Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

Στης ακρίβειας τον καιρό... (Blog Action Day against Poverty)

Υπάρχουν αρκετά είδη φτώχειας. Οι πτωχοί τω πνεύματι, οι πτωχοί τα συναισθήματα, οι φτωχοί σε υλικά αγαθά και βασικές ανάγκες. Για τους πρώτους αν δεν υπάρχει θέληση, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Για τους πτωχούς τα συναισθήματα δύσκολα υπάρχει γιατρειά - είναι περίπου μισοί σαν άνθρωποι. Το όλο θέμα περιστρέφεται γύρω από τους φτωχούς όπως το εννοούμε ευρέως.

Φτώχεια έχουμε γνωρίσει σ'αυτή τη χώρα. Σε άλλες χρονικές περιόδους όλοι σαν έθνος, άλλες πάλι μεμονωμένα. Μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική ήταν τότε η λύση. Αργότερα την είδαμε και ως εισαγώμενο είδος, κυρίως με τους αλβανικής καταγωγής πρόσφυγες που βλέπανε τη χώρα μας ως γη της επαγγελίας.

Οι ισχυροί δεσμοί της οικογένειας είναι ίσως ένας λόγος που η φτώχεια είχε χτυπήσει μεν την πόρτα μας, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό εξαθλίωσης όπως αλλού. Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπουμε ολοένα και αυξανόμενες εικόνες ανθρώπων άστεγων, ανθρώπων που ζούνε σε συνθήκες πέρα από κάθε άνεση, πολύ κάτω από αυτό που αποκαλείται βασικό επίπεδο διαβίωσης ή όριο της φτώχειας. Και όλο αυτό αρχίζει και είναι ανησυχητικά γύρω μας. Ήδη ξεφυτρώνουν κινήματα για λιγότερη κατανάλωση, για ανακύκλωση ρούχων, για αναδιανομή βασικών αγαθών. Άτομα που ψάχνουν στα σκουπίδια, άνθρωποι που μαζεύουν αυτά που πετάνε οι άλλοι.

Αλλά πώς εννοούμε την φτώχεια; Πέρα από δείκτες και ορισμούς, τι εννοεί και αντιλαμβάνεται ο καθένας μας με τη λέξη αυτή; Αυτό είναι το νόημα αυτής της ημέρας και αυτής της κίνησης που διοργανώνεται από το BlogActionDay. Όταν κατανοήσουμε το τι εννοούμε, τότε μόνο θα μπορούμε να το λύσουμε...


ΥΓ Μια εναλλακτική ματιά στο θέμα από τον Stathis. Αξίζει να την διαβάσει κανείς.

ΥΓ1 Με άγγιξε η προσέγγιση του Τζονάκου ειδικά με τη φράση Ενέσεις ζωής...