Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Καθημερινή πρακτική και η δύναμη της μονάδας (blog action day)

Αλήθεια αναρωτιέμαι τι είναι οικολογία. Άλλη μια λέξη ελληνική σύνθετη που δανείστηκε όλος ο κόσμος και έφτασε να αποτελεί από τα σημαντικότερα αντικείμενα συζήτησης παγκοσμίως. Οίκος και λόγος, που σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού κόσμου». Όμως, τι πραγματικά καταλαβαίνουμε όταν ακούμε αυτό τον όρο;

Για αρκετούς ανθρώπους σημαίνει τον ακτιβισμό για το περιβάλλον, μεγάλους φορείς – εταιρίες όπως Greenpeace και WWF. Άλλοι πάλι το συνδυάζουν με την απελευθέρωση λαγών και φιδιών στο περιβάλλον ή τη δεντροφύτευση συνήθως μετά από κάποια καταστροφή. Τέλος και ειδικά για την Ελλάδα, οι οικολόγοι είναι ορισμένοι γραφικοί τύποι σε κανάλια που προσδίδουν...φως ή κάποιοι άλλοι που κυνηγάνε γυμνοί πρώην πρωθυπουργό γυναίκα της γείτονας χώρας.

Όμως, δεν είναι όλα αυτά οικολογία ή ακριβέστερα, ίσως αποτελούν μικρό μόνο μέρος της. Οικολογία είναι τρόπος ζωής, όχι τόσο μακριά από αυτόν που ζούμε καθημερινά. Οικολογία είναι απλή λογική, έκφανση της οποίας περιγράφει ο φίλτατος Λάκων. Και μιλάμε περισσότερο για σεβασμό στο περιβάλλον, αυτό που μας θρέφει και μας συντηρεί.

Μικρές, απλές καθημερινές πρακτικές. Δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες ή αλλαγές, τουλάχιστον για αρχή. Η αντικατάσταση, για παράδειγμα, έστω μιας εβδομαδιαίας διαδρομής με μέσο μαζικής μεταφοράς αντί για αυτοκίνητο είναι μια θετική συνεισφορά στο περιβάλλον.

Μικρές καθημερινές συνήθειες. Το κλείσιμο μιας ηλεκτρικής συσκευής αντί για την επιλογή standby, η αντικατάσταση των λαμπτήρων με χαμηλότερης κατανάλωσης, κάνει καλό και στην τσέπη αλλά και στο περιβάλλον. Διπλό το όφελος, λοιπόν, και άμεσο. Η προσπάθεια στο επόμενο ξύρισμα ή μπάνιο να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο νερό, είναι κάτι θετικό επίσης.

Το ζήτημα της κατανάλωσης και της ανακύκλωσης είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Η μείωση των σκουπιδιών μέσω μικρότερης κατανάλωσης και φυσικά μέσω ανακύκλωσης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αν την επόμενη φορά που πιει κανείς ένα αναψυκτικό ή ένα μπουκάλι νερό δεν το πετάξει απλώς, αλλά το πάει στους ειδικούς χώρους, είναι κέρδος για το περιβάλλον. Αυτές και πολλές άλλες είναι οι μικρές καθημερινές πρακτικές που μπορούμε να αλλάξουμε. Υπάρχουν σίγουρα χιλιάδες άλλες. Όλοι μπορούμε να βρούμε αρκετές παραπάνω.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι γιατί να το κάνουμε ή μάλλον γιατί δεν το κάνουμε; Το πρόβλημα πιθανότατα έγκειται στο ότι τα αποτελέσματα της εχθρικής αντιμετώπισής μας απέναντι στο περιβάλλον δεν είναι άμεσα ορατά. Όταν πετάω το σκουπίδι κάτω, δεν βλέπω κάποιο άμεσο αντίκτυπο. Όταν επιβαρύνω το νέφος με τη μετακίνησή μου, δεν είναι κάτι ορατό – αν και για τους κατοίκους της Αθήνας με τα όρια επιφυλακής καθημερινά και τα προβλήματα άσθματος κάτι αρχίζει να κινείται. Ομοίως για το νερό. Τώρα όμως που στη Θεσσαλία φερ’ειπείν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όλοι αναρωτιούνται, Στην Αθήνα, επίσης, οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι με λειψυδρίας. Και όμως βλέπει κανείς καθημερινά σπατάλη.

