή. Αλλά δεν θα φτιάξει τίποτα, δεν έχω να παραδώσώ τίποτα σε κανέναν, δεν θα παλαίψω για τίποτα. Οι αλλοδαποί θα εξακολουθούν να κάθονται δίπλα μου στην Φωκίωνος να πίνουν καφέ.

    Προτιμώ λοιπόν να πηγαίνω να σεργιανώ στην Φιλοθέη, να ευφραίνεται το μάτι μου. τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πραγματικά τέτοια γεγονότα έχουν γίνει πια καθημερινότητα! Η έκπληξη είναι να βρεις την παρουσία του Δήμου!


    Ωραίες η φωτογραφίες του προηγούμενου ποστ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. οτι η πολη ειναι ή φαινεται να ειναι παρατημενη αυτο ισχυει
    δενξερω αν μπορει να αλλαξει και ριζικα ποτε

    το ονομα του ρεματος παντα μου προκαλουσε γελια παντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτος μοναδικός φυσικός πόρος της Πόλης και να τον υπολαμβάνεται αντί να τον βρομίζεται καθημερινά!

    Οι δήμαρχοι τι κάνουν??

    Καλό ΣΚ με θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι αρκετά όμορφο σαν τοπίο αν δεν του αλλάζαμε τα φώτα με τις παρεμβάσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ένα υπέροχο τοπίο με αμφισήμαντο νόημα. Αφενός μεν δείχνει την τελευταία όαση - ελπίδα του ανθρώπου να επιβιώσει στη ζούγκλα της πόνης, αφετέρου δε η εμφανής αλλοίωσή του από την καταστροφική ανθρώπινη παρέμβαση εκπέμπει το ύστατο SOS, πριν η κατάσταση αποβεί πλέον μη αναστρέψιμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @marouli Στον Ποδονίφτη βρε;
    Και δεν σου το'χα! Χεχε!
    Φιλιά

    @leviathan Όπως το λες. Τι καλά θα ήταν να είχαμε από λίγη!
    Καλησπέρα.

    @Κούλα Χαχα! Μ'αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!
    Ποιος μας σώζει άραγε; Έλα μου ντε.
    Οπότε τώρα να σε περιμένω και επίσκεψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ζουζούνα Να αλλάξει δραστικά δεν το περιμένω. Ακόμη και μικρές όμως αλλαγές μετράνε.
    Τις βλέπω τις διαφορές με Σουηδία και με θλίβει ότι θα μπορούσαμε να ήμασταν σε αντίστοιχα επίπεδα. Αλλά...
    Σεργιάνισμα στην Φιλοθέη λέω να πάω σύντομα. Να δω και εκεί τον Ποδονίφτη.

    @δραπέτης Τσιμεντάρανε την κοίτη σε πολλά σημεία. Αυτή ήταν η επέμβασή τους.
    Βέβαια, άμα ρωτήσεις οποιονδήποτε ασχολείται θα σου έλεγε ότι δεν είναι και η καλύτερη παρέμβαση!

    @σκουλήκι Ας μην την παρατήσουμε οι ίδιοι περισσότερο.
    Κάποια στιγμή σκοπεύω να κατεβώ να καθαρίσω ό,τι μπορώ.
    Ποδονίφτης :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ζουζού Πολλά θα μπορούσαν αλλά δεν...
    Εμείς τι κάνουμε, είναι το ζητούμενο. Επιλέξαμε ποτέ δήμαρχο για το έργο του και όχι για το κόμμα του;

    @mahler76 Ακόμη και τώρα φαίνεται κάποια ομορφιά. Για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο.
    Καλησπέρα.

    @ΓιάννηςΠαραλίας Έντονη η αντίθεση μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης δράσης.
    Ό,τι μπορούμε και όσο μπορούμε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ναι χάθηκαν ζωές το '94. Ξέρεις γιατί; Γιατί λίγο παραπάνω (Περισσό-Πευκάκια-Νέα Ιωνία) εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ποτάμι, υπάρχει η ωραιότατη λεωφόρος Ηρακλείου, με ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, φανάρια και εμπορικά καταστήματα. Στον Περισσό, το μικρό κομμάτι του ποταμού που έχει απομείνει, ποτέ δεν κατεβάζει τόσο νερό και πάντοτε μυρίζει άσχημα, ειδικά αν έχει ζέστη.
    Τώρα τη διάβασα αυτή την ανάρτηση, άργησα λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. like like αν και περνουσα περυσι συχνα απο κεινο το κομματι δεν ηξερα την υπαρξη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @lena_zip Εννοείται ότι ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ξεχνάμε εύκολα, αυτό είναι το κακό...
    Τελοσπάντων.

    @αερικό Χάνουμε πολλά πράγματα, είναι η αλήθεια. Αλλά που να προλάβουμε όταν τρέχουμε για την δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Έτσι είναι και στο Λονδίνο τα ρέματα και οι παραπόταμοι. Κάποτε είχα βγάλει και φωτογραφίες από το ρέμα της περιοχής μου για να σας δείξω, αλλά τελικά είπα να μην σας τρομάξω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @σοφία Να μας τρομάξεις; Γιατί βρε;
    Για δείξε πράγμα στον λαό! Για να βλέπουμε διαφορές και ομοιότητες.
    Πάω στοίχημα πάντως ότι φοίνικα δεν έχετε! Χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φοίνικα σίγουρα δεν έχουμε! Έχουμε όμως αρκετό σκουπίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Σοφία Συμβαίνει παντού, λοιπόν. Το θέμα είναι ότι στο Λονδίνο τουλάχιστον φροντίσανε τον Τάμεση. Εδώ που δεν έχουμε πλέον μεγάλο ποτάμι (ελέω μπαζώματος), δεν θα μπορούσαν να αναδείξουν τα μικρότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. very nice. i am a big podonifti fan. i only knew the part in filothei. i never even knew the name. no one i asked seemed to know. thanks for this.
    blaine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @Blaine L. Reininger Actually it originates from Penteli, passes through Filothei, N.Filadelfeia, Patisia where it meets with Kifissos river.

    ΑπάντησηΔιαγραφή