Καιρό τώρα καθώς ανεβοκατέβαινα από Αθήνα προς Λαμία, Λάρισα ή και Θεσσαλονίκη ήθελα να σταματήσω στις Θερμοπύλες. Όχι βέβαια στο χωριό, αλλά στις πηγές και στο μνημείο. Είχα να επισκεφτώ το μνημείο από φαντάρος, καθώς μας είχανε πάει εκπαιδευτική εκδρομή προς ανύψωση του εθνικού φρονήματος. Παλιότερα είχε αρκετό κόσμο στο μνημείο, καθώς ο δρόμος περνούσε από μπροστά. Με την νέα εθνική οδό μόνο λίγοι ρομαντικοί επισκέπτες προτιμούν την παράκαμψη.
Λίγο πριν το μνημείο βρίσκονται οι πηγές απ'όπου πήρε το όνομα η περιοχή. Βρίσκονται στις παρυφές του λόφου. Το νερό είναι ζεστό ενώ οι αναθυμιάσεις που αναδύονται σύμφωνα με τους αρχαίους οφείλονται στο γεγονός ότι εκεί έπεσε ο Ηρακλής για να απαλλαγεί από τους πόνους που του προκαλούσε ο δηλητηριασμένος χιτώνας του κένταυρου Νέσσου. Κατά τους σύγχρονους, οι αναθυμιάσεις οφείλονται στο θειάφι που αναβλύζει.
Το πάρκινγκ και από τις 2 πλευρές ήταν άδειο. Καθημερινή και εργάσιμη, γαρ.
Είπα να αρχίσω την περιήγησή μου από την ανάποδη, το τελευταίο κομμάτι της μάχης. Ο οχυρωμένος λόφος του Κολωνού ήταν το μέρος όπου βρήκαν τον θάνατο οι εναπομείναντες Σπαρτιάτες και Θεσπιείς, αφού είχε πλέον σκοτωθεί ο Λεωνίδας. Καθώς βρέθηκαν πάρα πολλά χάλκινες μύτες στο σημείο, οι ιστορικοί συγκλίνουν στο ότι οι Πέρσες περικύκλωσαν το λόφο και εκτόξευσαν χιλιάδες βέλη.
Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται πλακέτα με την περίφημη επιγραφή: Ὦ ξεῖν', ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι (πηγή wikipedia).
Μου έκανε ευχάριστη εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι είχανε αφήσει σχετικά πρόσφατα λουλούδια στο μνημείο.
Ο λόφος προσφέρει καλή θέα τόσο προς το σύγχρονο μνημείο και τη θάλασσα...
...όσο και προς τα βουνά από την πάνω μεριά. Το όρος στο βάθος είναι το Καλλίδρομο, ενώ συστοιχία μπροστά Ανόπαια. Κάπου εκεί μέσα βρίσκεται και η Ανόπαια ατραπός (μονοπάτι) απ'όπου ήρθε το κακό όταν ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες να κυκλώσουν τους Έλληνες πολεμιστές. (πηγή gorgopotamosvillage)
Ο λόφος του Κολωνού όπως φαίνεται από την πλευρά του μνημείου.
Το μνημείο των Θερμοπυλών με προεξέχουσα μορφή τον βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα.
Κάτω ακριβώς από το άγαλμα είναι χαραγμένη η γνωστή φράση Μολών Λαβέ (Έλα να τα πάρεις) ως απάντηση στον Πέρση αγγελιοφόρο που του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα.
Οι δύο μορφές στις άκρες του μνημείου είναι ο Ταϋγετος (όρος) και ο Ευρώτας (ποταμός), σύμβολα της Σπάρτης.
Αριστερά όπως βλέπει κανείς το μνημείο, υπάρχει επεξήγηση και χάρτης της μάχης των Θερμοπυλών η οποία έλαβε χώρα το 480 πΧ.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ένα νεότερο μνημείο, προς τιμήν των 700 Θεσπιέων που έμειναν και πολέμησαν μέχρι τελικής πτώσης μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα. Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, καθώς για αρκετές δεκαετίας ο κόσμος αγνοούσε τη δική τους αυτοθυσία. Το ακέφαλο του αγάλματος υποδηλώνει αυτό ακριβώς.
Πρώτη φορά παρατήρησα ότι υπάρχει σχετικό μουσείο και πολυχώρος, το οποίο όμως ήταν κλειστό.
Μια τελευταία ματιά στο μνημείο πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Η ιστορία της μάχης των Θερμοπυλών σηκώνει αρκετή συζήτηση ως προς τον συμβολισμό και την ουσία. Πρόκειται ίσως για την πιο γνωστή μάχη και ήττα της αρχαίας ιστορίας. Οι αναγνώσεις πολλές, τα διδάγματα επίσης. Θερμοπύλες, αυτοθυσία ή κουταμάρα, Αθάνατοι, Εφιάλτης, Λεωνίδας - άλλες θετικές μορφές, άλλες αρνητικές. Όπως και σήμερα δηλαδή. Ή καμία σχέση;
Αν φέτος το καλοκαίρι σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα μέρη, κάντε μια στάση για να αφουγκραστείτε τα λόγια της επιγραφής και όχι μόνο. Ίσως μέσα σ'αυτά που περνάμε οι σύγχρονοι, λόγια από παλιότερες εποχές να ακουστούν ευεργετικά.
ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΥΧΝΑ ΑΛΛΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ.ΜΟΝΟ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ.ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΚΑΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω πάει ποτέ.. δεν έχω περάσει ποτέ με δικό μου όχημα βασικά.. μόνο με λεωφορεία και αυτοκίνητα άλλων.. κάποια στιγμή ελπίζω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ξενάγηση!!!
Ιστοριοδίφης κατεληξες...
ΑπάντησηΔιαγραφή:)))
Καλημέρα. Ομολόγω οτι όταν έχεις δρόμο να κάνεις δεν σταματάς εύκολα. Μετρημένες και οι στιγμές που πέρασα με αυτοκίνητο. Ωραία ξενάγηση και διαφήμιση έκανες . Καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήεπίσης τα βράδια στις θερμές πηγές γίνεται το έλα να δείς (και όχι μόνο) από το γκέι κοινό της περιοχής :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα έγινε πλήρης ο οδηγός χαχχα.
Τα φιλιά μου.
η αλήθεια είναι οτι και εγώ ποτέ δεν σταματάω μιας και πλακώνω κάτι λουκουμάδες με μερέντα στα Κ.Βούρλα συνήθως !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρες !
Μου αρέσει που δε σταματάς να γυρνάς και μας δείχνεις κάθε φορά μέρη στα οποία δεν έχουμε πάει! Είναι ένα είδος ταξιδιού και αυτό, έστω μέσα από τις οθόνες μας! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία ξενάγηση. ποτέ δε σκέφτηκα να πάω εκεί και τώρα θέλω πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ένας πολύ καλός προορισμός, για τους σύγχρονους 300!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τους μισθώσουμε μερικά πουλμαν και να τους προωθήσουμε προς τα εκεί, παρέα μ' ένα καλό φιλόλογο και ιστορικό και να τους αφήσουμε εκεί για 3-4 ημέρες. Θα τους κάνει καλό, ίσως και να δακρύσουν, ίσως και να σκεφτούν...
Ποιός ξέρει;
KitsosMitsos, poly wraio kai auto to taxidiariko post. Exw stamathsei sto mnhmeio me thn oikogeneia otan hmoun mikros alla den thymamai tpt! Eukairia na xanapaw kapoia stigmh
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope, wraia h idea sou alla h petsa ths syntriptikhs pleioyhfias twn 300 einai paxia k dyskola bgainoun dakrya..
καλό μήνα και καλή αρχή με ξεναγήσεις ...εντός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνοδός θυμάμαι μία στάση εκεί και τον γυναικείο πληθυσμό να απορεί για το μικρό τσουτσούνι του μεγάλου εκείνου ανδρός.
Οταν ξαναπεράσω θα σταματήσω, άλλωστε έχω να το κάνω αρκετά χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλές αναλύσεις περί της μάχης των θερμοπυλών. Ο λεωνίδας ήξερε πως ο θάνατός του είναι βέβαιος. Ο μόνος λόγος που έμεινε εκεί είναι για να δώσει τη δυνατότητα στα στρατεύματα της Ελλάδας να ανασυνταχτούν στο νότο. Το σύνολο του ιστορικού κόσμου συμφωνεί πως ο κόσμος μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός αν ο λεωνίδας δεν είχε μείνει να φυλάξει τις θερμοπύλες και πως ο σημερινός δυτικός πολιτισμός, όπως τον γνωρίζουμε, δεν θα είχε υπάρξει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια δεν ξέρω αν ο λεωνίδας θα είχε μείνει αν ήξερε τί θα συμβεί τόσα χρόνια μετά, αλλά βλέπεις, τότε, σκεφτόταν τα δικά του "γυναικόπαιδα". Απλά οι απόγονοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει τη θυσία του πιό θετικά...
στα μέρη μου βλέπω βρέθηκες Κίτσο μου...-:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη σου και τα τόσο ευγενικά σου σχόλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ με συγκίνησε το αφιέρωμα σου για τις Θερμοπύλες!
Επίκαιρο, όσο ποτέ!
Υπέροχες και εύγλωττες οι φωτογραφίες σου!!!
Καλημέρα και καλό καλοκαίρι!
Πολύ όμορφα όλα..:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω επισκεφτεί αρκετές φορές..
Να και κάποια πράγματα,για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι σαν Έλληνες..
Να σαι καλά..
Ελα στο μπλογκ για λιγο χαβαλε,σου εχω αξίωμα:)
ΑπάντησηΔιαγραφή@meanan Μη νομίζεις. Και γω τα ίδια έκανα μέχρι πρόσφατα :P
ΑπάντησηΔιαγραφή@ηφαιστίωνας Και γω έχω σταματήσει ελάχιστες φορές.
Να'σαι καλά!
@Κούλα Έχω καλούς δασκάλους και δασκάλες ;-)
@ioannis_the_great Όντως δε σταματάς εύκολα.
Αξίζει όμως τον κόπο μία στο τόσο.
@mahler76 Για να το λες κάτι θα ξέρεις! Χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε τι μαθαίνει κανείς! Χαχαχα! Σωστός!
@fpboy Αγαπημένη συνήθεια αυτή που περιγράφεις, χεχε!
Καλημέρα.
@Δανάη Προσπαθώ να τα θυμάμαι και γω.
Ταξίδι είναι και αυτό, όπως το λες!
@daisycrazy Να πας, έχει την αξία του και αυτό.
@penelope Εσύ το πήγες μακριά! Χεχε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν ξέρεις, όντως.
@δόκιμος Και γω είχα να πάω από φαντάρος, άστα να πάνε.
Είναι καλή η ιδέα της. Μόνο φοβάμαι μην μπερδευτούν με τον Εφιάλτη.
@φλούφλης Το κατά δύναμιν.
Αλήθεια ε; Μα απορία και αυτή! Χαχαχα!
@ΙωάννηςΚ Ομοίως, γι αυτό είπα να σταματήσω αυτή τη φορά.
@darthiir the abban Ήταν νίκη ή ήττα; Καθυστέρησε όντως τον στρατό ή μπορεί να ήταν πιο χρήσιμος αν είχε βρεθεί σε άλλο σημείο μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αρκετά τα ερωτήματα. Η ιστορία έγραψε πάντως.
@σπιρτόκουτο Μέρη σου λέγοντας; Για πες :-)
@μάγδα Επίκαιρο, έτσι φαίνεται.
Καλό καλοκαίρι!
@lonely Και συ να'σαι καλά!
@vad Περάσαμε, περάσαμε :-)
Λαμία Κ'ιτσο μυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήπατρίδα με παράδοση...
( στις ψητοηυριές και όχι μόνο...λολ)