Το πρώτο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναγνώριση του προβλήματος. Αυτό σε μικρό ή μεγάλο βαθμό έχει γίνει. Το δεύτερο είναι η ανάγνωση του προβλήματος. Ποιος φταίει δηλαδή για τη δεδομένη κατάσταση. Εκεί συνήθως υπάρχει η αποστασιοποίηση: φταίνε οι μεγάλες βιομηχανίες, φταίει το κράτος, φταίει το κεφάλαιο... Ναι, συμφωνώ, όλα αυτά φταίνε, αλλά πάνω απ’ όλα φταίω εγώ. Εγώ γιατί το επιτρέπω, εγώ γιατί συνεχίζω να αγοράζω από αυτούς που ρυπαίνουν άρα τους ανατροφοδοτώ και τους επικροτώ, φταίω εγώ γιατί δεν κάνω έστω το κατιτί μικρό. Εδώ πάσχουμε αρκετά. Τρίτο και τελευταίο πρόβλημα είναι η ενεργοποίηση. Η δράση υπέρ ή ακόμη και η μη εχθρική στάση απέναντι στο περιβάλλον. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Έλα μωρέ τώρα, δεν τρέχει και τίποτε, υπερβολές και λοιπές δικαιολογίες ακούγονται καθημερινά.

Το μεγαλύτερο θέμα αλλά και η πιθανή διαφοροποίηση στον καθημερινό τρόπο ζωής είναι η αναγωγή της μεγάλης εικόνας στην καθημερινότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει να καταλάβουμε την αρνητική αλλά και τη θετική δύναμη της μονάδας. Ότι δηλαδή από τη μία το ένα σκουπίδι ή η μία επιβαρυντική για το περιβάλλον ενέργεια συσσωρευμένη προκαλεί την καταστροφή. Αλλά και η επίγνωση ότι η θετική δράση της μονάδας αθροιστικά μπορεί να αποτελέσει τη λύση.

Όλοι μας αποτελούμε τη ρίζα του κακού, τη δύναμη που αργά-γρήγορα καταστρέφει το περιβάλλον. Η αδιαφορία, η καθημερινή πρακτική, η αλόγιστη χρήση και κατανάλωση πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι. Αλλά όλοι μας αποτελούμε και τη λύση. Ένας – ένας ξεχωριστά, συνδυάζοντας τις ενέργειες μπορούμε να δώσουμε τη λύση. Λίγη σκέψη παραπάνω σε ορισμένες ασυνείδητες ενέργειες.

Πότε δεν είναι αργά. Τι λέτε, να δοκιμάσουμε;

63 σχόλια:

  1. εξαιρετική και πλήρης εστίαση επί του θέματος! Και επί της λύσης!
    Λέμε ναι, να δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Να δοκιμάσουμε. Να δράσουμε. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ας ελπίζουμε ότι με την σημερινή κινητοποίηση, που ελπίζω να μην είναι μιας μόνο μέρας και μετά να ξεχαστέι, να πετύχουμε κάτι. Να δοκιμάσουμε να κάνουμε αυτόν τον πλανήτη λίγο πιο υγιή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο που για τους Αθηναίους τα τσουχτερά πρόστιμα θα ήταν ίσως η μόνη λύση προς συνέτισιν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @alienlover Δράση. Αυτό μένει τώρα. Η φωνή ακούστηκε. Τώρα περνάμε στο επόμενο στάδιο. Μικρά και καθημερινά.

    @patsiouri Και όχι μόνο για τους Αθηναίους. Μόνο όταν πονάει άμεσα στην τσέπη καταλαβαίνουμε, δυστυχώς. Είναι αυτή η συνειδητοποίηση που αναφέρω: δεν είναι ξένο το περιβάλλον, είναι δικό μας. Έχουμε δικαιώματα αλλά και μεγάλες ευθύνες. Ας δράσουμε από μόνοι μας, γιατί το επίσημο κράτος πάντα αργεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεκινήσαμε μαζί.
    Εδώ και καιρό.
    Και αλλάζουμε τις στάσεις μας,τις προσωπικές, κάνοντας τις αντιστάσεις μας. Κυρίως στην απάθεια.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σε όλους, λοιπόν. Γιατί ακριβώς η απάθεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας, την έχουμε. Αρκεί να την εξωτερικεύσουμε.
    Να δράσουμε. Μικρά, απλά, καθημερινά πράγματα. Αυτά αρκούν για αρχή.

