Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Άνοιξη και εργασίες στο μπαλκόνι

Η άνοιξη έχει έρθει δυναμικά με σταθερά υψηλές θερμοκρασίες συνεχόμενες ημέρες. Είναι καλή εποχή για ανασυγκρότηση στο μπαλκόνι. Αρχικά, καθάρισμα του χώρου, τραπεζιού, καρεκλών και τα σχετικά. Πλέον θα περνάμε περισσότερη ώρα σ'αυτό. Έπειτα, αρχίζει η καταγραφή των απωλειών του χειμώνα σε φυτά. Έχω δει στατιστικά ότι 1/4 τουλάχιστον φυτά δεν κρατάνε για διάφορους λόγους, κυρίως κρύο και πότισμα. Ώρα για ανανέωση, είναι η κατάλληλη εποχή. Κλάδεμα, κατάλληλο στήριγμα, αναζωογόνηση του χώματος με σκάλισμα, ίσως ψέκασμα είναι ανάμεσα στις εργασίες της εποχής.

Φέτος είπα να φυτέψω αρκετά φυτά που μπορεί κανείς να καταναλώσει. Είναι σχετικά εύκολο για ορισμένα είδη να οργανώσει κανείς ένα μικρό φυτώριο ώστε να έχει πρώτες ύλες που χρειάζεται στη μαγειρική. Παλιότερα είχα κάνει σχετική ανάρτηση για τα αρωματικά φυτά. Πέρσι είχα φυτέψει τα πρώτα "φαγώσιμα" με ιδιαίτερη επιτυχία. Φέτος είπα να συνεχίσω την διαδικασία αυτή.

Πολλές φορές κρεμμύδια και σκόρδα που έχουμε στις αποθήκες μας "φυτρώνουν" που σημαίνει ότι το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται τρώγοντας από μέσα το βολβό. Αυτή είναι η φυσική διαδικασία αναπαραγωγής για το φυτό-βολβό. Σε τέτοιες περιπτώσεις παλιότερα τα έκανα κομπόστ. Φέτος είπα να τα φυτέψω, μαζί με κάποια επιπλέον κοκκάρια που μου είχε δώσει η γιαγιά απ'το χωριό.

DSCN5568
DSCN5567
Ειδικά τώρα που ζέστανε ο καιρός, τα φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα έχουν πετάξει μεγάλα φύλλα. Δε χρειάζονται πολύ χώρο, άνετα μπορούν να φυτευτούν στην άκρη από γλάστρες που έχουν άλλα φυτά. Από πότισμα χρειάζονται όσο και τα λοιπά φυτά. Όταν χρειαζόμαστε, κόβουμε τα φύλλα χαμηλά και έχουμε μια δροσερή νότα στη σαλάτα ή και στο φαγητό μας. Άλλη αίσθηση να τρως κάτι που ξέρεις ότι έχεις παράξει με τα δικά σου χέρια...

DSCN5564
DSCN5566
Επίσης, φύτεψα νωρίτερα το χειμώνα μερικά κουνουπίδια και μπρόκολα. Ορισμένα πιάσανε και πλέον σιγά-σιγά δίνουν καρπό! Είμαι περίεργος πως θα εξελιχθεί η διαδικασία. Εντύπωση μου έκαναν τα μεγάλα φύλλα που στην ουσία προφυλάσσουν το εσωτερικό.

DSCN5574
Η κλασική - πλέον - πιπεριά που δίνει συνήθως εύκολα καρπούς. Παραδίπλα φύτεψα και μερικούς σπόρους που κράτησα από πέρυσι.

DSCN5569
Μέσα στο κομπόστ φύτρωσε και φέτος πατατιά! Κοιτώντας από πιο κοντά, κάποια φυλλαράκια έχουν πετάξει μέσα από τις τρύπες που έχω κάνει στη γλάστρα για να αερίζεται το κομπόστ! Το δίχτυ είναι αποτελεσματικό για τα μυγάκια που μαζεύονται.

DSCN5573
Βέβαια, η άνοιξη είναι η εποχή των χρωμάτων και των λουλουδιών. Ανάμεσα σε πολλά που μπορεί κανείς να βρει και να φυτέψει, τα γεράνια είναι από τα πιο ανθεκτικά και λουλουδάτα. Λαχανόκηπος, λοιπόν, με μια δόση τσαχπινιάς. Είναι πιο εύκολο απ'ό,τι φαίνεται και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα όμορφο!