Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Θήβα: από την αρχαιότητα στο σήμερα

Μετά την Άμφισσα και τους Δελφούς (1 και 2) τα βήματα με έβγαλαν σε άλλη μια πόλη με έντονη ιστορία, κυρίως στα χρόνια της αρχαιότητας. Η Θήβα αποτελούσε κατά την αρχαιότητα μία από τις ισχυρότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και πεδίο δράσης και άνθισης πολλών μύθων. Βρίσκεται στον νομό Βοιωτίας, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την Αθήνα. Στον κάμπο της Θήβας που βρισκόταν παλιά η αποξηρανθείσα λίμνη της Κωπαϊδας καλλιεργούνται κρεμμύδια, καρότα, πατάτες και άλλα οπωροκηπευτικά που βρίσκει κανείς στις αγορές κυρίως της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί και πάλι στην επικαιρότητα με το θέμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού.

Από τον Κάδμο (ιδρυτή της πόλης), η ιστορία περνάει στον Οιδίποδα και τον τραγικό του βίο, στον Κρέοντα και την Αντιγόνη αλλά και στους 7 επί Θήβας και τους Επίγονους, τον Ιερό Λόχο και την Θηβαϊκή ηγεμονία. Μακρινές αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια κατακλύζουν , σημάδι πως καλή η γνώση, η μνήμη όπως χρειάζεται πού και πού φρεσκάρισμα. Μιας και ο χρόνος μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς το επέτρεπε, βρήκα την ευκαιρία να κάνω μια μικρή βόλτα στην πόλη. Πρώτη στάση ήθελα να είναι το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όμως λόγω των εργασιών που γίνονται σ'αυτό δεν κατέστη δυνατό.
IMAGE_572
IMAGE_862

Έξω από το μουσείο αρχαία βρίσκονται στοιβαγμένα και περιμένουν να ταξινομηθούν και να τοποθετηθούν κάπου καλύτερα.
IMAGE_861

Ανηφορίζοντας την οδό Πινδάρου βλέπει κανείς ορισμένα νεότερα μεν, αλλά σχετικά όμορφα κτίρια που κάνουν την αντίθεση στην γενικότερη όψη της πόλης.
IMAGE_859

Ανηφορίζοντας από το κλειστό Μουσείο, βρίσκει κανείς την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα καφέ.
IMAGE_571
IMAGE_569
IMAGE_570

Τα αρχαία βρίσκονται παντού διάσπαρτα στην πόλη. Χωρίς να γνωρίζω περισσότερα, ίσως είναι μεγάλο κρίμα που οι μεταγενέστεροι έχτισαν πάνω στα αρχαία. Φαντάζομαι ότι η πόλη θα έδειχνε τελείως διαφορετική αν μπορούσαν να αναδειχτούν όλα όσα βρίσκονται θαμμένα.
IMAGE_863
IMAGE_850

Κάποιες προσπάθειες λογικά γίνονται, αλλά φαίνεται ότι είναι δύσκολο να γίνει αναστήλωση.
IMAGE_860
IMAGE_851

Η πόλη αποπνέει την αίσθηση του παλιού. Το βρίσκει κανείς στα σταυροδρόμια με τις αναφορές στην αρχαιότητα, εκεί όπου ο Κάδμος συναντάται με την Αντιγόνη αλλά και τον Οιδίποδα..
IMAGE_858
IMAGE_854

Πέρα από τα αρχαία και το σύγχρονο τσιμέντο, παραμένουν ορισμένα κτίρια που δείχνουν τη φυσική συνέχεια της πόλης από την αρχαιότητα.
IMAGE_852

Ακόμη και ένας κήπος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης φαίνεται και αυτός να έχει παρασυρθεί από το ευρύτερο κλίμα, παρόλο που στην είσοδο καλωσορίζουν τον επισκέπτη οι Μούσες - οι οποίες κατά τον μύθο ζούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα που φαίνεται απέναντι.
IMAGE_855
IMAGE_856