    Φιλιά πολλά, επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες. Προσπάθεια θέλει, και να μην βαρεθούμε να προσπαθούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς αυτό είναι το νόημα. Αρκεί να δράσουμε όχι αύριο, αλλά τώρα. Θέληση πάνω απ'όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kitsosmitsos
    Μέσα, δεν πάει άλλο. (Μόλις σηκώθηκα).
    Το μεσημίρι, διάβασα και ένα καταλπηκτικό άρθρο του hades (διοξίνες). Δηλητήριο αναπνέουμε. Είχα σκοπό να σου γράψω το μεσημέρι, με πρόλαβες...καλησπέρα, φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα και σε σένα. Εύχομαι να ξεμπλέξεις και από την περιπέτειά σου.
    Στο θέμα περιβάλλοντος τώρα, βλέπω ότι συμφωνούμε αρκετοί. Ας αρχίσει η δράση, λοιπόν. Μικρά βήματα για αρχή.
    Για στείλε το άρθρο. Ό,τι μαθαίνουμε, καλό είναι. Αναμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά, το θέμα με τα σκουπίδια δεν μπορώ να το χωνέχω. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πετάν τα σκουπίδια στους δρόμους ή/και εκτός κάδων; Ζω κάπου αλλού; Τεσπα.

    Το "φαινόμενο" ΔΕΗ που ρυπαίνει ασύστολα, δωρίζοντας στη χώρα μας (και στα πορτοφόλια μας βέβαια) καραμπινάτα πρόστιμα από την ΕΕ, το καταπίνουμε αμάσητο..?

    Ποιος φταίει γι αυτό; εσύ ή εγώ; Εμείς;
    Ποιος μπορεί να πιέσει αυτη (και όποια άλλη) επιχείρηση, εκτός από τη κυβέρνηση, και με ποιο τρόπο; Να μη καίμε ρεύμα; Ελα Παναγία μου, βραδιάτικα!!!

    ..η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάτι πιο... επαναστατικό λέμε.. αλλά και αυτή η σκοπιά, αν και πολυφορεμένη, καλή είναι..

    σμουτς!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ''Λίγη σκέψη παραπάνω σε ορισμένες ασυνείδητες ενέργειες.''
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΤΑΤΕ!!!οπως το γραφεις!!!
    πολυ καλο αρθρο!!!
    καλησπερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mακάρι τα λόγια σου να καταφέρουν να αφυπνίσουν έστω και έναν άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. kitsosmitsos καλημέρα...
    Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και όπως έγραψα και στο post αυτές οι "κινητοποιήσεις" μου φαίνονται λίγο "κάπως"... Ντεμέκ, που λέμε στη Θεσσαλονίκη...
    Αλλά αν είναι έστω κι έτσι να μπούμε στη διαδικασία και να γίνουμε στην πράξη πιο φιλικοί σε αυτό το έρημο περιβάλλον που μας φιλοξενεί, κάτι είναι κι αυτό...
    Έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, στο "και πέντε"...
    Καλή δύναμη... Και το ότι δεν γράφω συχνά σχόλια δε σημαίνει ότι δε σε διαβάζω...Καθημερινός επισκέπτης σου...

    "Reporter"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ειναι τοσο απλα αυτα που ζητας φτανει να γινει βιωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν καταλάβουμε πως όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος και δεν κατηγορούμε τους άλλους τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα!

