Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008

Λίγο πριν…και δύο προτάσεις

Λίγο μετά τα μέσα του καλοκαιριού και οι μετακινήσεις εντείνονται. Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται, κάποιοι μένουν και ορισμένοι κινούνται γενικότερα. Η ζέστη μας έπιασε για τα καλά, μαζί με υγρασία – ασυνήθιστο φαινόμενο για Αθήνα. Ίσως βιώνουμε ήδη τις συνέπειες των καμένων της Πάρνηθας… Αλλά και αυτό είναι μεγάλη κουβέντα.

Οι απορίες είναι φιλοσοφικές, δεν έχουν σαφείς απαντήσεις, αλλά δεν παύουν να απασχολούν… Τελικά, μήπως όντως ζούμε για να δουλεύουμε έντεκα μήνες, απολαμβάνοντας αυτόν τον ένα μήνα των διακοπών; Αν ναι, αξίζει να αγχωνόμαστε γι αυτόν τον μήνα πού θα πάμε, τι θα κάνουμε, πώς θα είναι και τα σχετικά ή μήπως απλώς να χαλαρώσουμε και να τον απολαύσουμε με το δικό μας τρόπο; Μήπως φτιάχνουμε μια τελείως ιδεατή εικόνα στο μυαλό μας και στο τέλος απογοητευόμαστε; Μήπως παραφορτώνουμε κάτι που θα έπρεπε να είναι απλώς διασκέδαση και χαλάρωση; Πώς θα ήταν η υπόλοιπη χρονιά χωρίς διακοπές; Μήπως το έχω κάψει σκεφτόμενος όλα αυτά;

Τι να πω δεν ξέρω… Μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ο καιρός γαρ εγγύς… Προς το παρόν, καθότι για αρκετούς από εμάς το καλοκαίρι είναι περίοδος που εξασκούμε ξεχασμένες συνήθειες (στο διάβασμα αναφέρομαι) δύο καλοκαιρινές προτάσεις για την παραλία – πρόσφατα αναγνωσμένα.

Η πρώτη είναι Ο αλγόριθμος της μελαγχολίας. Συγγραφέας: Κάρλο Φραμπέτι
Αν σας άρεσε το Εκκρεμές του Φουκώ και το Θεώρημα του Παπαγάλου, είναι ένα βιβλίο που πιθανότατα θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρον. Μια ιστορία των μαθηματικών και των πιθανοτήτων... Με στοιχεία δανεισμένα από το Εκκρεμές του Φουκώ που σε βάζει να σκεφτείς τις πιθανότητες. Και παρόλο τον απαισιόδοξο τίτλο, τα μηνύματα είναι γενικά θετικά! Αν η τέχνη είναι η απάντηση, ποια είναι η ερώτηση;
Επιπλέον, Το Γεράκι του Σιάμ. Συγγραφέας: Άξελ Έιλγουεν.
Σε όσους αρέσουν τα ταξίδια, η περιπέτεια, τα ιστορικά στοιχεία. Ένα μυθιστόρημα – οδοιπορικό στο αρχαίο βασίλειο του Σιάμ (νυν Ταϋλάνδη για να συσχετίσουμε και τα ταξίδια) γεμάτο ίντριγκες, αναλύσεις των ηθών και των εθίμων της εποχής εκείνης. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Κεφαλλονίτη ναυτικού που φτάνει σ’αυτή την μακρινή χώρα και καταφέρνει μέσα από τύχη, τόλμη και εξυπνάδα να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της, κλειστής για τους ξένους, σιαμέζικης αριστοκρατίας.

Καλή ανάγνωση σε όσους το αποτολμήσουν.

Τα λέμε από βδομάδα μέχρι και την Τετάρτη! Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.