Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Σαν τραβάς το καζανάκι (Blog Action Day '10: Water)

Έφτασε και φέτος η Blog Action Day. Για όσες/ όσους δεν το γνωρίζουν, κάθε 15 Οκτώβρη ιστολόγια παγκοσμίως αναδεικνύουν συγκεκριμένο θέμα που έχει ψηφιστεί τον προηγούμενο καιρό. Είναι μια συλλογική προσπάθεια ώστε να διαβάζουμε, να σκεφτόμαστε, να προτείνουμε για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Το 2007 το θέμα ήταν η προστασία του περιβάλλοντος. Το 2008 η φτώχεια. Το 2009 η κλιματική αλλαγή. Έπειτα από ψηφοφορία που τέθηκε στην σελίδα της κίνησης αυτής, φετινό θέμα αποφασίστηκε ότι είναι το νερό. Το ανεκτίμητο και πολύτιμο αυτό αγαθό, το οποίο μας είναι τόσο απαραίτητο αλλά και το οποίο ξοδεύουμε τόσο εύκολα και αβίαστα.

Μπορούμε να πούμε πολλά για το νερό και την σπατάλη του. Για την ξηρασία και την ερημοποίηση περιοχών, για τα καλοκαίρια στην Αθήνα με τις εκκλήσεις για μειωμένη κατανάλωση, για το αλόγιστο πότισμα που γίνεται σε πολλές περιοχές (ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο μέρος της κατανάλωσης είναι για αγροτικούς λόγους), για τις διαρροές του δικτύου, τις πισίνες και πολλά πολλά άλλα.

Στα πλαίσια της οικιακής κατανάλωσης το μεγαλύτερο ξόδεμα του νερού υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι το καζανάκι. Λέγοντας φυσιολογικές συνθήκες, εννοούμε όταν δεν υπάρχουν διαρροές και όταν το μπάνιο που κάνουμε δεν περιλαμβάνει κάθε φορά αιθέρια έλαια και γέμισμα της μπανιέρας. Όσο περίεργο, αστείο ή ό,τι άλλο ακούγεται, καθημερινά ο καθένας μας ξοδεύει αρκετά λίτρα νερό απλώς πατώντας ένα κουμπί. Και μπορεί κάποια καινούρια συστήματα να έχουν την επιλογή μισό και ολόκληρο, με τα παλιότερα όμως τι γίνεται;
DSCN5078

Η ιδέα δεν είναι ούτε καινούρια ούτε πρωτοποριακή. Είναι πολύ απλή, οικονομική και οικολογική. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; Γεμίζουμε ένα άδειο μπουκάλι με νερό, προσθέτοντας κάτι βαρύ για να μην επιπλέει πχ μια πέτρα. Το τοποθετούμε μέσα στο καζανάκι. Έτσι μειώνεται ο όγκος νερού για να γεμίσει το καζανάκι, ενώ η δουλειά μας γίνεται κανονικά! Απλό δεν είναι; Ας το εφαρμόσουμε λοιπόν.

ΥΓ Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ είδα κάτι που μου έκανε εντύπωση. Το νερό από τότε που δημιουργήθηκε η γη (προχθές δηλαδή) υπάρχει στις 3 μορφές του κάνοντας έναν ατελείωτο κύκλο. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία που έχει λογική βάση, το νερό που πίνουμε σήμερα μπορεί παλιότερα να το πίνανε οι πρόγονοί μας, οι δεινόσαυροι και ό,τι άλλο ζώο έχει περάσει από τον πλανήτη αυτό. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο... Αυτό δε σημαίνει όμως ότι το πόσιμο νερό είναι για αλόγιστη σπατάλη, ε;
ΥΓ1 Μπορεί να φαίνεται μικρή σαν κίνηση, μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά είναι μια καλή αρχή. Και μην ακούσω πάλι ότι οι άλλοι ξοδεύουν περισσότερο άρα από αυτούς να αρχίσουμε κτλ, την γνωστή ασθένεια της αλλοι-ίτιδας, λοιπόν. Ας κοιτάξουμε τι μπορούμε άμεσα να κάνουμε εμείς.
ΥΓ2 Ναι, ξέρω, το καζανάκι μου θέλει να το καθαρίσω. Πώς του επιτρέπω να βγαίνει έτσι έξω δημόσια...