    Εξαιρετική προσέγγιση του θέματος! Εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ καίρια τα θέματα που θήγεις, συμφωνώ,ο καθένας μας ας ξεκινήσει από τον χώρο του, το σπίτι του, την γειτονιά του και μετά ας πάει να βοηθήσει και την διπλανή του γειτονιά.
    Αλήθεια έχει κανείς στοιχεία για το αν μπορεί να γίνει ανακύκλωση παλιού υπολογιστή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @rodia Υπάρχουν και είναι πολλοί. Αρκεί να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια γύρω στη γειτονιά σου. Που να τους πεις για ανακύκλωση!
    Πιο επαναστατικό; Για ρίξε καμιά ιδέα.
    Όσο για τη ΔΕΗ, ας μειώσουμε κι εμείς την αλόγιστη κατανάλωση και ταυτόχρονα ως πολίτες ας αξιώσουμε λιγότερη ρύπανση. Βέβαια αυτό, ως γνωστόν, επιφέρει και μεγαλύτερο κόστος. Γιατί κακά τα ψέματα, η χαμηλή τιμή στο ρεύμα που πληρώνουμε αυτή τη στιγμή (είναι χαμηλή σε σχέση με την Ευρώπη) προέρχεται ακριβώς από το γεγονός ότι παράγεται από λιγνίτη!
    Συμφωνώ για τη δράση και είμαι μαζί σου :-)
    Αλήθεια, πόσοι από εμάς έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα; Είναι μια απλή και σχετικά οικονομική λύση και μειώνει αρκετά την κατανάλωση ρεύματος. Και ας μην ξεχνάμε ότι μια γεμάτη με φυτά βεράντα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σπίτι γενικότερα σε καλύτερα επίπεδα.
    Μήπως μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας περισσότερα απ'όσα φανταζόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @whisper Η απλότητα είναι τις περισσότερες φορές το πιο αποτελεσματικό μέσο. Περιπλέκουμε αρκετά τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Ο πιο σύντομος δρόμος είναι η ευθεία - αν θυμάμαι καλά από τα σχολικά χρόνια. Άσχετο αλλά και σχετικό...

    @νικοσ Πραγματικά, αυτό είναι σημαντικό. Γιατί να μην αρχίσουμε, λοιπόν, μεταξύ μας; Η θέληση βλέπω υπάρχει. Ας γίνει η αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @greekmedianews Είναι κάπως "ντεμέκ", δε διαφωνώ. Αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε τη δύναμή μας. Λέμε συχνά ότι είμαστε πολλοί, αλλά είμαστε σκόρπιοι. Ε, τέτοιες κινητοποιήσεις είναι ευκαιρία να μετρήσουμε πόσοι πολλοί σκόρπιοι είμαστε!
    Συμφωνώ ότι ποτέ δεν είναι αργά.
    ΥΓ Όσο για τις επισκέψεις, διαβάζουμε όλοι ό,τι μας κινεί το ενδιαφέρον. Και αυτό είναι που μετράει τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @purple Αυτό ακριβώς είναι το οξύμωρο. Είναι τόσο απλά, γιατί δεν τα κάνουμε; Αυτό το μικρό λιθαράκι που μπορεί να κάνει ο καθένας, μπορεί να γίνει χιονοστιβάδα και να βοηθήσει. Τι λες; Αρχίζουμε;

