Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

Τι μπορεί να σου τύχει (blogme.gr)

Αύριο Τετάρτη 18/2 έχει οριστεί να εκδικαστεί έπειτα από αρκετές αναβολές η υπόθεση του blogme.gr . Για όσους θυμόμαστε η ιστορία ξεκίνησε με το ιστολόγιο funel που σατίριζε τον Δημοσθένη Λιακόπουλο. Ο τελευταίος έκανε μήνυση κατ' αγνώστων για συκοφαντική δυσφήμιση κτλ κτλ. Μέχρι εδώ λίγο-πολύ τα πράγματα έχουν μια λογική - όση λογική έχει μήνυση σε περίπτωση σάτιρας. Τελοσπάντων, ο καθένας μέσα σ'αυτό το δημοκρατικό πολίτευμα που ζούμε έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα όποια συμφέροντά του όταν θεωρεί ότι αυτά θίγονται. Κάπου εδώ όμως περιπλέκεται η ιστορία.

Το blogme.gr ήταν ένας aggregator αρκετά καλό για τα ελληνικά δεδομένα. Μέσα στο links που φιλοξενούσε ήταν και αυτό του funel. Επειδή το funel δεν μπορούσε να το φτάσει, η μήνυση στράφηκε τελικά στο blogme. Ποια η διαφορά αυτών των δύο; Το ένα έχει κατάληξη com οπότε δεν δίνει φόρα παρτίδα τα στοιχεία του καθενός απλώς επειδή έτσι το ζήτησε, ενώ το δεύτερο είναι κομμάτι της ιντερνετικής μπανανίας aka κατάληξη gr. Και έτσι ο κος Τσιπρόπουλος (διαχειριστής του blogme.gr) βρέθηκε σιδηροδέσμιος κατόπιν αυτόφωρου και τα σχετικά και αύριο Τετάρτη αναμένεται να δικαστεί. Για ποιο έγκλημα; Γι αυτό που κάνουμε πάνω-κάτω όλοι μας. Ότι δηλαδή έχουμε συνδέσμους σε άλλες σελίδες. Κουφό; Απίστευτο και όμως αληθινά ελληνικό...

Αυτή λίγο πολύ είναι η ιστορία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Έτσι τουλάχιστον την καταλαβαίνω εγώ. Πλήγμα στην ελευθερία λόγου; Πλήγμα στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Πλήγμα στην σάτιρα; Πλήγμα στον ελληνικό κυβερνοχώρο που τελευταία αρχίζει και παίρνει τα πάνω του; Αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης. Γιατί κακά τα ψέματα, το θέμα αφορά σε όλους όσοι ασχολούμαστε με το Ίντερνετ, έστω και ερασιτεχνικά.

*Τα λένε καλύτερα από μένα το ΜικρόΑνάλογο και η Ροδιά με το διαδικτυακό παραμύθι της.


*Ολόκληρη η ιστορία όπως καταγράφηκε από το metablogging και inlovewithlife.


ΑΠΔΈΗΤ: Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή τη φορά εμφανίστηκε στα δικαστήρια και ο εναγόμενος. Για να δούμε μήπως τελικά εκδικαστεί η υπόθεση.

Τελικά αναβολή για 6 Μαϊου 2010 για νέα εκδίκαση λόγω υπέρβασης ωραρίου. Και η ταλαιπωρία συνεχίζεται...