Καθώς η πόλη βρίσκεται χτισμένη πάνω σε λόφο, η πόλη φαίνεται σαν να ρίχνει κλεφτές ματιές προς το αρχαίο ένδοξο παρελθόν και το χλωμό μέλλον.
IMAGE_857

Σπουδαία στην αρχαιότητα, μέτρια στο παρόν. Με αυτό το συμπέρασμα τέλειωσε και η σύντομη βόλτα στο κέντρο της Θήβας. Ευκαιρία για αναδρομή στο παρελθόν και ξεσκόνισμα των γνώσεων που σκουριάζουν. Πλέον ξέρω τι βιβλία θα ξαναδιαβάσω το καλοκαίρι που μας έρχεται...

14 σχόλια:

  1. Ζήλεψα πλατεία πράσινη για καφέ τώωωρααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Θήβα υποτίθεται ότι υπάρχει το σπίτι του Ηρακλή. Του (μυθικού;) ημίθεου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερχεσαι και μας παιρνεις την ξναγισει μεσα απο τα χερια;;;;;;;;Η ΘΗΒΑ ειναι δικια μου πολη!!!!!!!!
    Η πλατεια της ειναι πολυυυυυυυυυ ωραια,αξιζε καλυτερη φωτο,ειναι η πλατεια της καρδιας μου(ειχα κανει αναρτηση το καλοκαιρι)Αφου πηγες στον Πουρο επρεπε να πας και στο ΣΦΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου κάνει εντύπωση που οι επισημάνσεις σου ειναι σωστές αλλα βλέπω ταυτόχρονα και πώς βλέπει ενας μη Θηβαίος αυτη την πόλη που την ξέρω ως και το πιο μικρό στενάκι της.
    Για τα αρχαιολογικά ευρήματα εχεις δίκιο και ειναι ντροπή να βρίσκονται σε τέτοια εγκατάλειψη.
    Η πόλη εχει όντως άρωμα παλιού ειναι μια απο τις παλιότερες πόλεις της Ελλάδας και εχει χτιστεί πάνω σε ποιος ξέρει πόσα αρχαία και βυζαντινά κτίσματα.
    Τα δύο αγάλματα ειναι πάνω απο 60 χρόνια παλιά και βρίσκονται σε ενα αναψυκτήριο που το λένε "Πούρος". Πούρο λένε το έδαφος που ειναι βραχώδες-αργιλώδες, δηλαδη οχι βράχος αλλα πέτρα απο πετρωμένη άργιλο κυρίως.
    Το κέντρο της πόλης εχει ομορφύνει πολύ με τα πλατάνια και τόσο πράσινο και τον κεντρικό πεζόδρομο που ανέκαθεν ητνα η βασική περαντζάδα των κατοίκων, με ζαχαροπλαστεία και ψητοπωλεία δεξιά κι αριστερά. Σήμερα βέβαια υπάρχουν πολλές καφετέριες.
    Ως το 1984 υπήρχε μία καφετέρια μόνο.
    Ειναι μιά πόλη που εχει παραμεληθεί και που σήμερα βρίσκεται με μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα να εχει ως πρόσφατα ακατάλληλο για πόση νερό αλλα και αυτο που χρησιμοποιείται για πότισμα να μολύνει οτι ειναι βολβός : πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, με βαρέα μέταλλα σε τριπλάσιο ως εννιαπλάσιο βαθμό πάνω απο το ανεκτό όριο.
    Δυστυχώς το μέλλον της ειναι πολύ χλωμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βλέπω τη Θήβα και θυμάμαι το στρατιωτικό μου.Δεν πρόλαβα στις άδειες που έπαιρνα να τη γυρίσω όλη.Δεν προλάβαμε,βγαίναμε για κάποιες ώρες με τα παιδιά της ΕΣΣΟ μου στη πόλη οπότε δεν είδαμε και πολλά,ο Χειμώνας εκεί μου άρεσε όμως.Έχει διαφορετική αίσθηση η Θήβα τον Χειμώνα....και ναι,μπορώ να πω ότι μου αρέσει η Θήβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eisai wraios! Poses fores exw perasei exw apo th Thiba alla dystyxws pote den thn episkefthka..

