Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Εκδρομή στη Στερεά: Δελφοί, Αντίκυρα, Όσιος Λουκάς

Υπάρχουν πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι παρεξηγημένες. Είτε γιατί είναι κοντά, είτε γιατί δεν έχουν αναδειχθεί κατάλληλα οι ομορφιές τους, είτε πάλι γιατί κάποιο άλλο κέντρο προσελκύει περισσότερο τους τουρίστες. Κι όμως κάποια μέρη περισσότερο άσημα μπορεί να κρύβουν ομορφιές. Έχοντας γυρίσει μόλις από δουλειά στην ευρύτερη Στερεά Ελλάδα, σκέφτηκα να γράψω την συγκεκριμένη ανάρτηση για μέρη είτε κάπως ξεχασμένα είτε λιγότερο γνωστά. Η πρόταση είναι είτε για ημερήσια εκδρομή είτε για ανοιξιάτικο χαλαρό σαββατοκύριακο.Προβολή Δελφοί και πέριξ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Ξεκινώντας από Αθήνα, 100 και κάτι χιλιόμετρα μετά στρίβουμε στο Κάστρο Βοιωτίας, πηγαίνοντας προς Λιβαδειά. Δε σταματάμε στη Λιβαδειά αλλά προχωράμε προς Αράχωβα. Αφού περάσουμε την Αράχωβα, 8 χιλιόμετρα μετά συναντάμε τον Ομφαλό της γης, τους Δελφούς. Πρώτη στάση λοιπόν ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Η διαδρομή έως τους Δελφούς είναι λίγο πάνω από 2 ώρες ενώ άλλες 2 περίπου θα χρειαστεί κανείς για μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. 

IMAG0212
IMAG0252
Παλιότερα έχω κάνει σχετικές αναρτήσεις για το κυρίως μέρος του αρχαιολογικού χώρου, για το στάδιο και το μουσείο αλλά και - τον κάτω από τον κύριο δρόμο - χώρο που είναι το Γυμνάσιο και ο ναός της Αθηνάς της Προναίας. Η επίσκεψη, κατά τη γνώμη μου, αξίζει για γονείς και παιδιά, αρκεί τα τελευταία να μπορούν να περπατήσουν καθώς χρειάζεται μια σχετική ανάβαση. Εντούτοις, το δέος που αισθάνεται κανείς είναι νομίζω μοναδικό. 


DSCN5511
DSCN5512
Αφού έχει κουραστεί κανείς από την περιήγηση, μπορεί να πιει κάτι δροσιστικό είτε στο αναψυκτήριο του μουσείου είτε στο χωριό των Δελφών. Υπάρχουν καφετέριες με ωραία θέα προς την Ιτέα και την Κίρρα. Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται το αρχαίο μονοπάτι που ενώνει τους Δελφούς με την αρχαία πόλη της Κίρρας, διαδρομή που διαρκεί περίπου 4 ώρες.

Έχοντας ανακτήσει δυνάμεις και καθώς θα πλησιάζει λογικά το πρωινό, το στομάχι αναπόφευκτα γουργουρίζει. Το προφανές θα ήταν σουβλάκια στη Λιβαδειά ή κρέατα και πίτες στην Αράχωβα. Υπάρχει όμως ένα γραφικό και ήσυχο λιμανάκι στο νομό Βοιωτίας από την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου που περιμένει να το επισκεφτούμε. Ακολουθούμε την αντίστροφη διαδρομή από Δελφούς προς Λιβαδειά. Στη μέση περίπου της διαδρομής στρίβουμε προς Δίστομο. Προσπερνάμε το μαρτυρικό χωριό και ακολουθούμε τις ταμπέλες προς παραλία Διστόμου-Άσπρα Σπίτια-Αντίκυρα, που είναι ο τελικός προορισμός μας.


DSCN5537
DSCN5539
DSCN5547
Το γραφικό λιμανάκι της Αντίκυρας προσφέρει ευκαιρία για καλό και φτηνό ψάρι. Εκεί έχω φάει πολύ καλό μαγιόψαρο αλλά και σκορπίνα στα κάρβουνα. Ενδείκνυται για στάση για φαγητό. Συνήθως έχει ησυχία. 

DSCN5544
Όπως κοιτά κανείς τον φάρο, βλέπει στο βάθος το εργοστάσιο βωξίτη της Αλουμίνιο Ελλάδος (πρώην Πεσινέ). Παρά την παρουσία του εργοστασίου, μου είπαν οι ντόπιοι ότι η θάλασσα είναι αρκετά καθαρή σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται συχνά. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα νερά που πέφτουν από τα βουνά και δημιουργούν ρεύματα. Ο βωξίτης και τα παράγωγά του (αλουμίνα και αλουμίνιο) παραμένουν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας ως προς το κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας. Μάλιστα κατέχουμε ως χώρα μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε εξαγωγές.

IMAG0272
IMAG0273
IMAG0282
Αφού τελειώσουμε το φαγητό και την βόλτα για χώνεψη, παίρνουμε το δρόμο πίσω προς το Δίστομο. Ακολουθούμε τις ταμπέλες για το χωριό Στείρι και μονή του Όσιου Λουκά. Η βυζαντινή μονή ανήκει στον κατάλογο τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (κλικ για περισσότερες φωτογραφίες). Το μοναστήρι είναι πολύ όμορφο και αξίζει την επίσκεψη, άσχετα από τα πιστεύω του καθενός. 

Κάπου εδώ τελειώνει η ημερήσια εκδρομή σε ορισμένα λιγότερα γνωστά μέρη της Στερεάς Ελλάδας. Φυσικά αν φύγει κανείς για Σαββατοκύριακο μπορεί να δει ορισμένα πράγματα πιο χαλαρά ή και να εμπλουτίσει το πρόγραμμα με άλλα αξιοθέατα. Η φύση ανάμεσα σ'αυτά τα βουνά είναι εξίσου όμορφη, ειδικά τώρα την άνοιξη. Από την άλλη, καλύπτονται όλα τα γούστα, βουνό, θάλασσα, αρχαία, ιστορία, θρησκεία, φύση, καλό φαγητό - όλα αυτά δυόμιση περίπου ώρες από Αθήνα. Μια καλή ευκαιρία για να ξεσκάσει κανείς, έχοντας παράλληλα γεμίσει από εικόνες, χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις.