Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Ρώμη: Βατικανό, Lungotevere και εμπορικό κέντρο (2/3)

Επίσκεψη στη Ρώμη χωρίς επίσκεψη στο Βατικανό είναι στην ουσία μισή δουλειά. Το κρατίδιο του Βατικανού είναι ίσως η πιο απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή με αξιοθέατα. Επιβάλλεται κανείς να το δει για πολλούς λόγους, ένας από αυτούς είναι ότι θα έχει επισκεφθεί άλλη μία χώρα. Η πλατεία είναι από μόνη της αριστούργημα.
DSCN6134

Σειρές από κίονες, αγάλματα, άνεμοι και ο οβελίσκος στη μέση. Το μέγεθος της πλατείας είναι για να χωράει όσο κόσμο πρέπει. Έχει αρκετή ουρά ώσπου να φτάσει κανείς στο σημείο ελέγχου των χειραποσκευών, συνήθως όμως κινείται αρκετά γρήγορα. Στην περίπτωσή μας έφτανε περίπου στην άλλη πλευρά της πλατείας, εντούτοις κάναμε γύρω στα 40' μέχρι να μπούμε. Περιττό να πούμε ότι κάποια στιγμή χώθηκαν στο τέλος της ουράς κάποιοι Ιταλοί τουρίστες οι οποίοι μάλιστα έμειναν απαθείς όταν τους τα έψαλλαν κάποιοι άλλοι που περίμεναν - όπως εμείς - ώρα ολόκληρη. Ο καθεδρικός του Αγίου Πέτρου περιλαμβάνει αρκετά παρεκκλήσια και πολλά αγάλματα και αξιοθέατα. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Από τα πιο γνωστά εκθέματα είναι η Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου (που θα δυσκολευτείτε να βγάλετε φωτογραφία με φλας, καθώς προφυλάσσεται με τζάμι)...
DSCN6144

...οι κατακόμβες που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, έχουν όμως ξεχωριστή είσοδο και ουρά...
DSCN6150

...ο τάφους του Απόστολου Πέτρου όπου βρίσκεται στο σημείο που σταυρώθηκε...
DSCN6163

...ο παπικός θρόνος με την γραφή και στα ελληνικά πίσω και δεξιά...
DSCN6160

...και πολλά πολλά άλλα. Το Μουσείο του Βατικανού έχει ξεχωριστή είσοδο, περίπου 15' με τα πόδια από εκεί που βρίσκεται ο καθεδρικός και έχει εισιτήριο με τεράστιες ουρές. Είπαμε να μην πάμε. Όποιος θέλει μια ιδέα για το Μουσείο, την Καπέλα Σιστίνα αλλά και περισσότερες πληροφορίες για την εκκλησία του Άγιου Πέτρου και την πλατεία, μπορεί να τα βρει σε παλιότερη σχετική ανάρτηση.

Αυτή τη φορά επιλέξαμε να ανεβούμε στον θόλο της εκκλησίας. Φυσικά και εδώ είχε ουρές, άλλα 40' περίπου παρόλο που ήταν Δευτέρα. Ο επισκέπτης έχει δύο επιλογές, είτε να ανεβεί με ανελκυστήρα ως ένα σημείο και να ανεβεί μετά 320 σκαλοπάτια πληρώνοντας 9 ευρώ, είτε να ανεβεί εξαρχής με τα πόδια 551 σκαλοπάτια, πληρώνοντας 5 ευρώ. Επειδή δεν είχα ανεβεί ξανά, είπα να δοκιμάσω όλη την διαδρομή με τα πόδια. Στο πρώτο κομμάτι η διαδρομή ήταν άνετη, στο δεύτερο όμως μετά τον ανελκυστήρα ήταν στενή και με κλίση. Δεν συνιστάται σε όσους έχουν κλειστοφοβία, καρδιακά προβλήματα κτλ κτλ.
DSCN6175

Η θέα βέβαια όταν φτάνει κανείς στην κορυφή είναι μοναδική. Στα πόδια του επισκέπτη εκτείνεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η Ρώμη, ο Τίβερης και πολλά πολλά άλλα. Επειδή κάφροι υπάρχουν σε όλες τις φυλές, να σημειωθεί ότι αρκετοί πιάνανε στασίδι μπροστά στα κάγκελα χωρίς να βγάζουν φωτογραφίες, εμποδίζοντας τους άλλους να δουν - ανάμεσά τους Γερμανοί, Γάλλοι κτλ. Για να μη μας την λένε περί πολιτισμού και λαών.
DSCN6183
DSCN6187

Φαίνεται ολόκληρη η πλατεία, τα αγάλματα, ενώ στην δεύτερη διακρίνεται και το Castel San' Angelo.
DSCN6194
DSCN6202

Από την πίσω πλευρά βλέπει κανείς τους κήπους του Βατικανού, ενώ στα δεξιά λιγάκι εκτός της φωτογραφίας είναι το Μουσείο του Βατικανού.
DSCN6205

Παρόλο που είχε ήλιο, φυσούσε αρκετά στα ψηλά και αποφασίσαμε να κατεβούμε. Επόμενη στάση το Castel Sant' Angelo, το όμορφο κυκλικό φρούριο-μαυσωλείο-μουσείο που βρίσκεται στις όχθες του Τίβερη.
DSCN6129