    Poly wraia h perigrafh sou gia akomh mia fora, twra teleutaia den stamatas ta taxidia :)

    Synexise, se diabazoume me endiaferon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. την σύγχρονη Θήβα την ήξερα μόνο ως σημείο που θα στρίψουμε απο την εθνική οδό για να κόψουμε δρόμο και να φτάσουμε στο Λουτράκι νωρίτερα...

    ωραία ξενάγηση, μου έδειξες μια άλλη πλευρά της απο αυτή που ως διερχόμενη έβλεπα και ποτέ δε μου γέμιζε το μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είχα πάει πριν δέκα χρόνια και μου είχε φανεί τραγική ως πόλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω με μετέφερες στη χρονιά των Πανελληνίων με την ιστορία του Οιδίποδα! Πόσο διαφορετικά είναι να βλέπω την ύπαρξη της Θήβας εκτός βιβλίων! Σου το είπα και στην προηγούμενη ανάρτησή σου για τους Δελφούς: θα'πρεπε να μας έβγαζαν που και που από την τάξη και να μας πήγαιναν να βλέπουμε ιδίοις όμασι τα μέρη για τα οποία μαθαίναμε στα διάφορα μαθήματα (άσχετα αν όπως είπες σήμερα η Θήβα δεν αξίζει και πολλά!) Για 4ήμερες και 5ήμερες που μας έβγαζαν σε σκυλάδικα πρώτοι είναι! Εκπαιδευτικές εκδρομές σου λέει μετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ηφαιστίωνας Άντε να πηγαίνουμε για καφέδες!
    Εσύ έχεις τη λίμνη, βέβαια ;-)

    @kanthar0s Εκεί γεννήθηκε, αν θυμάμαι καλά.
    Για το σπίτι δεν άκουσα κάτι.

    @meanan Δεν σας την πήρα βρε, μια βόλτα έκανα και γω! Χεχε!
    Τι είναι το ΣΦΕ, για πες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @τζονάκος Περπάτησα λίγο και μου δημιουργήθηκαν αυτές οι εντυπώσεις. Σωστές ή λάθος δεν ξέρω, αυτά είδα και αυτά έγραψα.
    Ώστε έτσι ο Πούρος ε; Έμαθα και κάτι χρήσιμο σήμερα.
    Όσο για την πλατεία, καλή μου φάνηκε για τον καφέ και την βόλτα.
    Την καλημέρα μου.

    @βασίλης Σου άρεσε ο χειμώνας ε; Χμμμ, ενδιαφέρον!
    Είναι ωραίο να έχει κανείς καλές αναμνήσεις.

    @Δόκιμος Και γω το ίδιο! Τώρα βρέθηκε ευκαιρία λόγω δουλειάς. Τι να πεις...
    Για δουλειά είναι βρε συ, μην φανταστείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @maya Μέχρι πρόσφατα και γω κάπως έτσι!
    Κάντε στάση για έναν καφέ την επόμενη φορά.

    @mahler76 Μην είσαι κακός! χαχαχα!
    Τραγική ε;

    @Δανάη Αυτό μάλλον κάνω υποσυνείδητα, οδοιπορικό σ'αυτά τα μέρη και ξεσκονίζω αναμνήσεις!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξυπνάς παιδικές αναμνήσεις με αυτή σου την ανάρτηση, πήγαινα πολύ συχνά στη Θήβα ως παιδί γιατί απο εκεί κατάγεται η νονά μου....

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @μικρές ανάσες Τελικά έχει κάνει αρκετός κόσμος το πέρασμά του ε;
    Εμένα ήταν πρώτη φορά που πήγαινα, πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή