Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

Η αλλοι-ίτιδα και ορισμένα παρελκόμενα

Χειμώνα έχουμε, όχι ιδιαίτερα βαρύ για να λέμε και την αλήθεια. Μαζί με τον χειμώνα κάνουν την εμφάνισή του γνωστές ιώσεις και λοιμώξεις της εποχής όπως γαστρεντερίτιδα που έχει ρημάξει αρκετό κόσμο, φαρυγγίτιδα αλλά και απλούστερα και συνηθισμένα όπως συνάχι, πονόλαιμος κτλ. Καταρχάς, περαστικά στον κόσμο που υποφέρει, πέρασε ή περνάει αυτές τις φάσεις.

Μια άλλη ασθένεια όμως καλά κρατεί και δεν γνωρίζει από εποχικότητες. Είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα αλλοι-ίτιδα. Παθολογική κατάσταση, αγιάτρευτη σε πολύ μεγάλο βαθμό με άπειρες προεκτάσεις. Είναι η αίσθηση και η σιγουριά ότι για όλα φταίνει οι άλλοι και ότι όλα τα στραβά τα κάνουν οι άλλοι. Ακόμη και όταν το κάνουμε εμείς, η απάντηση είναι απλή... Αφού έτσι κάνουν και οι άλλοι, εγώ μόνο φταίω; Άμα το καλοσκεφτούμε κιόλας, το χρησιμοποιούμε παντού. Ακόμη και στο μέρος όπου-μέχρι-και-ο-βασιλιάς-πηγαίνει-μόνος (μάντεψε πού) όταν μας χτυπήσουν η απάντηση βγαίνει αυτόματα... Άλλος!

Λες και δεν έχουμε υπόσταση. Λες και τα πράγματα δεν τα κάνουμε εμείς. Πάντα οι άλλοι... Λες αυτό να εξηγεί τη μανία με το Lost; Όπου οι Άλλοι είναι οι κακοί και αυτοί ευθύνονται για όλα; Χμμμ... Από παιδιά όταν μας πιάνουν να έχουμε φάει το γλυκό (άλλος το έκανε, όχι εγώ) μέχρι μεγαλύτεροι πάντα μας φταίνει οι άλλοι. Εμείς ποτέ. Το πολύ-πολύ να μας έχουν παρασύρει αυτοί οι μυστηριώδεις άλλοι. Σε συνδυασμό βέβαια με τον ωχαδερφισμό κάνουν δίδυμο τρελό, αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα.

Έχουμε σκεφτεί όμως ότι όταν στρέφουμε το δάχτυλο για να δείξουμε τους άλλους, ένα δάχτυλο μόνο τους δείχνει. Πλην του αντίχειρα, τα υπόλοιπα δείχνουν εμάς. Μήπως, λέω μήπως, αυτό θα έπρεπε να μας κάνει να σκεφτούμε λίγο παραπάνω; Μήπως τελικά ανήκουμε και μεις στους άλλους;

ΥΓ Και ας θυμίζει λίγο το παιδικό
-Με ποιον είσαι εσύ ρε; Με μας ή με τους άλλους;
-Με σας φυσικά.
-Εμείς όμως είμαστε με τους άλλους...

ΥΓ2 Ο υπολογιστής μου είναι ακόμη στην εντατική, γι αυτό και η απουσία μου γενικότερα. Θα περάσω μόλις αποκατασταθεί η ζημιά ή πάρω καινούριο μηχάνημα. Η γκαντέμω βρέθηκε πάντως...