Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Ρώμη: μια ημέρα στο Βατικανό

Ο επισκέπτης της Ρώμης έχει τη δυνατότητα γρήγορα και άμεσα να δει άλλη μία χώρα. Για την ακρίβεια, μία από τις μικρότερες σε έκταση χώρες του κόσμου, το Κράτος της πόλης του Βατικανού (Stato della Città del Vaticano). Εκεί βρίσκεται η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και φυσικά ο εκάστοτε Πάπας.


DSCN6134
Πρώτο σημείο συνάντησης είναι η πλατεία του Αγίου Πέτρου, έργο του Μπερνίνι. Πριν στηθούμε στην ουρά για να μπούμε μέσα, βγάζουμε τις πρώτες αναμνηστικές φωτογραφίες, περιεργαζόμαστε τον οβελίσκο που βρίσκεται στη μέση της πλατείας και ανακαλύπτουμε κρυμμένα μυστικά στο δάπεδο. Δεξιά και αριστερά του οβελίσκου βρίσκονται 2 χάλκινοι δίσκοι. Αν σταθεί κανείς πάνω σ’αυτούς και κοιτάξει τις συστοιχίες από τις κολώνες που σχηματίζουν τα δύο ημικύκλια, διαπιστώνει ότι από τρεις οι κολώνες φαίνονται μία!

Επιστρέφουμε στην ουρά για την είσοδο στον κυρίως χώρο, η οποία είναι στην ουσία για τον έλεγχο χειραποσκευών. Έπειτα έχουμε 2 επιλογές: είτε τις κρύπτες, είτε την Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

DSCN6160
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι χτισμένη πάνω στον λόφο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Πέτρος. Μάλιστα, κάτω από την εκκλησία βρίσκεται το σημείο του τάφου του. Στο κέντρο του δαπέδου της εκκλησίας υπάρχουν σημειωμένα τα μήκη άλλων μεγάλων εκκλησιών του χριστιανικού κόσμου, ανάμεσά τους και της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Το μέγεθος μάλλον μετρά, τελικά! Τα αγάλματα, ο τρούλος, επιγραφές μέχρι και στα ελληνικά είναι ανάμεσα στα αξιοθέατα, μαζί με την περίφημη Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου που αναπαριστά την Παναγία να κρατά στα χέρια της το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση.


DSCN6194
Τα επόμενα σημαντικά αξιοθέατα είναι του ύψους και του βάθους. Όπου "βάθος" είναι οι κρύπτες που έχουν ξεχωριστή είσοδο στο πλάι και όπου "ύψος" η άνοδος στο θόλο της εκκλησίας. Για το θόλο υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε 9 ευρώ, μεγαλύτερη ουρά, ανελκυστήρας και 320 σκαλοπάτια, είτε 5 ευρώ, μικρότερη ουρά και 551 σκαλοπάτια. Η θέα πάντως αξίζει, οπότε κανείς μετρά τις δυνάμεις του και την μπαταρία της φωτογραφικής!


DSCN6205
Βγαίνοντας από την πλατεία και ακολουθώντας τα τείχη προς τη βόρεια κατεύθυνση, έπειτα από 10-15 λεπτά βρίσκεται κανείς σε άλλη μία ουρά, αυτή τη φορά για το Μουσείο του Βατικανού. Εκεί βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα αριστουργήματα, πίνακες και αγάλματα, η περίφημη Καπέλα Σιστίνα (ή Σιξτίνα). Αξίζει ο κόπος, καθώς το περίφημο αυτό παρεκκλήσι είναι γεμάτο ιδιαίτερες τοιχογραφίες. Μ’αυτά και μ’αυτά έχει περάσει ολόκληρη μέρα στο κρατίδιο Βατικανό. Ίσως κάπου να δείτε στα κλεφτά και τον Πάπα…


ΥΓ Η ανάρτηση όπως αρχικά ανέβηκε στο blog του travelplanet24.
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου για τη Ρώμη.