Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

Θερμοπύλες: πηγές, μνημεία, ιστορία

Καιρό τώρα καθώς ανεβοκατέβαινα από Αθήνα προς Λαμία, Λάρισα ή και Θεσσαλονίκη ήθελα να σταματήσω στις Θερμοπύλες. Όχι βέβαια στο χωριό, αλλά στις πηγές και στο μνημείο. Είχα να επισκεφτώ το μνημείο από φαντάρος, καθώς μας είχανε πάει εκπαιδευτική εκδρομή προς ανύψωση του εθνικού φρονήματος. Παλιότερα είχε αρκετό κόσμο στο μνημείο, καθώς ο δρόμος περνούσε από μπροστά. Με την νέα εθνική οδό μόνο λίγοι ρομαντικοί επισκέπτες προτιμούν την παράκαμψη.

Λίγο πριν το μνημείο βρίσκονται οι πηγές απ'όπου πήρε το όνομα η περιοχή. Βρίσκονται στις παρυφές του λόφου. Το νερό είναι ζεστό ενώ οι αναθυμιάσεις που αναδύονται σύμφωνα με τους αρχαίους οφείλονται στο γεγονός ότι εκεί έπεσε ο Ηρακλής για να απαλλαγεί από τους πόνους που του προκαλούσε ο δηλητηριασμένος χιτώνας του κένταυρου Νέσσου. Κατά τους σύγχρονους, οι αναθυμιάσεις οφείλονται στο θειάφι που αναβλύζει.
IMAG0335
IMAG0337
IMAG0338

Το πάρκινγκ και από τις 2 πλευρές ήταν άδειο. Καθημερινή και εργάσιμη, γαρ.
IMAG0339

Είπα να αρχίσω την περιήγησή μου από την ανάποδη, το τελευταίο κομμάτι της μάχης. Ο οχυρωμένος λόφος του Κολωνού ήταν το μέρος όπου βρήκαν τον θάνατο οι εναπομείναντες Σπαρτιάτες και Θεσπιείς, αφού είχε πλέον σκοτωθεί ο Λεωνίδας. Καθώς βρέθηκαν πάρα πολλά χάλκινες μύτες στο σημείο, οι ιστορικοί συγκλίνουν στο ότι οι Πέρσες περικύκλωσαν το λόφο και εκτόξευσαν χιλιάδες βέλη.
IMAG0340
IMAG0342

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται πλακέτα με την περίφημη επιγραφή: Ὦ ξεῖν', ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι (πηγή wikipedia).
Μου έκανε ευχάριστη εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι είχανε αφήσει σχετικά πρόσφατα λουλούδια στο μνημείο.
IMAG0345


Ο λόφος προσφέρει καλή θέα τόσο προς το σύγχρονο μνημείο και τη θάλασσα...
IMAG0348

...όσο και προς τα βουνά από την πάνω μεριά. Το όρος στο βάθος είναι το Καλλίδρομο, ενώ συστοιχία μπροστά Ανόπαια. Κάπου εκεί μέσα βρίσκεται και η Ανόπαια ατραπός (μονοπάτι) απ'όπου ήρθε το κακό όταν ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες να κυκλώσουν τους Έλληνες πολεμιστές. (πηγή gorgopotamosvillage)
IMAG0349

Ο λόφος του Κολωνού όπως φαίνεται από την πλευρά του μνημείου.
IMAG0352

Το μνημείο των Θερμοπυλών με προεξέχουσα μορφή τον βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα.
IMAG0356

Κάτω ακριβώς από το άγαλμα είναι χαραγμένη η γνωστή φράση Μολών Λαβέ (Έλα να τα πάρεις) ως απάντηση στον Πέρση αγγελιοφόρο που του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα.
IMAG0357

Οι δύο μορφές στις άκρες του μνημείου είναι ο Ταϋγετος (όρος) και ο Ευρώτας (ποταμός), σύμβολα της Σπάρτης.
IMAG0358


Αριστερά όπως βλέπει κανείς το μνημείο, υπάρχει επεξήγηση και χάρτης της μάχης των Θερμοπυλών η οποία έλαβε χώρα το 480 πΧ.
IMAG0353

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ένα νεότερο μνημείο, προς τιμήν των 700 Θεσπιέων που έμειναν και πολέμησαν μέχρι τελικής πτώσης μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα. Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, καθώς για αρκετές δεκαετίας ο κόσμος αγνοούσε τη δική τους αυτοθυσία. Το ακέφαλο του αγάλματος υποδηλώνει αυτό ακριβώς.
IMAG0354
IMAG0355

Πρώτη φορά παρατήρησα ότι υπάρχει σχετικό μουσείο και πολυχώρος, το οποίο όμως ήταν κλειστό.
IMAG0359

Μια τελευταία ματιά στο μνημείο πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Η ιστορία της μάχης των Θερμοπυλών σηκώνει αρκετή συζήτηση ως προς τον συμβολισμό και την ουσία. Πρόκειται ίσως για την πιο γνωστή μάχη και ήττα της αρχαίας ιστορίας. Οι αναγνώσεις πολλές, τα διδάγματα επίσης. Θερμοπύλες, αυτοθυσία ή κουταμάρα, Αθάνατοι, Εφιάλτης, Λεωνίδας - άλλες θετικές μορφές, άλλες αρνητικές. Όπως και σήμερα δηλαδή. Ή καμία σχέση;
IMAG0351

Αν φέτος το καλοκαίρι σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα μέρη, κάντε μια στάση για να αφουγκραστείτε τα λόγια της επιγραφής και όχι μόνο. Ίσως μέσα σ'αυτά που περνάμε οι σύγχρονοι, λόγια από παλιότερες εποχές να ακουστούν ευεργετικά.
IMAG0346