Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Λίγο πριν και φέτος...βιβλιοπροτάσεις

Οι διακοπές πλησιάζουν. Σχεδόν τις αγγίζουμε. Άλλοι τις έχουν αδράξει ήδη, κάποιοι έρχονται και φεύγουν, ορισμένοι περιμένουν να γυρίσουμε για να μας κουνήσουν μαντήλι. Ο πρώτος μίνι καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών. Η αλήθεια είναι ότι μας άργησε φέτος γιατί το τροπικό κλίμα ήρθε να εγκατασταθεί εδώ. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί κάθε σχεδόν απόγευμα έβρεχε στη μισή Ελλάδα, πρέπει να'χουμε μετακομίσει στους τροπικούς και δεν το έχουμε καταλάβει. Άσχετη σκέψη τώρα, αλλά όλο αυτό το νερό μήπως πήγε χαμένο; Γιατί δε βλέπω να έγινε καμιά προσπάθεια συγκέντρωσής του. Μην πούμε αργότερα πάλι το νερό νεράκι. Κλείνει η άσχετη παρένθεση.

Διακοπές, λοιπόν, ετοιμάζουμε οι περισσότεροι. Μικρότερες ή μεγαλύτερες αυτό εξαρτάται από την άδεια, την οικονομική κατάσταση, τα συνοδά μέλη (βλέπε νεογέννητα κτλ) και άλλα. Οι βαλίτσες γεμίζουν, ψωνίζουμε τα απαραίτητα και γενικότερα προσέχουμε για να έχουμε. Οδικώς, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς οι ώρες είναι πολλές, ειδικά αν υπάρχουν και ανταποκρίσεις. Απαραίτητη συντροφιά και φέτος λοιπόν τα βιβλία. Είτε παλιότερα που έχουμε διαβάσει και ξεσκονίζουμε, είτε βιβλία που αγοράσαμε μες στο χειμώνα και δεν έχουμε προλάβει να τελειώσουμε, είτε πάλι νέες αγορές που θα μας συντροφεύσουν ορισμένες ώρες χαλάρωσης και μετάβασης. Μετά τις αντίστοιχες περσινές προτάσεις, ώρα για τις φετινές.

Η πρώτη αφορά σε μια τριλογία που μας προέκυψε τετραλογία. Αναφέρομαι στα βιβλία της Stephanie Meyer Έπος του Λυκόφωτος (Λυκόφως, Νέα Σελήνη και Έκλειψη - εν αναμονή του τέταρτου και τελευταίου με τον τίτλο Χαραυγή). Όλα τους παγκόσμια Best Seller που διαβάζονται ευχάριστα. Ιστορία παράδοξης αγάπης όπου βρικόλακες διαφορετικοί απ'ό,τι τους έχουμε συνηθίσει, λυκάνθρωποι περισσότερο ανθρώπινη και στη μέση μια κοπέλα που ενώνει τις δύο πλευρές. Από τις καλύτερες επιλογές κατά τη γνώμη μου για φέτος το καλοκαίρι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα θέλετε να τα διαβάσετε όλα μονομιάς, καθότι στο τέλος κάθε βιβλίο βρίσκεται ενσωματωμένο το πρώτο κεφάλαιο του επόμενου... Ομολογώ ότι το έξυπνο αυτό κόλπο με καθήλωσε!

Επόμενη επιλογή από τα εγχώρια και μάλιστα από μία συν-blogger, την Μαρία Τζιρίτα. Αρκετοί φαντάζομαι θα την γνωρίζουμε μέσα από τα blogs αλλά και από τα βιβλία της. Το μυθιστόρημά της Το παιδί της αγάπης (πρώτο της βιβλίο αν δεν κάνω λάθος) είναι ήδη best seller. Πραγματεύεται την ιστορία ενός παιδιού που έτσι απλά το μετέτρεψαν σε άνθρωπο-βαλίτσα. Το δεύτερό της βιβλίο που κυκλοφόρησε πιο πρόσφατα λέγεται Μάτια μου. Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, έρωτα και πάθους, μέσα από δυο μάτια που δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου. Προτεινόμενο και αυτό!

Επειδή τα φετινά μου ταξίδια συμπεριλαμβάνουν αρκετές μετακινήσεις, όποιο άλλο βιβλίο έχετε να προτείνετε για φέτος το καλοκαίρι, ευπρόσδεκτο! Θα περιμένω τις προτάσεις σας στα σχόλια. Μέχρι να φύγουμε, προλαβαίνουμε να εφοδιαστούμε...