    @mmexer Η συνειδητοποίηση του πόσο μέσα είμαστε στο πρόβλημα. Αυτή είναι η αλήθεια, πραγματικά.
    Καλωσήλθες. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Καιρός για πράξεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @dyosmaraki Ακριβώς, γιατί ψάχνοντας τα διπλανά, θάβουμε το πρόβλημα που είναι στο σπίτι, στην αυλή μας. Λειτουργούμε συνήθως πρεσβυωπικά. Δε λέω να μην κοιτάμε το σύνολο, αλλά αυτό απαρτίζεται από μικρές μονάδες. Φροντίζοντας μία-μία αυτές, διορθώνουμε και το σύνολο. Απλό δεν είναι;
    ΥΓ Σχετικά με το αφιέρωμα στον Κόντογλου, επειδή είμαι σε φάση μετακόμισης, δεν έχω αυτή τη στιγμή υλικό. Αναμένω το δικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. οτι και να πεις εγω συμφωνω μαζι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ, γιατί δε με βλέπω καλά.
    Με την καλή έννοια συμφωνείς, να φανταστώ.
    Ορεξούλα έχουμε πάλι βλέπω. Καλό είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @asteraki Καλωσήλθες. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Το ζητούμενο τώρα είναι να δράσουμε - δε θα κουραστώ να το λέω και φυσικά να τα εφαρμόζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σήμερα το πρωί είχε στην ΕΤ3 μια εκπομπή για αυτην την πρωτοβουλια των blogger.Ακούστηκαν θετικά σχόλια και δόθηκε μεγάλη έκταση(συζήτησαν κάνα τέταρτο για αυτό).Τ'άλλα κανάλια μαλλον θεωρησαν οτι δεν πουλαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στον ΣΚΑΊ είχε ανήμερα στις 19:00 εκπομπή σχετική. Ομοίως αφιέρωμα και η Καθημερινή και άλλες εφημερίδες. Στη ΝΕΤ είδα απλή αναφορά. Γενικώς, κινήθηκε η διαδικασία. Περισσότερες λεπτομέρειες και στατιστικά στο blogactionday.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τι έχει παιχτεί ακριβώς και έχει πιάσει τους πάντες αυτή η οικολογική υστερία; Πάντως, αν θέλετε να μιλήσουμε για οικολογική ευσυνειδησία, κάντε μια αναρτησούλα για το πως θα φυτέψουμε ντοματούλες στη βεράντα μας και το πόσο καφρίλα είναι να πετάς τα σκουπίδια σου δίπλα στον τενεκέ και όχι μέσα... Κάτι πιο πρακτικό δηλαδή. Α! και το γιατί να μη σκοτώνουμε τα μυρμήγκια με Αεροζόλ που κάνει κακό στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν και τα παπούτσια! Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. με την καλη εννοια συμφωνω με την καλη εννοια σου δινω φιλι με την καλη εννοια σε καλησπεριζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ναι, ναι, ναι!! Να δοκιμάσουμε, να προσπαθήσουμε, να αντιδράσουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @dyosmaraki Προσθήκη: Πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις συσκευές μας

    Εάν θέλουμε να ανακυκλώσουμε τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές μας, μπορούμε να αποταθούμε σε εμπορικά καταστήματα λιανικής, που εφ' όσον ανήκουν στην «Aνακύκλωση Συσκευών A.E.», είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν τη συσκευή μας προς ανακύκλωση. Πληροφορίες στην Ανακύκλωση Συσκευών: 210-53.19.762-5
    (από ecocity.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ele Ξυπνήσαμε, ξυπνάμε. Ποτέ δεν ξέρει κανείς. Πάντως το θέμα περιβάλλον έχει μπει πλέον ψηλά στην καθημερινότητά μας. Ίσως γιατί πρώτη φορά βλέπουμε την κατάσταση τόσο άσχημη.
    Πάντως και αυτά που αναφέρεις είναι μικρά και σημαντικά. Ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του. Όσο για ντοματούλα στη βεράντα δεν ξέρω, έχω όμως βασιλικό, λεβάντα, δυόσμο, σέλινο, μικρές πιπεριές, ελιές (όχι για παραγωγή βέβαια)...
    Καλωσήλθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @σκουλήκι Με την καλή έννοια κι εγώ δέχομαι τα φιλιά, με την καλύτερη ανταποδίδω, με την ακόμη πιο καλή σε καληνυχτίζω.

    @ιφιγένεια Διακρίνω ενθουσιασμό. Πάμε λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εγώ πάντως πιστεύω πως κάτι ψιλογίνεται... Σαν να αρχίζει λιγάκι ο κόσμος να ξυπνάει από το λήθαργο. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, στον αντίποδα είναι και κάτι βαρύμαγκες (και καλά...) Ελληνάρες που το βιολί τους. Τις προάλλες, βγαίνοντας από το σπίτι, είδα τον άλλον να πλένει μακαρίως το αυτοκίνητό του, με τόνους νερό, αργά αργά, σε slow motion, λες και οι λίμνες και τα ποτάμια του ανήκουν, ενώ έχει 5 μήνες να βρέξει, με το λάστιχο να τρέχει ανηλεώς. Ξέρω γω, αναρωτιέμαι συχνά, σε ποιον πλανήτη ζουν μερικοί άνθρωποι. I rest my case, κύριε πρόεδρε και λέω να πιάσω καμια οικολογική Μολότωφ να ησυχάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. asxeto alla polu maresei to kitsomitsos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @ny anna Ξυπνάμε. Όχι όλοι, λίγοι ακόμα, αλλά γινόμαστε περισσότεροι. Είμαστε πολλοί αλλά σκόρπιοι. Τώρα αρχίζουμε και μαζευόμαστε. Πού θα μας βγάλει; Ίδωμεν. Ελπίζω εδώ αλλά καλύτερα.

    @topapei Ίσως το πιο ολοκληρωμένο σχόλιο που έχω λάβει σ'αυτό το ιστολόγιο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ...Τωρα εγω δεν ξερω που να απευθυνθω...στον κιτσο ή στον μητσο? Οποιος και να σαι (sic) :) νομιζω πως συμφωνω απολυτα...Σε πρωτη φαση να ελεγξουμε την ασυδοσια του εαυτου μας και σε δευτερη αυτη των γυρω μας...Τοσο απλα

    (γεια και απο εμενα...:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Όπως λέει και το άσμα "Όπου και να'σαι, όποια και να'σαι"...περίπου.
    Στο ίδιο μήκος κύματος κινούμαστε οι περισσότεροι. Απλώς, ας τα εφαρμόσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Συμφωνώ απόλυτα και πράττω ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ερώτηση: Το ότι κλείνω τα φώτα σαν την τρελή, ανακυκλώνω το χαρτί (μόνο, σόρυ...) και μουτζώνω όποιους πετάνε πράγματα από αυτοκίνητο, μπαλκόνι, φουσκωτό τους, κάνει τίποτα; Καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @sofia Έτσι είναι σοφία μου, έτσι ακριβώς. Αν όλα τα παιδιά της γης...

    @κοπτοραπτού Κάνει αρκετά για αρχή. Αν είμαστε όλοι έτσι...
    Καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Έχει κανείς εμπειρία από πράσινα αναλώσιμα γραφείου ; Ψάχνω για την υπηρεσία όπου εργάζομαι χαρτί Α4 πιστοποποιημένα ανακυκλωμένο και χωρίς χρήση χλωρίου για λεύκανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. "Όλοι μας αποτελούμε τη ρίζα του κακού, τη δύναμη που αργά-γρήγορα καταστρέφει το περιβάλλον. Η αδιαφορία, η καθημερινή πρακτική, η αλόγιστη χρήση και κατανάλωση πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι. Αλλά όλοι μας αποτελούμε και τη λύση. Ένας – ένας ξεχωριστά, συνδυάζοντας τις ενέργειες μπορούμε να δώσουμε τη λύση. Λίγη σκέψη παραπάνω σε ορισμένες ασυνείδητες ενέργειες."
    @kitsosmitsos
    Αυτά , τα απλά, χαίρομαι όταν τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω. Και πάντα είναι όμορφο, να τα βλέπεις , έστω και αν τα γνωρίζουμε, εν μέρει.
    Παρότι αυτονόητα, απέχουμε απ' αυτά. Λοιπόν, δεν είναι πλεονασμός, να τα λέμε και να τα ξαναλέμε.

    ΥΓ. (αδικία, πάλι! Τι να πώ; Ξέρεις γιατί μιλάω.... κρίμα.)
    Είναι, μιζερο και αναξιοπρεπές, αυτό που σας κάνουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. θα το συνεχισουμε πολυ ακομα με την καλη εννοια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πολυ ωραίο!!! Να δοκιμάσουμε λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @κόβοντας δρόμο Αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω. Δε γνωρίζω κάτι αντίστοιχο. Αν βρεις, πάντως, ενημέρωσε και τους λοιπούς.

    @σπίθας Όντως είναι τόσο απλά. Γιατί δεν τα εφαρμόζουμε δεν ξέρουμε. Ας ελπίσουμε.
    (ΥΓ Συμφωνώ. Το ζητούμενο είναι να γίνει μια ομάδα που να κερδίζει τους πάντες. Πάνω σ'αυτό εργάζεται ο Δώνης. Ίδωμεν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @σκουλήκι Και μένα μου'λειψες, με την καλή έννοια πάντα. Την τελευταία βδομάδα έχει πέσει πολλή δουλειά. Μεθαύριο φεύγω για Μαδρίτη - έκτακτη άδεια - οπότε καταλαβαίνεις ότι έπεσε μαζεμένη. Από Κυριακή επιστρέφω όμως. Δριμύτερος! Φιλιά!

    @λαχανάκι Στο χέρι μας λοιπόν. Ας δοκιμάσουμε, αφου συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Να δοκιμάσουμε ΝΑΙ. Θα ήταν πολύ εγωιστικό να σκεφτόμαστε πως θα πετύχουμε τέτοιες αλλαγές ευκολα και γρήγορα. Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς το ευκολο δε μας αγγίζει (τα κανουμε δύσκολα για να ασχοληθουμε. όχι οταν είναι ακόμη ευκολα). Είμαι αισιόδοξος πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ok λοιπόν..
    ξεκινήστε και ακολουθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @korkodeilas Ακριβώς έτσι είναι, φίλτατε. Μικρά βήματα κάθε φορά, αλλά σημαντικά. Να δούμε που θα μας βγάλουν - κάπου καλύτερα σίγουρα. Και γω το ίδιο αισιόδοξος. Υπάρχει ανταπόκριση από όλους μας.

    @kat Έχουμε ξεκινήσει ήδη! Πάμε όλοι μαζί, έτσι έχει μεγαλύτερη αξία. Έστω για την παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Kitsemitse, κανόνισε να φέρεις το «διπλό»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ο KitsosMitsos είπε...

    Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Να δοκιμάσουμε. Να δράσουμε. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε.

    15 Οκτώβριος 2007 7:35 μμ


    Τα είπες όλα αγαπητέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "Όσο για τη ΔΕΗ, ας μειώσουμε κι εμείς την αλόγιστη κατανάλωση και ταυτόχρονα ως πολίτες ας αξιώσουμε λιγότερη ρύπανση. Βέβαια αυτό, ως γνωστόν, επιφέρει και μεγαλύτερο κόστος. Γιατί κακά τα ψέματα, η χαμηλή τιμή στο ρεύμα που πληρώνουμε αυτή τη στιγμή (είναι χαμηλή σε σχέση με την Ευρώπη) προέρχεται ακριβώς από το γεγονός ότι παράγεται από λιγνίτη!"..Kitsosmitsos, είπε.

    Είσαι σωστός και "αντικειμενικός", οι αφορισμοί είναι εύκολοι. Η επίλυση προβλημάτων, με αίσθημα ευθύνης και βάζοντας "σωστή" ζυγαριά...ζορίζει. Δεν είναι τόσο απλά τα ζητήματα και ούτε βοηθούν
    "αιτήματα", που όλοι τα θέλουμε αλλά... χωρίς κόστος.

    υ.γ πας ...Λίβερπουλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. fisika kai na dokimasoume... i monada einai ikani na kanei ti diafora...

    tin kalisopera mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. "Αγαπητές/οί συνάδελφοι,
    Πραγματοποιείται έρευνα στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.), με θέμα την οικολογικά συνειδητή συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών. Σκοπός της έρευνας είναι να αναδειχθούν τα κυριότερα εμπόδια στην υιοθέτηση οικολογικών προτύπων κατανάλωσης στη χώρα μας.
    Για το σκοπό αυτό η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη.
    Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα, θα σας παρακαλούσα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να απαντήσετε σε ορισμένες απλές ερωτήσεις, ακολουθώντας το σύνδεσμο που θα βρείτε στη συνέχεια. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου γίνεται ανώνυμα και δεν διαρκεί περισσότερο από 7-10 λεπτά.
    http://oslab.teipir.gr/survey/
    Σας παρακαλώ προωθήστε το μήνυμα αυτό σε φίλους σας άνω των 18 ετών που διαμένουν στην Ελλάδα και είναι πιθανό να ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην έρευνα.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και την προσπάθειά σας, η οποία θεωρείται πολύτιμη!
    Με φιλικούς χαιρετισμούς,
    Ισιδώρα Νικολοπούλου
    ΙΗ' Εκπαιδευτική Σειρά"

