Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Δράσεις συλλογικά ατομικές

Προχθές συζητούσαμε με μια φίλη για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας, πως μπορεί να δράσει, να συνεισφέρει ατομικά σε συλλογικές και μη δράσεις. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν πράγματα, να προσφέρουν αλλά πολύ συχνά δεν βρίσκουν διεξόδους. Οι δράσεις μπορεί να έχουν πολλές μορφές και εκφάνσεις. Αρκεί να υπάρχει όρεξη. Μέσα στον Μάρτιο 2011 για παράδειγμα, έχουν πέσει στην αντίληψή μου τρεις διαφορετικές δράσεις σε διαφορετικά επίπεδα: σε συνανθρώπους μας, στο περιβάλλον και σε κάποιο βαθμό στην οικονομική κρίση μέσω της ανάδειξής της.

Η πρώτη δράση αφορά στο Καστελόριζο, το ακριτικό νησί (κλισέ αλλά αληθινό) που έχει έρθει πολλάκις στην επικαιρότητα τελευταία, μία με το διάγγελμα του πρωθυπουργού και περισσότερες με το πετρέλαιο και την ευρύτερη οικονομική ζώνη που το περιβάλει. Διάβασα λοιπόν στην φίλτατη roadartist για την κίνηση Στείλτε ένα βιβλίο στο Καστελόριζο από τα 24grammata.com, την οποία βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα. Όποιος θέλει μπορεί να στείλει ένα βιβλίο, ακόμη και από αυτά που έχει ήδη διαβάσει, στην διεύθυνση Δημοτικό Σχολείο Καστελορίζου ΤΚ 85111. Περισσότερα στην ιστοσελίδα 24grammata.com - το κόστος γραμματόσημου για ένα απλό βιβλίο είναι γύρω στα 2-3 ευρώ.


Το 2007 ξεκίνησε στο Σίδνεϊ μια πρωτοβουλία για τον πλανήτη με τον τίτλο Η ώρα της γης. Η Earth Hour 2011 είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 και ώρα 20:30. Η πρωτοβουλία μας καλεί για μία ώρα (την συγκεκριμένη) να κατεβάσουμε τον διακόπτη του ηλεκτρικού για τον πλανήτη γη που τόσο βιάζουμε και καταστρέφουμε καθημερινά. Υποστηρικτές αρκετοί, αντιρρησίες επίσης αρκετοί. Όποιος θέλει, συμμετέχει. Παρόμοιες δράσεις έγιναν και το 2008, το 2009 και το 2010. Πληροφορίες και στο wwwf.gr/earthhour.

Η τρίτη και τελευταία δράση έχει να κάνει με ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Deptocracy ή ελληνιστί Χρεοκρατία, με επιμέρους τίτλο Όταν η δημοκρατία υποτάσσεται στην χρεοκρατία. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που θα αναφέρεται στο κομμάτι της οικονομικής κρίσης, του ΔΝΤ με μαρτυρίες εντός και εκτός Ελλάδος. Ο θεατής μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά για το πόνημα αυτό, το οποίο μετά θα είναι ελεύθερο για χρήση από όλους. Τον Άρη Χατζηστεφάνου τον ακούω στην πολύ καλή εκπομπή του με τίτλο Infowar στον Σκάι. Πέρα από το θέμα που αφορά σε όλους μας, έχει ενδιαφέρον το πείραμα ανεξάρτητων παραγωγών με συμμετοχή του θεατή - αντίδοτο σ'αυτό που εκπέμπουν τα επίσημα κανάλια. Ο καθένας συνεισφέρει όσα θέλει. Περισσότερα στο xreokratia.grΠροτάσεις για δράσεις υπάρχουν πολλές. Η θέληση είναι που χρειάζεται τώρα. Θέληση για προσφορά σε όλα τα επίπεδα.