Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

Εκδρομές κοντά στο Λονδίνο: Stonehenge και Windsor

Από τα πρώτα ταξίδια στο Λονδίνο ήθελα να επισκεφτώ το μνημείο του Stonehenge. Μου είχε κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη κατασκευή για την οποία δεν γνωρίζουμε αρκετά, παρόλο που όπως οι περισσότεροι τέτοιου είδους "μύθοι" χάνουν μέρος της αξίας όταν τους δει κανείς από κοντά. Σ'αυτό συνηγορούσαν και οι μαρτυρίες γνωστών και φίλων που το είχαν επισκεφτεί. Επειδή όμως αν δε δει κανείς από κοντά δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος και επειδή υπήρχε για πρώτη φορά η δυνατότητα να μετακινηθούμε οδικώς (να'ναι καλά ο NdN και το αυτοκίνητό του), ξεκινήσαμε την Κυριακή μετά τον τελικό του Champions League. Το μνημείο βρίσκεται στη μέση του πουθενά, ενώ δεν υπάρχουν ταμπέλες από τους κεντρικούς δρόμους παρά μόνο όταν κανείς κοντεύει.

Πρώτη επαφή με το πάρκινγκ του μνημείου όπου καταβάλει κανείς το αντίτιμο των 3 λιρών για το αυτοκίνητό του. Το καλό είναι ότι σου δίνουν χαρτάκι και αν τελικά μπεις στο μνημείο, το ποσό αυτό αφαιρείται από το εισιτήριο. Είσοδος 7,5 λίρες το άτομο γι αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
DSCN7031

Ο επισκέπτης κινείται κυκλικά γύρω από το μνημείο σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Το μνημείο βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, μόνο λιβάδια βρίσκονται τριγύρω.
DSCN7002
DSCN7004
DSCN7011

Πρόβατα βόσκουν στα λιβάδια.
DSCN7007

Μόνοι κάτοικοι του μνημείου τα πουλιά, μαύρα σαν κοράκια.
DSCN6987
DSCN6983
DSCN6982

Πέρα από τους μεγάλιθους που βρίσκονται σε κυκλικό σχεδιασμό, πιθανότατα για να υπολογίζουν το ηλιοστάσιο και λοιπά αστρολογικά φαινόμενα, κάποιοι λίθοι ξεφεύγουν του σχηματισμού.
DSCN6992
DSCN7016

Το μονοπάτι δείχνει το δρόμο. Αρκετοί αρκούνται στο να βγάζουν φωτογραφίες πάνω από το συρματόπλεγμα.
DSCN7028
DSCN6979

Το μνημείο ως σύνολο. Υπάρχει και αναπαράσταση το πως ήταν στην αρχαιότητα.
DSCN7001
DSCN6977

Περισσότερες φωτογραφίες του μνημείου για όποιον ενδιαφέρεται στο flickr/kitsosmitsos/stonehenge.

Μετά το Stonehenge, ακολουθήσαμε σχεδόν όλο το δρόμο της επιστροφή, με κατεύθυνση το Windsor, εκεί όπου βρίσκεται και το ομώνυμο κάστρο που μένει ο πρίγκηπας Χάρι με την καλή του (ξέρετε ποια λέω, πριν λίγο καιρό ήταν ο γάμος). Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, οπότε αρκετός κόσμος περπατούσε στο δρόμο.
DSCN7035

Αυτό που δε γνώριζα είναι ότι το Windsor είναι κολλητά με το Eton και τα περίφημα σχολεία του. τα χωρίζει στην ουσία μία γέφυρα.
DSCN7036
DSCN7037

Πρώτη στάση το κάστρο (Windsor Castle) και το άγαλμα της επιβλητικής βασίλισσας Βικτωρίας.
DSCN7039
DSCN7040
DSCN7041

Μέρος του κάστρου είναι επισκέψιμο. Οι τιμές φαίνονται στο site του κάστρου - ας μην ξεχνάμε ότι για τους Βρετανούς η βασιλική οικογένεια και ό,τι την αφορά είναι "εμπορεύσιμα".
DSCN7066
DSCN7047
DSCN7046

Το Windsor είναι γραφικό και πέραν του κάστρου. Όμορφα στενάκια, μια pub που γέρνει και άλλα κτίσματα του δίνουν ύφος διαφορετικό.
DSCN7073
DSCN7072
DSCN7076
DSCN7068

Φτάσαμε μέχρι τον Τάμεση και διασχίσαμε την γέφυρα που χωρίζει-ενώνει με το Eaton.
DSCN7049
DSCN7052
DSCN7053

Προορισμός μας μία pub με ωραίο φαγητό. Η επιλογή μου ήταν English mussels με σάλτσα σκόρδου και συνοδεία πατάτες τηγανητές. Πολύ γευστικό και χορταστικό πιάτο.
DSCN7057

Η ώρα της επιστροφής ήταν πολύ κοντά, ενώ και τα μαγαζιά άρχισαν σιγά-σιγά να κλείνουν. Τελευταία στάση η σκεπαστή βασιλική αγορά του Windsor.
DSCN7082
DSCN7083

Η πόλη είναι ενδιαφέρουσα για ημερήσια επίσκεψη. Αν τυχόν βρεθείτε στα πέριξ, κάντε την εξόρμησή σας. Όταν κλείνουν βέβαια τα καταστήματα, σαν να ερημώνει.
DSCN7091

Περισσότερες φωτογραφίες από το Windsor στο flickr/kitsosmitsos/Windsor.

Μ'αυτά και μ'αυτά το διήμερο εορτασμού του τελικού του Champions League 2011 έλαβε τέλος. Στα επόμενα, λοιπόν!

Ο χάρτης της διαδρομής που ακολουθήσαμε. Ευχαριστίες στον οδηγό-ξεναγό, φίλτατο NdN.

ΥΓ Μπορεί το Stonehenge να απέχει από το Λονδίνο, εντούτοις για λόγους ποιητικής αδείας και ετικέτας την εντάσσουν στην κατηγορία αυτή. Το Windsor είναι κοντά στο Heatrow οπότε δεν πιάνεται. Περισσότερα για το μνημείο στην Βικιπαίδεια, την Wikipedia, το wikitravel και το site.
ΥΓ1 Οι προηγούμενες αναρτήσεις του 2ημερου, η πρώτη από τον τελικό του Champions League 2011 και η δεύτερη από τις βόλτες.