Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Χειμώνας στα στενά της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για πολλά και διαφορετικά κάλλη. Ειδικά για τους προερχόμενους από Αθήνα μοιάζει κάτι το τελείως διαφορετικό. Για τους κατοίκους της, πάλι, είναι έρωτας με τα σκαμπανεβάσματά του, αλλά πάντα ανεξίτηλος. Ένα σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όταν οι μέρες της άδειας δεν επιτρέπουν κάτι το παραπάνω, είναι ό,τι πρέπει για αναζωογόνηση. Σαν απόδραση μέσα στο υπόλοιπο του χειμώνα!

DSCN5488
Ο πύργος του ΟΤΕ και τα πρώτα ανθισμένα λουλούδια στα παρτέρια

Πέρα από τα περισσότερο γνωστά σημεία της πόλης, αγαπημένα μου στέκια για περιδιάβαση είναι τα στενά της πόλης. Καθένα με την ιδιαιτερότητά του, τις ώρες και τη χρησιμότητά του. Ειδικά το χειμώνα που χρειαζόμαστε λίγη παραπάνω ζέστη.
Καλή η παραλία, αλλά για καφέ προτιμώ το στενό της Ικτίνου. Εδώ πίνει κανείς καφέ σε μαγαζιά με ιδιαίτερο στυλ. Μπορεί να μην συμφωνήσουν αρκετοί, καθένας όμως με τα βιώματά του.

DSCN5497
Φωτογραφία από τα στενά στην Άθωνος

Για φαγητό τα στενά στην Άθωνος ή στα Λουλουδάδικα είναι ό,τι πρέπει. Μικρά ή μεγαλύτερα μαγαζάκια, άσημα και διάσημα μαζί, με παραδοσιακή κατά βάση κουζίνα συνθέτουν το σκηνικό. Μπουγιουρντί, σουτζουκάκια και κρεατικά για όσους δε νηστεύουν, ψαρομεζέδες για τους σαρακοστιανούς. Η επιλογή του μαγαζιού εύκολη, αρκεί να αφεθεί κανείς να τον οδηγήσει η όσφρηση και η όρασή του. Παρά την κρίση, πρέπει να χορταίνει μάτι και στομάχι μαζί. Ούτως ή άλλως οι τιμές στη Θεσσαλονίκη είναι αρκετά χαμηλότερες από Αθήνα.
Το βράδυ προτιμώ κάτι πιο ελαφρύ συνοδεία ρακής, τσίπουρου ή ρακόμελου μαζί με τα απαραίτητα μεζεδάκια. Τα στενάκια στο Μπιτ Μπαζάρ είναι ακριβώς γι' αυτή τη δουλειά. Μόνο μειονέκτημα ο καπνός από τα τσιγάρα σε ορισμένα από αυτά. Οι τιμές ακόμη πιο χαμηλές, πίνει πολύ και χορταίνει κανείς με όχι πολύ περισσότερα από 10 ευρώ.
Μετά τη χώνεψη, ένα ποτό στα όρθια μετά μουσικής επιβάλλεται. Παρόλο που είναι περισσότερο καλοκαιρινός προορισμός, εντούτοις και το χειμώνα τα στενά γύρω από τη Βαλαωρίτου μαζεύουν αρκετό κόσμο. Οι επιλογές πολλές, ανάλογα με τα ακούσματα, την ηλικία και το στριμωξίδι που θέλει ο καθένας.

DSCN5504
Βόλτα στην παραλία με τον Λευκό Πύργο

Ο κατάλογος σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένος. Οι ντόπιοι μπορεί να έχουν τις ενστάσεις τους, οι επισκέπτες τις δικές τους. Το θέμα είναι ότι μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη πάντα κάτι παραπάνω θα δώσει!


ΥΓ Η ανάρτηση αυτή ανέβηκε αρχικά στo blog του travelplanet24.com. Είναι η πρώτη της συνεργασίας. Βρίσκεται στην ενότητα Ταξιδεύοντας, όπως και οι επόμενες. 
ΥΓ1 Πώς αλλάζει ο καιρός μέσα σε 10 μέρες. Είχαμε χιόνια και τώρα έχουμε άνοιξη!
ΥΓ2 Guest blogger: kitsosmitsos, σε νέες περιπέτειες ή αλλιώς πώς με υποδέχτηκαν οι άνθρωποι στο travelplanet24. Το λιβάνισμα πάει σύννεφο! Χεχε!

