Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ρώμη: βόλτες στα αρχαία της Αιώνιας Πόλης (1/3)

Ο φετινός Μάρτης έχει απ'όλα: χιόνι, ήλιο, άνοιξη κανονική, σεισμούς και καταστροφές αλλά και δύο τριήμερα. Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση. Τα τριήμερα είναι ευκαιρία για αποδράσεις με τα πόδια, το ποδήλατο ή το μηχανάκι, το αυτοκίνητο, το πλοίο ή το αεροπλάνο. Μαζί με καλή παρέα, μας βρήκε φέτος στη Ρώμη γι άλλη μια φορά. Άλλος ήρθε Παρασκευή, άλλες Σάββατο, άλλοι από Αθήνα και άλλος από Λονδίνο και καταλήξαμε στην Αιώνια Πόλη (Rome, the Eternal City ή Roma, Citta Eterna). Ο τίτλος είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός, ειδικά το πρώτο μέρος της περιήγησης θα είναι με εικόνες από τα αρχαία της πόλης. Το καλό της Ρώμης, όπως αναγνωρίζουν όσοι την έχουν επισκεφτεί, είναι ότι η πόλη έχει διατηρήσει μία φυσική συνέχεια από την αρχαιότητα όπως και σήμερα. Εδώ ανοίγω μια παρένθεση για την πόλη της Αθήνας όπου αυτή η φυσική συνέχεια διαταράσσεται, έχουμε μετάβαση από την αρχαιότητα απευθείας στην σύγχρονη εποχή.

Η αφετηρία της βόλτας μας είναι η αρχή της Via del Corso που βρίσκεται η Piazza Venezia με το αντίστοιχο μέγαρο και το Μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ, του πρώτου βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας.
Σ'αυτή την πλατεία ξεκινάνε οι αναμνήσεις από Ρώμη όταν είχαμε έρθει 7ημερη με το σχολείο 13 χρόνια πριν.
DSCN5846

Το Monumento a Vittorio Emanuele II. Επιβλητικό, βρίσκεται στην αρχή του λόφου του Καπιτωλίου.
DSCN5746
DSCN5851

Κοιτώντας το μνημείο αριστερά, ο επισκέπτης κατευθύνεται αναπόφευκτα προς την Colonna Traiana (του Τραϊανού) και το Foro Traiano. Η κολόνα αποτελεί και ένα είδος πρώιμου κινηματογράφου, καθώς απεικονίζει νίκη του τότε αυτοκράτορα έναντι βαρβαρικών φύλων. Η σκηνή εκτυλίσσεται σε ανοδικό επίπεδο, σαν συνέχεια.
DSCN5850
DSCN5750

Τα βήματα φέρνουν στην Via dei Fori Imperiali, την αυτοκρατορική οδό που δημιουργήθηκε επί Μουσολίνι. Δεξιά και αριστερά βρίσκονται αρκετά αρχαία μνημεία, καθώς όλοι οι αυτοκράτορες φρόντιζαν να χτίζουν και κάτι δικό τους.
DSCN5873
DSCN5854
DSCN5853

Ειδικά στην δεξιά πλευρά πηγαίνοντας προς το Κολοσσαίο εκτείνεται η άκρη του λόφου που βρίσκεται το Palatino, μέρη επισκέψιμα με το ίδιο εισιτήριο που μπαίνει κανείς στο Κολοσσαίο.
DSCN5862
DSCN5856

Επιλέξαμε να επισκεφτούμε την περιοχή ημέρα Κυριακή που ο δρόμος κλείνει για τα αυτοκίνητα. Χιλιάδες Ρωμαίοι και τουρίστες εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία.
DSCN5871

Λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, μερικοί χάρτες στην δεξιά πλευρά μας δείχνανε το μεγαλείο της πάλαι πότε πανίσχυρης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
DSCN5868

Καθώς είχα χρόνια να μπω μέσα, είπαμε αυτή τη φορά να επισκεφτούμε το Colosseum ξανά. Η ουρά βέβαια ήταν πολύ μεγάλη, καθώς και ο καιρός ήταν αρκετά καλός. Έφτανε μέχρι την Αψίδα του Κωνσταντίνου. Κάναμε περίπου μισή ώρα να φτάσουμε στον χώρο αναμονής εντός του αμφιθεάτρου και άλλη τόση εντός. Η είσοδος είναι 12 ευρώ - με το ίδιο εισιτήριο μπαίνει κανείς και στο Palatino, ισχύει για 2 ημέρες. Αν κάποιος θέλει να παρακάμψει τις ουρές, μπορεί να δώσει κατιτίς παραπάνω και να πάρει ξενάγηση στον χώρο - αν και οι ξεναγοί δεν σε πάνε κάπου διαφορετικά απ'όπου μπορείς να πας μόνος. Επίσης, το Roma Pass εξασφαλίζει είσοδο χωρίς αναμονή. Διαλέγετε και παίρνετε. Αξίζει πάντως η αναμονή, ειδικά για όσους δεν έχουν ξαναπάει.

Το εσωτερικό κόβει την ανάσα, ειδικά άμα φέρει κανείς στο μυαλό τις εικόνες του τι λάμβανε χώρα εκεί. Εκεί που φαίνεται σκαμμένο, κατά την αρχαιότητα σκεπαζόταν με ξύλα και άμμο και ήταν φυσικά η αρένα. Από κάτω ήταν οι μονομάχοι, τα ζώα και οι προς εκτέλεση.
Εικόνες από το πάνω διάζωμα.
DSCN5891
DSCN5908

Η θέα είναι όμορφη και προς τα έξω.
DSCN5916

Στο κάτω επίπεδο φαίνονται τα κελιά των μονομάχων και όχι μόνο.
DSCN5934

Ο σταυρός έχει στηθεί εις ανάμνηση των χριστιανών που σφαγιάστηκαν ως θέαμα.
DSCN5949

Επειδή γινόταν χαμός και στο Palatino, είπαμε να περπατήσουμε γύρω από αυτό κυκλώνοντάς του. Η θεά προς το Κολοσσαίο και την Αψίδα του Κωνσταντίνου σίγουρα αξίζει.
DSCN5961
DSCN5965

Στρίβοντας δεξιά στο τέλος του δρόμου που οδηγεί στην Arco di Costantino, έχοντας το Palatino στα δεξιά του, φτάνει κανείς στον Ιππόδρομο, το Circo Massimo. Λίγα πράγματα έχουν μείνει από αυτό τον χώρο, κυρίως το σχήμα, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται.
DSCN5976

Ακολουθώντας κανείς την διαδρομή, κοντεύει στον Τίβερη και το νησάκι που βρίσκεται μέσα. Λίγο πριν όμως, μια στάση σε ένα γνωστό-άγνωστο μνημείο στην Piazza Bocca della Verita με την ομώνυμη κεφαλή που βρίσκει κανείς και ως ενθύμιο. Η κεφαλή αυτή με το κενό στο στόμα πιστεύεται ότι συμβολίζει τον αρχαίο θεό Τίβερη και είναι γνωστή ως Το στόμα της αλήθειας. Και εδώ οι ουρές ήταν μεγάλες, οπότε κρίναμε ότι καλύτερα ήταν να προχωρήσουμε βγάζοντας μια φωτογραφία στα πλάγια και κλεφτά, χάρη στην σβελτάδα ενός μέλους της παρέας.
DSCN5989
DSCN5984
DSC08811

Όμορφο θολωτό κτίσμα κατά μήκος του ποταμού. (το θολωτό κτίσμα είναι ο ναός της Εστίας Vesta για τους Ρωμαίους, αφιερωμένος στον Ηρακλή, σύμφωνα με υπόδειξη του φίλτατου Mahler76)
DSCN5985

Σε εκείνο σημείο στον Τίβερη βρίσκεται το νησί με το σχήμα βάρκας, η Isola Tiberina. Το νησί πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια, ενώ ακόμη και τώρα στεγάζει νοσοκομείο.
DSCN5994

Συνεχίζοντας την βόλτα, διασχίσαμε το νησί χρησιμοποιώντας την κεντρική γέφυρα που καταλήγει στην εβραϊκή συνοικία.
DSCN6027
DSCN6028

Με τόσο περπάτημα ανοίγει η όρεξη. Είπαμε να δοκιμάσουμε απ'όλα, οπότε το πρώτο μενού περιλάμβανε χειροποίητα ζυμαρικά με μικρές και μεγαλύτερες γαρίδες. Το πιάτο κοστίζει περίπου 13 ευρώ λόγω των θαλασσινών.
SAM_0254

Την νύχτα η νήσος Tiberina φαίνεται πιο όμορφη. Ειδικά η μορφή στην κορυφή του κτηρίου φαντάζει σαν άγγελος.
SAM_0135

Στην απέναντι όχθη, βρίσκεται η περιοχή Trastevere όπου υπάρχουν πολλά μπαρ, καφέ, εστιατόρια κτλ. Είχε αρκετό κόσμο τα βράδια, αν και κλείνανε κατά τις 2 το βράδυ - πλην των clubs. Επιλέξαμε ένα μπαρ με ωραία ιταλικά κρασιά, τα οποία συνοδέψαμε με ορεκτικά. Οι τιμές χαμηλές, ένα καλό ιταλικό κρασί μπουκάλι κυμαίνονταν γύρω στα 20 ευρώ.
DSCN0432

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, μια ματιά στο Teatro Marcello ήταν ό,τι πρέπει με την συνοδεία του αχνού φεγγαριού.
SAM_0411



ΥΓ Όλη η βόλτα αυτή θέλει περίπου μία ολόκληρη μέρα, έχοντας καλύψει όμως μεγάλο μέρος των αξιοθέατων της Ρώμης. Απαραίτητες οι ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και τσιμπολογήματα.
ΥΓ2 Οι επόμενες βόλτες θα αφορούν στο κεντρικό κομμάτι του Campo Marzio, του ιστορικού κέντρου δηλαδή της Ρώμης, στο Βατικανό και σε άλλα.
ΥΓ3 Για Ρώμη πετάνε από Αθήνα σε χαμηλές τιμές η Easyjet και η Aegean, ενίοτε και η Alitalia η οποία όμως κουβαλάει θέματα παρόμοια με της παλιάς Ολυμπιακής. Δείτε, κρίνετε και συγκρίνετε. Τα μέλη της παρέας που ξεκίνησαν από Αθήνα πληρώσαμε 80 περίπου ευρώ μετ'επιστροφής.
ΥΓ4 Περισσότερες βόλτες στη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη στο blogtravels.gr

34 σχόλια:

  1. Ουρανοκατέβατο το ποστ αυτό, η Εφούλα φεύγει την άλλη εβδομάδα οπότε χρειάζονται όλα αυτά!!!
    Ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό εισιτήριο βρήκες.
    Από Θεσσαλονίκη έκοψε η Αlitalia την πτήση και είναι πανάκριβα πλέον. Ψάχνω για Πάσχα και για να πάρω το αεροπλάνο από Αθήνα θα πρέπει να διανυκτερεύσω εκεί! Πώς τα έχουν κάνει έτσι, δεν καταλαβαίνω. Έχω καταλήξει να σκέφτομαι να πάρω την Ryanair από το Βόλο... (80 eur)
    Τέσπα.
    Η Ρώμη είναι πανέμορφη.
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που πήγα, είναι οτι δε χρειαστήκαμε χάρτη. Τα αρχαία αξιοθέατα ήταν πάντα μπροστά στο δρόμο σου με εξαίρεση την Αγορά και το Κολοσσαίο που και πάλι είναι κοντά μεταξύ τους.
    Περιμένουμε και τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έπρεπε να σε είχα διαβάσει πριν 4 χρόνια που πήγα και γω για να ξέρω τι βλέπω!
    τώρα άντε να ξαναπάω με 2 παιδιά... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα την πω την αμαρτία μου.
    13 ευρώπουλα για αυτό το..γαριδάκι κι όχι για το χειροποίητο μακαρόνι? Δηλαδή αν και η γαρίδα ήταν...χειροποίητη (χαχαχα!) τι θα έδινες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία πόλη η Ρώμη. Την έχω επισκεφτεί στο παρελθόν και θα ήθελα να ξαναπάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζηλεύω,ζηλεύω,ζηλεύω,ζηλεύω.....τι άλλο να πω;η Ιταλία είναι το ταξίδι-απωθυμένο για μένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχει σαν τη Ρώμη, θέλω οπωσδήποτε να ξαναπάω. Το υπολογίζω όμως για χειμώνα καλός εχόντων των πραγμάτων. Είναι απίστευτη και μαγική. Αυτό που μου έχει πραγματικά λείψει όμως, είναι ο ΤΕΛΕΙΟΣ καφές τους. Α ρε Ιταλία με τους καπουτσίνους σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύχομαι απλά να είναι εξίσου καλός ο καιρός που βλέπω στις φωτογραφίες σου, όταν θα είμαι κι' εγώ εκεί τον Απρίλη :-)
    Είθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ξέρεις την μπλόγκερ "kovo voltes"?

    νομίζω έχει γίνει κάποιο λάθος, αυτο έπρεπε να είναι το nickname σου ....

    μας έχεις τρελλάνει με τις βόλτες σου
    έρχεσαι εδώ και μας ξεσηκώνεις τους πτωχούς χωρίς ίχνος ευαισθησίας για ό,τι μας προκαλείς...

    καλημέρα γειτονάκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίο αυτό το ταξίδι και ευχαριστώ που μοιράζεσαι εδώ τις εικόνες σου για να βλέπουμε κι εμείς, που το κοντέρ είναι κολλημένο στα 0 χιλιόμετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε με ταξίδεψες, εξαιρετικες οι φωτογραφίες και ειναι απο τους πιο αγαπημένους μου προορισμους, ελπιζω καποια στιγμη να καταφερω να παω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Αξίζει πάντως η αναμονή, ειδικά για όσους δεν έχουν ξαναπάει."


    Γιατί αξίζει καμάρι μου? γιατί? ε?
    Πονάνε ποδαράκια στην ορθοστασία!
    Αξιζε κάποτε η ανάβαση, στους ναούς (Ακρόπολη, Λίνδος), γιατί έτσι φανερωνόταν σιγά σιγά ο ναός, στους πιστούς και τους έβαζε στην διαδικασία της... αναμονής, της περίσκεψης, της...

    Εδώ γιατί? Μια χαρά παίρνεις το πάσο και περνάς.
    Αν είναι να μην χάνεις χρόνο.... άλλο θέμα !
    Η Ρώμη θέλει και 7 ημέρες, οπωσδήποτε...

    ελα, έλα να συγκεντρωθούμε... περιμένω τις επόμενες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ave KitsosMitsos! :)
    Poly katatopistikh h bolta sou gia akomh mia fora!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αααααχχχχ!!!
    Μας ξεσήκωσες και πάλι!!!
    :-)))

    Όμορφα μέρη και εικόνες και μ'αυτές μας ταξιδεύεις!!!
    :-)

    Κάνε ένα γαστριμαργικό μίνι αφιέρωμα στο Λαχανόκιτσο βρε, θα έχεις πολλά να δείξεις και να πεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ τι μου θύμισες! Σχεδόν την ίδια βόλτα είχαμε κάνει και εμείς την πρώτη μέρα στο ταξίδι του μέλιτος. Το μνημείο του Vittorio Emanuele II ήταν το πρώτο πράγμα που είδαμε και εμείς, πολύ εντυπωσιακό!

    Το Castello d'angelo δεν βλέπω πουθενά όμως! Πήγατε άλλη μέρα; Ήταν το αξιοθέατο που μου άρεσε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο!

    Aspettiamo il prossimo post! Ciao!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η αιώνια πόλη με τις αιώνιες ομορφιές της και τη διαχρονική ιστορία της. Εξαιρετική η φωτογραφική πανδαισία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παντα η ρωμη αξιζει να παει κανεις
    ειναι υπεροχη
    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αν δεν απατώμαι το θολωτό κτίσμα είναι ο ναός της Εστίας Vesta για τους Ρωμαίους. Υέλω τόσο πολύ να πάω στην Ρώμηηηηηη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Έφη Αναμείνατε στην οθόνη σας, έρχοναι και συνέχειες ;-)
    Καλά να περάσετε!

    @AnD Από Βόλο, γιατί όχι;
    Χάρτη μπορεί να χρειαστείς γιατί μπορεί να περάσεις δίπλα από κάποιο αξιοθέατο και να το χάσεις! Δοκίμασέ το την επόμενη φορά!

    @jamanfou Το κατά δύναμιν!
    Άντε, σειρά σου για ταξίδι τώρα.

    @jojo Πήγες νωρίτερα και μας άνοιξες τον δρόμο!
    Όποτε θέλετε πάντως έρχομαι για ξεναγός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ηφαιστίωνας Έχουν και αυτοί αρχαιότητα, πως να το κάνουμε;
    Φυσικοί συνεχιστές της ελληνικής!

    @gi gaga kouni beli Εδώ πόσα θα δίναμε για το αντίστοιχο; Απορία το έχω.
    Το φαγητό πάντως πάνω κάτω σαν τα δικά μας σε θέμα κόστους.

    @kanthar0s Είναι γεμάτη πόλη, έχει απ'όλα!
    Να ξαναπάς, γιατί όχι;

    @nandia Δεν είναι δύσκολο, προσπάθησέ το!
    Και κοντά και σχετικά φτηνά - σε σχέση με άλλους προορισμούς δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Ex Estrella Οι καφέδες ε; Ομολογώ ότι μου αρέσουν περισσότερο αυτοί που απολαμβάνω στην Ελλάδα, θέμα συνήθειας ίσως.
    Να πας φυσικά και να γράψεις εντυπώσεις!

    @Penelope Ήμασταν αρκετά τυχεροί, είναι η αλήθεια.
    Θα είναι, γιατί όχι; Καλά να περάσετε!

    @logia Δεν την ξέρω, θα την ψάξω τώρα!
    Λες ε; Προτιμώ το δικό μου πάντως. Χεχε!
    Τι να κάνω βρε συ, αφού μ'αρέσουν οι βόλτες.
    Φιλιά!

    @lena_zip Πάντως δεν είναι τόσο δύσκολο το ταξίδι. Σωστό προγραμματισμό και οργάνωση χρειάζεται. Ό,τι άλλο χρειαστεί κανείς σε επίπεδο πληροφορίας, εδώ είμαστε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Black Bill Να πας, να πας, αφού σ'αρέσει κι αγαπάς!
    Να'σαι καλά ωρέ!

    @ζουζούνα Για αρκετούς παίζει και το θέμα κόστους, δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι αυτούς.
    Προφανώς και αντίστοιχα αξίζει να επισκεπτόμαστε και τους ελληνικούς θησαυρούς, χωρίς να αποκλείουμε άλλους.
    Οι επόμενες σε λίγες ημέρες!

    @Δόκιμος Να'σαι καλά βρε συ!
    Την καλησπέρα μου.

    @kikop80 Αχ και βαχ να λες!
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. xaxaxa α ρε γυριστρούλι.. ζηλεύω την αντοχή σου.. κουράστικα και μόνο κάνοντας περιήγηση φωτογραφική.. :):)
    καλη συνέχεια :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Δανάη Είναι θεματικές οι αναρτήσεις, τα εκκλησιαστικά σε δεύτερη ανάρτηση ;-)
    Πάντα ταξίδια μας εύχομαι!

    @Φοίβος Νικολαϊδης Ειδικά για ταξιδιώτες που έχουν δει πολλά, η Ρώμη παραμένει σταθερή αξία!

    @σκουλήκι Είναι υπέροχη, όπως το λες!
    Καλησπέρα!

    @mahler76 Σε ποια φωτογραφία αναφέρεσαι, για βοήθησέ με λίγο!
    Να πας ρε συ, γιατί όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. στην 24η που έχει τίτλο "Όμορφο θολωτό κτίσμα κατά μήκος του ποταμού."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @mahler76 Ευχαριστώ για την παρατήρηση! Το προσθέτω άμεσα!

    @koulpa Το'χουμε ξαναπεί, γούστα είναι αυτά! Χεχε!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. http://www.nycerome.com/sights-of-rome/aventino-area/tempio-di-vesta.html

    από ότι βλέπω εδώ, ονομάζεται ναός της Εστίας λόγω του κυκλικού του σχήματος αλλά ήταν αφιερωμένος στην Ηρακλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. a Casa di Irene,a Casa di Irene......:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
    ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΓΜΑΤΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. τσου τσου τσου ...Ρώμη ...χάλια ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @mahler76 Να'σαι καλά ρε συ που το ψάχνεις κιόλας!

    @Βασίλης Έτσι, να τραγουδάμε όλοι μαζί!

    @jk o skroytzakos Καλά κάνεις, φίλτατε!

    @νατάσσα Ναι μωρέ, χάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΤΕΛΕΙΑ Η ΡΩΜΗ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΣΙΑ ΑΙΣΧΟΣ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ 5 ΠΕΙΝΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΚΙΟΛΑΣ 330ML ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 5,50ευρω .....ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΟΥ Θαλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή