Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Λίγο πριν...για 4η φορά βιβλιοπροτάσεις

Το διάβασμα είναι αγαπημένη συνήθεια που μπορεί κανείς να την εξασκήσει σχεδόν παντού και σχεδόν πάντα. Ειδικά το καλοκαίρι όμως έχει την τιμητική του. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι με λίγα σχετικά χρήματα μπορεί κανείς να περάσει αρκετές ώρες, χαμένος και συνεπαρμένος. Τελειώνοντας το βιβλίο δε, μπορεί να το ανταλλάξει, να το δωρίσει, να το δανείσει έτσι ώστε το βιβλίο να κάνει τον κύκλο του.

Συνεχίζοντας μια παράδοση για 4η συνεχόμενη χρονιά (αν και λίγο νωρίτερα από τις άλλες χρονιές), είπα να προτείνω ορισμένα βιβλία και για φέτος, βιβλία που είτε έχω διαβάσει είτε θα διαβάσω αυτό το καλοκαίρι. Αν θέλει κανείς, μπορεί να ανατρέξει στις προτάσεις του 2008, του 2009 και του 2010. Οι φετινές προτάσεις είναι 3 συν 2.

Το άρωμα του ονείρου (του Τομ Ρόμπινς):
Ένα έπος που ξεκινά στα δάση της Βοημίας και καταλήγει στις 9 το βράδυ απόψε (ώρα Παρισίου). Υπέροχα χαοτικός ο Τομ Ρόμπινς μεταφέρει βαθιά νοήματα με μια δόση πλάκας. Ομολογώ ότι δεν το έχω διαβάσει ακόμη, εντούτοις βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μου περιμένοντας. Οι συστάσεις και οι κριτικές είναι πολύ καλές.

Το κοιμητήριο της Πράγας (του Ουμπέρτο Έκο):
Οφείλω να δηλώσω ότι με τον Έκο δεν είμαι αντικειμενικός. Είναι ίσως ο αγαπημένος μου συγγραφέας και περιμένω πως και πως κάθε του καινούριο βιβλίο. Το συγκεκριμένο περιμένει καιρό στη βιβλιοθήκη μου να καταναλωθεί με μανία. Όπως πάντα, ο Έκο μας ταξιδεύει σε παλιότερες εποχές, μπλέκοντας μυστικισμό, πλοκή και φαντασία.

Όταν αγαπάς, είναι για πάντα (της Μαρίας Τζιρίτα):
Σταθερή αξία η Μαρία Τζιρίτα, συνεχίζει να μας ταξιδεύει όμορφα με ένα ακόμη βιβλίο της. Η διαφορετικότητα, η φιλία, η αγάπη, η ομοιότητα μπλέκονται σ'αυτό το μυθιστόρημα. Περισσότερα για την Μαρία μπορεί κανείς να βρει και στο ιστολόγιό της.

Καλά διαβάσματα εύχομαι! Όσοι έχετε και θέλετε, προτείνετε και άλλα αναγνώσματα. Το καλοκαίρι το επιτρέπει, αν δεν το επιβάλει κιόλας.

ΥΓ Κλείνοντας, να προσθέσω δύο βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και κάποιο καιρό από την Κωλόγρια (με τον διακριτικό τίτλο Παράφρον Κρέας) και από την Μάγισσα Κίρκη (Πάρτα μωρή άνεργη).