Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Δελφοί: στάδιο, Μουσείο και η περιοχή (2/2)

Στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε σταματήσει την ανάβαση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Αρκετός κόσμος δεν αντέχει να ανεβεί πιο πάνω εκεί που βρίσκεται το Στάδιο. Ο χώρος μάλιστα ήταν κλειστός για μεγάλο διάστημα λόγω κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις. Ευτυχώς όταν τον επισκέφτηκα είχα ανοίξει και πάλι.
IMAGE_812
IMAGE_813

Το στάδιο των Δελφών διατηρείται σε σχετικά καλό επίπεδο. Αποτελούσε τον χώρο όπου διεξάγονταν οι πανελλήνιοι Πυθικοί Αγώνες.
IMAGE_814

Ο κίονας αυτός δίνει αφορμή για φωτογραφία με φόντο τις Φαιδριάδες πέτρες.
IMAGE_815

Κατεβαίνοντας, συστάδες αρχαίων μας υποδέχονται και πάλι.
IMAGE_776

Επόμενη στάση το ανακαινισμένο και ομολογουμένως όμορφο Μουσείο των Δελφών.
IMAGE_833
IMAGE_832
IMAGE_829

Στην είσοδό του υπάρχει αναπαράσταση του χώρου όπως ήταν στην αρχαιότητα.
IMAGE_828

Στο μουσείο βρίσκει κανείς εκθέματα όπως Σφίγγες και Κούρους (από τους λιγοστούς δίδυμους σωζόμενους)...
IMAGE_816
IMAGE_817

...έναν ταύρο από χρυσά φύλλα...
IMAGE_819

...αναπαράσταση του Θησαυρού των Αθηναίων...
IMAGE_820

...αγάλματα που κοσμούσαν τον περίβολο...
IMAGE_821

...και κρήνες.
IMAGE_822

Το πιο γνωστό έκθεμα του Μουσείου των Δελφών είναι φυσικά ο Ηνίοχος. Το χάλκινο άγαλμα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, αναπαριστά έναν ηνίοχο (οδηγό άρματος) αμέσως μετά τη νίκη του σε αγώνα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα μάτια του αγάλματος που είναι φτιαγμένα από διαφορετικό υλικό και τα νιώθει κανείς ζωντανά να τον παρακολουθούν.
IMAGE_823
IMAGE_824

Ο Ηνίοχος ήταν κομμάτι σύνθεσης που περιλάμβανε τα άλογα και το άρμα. Έχουν σωθεί ελάχιστα κομμάτια από το υπόλοιπο της σύνθεσης.
IMAGE_825
IMAGE_826

Οι χώροι ιδιαίτερης σημασίας εκτείνονται και πέρα από τον περιφραγμένο χώρο. Δυστυχώς η Κασταλία Κρήνη όπου πλένονταν οι επισκέπτες για να καθαγιαστούν και όπου ήταν η φωλιά του Πύθωνα πριν τον σκοτώσει ο Απόλλωνας, δεν είναι προσβάσιμη προς το παρόν στο κοινό. Αυτό συμβαίνει λόγω των κατολισθήσεων από τις Φαιδριάδες πέτρες. Τον τελευταίο καιρό έχουν προχωρήσει οι σχετικές εργασίες και σύντομα θα είναι προσβάσιμη στο κοινό.
IMAGE_830

Κάτω από την Κασταλία πηγή βρίσκεται το αρχαίο Γυμνάσιο. Ο χώρος είναι προσβάσιμος στο κοινό.
IMAGE_938
IMAGE_937
IMAGE_936

Εκεί δίπλα βρίσκεται και ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας. Επειδή ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου είχε τελειώσει, δυστυχώς δεν πρόλαβα να τον επισκεφτώ.
IMAGE_935

Φεύγοντας από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, καλό είναι ο επισκέπτης να ρίξει μια τελευταία ματιά όσο ακόμη είναι πλημμυρισμένος από το δέος του χώρου. Η φύση συναινεί σ'αυτό.
IMAGE_939
IMAGE_940
IMAGE_941

Οι Δελφοί βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια. Μας περιμένουν να τους επισκεφτούμε με την ευλάβεια και την αίσθηση που αρμόζει σ'αυτό το σπουδαίο παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Όλα αυτά σε απόσταση λιγότερη των δύο ωρών από Αθήνα και άλλο τόσο από Λαμία και Πάτρα. Δεν αξίζει άραγε στον καθένα μας να κάνει μία στο τόσο ένα προσκύνημα στον ιερό χώρο των Δελφών;

ΥΓ Όποιος θέλει, βλέπει και το πρώτο μέρος με τον ναό, το θέατρο και τον ευρύτερο χώρο.