Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Θήβα: από την αρχαιότητα στο σήμερα

Μετά την Άμφισσα και τους Δελφούς (1 και 2) τα βήματα με έβγαλαν σε άλλη μια πόλη με έντονη ιστορία, κυρίως στα χρόνια της αρχαιότητας. Η Θήβα αποτελούσε κατά την αρχαιότητα μία από τις ισχυρότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και πεδίο δράσης και άνθισης πολλών μύθων. Βρίσκεται στον νομό Βοιωτίας, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την Αθήνα. Στον κάμπο της Θήβας που βρισκόταν παλιά η αποξηρανθείσα λίμνη της Κωπαϊδας καλλιεργούνται κρεμμύδια, καρότα, πατάτες και άλλα οπωροκηπευτικά που βρίσκει κανείς στις αγορές κυρίως της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί και πάλι στην επικαιρότητα με το θέμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού.

Από τον Κάδμο (ιδρυτή της πόλης), η ιστορία περνάει στον Οιδίποδα και τον τραγικό του βίο, στον Κρέοντα και την Αντιγόνη αλλά και στους 7 επί Θήβας και τους Επίγονους, τον Ιερό Λόχο και την Θηβαϊκή ηγεμονία. Μακρινές αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια κατακλύζουν , σημάδι πως καλή η γνώση, η μνήμη όπως χρειάζεται πού και πού φρεσκάρισμα. Μιας και ο χρόνος μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς το επέτρεπε, βρήκα την ευκαιρία να κάνω μια μικρή βόλτα στην πόλη. Πρώτη στάση ήθελα να είναι το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όμως λόγω των εργασιών που γίνονται σ'αυτό δεν κατέστη δυνατό.
IMAGE_572
IMAGE_862

Έξω από το μουσείο αρχαία βρίσκονται στοιβαγμένα και περιμένουν να ταξινομηθούν και να τοποθετηθούν κάπου καλύτερα.
IMAGE_861

Ανηφορίζοντας την οδό Πινδάρου βλέπει κανείς ορισμένα νεότερα μεν, αλλά σχετικά όμορφα κτίρια που κάνουν την αντίθεση στην γενικότερη όψη της πόλης.
IMAGE_859

Ανηφορίζοντας από το κλειστό Μουσείο, βρίσκει κανείς την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα καφέ.
IMAGE_571
IMAGE_569
IMAGE_570

Τα αρχαία βρίσκονται παντού διάσπαρτα στην πόλη. Χωρίς να γνωρίζω περισσότερα, ίσως είναι μεγάλο κρίμα που οι μεταγενέστεροι έχτισαν πάνω στα αρχαία. Φαντάζομαι ότι η πόλη θα έδειχνε τελείως διαφορετική αν μπορούσαν να αναδειχτούν όλα όσα βρίσκονται θαμμένα.
IMAGE_863
IMAGE_850

Κάποιες προσπάθειες λογικά γίνονται, αλλά φαίνεται ότι είναι δύσκολο να γίνει αναστήλωση.
IMAGE_860
IMAGE_851

Η πόλη αποπνέει την αίσθηση του παλιού. Το βρίσκει κανείς στα σταυροδρόμια με τις αναφορές στην αρχαιότητα, εκεί όπου ο Κάδμος συναντάται με την Αντιγόνη αλλά και τον Οιδίποδα..
IMAGE_858
IMAGE_854

Πέρα από τα αρχαία και το σύγχρονο τσιμέντο, παραμένουν ορισμένα κτίρια που δείχνουν τη φυσική συνέχεια της πόλης από την αρχαιότητα.
IMAGE_852

Ακόμη και ένας κήπος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης φαίνεται και αυτός να έχει παρασυρθεί από το ευρύτερο κλίμα, παρόλο που στην είσοδο καλωσορίζουν τον επισκέπτη οι Μούσες - οι οποίες κατά τον μύθο ζούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα που φαίνεται απέναντι.
IMAGE_855
IMAGE_856

Καθώς η πόλη βρίσκεται χτισμένη πάνω σε λόφο, η πόλη φαίνεται σαν να ρίχνει κλεφτές ματιές προς το αρχαίο ένδοξο παρελθόν και το χλωμό μέλλον.
IMAGE_857

Σπουδαία στην αρχαιότητα, μέτρια στο παρόν. Με αυτό το συμπέρασμα τέλειωσε και η σύντομη βόλτα στο κέντρο της Θήβας. Ευκαιρία για αναδρομή στο παρελθόν και ξεσκόνισμα των γνώσεων που σκουριάζουν. Πλέον ξέρω τι βιβλία θα ξαναδιαβάσω το καλοκαίρι που μας έρχεται...