    Έλαβα το παραπάνω email απο μία φιλη. To αφήνω σε εσένα που είσαι μάλλον πιο ειδικός :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μην ρίχνεις όλο το βάρος και την ευθύνη στις πλάτες των πολιτών και των καθημερινών ανθρώπων. Είναι κρίμα διότι δημιουργούμε ενοχές σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι πολυδιάστατο και πολύπλοκο. Ίσως, κατά τη γνώμη μου, τα πάντα να ξεκινάνε από την παιδεία και την οικολογική συνείδηση που διαμορφώνει κάποιος από τα παιδικά του χρόνια (δεν φταίει ο ίδιος για την παιδεία που έχει λάβει). Προσωπικά δεν έχω δει σε σχολικό χώρο να υπάρχουν κάδη ανακύκλωσης, έτσι ώστε το παιδί να μάθει από μικρό να ξεχωρίζει τα σκουπίδια του (σαν ένα είδος παιχνιδιού). Έφτασα στο πανεπιστήμιο για να διαβάσω και να μάθω ότι σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν το βρόχινο νερό για να ποτίσουν τα πάρκα του δήμου, χρησιμοποιούν το νερό που πλένουν τα χέρια τους στο μπάνιο για να ποτίσουν τις γλάστρες τους ή για να πλύνουν το αυτοκίνητό τους και πολλά πολλά άλλα παραδείγματα καθημερινής χρήσης του όρου οικολογία και συγκράτηση της σπατάλης. Θέλει δουλειά αρκετή ακόμα για να διαμορφωθεί και να στερεωθεί στο μυαλό του Έλληνα η οικολογική συνείδηση. Είναι κάτι που θα γίνει αλλά θα αργήσει λιγάκι...όπως σχεδόν και όλα τα πράγματα στην Ελλάδα μας :)
    Την καλημέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @penny Διπλό δεν έφερα τελικά, το παιχνίδι όμως ήταν πραγματικά υπέροχο! Στην ισπανική τηλεόραση σχολιάστηκε ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια Champions League ποτέ!
    ΥΓ Άτιμε Κασίγιας!

    @ιφιγένεια Έτσι απλά. Λίγα λόγια, περισσότερες πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @σπίθας Αυτό είναι, φίλτατε. Τα θέλουμε όλα, αλλά χωρίς κόστος για εμάς. Δε γίνονται όμως έτσι. Το λέει και η παροιμία: Δε μπορείς να κάνεις ομελέτα, αν δε σπάσεις αυγά!

    @χασάπη γράμματα Αυτό ακριβώς. Αρχίζουμε...Αρχίσαμε ήδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @λάκων Σπεύδω! Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Πολύ καλά έκανες.

    @prophet81 Καλωσήλθες, αγαπητέ. Μεστό το σχόλιό σου. Πιστεύω όντως ότι η δύναμη είναι στα χέρια μας σε πολλαπλά επίπεδα. Τι θα αγοράσουμε, τι θα καταναλώσουμε, τι θα προσέξουμε ή όχι, ο τρόπος που ζούμε, η φωνή μας που μπορεί να κατευθύνει. Ασφαλώς και το σημαντικό θέμα που θίγεις: η παιδεία. Από εκεί ξεκινάνε. Οι προηγούμενες γενιές χάσαμε αρκετά από αυτά. Γιατί να μη γίνει η αρχή τώρα με τις επόμενες; Και τι καλύτερο παράδειγμα από το ίδιο το σπίτι του καθενός; Ασφαλώς και θα αργήσει. Όμως αξίζει.
    Καλημέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Σήμερα είναι "αντίπαλοι" οι ομαδάρες μας!
    Δεν λέω τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Μόλις προηγηθήκατε 2-1
    Απ'όσο ακούω, το παιχνίδι είναι πολύ καλό. Να βλέπουμε καλή μπάλα, αυτό είναι το ζητούμενο. Μόνο που μας βλέπω να κινδυνεύουμε φέτος...
    Συγχαρητήρια και για την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή