Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Άνοιξη και εργασίες στο μπαλκόνι

Η άνοιξη έχει έρθει δυναμικά με σταθερά υψηλές θερμοκρασίες συνεχόμενες ημέρες. Είναι καλή εποχή για ανασυγκρότηση στο μπαλκόνι. Αρχικά, καθάρισμα του χώρου, τραπεζιού, καρεκλών και τα σχετικά. Πλέον θα περνάμε περισσότερη ώρα σ'αυτό. Έπειτα, αρχίζει η καταγραφή των απωλειών του χειμώνα σε φυτά. Έχω δει στατιστικά ότι 1/4 τουλάχιστον φυτά δεν κρατάνε για διάφορους λόγους, κυρίως κρύο και πότισμα. Ώρα για ανανέωση, είναι η κατάλληλη εποχή. Κλάδεμα, κατάλληλο στήριγμα, αναζωογόνηση του χώματος με σκάλισμα, ίσως ψέκασμα είναι ανάμεσα στις εργασίες της εποχής.

Φέτος είπα να φυτέψω αρκετά φυτά που μπορεί κανείς να καταναλώσει. Είναι σχετικά εύκολο για ορισμένα είδη να οργανώσει κανείς ένα μικρό φυτώριο ώστε να έχει πρώτες ύλες που χρειάζεται στη μαγειρική. Παλιότερα είχα κάνει σχετική ανάρτηση για τα αρωματικά φυτά. Πέρσι είχα φυτέψει τα πρώτα "φαγώσιμα" με ιδιαίτερη επιτυχία. Φέτος είπα να συνεχίσω την διαδικασία αυτή.

Πολλές φορές κρεμμύδια και σκόρδα που έχουμε στις αποθήκες μας "φυτρώνουν" που σημαίνει ότι το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται τρώγοντας από μέσα το βολβό. Αυτή είναι η φυσική διαδικασία αναπαραγωγής για το φυτό-βολβό. Σε τέτοιες περιπτώσεις παλιότερα τα έκανα κομπόστ. Φέτος είπα να τα φυτέψω, μαζί με κάποια επιπλέον κοκκάρια που μου είχε δώσει η γιαγιά απ'το χωριό.

DSCN5568
DSCN5567
Ειδικά τώρα που ζέστανε ο καιρός, τα φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα έχουν πετάξει μεγάλα φύλλα. Δε χρειάζονται πολύ χώρο, άνετα μπορούν να φυτευτούν στην άκρη από γλάστρες που έχουν άλλα φυτά. Από πότισμα χρειάζονται όσο και τα λοιπά φυτά. Όταν χρειαζόμαστε, κόβουμε τα φύλλα χαμηλά και έχουμε μια δροσερή νότα στη σαλάτα ή και στο φαγητό μας. Άλλη αίσθηση να τρως κάτι που ξέρεις ότι έχεις παράξει με τα δικά σου χέρια...

DSCN5564
DSCN5566
Επίσης, φύτεψα νωρίτερα το χειμώνα μερικά κουνουπίδια και μπρόκολα. Ορισμένα πιάσανε και πλέον σιγά-σιγά δίνουν καρπό! Είμαι περίεργος πως θα εξελιχθεί η διαδικασία. Εντύπωση μου έκαναν τα μεγάλα φύλλα που στην ουσία προφυλάσσουν το εσωτερικό.

DSCN5574
Η κλασική - πλέον - πιπεριά που δίνει συνήθως εύκολα καρπούς. Παραδίπλα φύτεψα και μερικούς σπόρους που κράτησα από πέρυσι.

DSCN5569
Μέσα στο κομπόστ φύτρωσε και φέτος πατατιά! Κοιτώντας από πιο κοντά, κάποια φυλλαράκια έχουν πετάξει μέσα από τις τρύπες που έχω κάνει στη γλάστρα για να αερίζεται το κομπόστ! Το δίχτυ είναι αποτελεσματικό για τα μυγάκια που μαζεύονται.

DSCN5573
Βέβαια, η άνοιξη είναι η εποχή των χρωμάτων και των λουλουδιών. Ανάμεσα σε πολλά που μπορεί κανείς να βρει και να φυτέψει, τα γεράνια είναι από τα πιο ανθεκτικά και λουλουδάτα. Λαχανόκηπος, λοιπόν, με μια δόση τσαχπινιάς. Είναι πιο εύκολο απ'ό,τι φαίνεται και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα όμορφο!

25 σχόλια:

  1. Όρεξη και ελάχιστος χρόνος τα απαραίτητα συστατικά για έναν όμορφο, μυρωδάτο και χρωματιστό κηπάκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες είναι. Το θέμα είναι ότι η ενασχόληση πραγματικά με ηρεμεί, που να είχα και κήπο δηλαδή!

      Διαγραφή
  2. πως φαίνονται τα νοικοκυρόπαιδα!

    στο δικό μου μπαλκόνι, ψοφάει σκουληκι που λέει και μια φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι παιδί για σπίτι ο Kitsos.
    Όχι σαν και μένα που το μυαλό μου είναι αλλού για αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα με την κρίση, όλοι θα γίνουμε νοικοκυρόπαιδα !!!
    Ειδικά εμείς στην επαρχία, τροφοσυλλέκτες εκ συνειδήσεως ...
    Καλό μήνα εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς ανέκαθεν είχατε την επαφή. Καιρός να την αποκτήσουμε και μεις, πλέον!
      Καλό μήνα και σε σένα.

      Διαγραφή
  5. Από την άλλη μεριά τι παιδί για σπίτι είναι όταν δεν τον χωρά ο τόπος και γυρνά σε Ελλάδες και Ευρώπας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κοπούν αυτά σιγά-σιγά. Πρέπει να νοικοκυρευτούμε, όπως σωστά είπες ;-)

      Διαγραφή
  6. Φαίνονται πανέμορφα!Είχα προσπαθήσει κι εγώ πριν από λίγα χρόνια.Εύχομαι όλα να είναι υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το προσπαθείς συνέχεια. Με την εξάσκηση έρχονται καλά αποτελέσματα ;-)

      Διαγραφή
  7. Πόσο σε χαίρομαι Κίτσε που τα καταφέρνεις...
    Εμένα άρχισε να χαλάει ο φίκος που έχω 2 χρόνια στο μπαλκόνι. Τώρα θέλω να δω αν θα πετάξει ξανά ο δυόσμος μου κι αν βγάλουν άνθη οι τουλίπες που έβαλα το φθινόπωρο. Χλωμό το βλέπω όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλουν το χρόνο τους. Δοκίμασε με άλλα φυτά, μπορεί τα συγκεκριμένα να μην ταιριάζουν στο μικροκλίμα της περιοχής.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραια!!! Καλή αρχή και καλή παραγωγή!

    Για λίπασμα μην ξεχνάς τις μπανανόφλουδες, τα χοντράδια του καφέ, τα τσόφλια από τα αυγά, ακομη και το νερό που τα έβρασες για πότισμα! Τα γεράνια κρατούν τα κουνούπια μακρυά, φυτεύουμε κι εμείς κάθε χρόνο πολλές γλάστρες, εδώ μας τα καίει ο χειμωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα βάζω στο κομπόστ, έχεις δίκιο ότι είναι ό,τι πρέπει για λίπασμα!
      Τώρα για τα κουνούπια έχουμε θέμα στην περιοχή εξαιτίας του ρέματος. Από την άλλη, αυτό το ρέμα μας δροσίζει και βλέπουμε και λίγο πράσινο ;-)

      Διαγραφή
  9. Αριστούχος,ρε!!!Εσύ,παλικάρι,εισαι για να επιστρεφεις στο Δομένικο,για μεγάλο μπαξέ,τι να σου κανουν εσένα τα μπαλκόνια!:)
    Καλο μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να φτάσουν εκεί τα πράγματα ;-)
      Πάντως ένας κήπος-κτήμα κάπου εδώ κοντά θα με βόλευε, είναι η αλήθεια.
      Καλό μήνα και σε σένα!

      Διαγραφή
  10. Καλή σοδειά και για φέτος λοιπόν!! Εμείς θα φυτέψουμε μετά το Πάσχα! Έτσι, για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, είμαστε κι εμείς παιδιά για σπίτι! :P
    Τα γεράνια, μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά όπως άλλα λουλούδια αλλά είναι εκπληκτικά ανθεκτικά! Και διάλεξες και ωραίο χρώμα!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε και παραείστε! Έχετε και κατάλληλο χώρο, είστε το πρότυπό μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Μπράβο! Πολύ σε χαίρομαι! Ελπίζω να μας δείξεις και τα αποτελέσματα σε κανένα δίμηνο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κανένα δίμηνο δεν ξέρω, γιατί τα φρέσκα κρεμμύδια και τα σκόρδα καταναλώνονται διαρκώς! Για το κουνουπίδι όμως εννοείται!

      Διαγραφή
  12. Ωραίο το μπαλκόνι! Εγώ ως γνωστόν από φαγώσιμο μόνο μαϊντανό έχω (που είναι και θεριό!! - φτου φτου φτου!) Κάποια στιγμή θέλω σε μια μεγάλη γλάστρα που έχω να φυτέψω και μια λεμονιά, όλο το λέω, να δω πότε θα το κάνω!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ δημιουργικές οι ενασχολήσεις σου αλλά και προτρεπτικές (για μας που δεν έχουμε ξεκινήσει να "διορθώνουμε" τις πληγές που άφησε ο χειμώνας. Την καλημέρα μου και έυχομαι μια όμορφη εβδομάδα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή