Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Επίκαιρα και λατινικά

Η επικαιρότητα τρέχει σε πολλαπλά επίπεδα. Εκεί που μας επηρεάζει όλους σίγουρα είναι η οικονομική κρίση. Αλλά δεν είναι το μόνο. Τα πράγματα φαίνεται ότι δεν πάνε καλά γενικότερα όταν...
  • καθημερινά ακούμε για χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως και δεν φαίνεται φως στο τούνελ της οικονομικής κρίσης.
  • ενώ η "πολιτισμένη και δημοκρατική" Ευρώπη ουσιαστικά πριμοδοτεί τους Ισραηλινούς κατά των Παλαιστινίων μη κάνοντας τίποτε, ο μόνος που υψώνει φωνή είναι ο γείτονας Ερντογκάν - για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης σίγουρα, αλλά τουλάχιστον τα είπε.
  • τα ίδια πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση εμφανίζονται ως αναλυτές και μεσσίες που θα μας βγάλουν από την κρίση. Ας αναλογιστούμε ότι μεσούσης της κρίσης κάποια μεγαλοστελέχη παίρνουν μπόνους, ενώ γνωστοί παγκόσμιοι τυχοδιώκτες μετουσιώνονται σε τιμητές.
  • μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα διαρκώς. Υπουργός της εδώ και 5 χρόνια κυβέρνησης σε υπουργείο που νοσεί κατηγορεί την κατάσταση που παρέλαβε και την οποία φυσικά δεν έχει καν ξεκινήσει να διορθώνει.
  • την αντιπολίτευση να λέει ναι μεν αλλά σε καταστάσεις όπως τα αγροτικά μπλόκα. Ναι μεν γιατί αναγνωρίζουν το δίκιο ως αντιπολίτευση, αλλά γιατί θα πρέπει να τα αποδοκιμάζουν αύριο-μεθαύριο ως κυβέρνηση. Η χώρα απαιτεί εναλλακτικές προτάσεις, αφού οι νυν είναι ανίκανοι, όχι όμως πολιτικάντικες φανφάρες. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο η πολιτική του ώριμου φρούτου.
  • πρώην υπουργός στην ίδια θέση και νυν δήμαρχος καταπατώντας κάθε νόμο, γνωμάτευση και παρακινημένος πιθανόν από μεγαλομανία καταστρέφει πνεύμονα πρασίνου (ναι, ακόμη και 40 δέντρα είναι πνεύμονας) σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας και μάλιστα βάζει τα ΜΑΤ να επιτεθούν σε απλούς πολίτες. Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα ο ίδιος έβαζε πάλι τα "ακίνητα και αμίλητα στρατιωτάκια" να προστατεύσουν το πλαστικόδεντρο της πλατείας Συντάγματος.
  • μετά τα νέα δεκεμβριανά βλέπουμε την οργή να εκδηλώνεται μέσα από αγροτικά μπλόκα, αθλητικά γεγονότα κτλ. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα υπάρξει συνέχεια;
  • μετά την υγεία, νοσεί και η παιδεία χωρίς βιβλία, με χαμένες εξεταστικές ενώ οι ακαδημαϊκοί ιθύνοντες τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ανώτερος.

Μάλλον χρειαζόμαστε κάποια θετική εξέλιξη μέσα σε όλα αυτά. Την αναμένουμε εναγωνίως και με ανοιχτές αγκάλες. Και ας λένε μερικοί ότι φταίει ο ανάδρομος...

ΥΓ Ακούσαμε από τον νέο υπουργό Παιδείας για tabula rasa στον διάλογο. Αλήθεια, πόσοι από εμάς ξέρουμε λατινικά; Ευκαιρία να μάθουμε ορισμένα, έστω και χιουμοριστικά. Καταπληκτική ανάρτηση από τον φίλτατο phlou...flis. Μη την χάσετε!

ΥΓ1 Μια απορία βρε παιδιά βλέποντας τελευταία πολύ εύκολα να εκτοξεύονται κατά πάντων: μήπως τα χημικά και τα δακρυγόνα είναι αποσμητικά χώρου;