19 σχόλια:

  1. Απλά τέλεια ανάρτηση!! την ήθελα μια δόση Θεσσαλονίκης!!! και οι φωτογραφίες υπέροχες!! καλησπέρα!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχοντας γνωρίσει τη διασκέδαση και την ατμόσφαιρα της θεσσαλονίκης του '90-2000, η σημερινή με απογοητεύει (και το 2000 με ψιλοαπογοήτευε σε σχέση με πριν). Παρόλ' αυτά, είναι σαφώς μια υπέροχη πόλη με φανταστικά στέκια και βόλτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω. Το γενικότερο δήθεν έχει κυριαρχήσει. Εξακολουθεί να είναι καλύτερη και φτηνότερη από Αθήνα, όμως.

      Διαγραφή
  3. Αθηνοποιείται και αυτή σιγά σιγά, αλλά θα αργήσει πάρα πολύ να γίνει Αθήνα.
    Για μένα είναι κοντά οπότε δεν μου λείπει και πολύ.
    Καλή συνέχεια με την άλλη ιστοσελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε! Για μας θα το στήσουμε και όποιον μπορούμε να βοηθήσουμε ;-)
      Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Με είναι καλύτερα νομίζω ;-)
      Είχε και κρύα εκείνες τις ημέρες.

      Διαγραφή
  5. Ως γνωστόν η πόλη που μένω κάθε 2 βδομάδες τα τελευταία 2 χρόνια και λατρεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς να ξέρω τώρα απο Θεσσαλονίκη,
    απο το 95 μέχρι το 2000 που ανέβαινα συχνά,
    είχε μια εκπληκτική εναλλακτική σκηνή
    και μια τρομερή διασκέδαση.
    Μετά έμαθα οτι τους έφαγε το Ψωμιάδης style.
    Για εμάς τους Αθηναίους η Θεσσαλονίκη είναι πάντα γοητευτική
    και όμορφη. Έχει μια απλότητα που εμάς μας λείπει.
    Α, και πολύ ωραίο κείμενο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σας τους Αθηναίους η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι γοητευτική επειδή απλά είναι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα και ως γνωστόν οτιδήποτε είναι μακριά από το σπίτι μας είναι γοητευτικό. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι όπως ήταν. Για κανά διήμερο καλά είναι πάντως.
      Την καλημέρα μου

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον Gyro...

      Διαγραφή
  7. Τα ίδια στενα τα εζησα ως λαίκή εμπορική περιοχή,άλλος κόσμος μιας άλλης εποχής...τωρα τα βλέπω λίγο κυριλάδικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίες φωτογραφίες, ειδικά η πρώτη με τα λουλούδια! Η Θεσσαλονίκη που είδα εγώ στην τελευταία μου επίσκεψη ήταν κάπως διαφορετική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν την ξέρω αλλά παίρνω τις συμβουλές σου ως οδηγό αν κάποτε βρεθώ στα Βόρεια!

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η σχέση μας με την πόλη μας είναι αναμφισβήτητα σχέση έρωτα!! Αν είχαμε και σωστούς ιθύνοντες με όραμα και έργα αυτή η πόλη θα μπορούσε να μεγαλουργήσει. Δυστυχώς όμως κανείς ως τώρα δε μπόρεσε να την κάνει όπως την ονειρευόμαστε! Πάλι καλά που ήρθες όταν ήρθες γιατί τις τελευταίες μέρες η πόλη έχει γεμίσει για μια ακόμη φορά σκουπίδια, καθώς τα απορριματοφόρα δεν παιρνούν αφού έληξαν τα ασφαλιστήριά τους! :-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H Σαλονικη είναι οτι πιο τέλειο υπάρχει στη Ελλάδα...αμα δεν παινέψουμε το σπίτι μας!

    ;P

    ΑπάντησηΔιαγραφή