Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Οι σκεπαστές αγορές της Κωνσταντινούπολης


Κωνσταντινούπολη σημαίνει βόλτες, σημαίνει μυρωδιές, σημαίνει αρώματα και μπαχάρια, σημαίνει Ανατολή και Δύση, σημαίνει πολλά. Ο επισκέπτης, ανάμεσα στα άλλα, οφείλει να κάνει την επίσκεψή του στις σκεπαστές αγορές της Κωνσταντινούπολης.

DSCN6320
Πρώτη στάση η Σκεπαστή αγορά ή Grand Bazaar ή Kapalıçarsi στα τούρκικα. Βρίσκεται στην ομώνυμη γειτονιά της Πόλης, περίπου ανάμεσα στην Αγιά Σοφιά και τη γέφυρα του Γαλατά. Έχει πολλές εισόδους, ενώ μέσα είναι στην ουσία λαβύριθνος με πάρα πολλά μικρά και μεγάλα μαγαζάκια. Καλό είναι ο επισκέπτης να βάλει σημάδια ή να δώσει σημείο συνάντησης, αν είναι σε μεγαλύτερη παρέα. Εκεί μπορεί κανείς να αγοράσει τουριστικά είδη, να κάνει τα ψώνια του σε ντόπια προϊόντα (δερμάτινα, χρυσαφικά, υαλικά και άλλα), ακόμη και να φάει ή να πιει στα μικρά καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται μέσα. Καλό είναι να εξασκηθεί κανείς στο παζάρεμα των τιμών, θεωρείται παράδοση.

DSCN6336
Κατηφορίζοντας το δρόμο προς τη Γέφυρα του Γαλατά,  ένα τέταρτο περίπου απόσταση είναι η επόμενη σκεπαστή αγορά, η οποία είναι και η αγαπημένη μου. Πρόκειται για την Αιγυπτιακή Αγορά ή αλλιώς Αγορά των Μπαχαρικών (Egyptian market ή Spice Bazaar). Όπως λέει και το όνομά της, εδώ βρίσκει ο επισκέπτης μπαχαρικά και μυρωδικά απ' όλο τον κόσμο. Ό,τι καλύτερο για την κουζίνα, σε διάφορες τιμές, ποσότητες και συσκευασίες. Εκτός από μπαχαρικά, προτιμήστε γλυκά πάσης φύσεως, σοροπιαστά, από γάλα, λουκούμια. Παράδεισος για τους γευσιγνώστες. 

DSCN6342
Μάλιστα μέσα στην αγορά, στον πρώτο όροφο βρίσκεται και εστιατόριο με άψογη θέα προς την αγορά αλλά και τη γέφυρα του Γαλατά.

DSCN6393
Η τελευταία σκεπαστή αγορά είναι λιγότερο τουριστική. Περπατώντας κανείς τη Γέφυρα του Γαλατά από την κάτω μεριά, βρίσκεται σε ένα παζάρι για ντόπιους. Όποιος είναι θαρραλέος και με γερό στομάχι, μπορεί να δοκιμάσει ψάρι σε ψωμί που μόλις έχει αλιευτεί από το Βόσπορο.
Σημειωτέον ότι το Kapali Carsi αλλά και η Αγορά Μπαχαρικών είναι κλειστά τις Κυριακές καθώς και σε μεγάλες μουσουλμανικές εορτές. Επίσης, όπως και σε όλα τα μέρη με συνωστισμό, προσοχή στα πορτοφόλια.


ΥΓ Η ανάρτηση αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου σχετικά με την Κωνσταντινούπολη. Έχω ανεβάσει και σχετικό χάρτη.