Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Δελφοί: Γυμνάσιο και ιερό της Αθηνάς Προναίας

Περίπου 6 μήνες πριν είχα κάνει μετά από χρόνια την ανάβαση στο Δελφικό μνημείο. Θεωρώ σημαντικό να επισκεπτόμαστε, έστω και σε αραιά χρονικά διαστήματα, τα σημαντικά μνημεία του πολιτισμού μας που αποτελούν την κληρονομιά μας. Στην προηγούμενη επίσκεψη είχα περιηγηθεί στον κυρίως χώρο των Δελφών με το θέατρο και φυσικά τον ναό αλλά και στο μουσείο των Δελφών. Εκείνο που μου είχε ξεφύγει ήταν το κάτω κομμάτι που περιλαμβάνει το Γυμνάσιο και το ιερό της Αθηνάς Προναίας, που ξεχωρίζει από το θολωτό σχήμα.

Πηγαίνοντας από τον κυρίως χώρο στο κάτω κομμάτι, περνάει κανείς από την Κασταλία Πηγή. Η πηγή είναι κλειστή προς αποκατάσταση καθώς συχνά στην περιοχή είχαμε πτώσεις βράχων από τις Φαιδριάδες Πέτρες. Τρεχούμενο νερό ρέει ακόμη και σήμερα.
IMAG0237
IMAG0235

Η επιγραφή που δείχνει το δρόμο.
IMAG0239

Ο χώρος του Γυμνασίου από μακριά.
IMAG0233

Το μονοπάτι. Το Γυμνάσιο χρησίμευε κυρίως για αθλοπαιδιές, γι αυτό και το στάδιο.
IMAG0240
IMAG0244

Η οπτική επαφή με τον κυρίως χώρο.
IMAG0241
IMAG0245
IMAG0247
IMAG0248

Οι απότομοι βράχοι δεσπόζουν στο τοπίο.
IMAG0249
IMAG0250

Η Θόλος (ναός) της Αθηνάς Προναίας. Το σχήμα θόλου του δίνει κάτι το ιδιαίτερο. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να δει και μέσα στο μουσείο των Δελφών.
IMAG0251
IMAG0252

Παρόλο που δεν φαίνεται αρχικά, η απόσταση που κατεβαίνει κανείς είναι σχετικά μεγάλη. Δεν ενδείκνυται σε όσους αποφεύγουν γενικότερα το περπάτημα. Επίσης, αποφύγετε το μεσημέρι καθώς η ζέστη είναι μεγάλη.
IMAG0257

Προσεγγίζοντας την Θόλο. Στην αρχαιότητα ήταν το πρώτο μνημείο που συναντούσε κανείς ερχόμενος στους Δελφούς - εξού και η ονομασία Προναία.
IMAG0254

Το κυκλικό σχήμα είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό. Θολωτοί ναοί δεν υπήρχαν πολλοί στην αρχαιότητα, για τεχνικούς λόγους κυρίως.
IMAG0256

Το κομμάτι που παραμένει όρθιο - αναστηλωμένο.
IMAG0262

Μαζί με μας κατεβήκανε και άλλοι "τρελοί".
IMAG0260

Η Θόλος, ο ευγενικός φύλακας του χώρου και στο βάθος ο κυρίως χώρος. Απέχει αρκετά, αξίζει όμως τον κόπο.
IMAG0259

Οι Δελφοί - όπως και πολλά άλλα μνημεία της αρχαιότητας - βρίσκονται εκεί και μας περιμένουν την επίσκεψή μας. Στέκουν αγέρωχα στη φθορά του χρόνου. Μήπως είναι άραγε καθήκον μας ιερό να τα τιμούμε, έστω και λίγο ανάμεσα στα άλλα υπόλοιπα που μας απασχολούν;
IMAG0222ΥΓ Προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις με φωτογραφίες, χάρτες και περιήγηση στο πρώτο και δεύτερο μέρος αντίστοιχα.

ΥΓ1 Για περισσότερες φωτογραφίες στο flickr/kitsosmitsos/Δελφοί. Λόγω αντηλιάς ορισμένες φωτογραφίες δεν βγήκαν καλές, καθώς η κάμερα του κινητού δεν έχει και τόσες πολλές δυνατότητες.

ΥΓ2 Τις προάλλες έπεσε στο μάτι μου πάνω σε μια ωραία εφαρμογή για iPhone που έχει αναπτυχθεί από Έλληνες με τον τίτλο Experience Santorini. Έχει χάρτες, αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, διασκέδαση και πολλά άλλα σχετικά με το νησί της Σαντορίνης. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή ιδέα για την προώθηση της ομορφιάς της χώρας - έστω και σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον από την στιγμή που αναζητούμε ανάπτυξη, το διαδίκτυο και οι εφαρμογές του μπορούν να αποτελέσουν λύση. Αν μη τι άλλο φαίνεται ενδιαφέρον και ελκυστικό.