Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Δανία: Κοπεγχάγη με ολίγον από Malmö (Σουηδία)

Μιας και οι ημέρες που ήμασταν στην Σουηδία ήταν αρκετές και για κούραση και για ξεκούραση, αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να πεταχτούμε και στην Κοπεγχάγη (København στα δανέζικα). Επειδή τα αεροπορικά ήταν αρκετά ακριβά και οι οδηγοί δεν αντέχαμε να οδηγήσουμε πάλι (μετά τις 5 μέρες και τα 2500χλμ της Νορβηγίας), είπαμε να πάμε με τρένο. Το τρένο που συνδέει την Στοκχόλμη με την Κοπεγχάγη χρειάζεται περίπου 5 1/2 ώρες, ενώ το κόστος ποικίλει ανάλογα με το πόσο νωρίς θα το κλείσει κανείς και τις ώρες αιχμής. Δεύτερο και μεγαλύτερο εμπόδιο, η εύρεση ξενοδοχείου. Όσα βρίσκαμε στην Κοπεγχάγη ήταν πολύ ακριβά, πιο ακριβά και από Νορβηγία. Παραξενευτήκαμε και επειδή και τα youth hostels δεν είχανε πολύ καλές κριτικές, αποφασίσαμε να κλείσουμε ξενοδοχείο στην απέναντι πλευρά της Κοπεγχάγης που είναι η σουηδική πόλη Malmö. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι πολλοί Δανοί και Σουηδοί μένουν απέναντι γιατί είναι φθηνότερα και ταξιδεύουν καθημερινά για Κοπεγχάγη. Η διαδρομή με το τρένο ήταν καλή. Καλύτερο σημείο της διαδρομής ήταν όταν διασχίσαμε την γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες, την Öresund Bridge. Αυτή η γέφυρα έχει δύο επίπεδα, στο κάτω περνάει το τρένο και πάνω τα αυτοκίνητα. Πλησιάζοντας στην Δανία, δε αντικρίσαμε το περίφημο αιολικό πάρκο της χώρας που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα!

Νόμισμα και εδώ η κορώνα, δανέζικη αυτή τη φορά. Απέναντι ακριβώς από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης βρίσκεται το πάρκο Τίβολι, όπου περιλαμβάνει ζωολογικό κήπο, τρενάκια και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Επειδή όμως ήμασταν στην πόλη μόνο για 2 μέρες, είπαμε να το αποφύγουμε.
DSCN3786

Κάπου εκεί δίπλα βρήκαμε μια οδό που το όνομά της μας θύμισε κάτι...
DSCN3787

Το δημαρχείο της πόλης, κοντά και αυτό στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί διαπιστώσαμε τον λόγο για τον οποίο τα ξενοδοχεία ήταν τόσο ακριβά. Είχαμε πέσει ακριβώς στην έναρξη της ευρωπαϊκής εβδομάδας μόδας και η πόλη ήταν γεμάτη με εκδηλώσεις, πάρτι και φυσικά, μοντέλα. Στην Κοπεγχάγη είδαμε τις ωραιότερες γυναίκες της Σκανδιναβίας, πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός της εβδομάδας μόδας.
DSCN3792

Το κέντρο της πόλης είναι σχετικά εύκολο. Αποτελείται στην ουσία από το Strøget που είναι ένα σύμπλεγμα 5 πεζόδρομων που ενώνει τις δύο κύριες πλατείες της πόλης, την Kongens Nytorv και την Radhuspladsen (πλατεία δημαρχείου). Μια γενικότερη εικόνα της πόλης μας δίνει ο χάρτης.

Ξεκινήσαμε το περπάτημά μας λοιπόν στους πεζόδρομους αυτούς. Είχε αρκετό κόσμο λόγω των εκδηλώσεων και όχι μόνο.
DSCN3798

Τρενάκια τελικά υπάρχουν παντού.
DSCN3803

Στις πλατείες ήταν παντού στημένες γιγαντοοθόνες όπου μπορούσε ο κόσμος να παρακολουθεί τι γινόταν στις πασαρέλες.
DSCN3811

Κάπου εκεί βρίσκεται και μουσείο με ρεκόρ Guinness. Στην φωτογραφία είναι το ομοίωμα του πιο ψηλού ανθρώπου.
DSCN3812

Άλλη μια ωραία πλατεία στο τέλος των πεζόδρομων, λίγο πριν το μέρος όπου είχαμε αποφασίσει να σταματήσουμε για καφέ.
DSCN3816
DSCN3824

Προορισμός μας για ξεκούραση, καφέ και ανασύνταξη δυνάμεων ήταν το Nyhavn.
DSCN3820
DSCN3821
DSCN3823

Όπως και πολύς άλλος κόσμος, καθίσαμε να πιούμε καφέ, μπύρα και γενικότερα ό,τι τραβούσε η όρεξη του καθενός. Εκείνη τη στιγμή είχε ήλιο, οπότε μια χαρά ήταν η στάση. Από αυτό το σημείο άλλωστε θα παίρναμε το καραβάκι που θα μας έκανε βόλτα στα κανάλια της πόλης με τελικό προορισμό την περίφημη Μικρή Γοργόνα.
DSCN3829

Αν και το γνωρίζαμε από πριν, η αλήθεια είναι ότι δεν μας άρεσε ιδιαίτερα ότι έλειπε από την πόλη η οικοδέσποινα και σύμβολο της Κοπεγχάγης, η Μικρή Γοργόνα, η ηρωίδα του Χ.Κ.Άντερσεν (The Little Mermaid, Den lille havfrue στα δανέζικα). Αποζημιωθήκαμε με μία εικόνα της από τα μακρινά μέρη που ταξίδευε.
DSCN3839

Το άγαλγμα της Μικρής Γοργόνας βρίσκεται για κάποιο διάστημα στην Σανγκάη, στα πλαίσια τουριστικής προβολής της Δανίας στην τεράστια αγορά της Κίνας. Ας ελπίσουμε να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις οι δικοί μας...
DSCN3843

Αντί να επιστρέψουμε με το καραβάκι από εκεί που ήρθαμε, είπαμε να πάμε με τα πόδια μέσα από το Kastellet που είναι το κάστρο-φρούριο της πόλης. Ακόμη και τώρα στεγάζει στρατιωτικά και κυβερνητικά κτίρια.
DSCN3845
DSCN3852

Το άγαλμα είναι θέμα από τις Βαλκυρίες, από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της σκανδιναβικής μυθολογίας. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ρωτήσει τον φίλτατο mahler για την αντίστοιχη όπερα του Wagner.
DSCN3860

Κάπου εκεί μας έπιασε μια απίστευτη βροχή όπου κυριολεκτικά γίναμε παπιά. Ήταν ώρα να κάνουμε μια μεγάλη στάση για φαγητό. Προτεινόμενο φαγητό του οδηγού ήταν τα περίφημα ανοιχτά δανέζικα σάντουιτς και κυρίως αυτά με τις γαρίδες και το αυγό. Στην φωτογραφία διακρίνονται άλλα δύο, ένα με καπνιστό χοιρομέρι και μήλο και ένα τρίτο με βοδινό κρέας και σάλτσα. Γευστικότατα!
DSCN3871

Επειδή όμως είχε αρχίσει να νυχτώνει και η παρέα ήταν ήδη κουρασμένη από το πρωινό ταξίδι και τις βόλτες, είπαμε να γυρίσουμε σιγά-σιγά προς τον σιδηροδρομικό σταθμό που θα μας πήγαινε πίσω στην Σουηδία και στο Μάλμε. Η απόσταση είναι περίπου 40'.
Το άλλο πρωί και αφού είχαμε ανασυντάξει δυνάμεις, κάναμε μια μικρή βόλτα στο Μάλμε πριν πάμε πάλι προς Κοπεγχάγη μεριά. Συμπαθητική πόλη, όσο την είδαμε δηλαδή.
DSCN3881
DSCN3883

Έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό τα ποδήλατα κυριαρχούν!
DSCN3893

Αυτή τη φορά περπατήσαμε σε άλλη περιοχή της πόλης, σε κάποια από τα μεγαλύτερα κανάλια. Κόσμος έκανε μπάνιο και βουτιές, όπως φαίνεται στην άκρη της φωτογραφίας! Να γιατί τρελαίνονται με τις θάλασσες του νότου.
DSCN3898

Η κατεύθυνσή μας ήταν το νησάκι Christianhavn όπου στεγάζει την ελεύθερη κοινότητα της Christiania. Πήραμε την παράκτια διαδρομή.
DSCN3899

Μετά από λίγο, φτάσαμε στην Christiania. Η περιοχή εκεί είναι ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα. Σε ένα κομμάτι γης που θεωρείται "ελεύθερο" διαβιούν περί τα 850 άτομα σε μία αυτονομούμενη κοινότητα. Μέχρι πρόσφατα διακινούνται ελεύθερα και τα ναρκωτικά, πέρα από τις ιδέες, αν και πλέον η αστυνομία της πόλης επεμβαίνει ορισμένες φορές. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη και γιατί όχι και μια οικονομική στήριξη, αγοράζοντας τα χειροποίητα αντικείμενα των εκεί κατοίκων.
DSCN3902

Οι φωτογραφίες εντός απαγορεύονται για ευνόητους λόγους, οπότε θα περιοριστούμε σε αυτές μπαίνοντας και βγαίνοντας.
DSCN3904

Εκτός από την εβδομάδα μόδας, στην πόλη είχαν έρθει και αντιπρόσωποι από ναυτικές δυνάμεις χωρών της Βαλτικής και γενικότερα. Στην φωτογραφία φαίνονται τα πολεμικά πλοία. Το μαύρο επιβλητικό κτίριο στο βάθος είναι βιβλιοθήκη και γραφεία υπηρεσιών.
DSCN3908

Το ψηλό κυλινδρικό κτίριο είναι το αρχαιότερο ευρωπαϊκό αστεροσκοπείο που λειτουργεί ακόμη.
DSCN3927

Είχαμε κλείσει εισιτήρια για το απόγευμα, οπότε είχαμε στη διάθεσή μας λίγες ώρες ακόμη για χάζεμα, βιτρίνες, αγορές, καφέ και φαγητό. Σε μία από τις στάσεις συντροφιά μας κρατούσε ο καλλιτέχνης δρόμου της φωτογραφίας. Όποιος του έκανε χειραψία, τον περίμενε συντριβάνι νερού, έτσι για το καλό.
DSCN3920

Μ'αυτά και μ'αυτά το διήμερο στην Κοπεγχάγη έφτανε στο τέλος του. Η πόλη σε γενικές γραμμές όμορφη, μαζεμένη. Σίγουρα θα την επισκεφτώ ξανά, έστω για να δω την οικοδέσποινα που έλειπε. Παρόλο που δεν έχει την ομορφιά της Στοκχόλμης, εντούτοις η πόλη αποπνέει ζωντάνια.

ΥΓ Στην Δανία επίσης είδαμε πολλή βρωμιά σε τρένα, δημόσιους χώρους και γενικότερα. Μάλλον δεν ήταν μόνο λόγω πολυκοσμίας.
ΥΓ1 Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού που θα πάνε στην Κοπεγχάγη για το παιχνίδι με την ομώνυμη ομάδα να το ξανασκεφτούν για όποιες φασαρίες. Η αστυνομία ειδικά στο κέντρο βρίσκεται παντού.
ΥΓ2 Μ'αυτή την ανάρτηση ολοκληρώνεται η καλοκαιρινή περιήγηση στην Σκανδιναβία. Τελικά βγήκαν πολλές μαζεμένες αναρτήσεις. Προς το παρόν διάλειμμα από τα ταξίδια του εξωτερικού, μέχρι το νέο έτος τουλάχιστον...