Το Castel Sant'Angelo ενώνεται με το Βατικανό μέσω ενός οχυρωμένου περάσματος, του Passetto. Ήταν μέσω διαφυγής και βρωμοδουλειών των Πάπων.
DSCN6132

Εξαιτίας της ανάβασης και όχι μόνο, είχαμε πεινάσει. Καθίσαμε για φαγητό σε παραδοσιακή ιταλική ταβέρνα κοντά στην Piazza Navona με το όνομα Ristorante Antica Taverna. Το φαγητό ήταν αρκετά καλό, όχι πολύ ακριβό (16 ευρώ το άτομο με ορεκτικά και κρασί). Η επιλογή μου άλλη μια φορά χειροποίητα ζυμαρικά με θαλασσινά.
DSCN6210

Κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, περάσαμε από την Chiesa San Luigi dei Francesi όπου μια ουρά περίμενε απέξω. Η συγκεκριμένη εκκλησία φιλοξενεί σε παρεκκλήσι με το όνομα Cappella Contarelli έργα του Καραβάτζιο, γι αυτό και οι ουρές. Επειδή ο κόσμος έβγαζε φωτογραφίες με φλας - που απαγορευόταν - ο παπάς έκλεισε τα φώτα μέχρι να ηρεμήσει ο κόσμος!
DSCN6042

Η βόλτα συνεχίστηκε προς άλλα μέρη, πιο κεντρικά και εμπορικά, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ψώνια. Περάσαμε από πλατείες όπου βρήκαμε και την άλλη κολώνα "κινηματογράφου" σαν εκείνη της  προηγούμενης ανάρτησης...
DSCN6056

...και βγήκαμε στην Via del Corso, τον μεγάλο εμπορικό δρόμο της Ρώμης όπου γινόταν ο κακός χαμός. Ο κόσμος είχε βγει βόλτα για το καρναβάλι, ενώ τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά.
DSCN6065

Ο κόσμος κατευθύνονταν προς την Piazza del Popolo όπου είχε στηθεί και ο χώρος για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς. Η πλατεία βρίσκεται στην ουσία στα όρια της παλιάς πόλης της Ρώμης.
DSCN6088
DSCN6089
DSCN6090

Φεύγοντας από την πολυκοσμία, κατευθυνθήκαμε προς το ποτάμι όπου είχαμε την ευκαιρία να βγάλουμε ορισμένες όμορφες φωτογραφίες με τα αξιοθέατα που είδαμε το πρωί. Στην δεύτερη φωτογραφία είναι ο Άγιος Πέτρος από μακριά, ενώ 3η και 4η το Castel Sant'Angelo.
DSCN6094
DSCN6103
DSCN5657
DSCN5659

Μετά την παραποτάμια διαδρομή, στραφήκαμε προς τα μέσα πάλι με κατεύθυνση της Piazza di Spagna. Διασχίσαμε την Via Condotti, όπου σταματήσαμε στο Antico Cafe Greco για έναν εσπρέσο στα όρθια. Οι Ιταλοί πίνουν συχνά τον καφέ τους στο όρθιο και κοστίζει 0,80 έως 1,20 ευρώ. Άμα καθίσει όμως κανείς τον πληρώνει ακριβότερα από Αθήνα, έως και 3,5 ευρώ τον απλό εσπρέσο.
DSCN5798

Η Piazza di Spagna ήταν φυσικά γεμάτη από κόσμο. Το συντριβάνι - βαρκούλα στην αρχή της είναι σήμα κατατεθέν.
DSCN5803

Ανεβήκαμε τα σκαλιά ώστε να έχουμε καλύτερη θέα. Τα φώτα βοήθησαν στις φωτογραφίες.
DSCN5815
DSCN5819

Επειδή τη νύχτα οι φωτογραφίες έχουν μαγεία διαφορετική, ορίστε και δύο φωτογραφίες της πλατείας και του συντριβανιού κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι από το πρώτο πρωινό που έβρεχε, οι υπόλοιπες μέρες ήταν πολύ καλές.
DSCN5723
DSCN5721

Κάναμε και πρακτική στις νυχτερινές φωτογραφίες με ζουμ. Η θέα πάντως κερδίζει τις εντυπώσεις.
DSCN5830

ΥΓ Το φινάλε με δόσεις Dolce Vita στο επόμενο μέρος! Lungotevere είναι οι δρόμοι εντός της πόλης της Ρώμης καταμήκος του ποταμού Τίβερη.
ΥΓ1 Όσοι πάτε στη Ρώμη, ετοιμαστείτε για πολύ περπάτημα. Όλη μέρα στους δρόμους αλλά και την νύχτα, καθώς όσα μέρη περάσει κανείς το πρωί, αξίζει να τα δει και πάλι το βράδυ φωτισμένα!
ΥΓ2 Είχα ετοιμάσει χάρτη με τις διαδρομές και όλα αυτά τα μέρη αλλά τελευταία στιγμή κάτι έγινε και χάθηκε. Για να δούμε μπας και το επιχειρήσω ξανά στο επόμενο μέρος.
ΥΓ3 Αναλυτική περιήγηση στη Ρώμη στο blogtravels.gr