Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

Ν.Α.Ασία: στάση τρίτη Πουκέ(τ)

Phuket. Το μεγαλύτερο νησί της χώρας που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ταϋλάνδης και ενώνεται με γέφυρα με την ηπειρωτική χώρα. Προορισμός διακοπών κυρίως για γαμήλια ταξίδια. Το νησί ενδείκνυται κυρίως για ταξίδια που κλείνονται από πρακτορεία, καθώς τα πακέτα είναι πάρα πολύ καλά. Τα περισσότερα καλά ξενοδοχεία διαθέτουν όλες τις ανέσεις: πισίνες, πολυποίκιλο πρόγραμμα εντός των τειχών (μασάζ, αθλητικές δραστηριότητες κα), ιδιωτικές παραλίες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Μία από τις κλασικότερες ατάκες είναι ότι σαν τις ελληνικές θάλασσες δεν υπάρχουν άλλες. Όσον αφορά στις παραλίες του Πουκέ ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ίσως φταίει η ποικιλία των ελληνικών θαλασσών, ίσως η ποσότητα... Τα νερά από μακριά φαινόντουσαν γαλαζοπράσινα, η άμμος χρυσαφένια, από κοντά όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η άμμος κολλάει, τα νερά βαθαίνουν απότομα και έχουν ρεύματα που σε βγάζουν στον ωκεανό. Ίσως γι αυτό οι περισσότεροι προτιμούν τις πισίνες.

Η Πατόνγκ είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία αλλά και το βραδινό νυχτερινό κέντρο του νησιού. Το φαγητό είναι αρκετά καλό για τόσο τουριστικό μέρος, από παραδοσιακή κουζίνα, διεθνή, κρέας αλλά και φρέσκο ψάρι.

Ο κύριος τουριστικός δρόμος της Πατόνγκ είναι αρχικά γεμάτος από μαγαζιά με τουριστικά είδη και "μαϊμούδες". Σε αρκετά μαγαζιά υπάρχουν ελληνικές σημαίες και οι πωλητές ξέρουν και ελληνικά (σκόρπιες φράσεις), σημάδι ότι αρκετοί συμπατριώτες μας επισκέπτονται το μέρος. Λίγο πιο κάτω, αρχίζουν τα μπαράκια και το απόλυτο χάος... Πόρνες ξεπηδούν από παντού. Ωραίες, άσχημες, χοντρές, για όλα τα γούστα. Την πέφτουνε στους περαστικούς χύμα και λειτουργούν ως κράχτες για τα μαγαζιά και όχι μόνο. Από τα άσχημα της περιοχής αυτής, μαζί με την βρωμιά στα στενά. Προσοχή ιδιαίτερη χρειάζεται στις αρρώστιες που κυκλοφορούν αλλά και στα λεγόμενα ladyboys που ανθούν στην Ταϋλάνδη... Ξεχωρίζουν από τις κανονικές γυναίκες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή αυτή είναι που είχε πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι του 2004. Παντού πινακίδες σχετικές το υπενθυμίζουν...

Κοντά στο Πουκέ βρίσκεται μία από τις εκπλήξεις. Κανείς μπορεί να κάνει εκδρομές στα γύρω νησιά. Πιο δημοφιλή είναι τα Phi Phi Islands ή αλλιώς το νησί όπου έγιναν τα γυρίσματα για το The Beach (Λεοντάρντο Ντι Κάπριο κτλ). Εμείς προτιμήσαμε αυτό που ακολουθεί, καθότι fan του είδους...

Η ημερήσια εκδρομή αξίζει. Η φύση τριγύρω είναι απίστευτη. Βόλτες με το σκάφος και όχι μόνο.
Μπαρ στη μέση του πουθενά... Απίστευτος ο τύπος!


Και στο τέλος, ο προορισμός...
Δεν το αναγνωρίσατε ακόμη; Είναι το James Bond Island, το νησί όπου γυρίστηκε το 1974 η ταινία Τζέημς Μποντ με τίτλο Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι!!! Μήπως το θυμηθήκατε τώρα;


Φυσικά από το μενού δεν μπορούσε να λείπει βόλτα σε νησί με...μακάκες! Ευτυχώς αυτοί δεν κλέβανε, μόνο τους τάιζε ο κόσμος με μπανάνες.

Αξίζει τελικά το Πουκέ; Ως κομμάτι της γενικότερης εκδρομής στην περιοχή, ναι. Ως αποκλειστικός προορισμός, σίγουρα όχι. Εκτός αν πρόκειται για γαμήλιο ταξίδι, οπότε τότε τα πράγματα αλλάζουν... Καλές βόλτες!


Τέλος, μια φωτογραφία - λεζάντα. Αφιερωμένη...


ΥΓ Μερικά τελευταία χρήσιμα: Η καλή περίοδος για την περιοχή είναι Νοέμβριο με Απρίλιο. Μετά έχει βροχές και συννεφιά. Αν θέλετε να πάτε να ηρεμήσετε, προτιμήστε πακέτο μέσω ταξιδιωτικού σε καλό ξενοδοχείο - συμφέρει. Αν θέλετε βόλτες και εκδρομές, προτιμήστε άλλα μέρη.


ΥΓ Οι ενδιάμεσες πτήσεις τις κλείσαμε με AirAsia, μια low cost αεροπορική της περιοχής που πετάει στις περισσότερες χώρες της περιοχής.