Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Η ώρα της γης 2009

Το 2007 ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία αυτή καλούσε 2,2 εκατ ανθρώπους να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα ώστε να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είχε τέτοια επιτυχία που την επόμενη χρονιά επαναλήφθηκε σε 35 χώρες και συμμετείχαν περίπου 100 εκατ άνθρωποι παγκοσμίως! Ιδού και η περσινή αντίστοιχη ανάρτηση. Φέτος στόχος είναι πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού της γης να συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια κίνηση. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20:30 το βράδυ κατεβάζουμε τον γενικό, έτσι απλά για μία ώρα.

Εύλογη απορία είναι το τι κερδίζουμε από την κίνηση αυτή και γιατί κανείς να συμμετάσχει. Το μήνυμα είναι διττό. Από τη μία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η εξοικονόμηση εκείνη την συγκεκριμένη ώρα είναι τεράστια και δίνει μικρή ανάσα στον πλανήτη μας - ο οποίος κινδυνεύει όπως επισημαίνει και η eri. Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα. Το έμμεσο είναι ότι έτσι ευαισθητοποιούμαστε και αντιλαμβανόμαστε την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, δύναμη που συνήθως καταστρέφει αλλά ενίοτε μπορεί και να κάνει καλό. Ευαισθητοποίηση για ορθολογική χρήση των πόρων που μας παρέχει ο πλανήτης που μας φιλοξενεί.

Η κίνηση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20:30 το βράδυ για μία ώρα. Μία ώρα που έχουμε στη διάθεσή μας να αφουγκραστούμε τη γη, να νιώσουμε λίγο πιο ρομαντικά υπό το φως των κεριών. Και ίσως μπορούμε να "χαζέψουμε" ευκολότερα όποιο κομμάτι ουρανού βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας. Αρκεί να κλείσουμε τα φώτα...

ΥΓ Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν πολλοί δήμοι της χώρας μας. Πρωτοστατεί ο δήμος Αίγινας. Για δεύτερη χρονιά συμμετέχει ο δήμος Αθηναίων κατεβάζοντας τα φώτα σε μνημεία όπως η Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Βουλή κτλ, ο δήμος Θεσσαλονίκης και πολλοί ακόμη. Περισσότερες πληροφορίες στο Earth Hour.

ΥΓ1 Λίγο άσχετο με το υπόλοιπο θέμα, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω το σκουλήκι και τον fresco για την απονομή του βραβείου Proximade. Το καλύτερο βραβείο είναι τα καλά λόγια των ανθρώπων που τους διαβάζεις και σε διαβάζουν, όσο και αν ποικίλλουν τα θέματα που απασχολούν τον καθένα. Στο κάτω-κάτω αυτή δεν είναι μία από τις ομορφιές του διαδικτύου;