Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Διασχίζοντας τα μνημεία της αυτοκρατορικής Ρώμης


Η πιο ίσως γνωστή εποχή της Ρώμης είναι η εποχή των μεγάλων αυτοκρατόρων με τις εκστρατείες και τις κατακτήσεις τους. Όλοι αυτοί οι αυτοκράτορες είχαν κάτι που τους ένωνε: η ανάγκη για την αποδοχή της μαμάς-Ρώμης. Πάντοτε μετά τις εκστρατείες τους γύριζαν σ’αυτή για να κάνουν τις, γνωστές από τις ταινίες, παρελάσεις, να στήσουν αψίδες θριάμβου και να καταθέσουν τα τρόπαια ως νικητές. Ο επισκέπτης της σύγχρονης Ρώμης μπορεί να ακολουθήσει μεγάλο μέρος αυτής της διαδρομής μέσα από εικόνες και όχι μόνο.
Η διαδρομή ξεκινά από την Piazza Venezia. Στην αρχή του λόφου του Καπιτωλίου βρίσκεται το εμβληματικό μνημείο του Vittorio Emanuelle II. Αριστερά του μνημείου ξεκινά η Via dei Fiori Imperiali, η αυτοκρατορική οδός. 

DSCN5850
Στην αρχή της βρίσκεται πρώτο το Foro Traiano και η Colonna Traiana που αποτελεί την πρώτη, ίσως, «κινηματογραφική» παράσταση χαραγμένη σε μια κολώνα. Αφηγείται ιστορία κατάκτησης του αυτοκράτορα, καθώς οι εικόνες ανεβαίνουν προοδευτικά προς τα πάνω. Όπως καταλαβαίνει κανείς, κάθε αυτοκράτορας έχτιζε κομμάτι της αγοράς και της έδινε το όνομά του.


DSCN5853

Λέγοντας αγορά, οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνέχισαν την ελληνική παράδοση των Αγορών με την κλασική έννοια. Ήταν χώρος συνάθροισης, πολιτικής, κουτσομπολιού. Δεξιά και αριστερά της Αυτοκρατορικής Οδού βρίσκει κανείς απομεινάρια των παρεμβάσεων κάθε αυτοκράτορα. Ειδικά στην δεξιά πλευρά βρίσκεται ο λόφος του Palatino και το Foro Romano (Forum Romanum, Ρωμαϊκή αγορά). 

DSCN5908
Το προσπερνάμε προς το παρόν γιατί κατευθυνόμαστε στο τέρμα της οδού που βρίσκεται το γιγαντιαίο Colosseum. Αξίζει κανείς να στηθεί στην ουρά, η θέα μέσα και έξω είναι μοναδική. Η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ και μαζί μπορεί κανείς να σκεφτεί το Palatino. Αν δεν επιθυμεί να περιμένει, μπορεί να πάρει επί πληρωμή οδηγό που προσπερνά την ουρά.


DSCN5961
Αφού χορτάσουμε φωτογραφίες από το Κολοσσαίο, κάνουμε μια στάση για παγωτό στο χέρι στην Αψίδα του Κωνσταντίνου. Επόμενη στάση το Palatino. Όταν τελειώσουμε και από εκεί, μπορούμε να πεταχτούμε στον Ιππόδρομο, το Circo Massimo, που βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Μόνο το σχήμα έχει απομείνει για να θυμίζει αυτό που κάποτε γινόταν εδώ. Η διαδρομή μας τελειώνει συναντώντας τον ποταμό Τίβερη και την Isola Tiberina, όπου από τα αρχαία χρόνια έως τώρα λειτουργεί ως θεραπευτικός χώρος. Λίγο πριν το νησάκι, σταματάμε για μια ευχή στην κεφαλή Bocca della Verita όπου πιστεύεται ότι λειτουργεί ως ανιχνευτής ψεύδους. Καλού-κακού, μην το πάρετε αψήφιστα…

SAM_0411

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Βατικανό, Άγγελους και Δαίμονες και βόλτες στα αρχαία. Έτσι σχηματίζει κανείς πιο ολοκληρωμένη άποψη της Ρώμης και των περιπάτων που μπορεί να κάνει στην πόλη.

6 σχόλια: