Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Ρώμη: βόλτες στα αρχαία της Αιώνιας Πόλης (1/3)

Ο φετινός Μάρτης έχει απ'όλα: χιόνι, ήλιο, άνοιξη κανονική, σεισμούς και καταστροφές αλλά και δύο τριήμερα. Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση. Τα τριήμερα είναι ευκαιρία για αποδράσεις με τα πόδια, το ποδήλατο ή το μηχανάκι, το αυτοκίνητο, το πλοίο ή το αεροπλάνο. Μαζί με καλή παρέα, μας βρήκε φέτος στη Ρώμη γι άλλη μια φορά. Άλλος ήρθε Παρασκευή, άλλες Σάββατο, άλλοι από Αθήνα και άλλος από Λονδίνο και καταλήξαμε στην Αιώνια Πόλη (Rome, the Eternal City ή Roma, Citta Eterna). Ο τίτλος είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός, ειδικά το πρώτο μέρος της περιήγησης θα είναι με εικόνες από τα αρχαία της πόλης. Το καλό της Ρώμης, όπως αναγνωρίζουν όσοι την έχουν επισκεφτεί, είναι ότι η πόλη έχει διατηρήσει μία φυσική συνέχεια από την αρχαιότητα όπως και σήμερα. Εδώ ανοίγω μια παρένθεση για την πόλη της Αθήνας όπου αυτή η φυσική συνέχεια διαταράσσεται, έχουμε μετάβαση από την αρχαιότητα απευθείας στην σύγχρονη εποχή.

Η αφετηρία της βόλτας μας είναι η αρχή της Via del Corso που βρίσκεται η Piazza Venezia με το αντίστοιχο μέγαρο και το Μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ, του πρώτου βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας.
Σ'αυτή την πλατεία ξεκινάνε οι αναμνήσεις από Ρώμη όταν είχαμε έρθει 7ημερη με το σχολείο 13 χρόνια πριν.
DSCN5846

Το Monumento a Vittorio Emanuele II. Επιβλητικό, βρίσκεται στην αρχή του λόφου του Καπιτωλίου.
DSCN5746
DSCN5851

Κοιτώντας το μνημείο αριστερά, ο επισκέπτης κατευθύνεται αναπόφευκτα προς την Colonna Traiana (του Τραϊανού) και το Foro Traiano. Η κολόνα αποτελεί και ένα είδος πρώιμου κινηματογράφου, καθώς απεικονίζει νίκη του τότε αυτοκράτορα έναντι βαρβαρικών φύλων. Η σκηνή εκτυλίσσεται σε ανοδικό επίπεδο, σαν συνέχεια.
DSCN5850
DSCN5750

Τα βήματα φέρνουν στην Via dei Fori Imperiali, την αυτοκρατορική οδό που δημιουργήθηκε επί Μουσολίνι. Δεξιά και αριστερά βρίσκονται αρκετά αρχαία μνημεία, καθώς όλοι οι αυτοκράτορες φρόντιζαν να χτίζουν και κάτι δικό τους.
DSCN5873
DSCN5854
DSCN5853

Ειδικά στην δεξιά πλευρά πηγαίνοντας προς το Κολοσσαίο εκτείνεται η άκρη του λόφου που βρίσκεται το Palatino, μέρη επισκέψιμα με το ίδιο εισιτήριο που μπαίνει κανείς στο Κολοσσαίο.
DSCN5862
DSCN5856

Επιλέξαμε να επισκεφτούμε την περιοχή ημέρα Κυριακή που ο δρόμος κλείνει για τα αυτοκίνητα. Χιλιάδες Ρωμαίοι και τουρίστες εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία.
DSCN5871

Λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, μερικοί χάρτες στην δεξιά πλευρά μας δείχνανε το μεγαλείο της πάλαι πότε πανίσχυρης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
DSCN5868

Καθώς είχα χρόνια να μπω μέσα, είπαμε αυτή τη φορά να επισκεφτούμε το Colosseum ξανά. Η ουρά βέβαια ήταν πολύ μεγάλη, καθώς και ο καιρός ήταν αρκετά καλός. Έφτανε μέχρι την Αψίδα του Κωνσταντίνου. Κάναμε περίπου μισή ώρα να φτάσουμε στον χώρο αναμονής εντός του αμφιθεάτρου και άλλη τόση εντός. Η είσοδος είναι 12 ευρώ - με το ίδιο εισιτήριο μπαίνει κανείς και στο Palatino, ισχύει για 2 ημέρες. Αν κάποιος θέλει να παρακάμψει τις ουρές, μπορεί να δώσει κατιτίς παραπάνω και να πάρει ξενάγηση στον χώρο - αν και οι ξεναγοί δεν σε πάνε κάπου διαφορετικά απ'όπου μπορείς να πας μόνος. Επίσης, το Roma Pass εξασφαλίζει είσοδο χωρίς αναμονή. Διαλέγετε και παίρνετε. Αξίζει πάντως η αναμονή, ειδικά για όσους δεν έχουν ξαναπάει.

Το εσωτερικό κόβει την ανάσα, ειδικά άμα φέρει κανείς στο μυαλό τις εικόνες του τι λάμβανε χώρα εκεί. Εκεί που φαίνεται σκαμμένο, κατά την αρχαιότητα σκεπαζόταν με ξύλα και άμμο και ήταν φυσικά η αρένα. Από κάτω ήταν οι μονομάχοι, τα ζώα και οι προς εκτέλεση.
Εικόνες από το πάνω διάζωμα.
DSCN5891
DSCN5908

Η θέα είναι όμορφη και προς τα έξω.
DSCN5916

Στο κάτω επίπεδο φαίνονται τα κελιά των μονομάχων και όχι μόνο.
DSCN5934

Ο σταυρός έχει στηθεί εις ανάμνηση των χριστιανών που σφαγιάστηκαν ως θέαμα.
DSCN5949

Επειδή γινόταν χαμός και στο Palatino, είπαμε να περπατήσουμε γύρω από αυτό κυκλώνοντάς του. Η θεά προς το Κολοσσαίο και την Αψίδα του Κωνσταντίνου σίγουρα αξίζει.
DSCN5961
DSCN5965

Στρίβοντας δεξιά στο τέλος του δρόμου που οδηγεί στην Arco di Costantino, έχοντας το Palatino στα δεξιά του, φτάνει κανείς στον Ιππόδρομο, το Circo Massimo. Λίγα πράγματα έχουν μείνει από αυτό τον χώρο, κυρίως το σχήμα, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται.
DSCN5976

Ακολουθώντας κανείς την διαδρομή, κοντεύει στον Τίβερη και το νησάκι που βρίσκεται μέσα. Λίγο πριν όμως, μια στάση σε ένα γνωστό-άγνωστο μνημείο στην Piazza Bocca della Verita με την ομώνυμη κεφαλή που βρίσκει κανείς και ως ενθύμιο. Η κεφαλή αυτή με το κενό στο στόμα πιστεύεται ότι συμβολίζει τον αρχαίο θεό Τίβερη και είναι γνωστή ως Το στόμα της αλήθειας. Και εδώ οι ουρές ήταν μεγάλες, οπότε κρίναμε ότι καλύτερα ήταν να προχωρήσουμε βγάζοντας μια φωτογραφία στα πλάγια και κλεφτά, χάρη στην σβελτάδα ενός μέλους της παρέας.
DSCN5989
DSCN5984
DSC08811

Όμορφο θολωτό κτίσμα κατά μήκος του ποταμού. (το θολωτό κτίσμα είναι ο ναός της Εστίας Vesta για τους Ρωμαίους, αφιερωμένος στον Ηρακλή, σύμφωνα με υπόδειξη του φίλτατου Mahler76)
DSCN5985

Σε εκείνο σημείο στον Τίβερη βρίσκεται το νησί με το σχήμα βάρκας, η Isola Tiberina. Το νησί πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια, ενώ ακόμη και τώρα στεγάζει νοσοκομείο.
DSCN5994

Συνεχίζοντας την βόλτα, διασχίσαμε το νησί χρησιμοποιώντας την κεντρική γέφυρα που καταλήγει στην εβραϊκή συνοικία.
DSCN6027
DSCN6028

Με τόσο περπάτημα ανοίγει η όρεξη. Είπαμε να δοκιμάσουμε απ'όλα, οπότε το πρώτο μενού περιλάμβανε χειροποίητα ζυμαρικά με μικρές και μεγαλύτερες γαρίδες. Το πιάτο κοστίζει περίπου 13 ευρώ λόγω των θαλασσινών.
SAM_0254

Την νύχτα η νήσος Tiberina φαίνεται πιο όμορφη. Ειδικά η μορφή στην κορυφή του κτηρίου φαντάζει σαν άγγελος.
SAM_0135

Στην απέναντι όχθη, βρίσκεται η περιοχή Trastevere όπου υπάρχουν πολλά μπαρ, καφέ, εστιατόρια κτλ. Είχε αρκετό κόσμο τα βράδια, αν και κλείνανε κατά τις 2 το βράδυ - πλην των clubs. Επιλέξαμε ένα μπαρ με ωραία ιταλικά κρασιά, τα οποία συνοδέψαμε με ορεκτικά. Οι τιμές χαμηλές, ένα καλό ιταλικό κρασί μπουκάλι κυμαίνονταν γύρω στα 20 ευρώ.
DSCN0432

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, μια ματιά στο Teatro Marcello ήταν ό,τι πρέπει με την συνοδεία του αχνού φεγγαριού.
SAM_0411ΥΓ Όλη η βόλτα αυτή θέλει περίπου μία ολόκληρη μέρα, έχοντας καλύψει όμως μεγάλο μέρος των αξιοθέατων της Ρώμης. Απαραίτητες οι ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και τσιμπολογήματα.
ΥΓ2 Οι επόμενες βόλτες θα αφορούν στο κεντρικό κομμάτι του Campo Marzio, του ιστορικού κέντρου δηλαδή της Ρώμης, στο Βατικανό και σε άλλα.
ΥΓ3 Για Ρώμη πετάνε από Αθήνα σε χαμηλές τιμές η Easyjet και η Aegean, ενίοτε και η Alitalia η οποία όμως κουβαλάει θέματα παρόμοια με της παλιάς Ολυμπιακής. Δείτε, κρίνετε και συγκρίνετε. Τα μέλη της παρέας που ξεκίνησαν από Αθήνα πληρώσαμε 80 περίπου ευρώ μετ'επιστροφής.
ΥΓ4 Περισσότερες βόλτες στη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη στο blogtravels.gr