Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Χειμώνας στα στενά της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για πολλά και διαφορετικά κάλλη. Ειδικά για τους προερχόμενους από Αθήνα μοιάζει κάτι το τελείως διαφορετικό. Για τους κατοίκους της, πάλι, είναι έρωτας με τα σκαμπανεβάσματά του, αλλά πάντα ανεξίτηλος. Ένα σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όταν οι μέρες της άδειας δεν επιτρέπουν κάτι το παραπάνω, είναι ό,τι πρέπει για αναζωογόνηση. Σαν απόδραση μέσα στο υπόλοιπο του χειμώνα!

DSCN5488
Ο πύργος του ΟΤΕ και τα πρώτα ανθισμένα λουλούδια στα παρτέρια

Πέρα από τα περισσότερο γνωστά σημεία της πόλης, αγαπημένα μου στέκια για περιδιάβαση είναι τα στενά της πόλης. Καθένα με την ιδιαιτερότητά του, τις ώρες και τη χρησιμότητά του. Ειδικά το χειμώνα που χρειαζόμαστε λίγη παραπάνω ζέστη.
Καλή η παραλία, αλλά για καφέ προτιμώ το στενό της Ικτίνου. Εδώ πίνει κανείς καφέ σε μαγαζιά με ιδιαίτερο στυλ. Μπορεί να μην συμφωνήσουν αρκετοί, καθένας όμως με τα βιώματά του.

DSCN5497
Φωτογραφία από τα στενά στην Άθωνος

Για φαγητό τα στενά στην Άθωνος ή στα Λουλουδάδικα είναι ό,τι πρέπει. Μικρά ή μεγαλύτερα μαγαζάκια, άσημα και διάσημα μαζί, με παραδοσιακή κατά βάση κουζίνα συνθέτουν το σκηνικό. Μπουγιουρντί, σουτζουκάκια και κρεατικά για όσους δε νηστεύουν, ψαρομεζέδες για τους σαρακοστιανούς. Η επιλογή του μαγαζιού εύκολη, αρκεί να αφεθεί κανείς να τον οδηγήσει η όσφρηση και η όρασή του. Παρά την κρίση, πρέπει να χορταίνει μάτι και στομάχι μαζί. Ούτως ή άλλως οι τιμές στη Θεσσαλονίκη είναι αρκετά χαμηλότερες από Αθήνα.
Το βράδυ προτιμώ κάτι πιο ελαφρύ συνοδεία ρακής, τσίπουρου ή ρακόμελου μαζί με τα απαραίτητα μεζεδάκια. Τα στενάκια στο Μπιτ Μπαζάρ είναι ακριβώς γι' αυτή τη δουλειά. Μόνο μειονέκτημα ο καπνός από τα τσιγάρα σε ορισμένα από αυτά. Οι τιμές ακόμη πιο χαμηλές, πίνει πολύ και χορταίνει κανείς με όχι πολύ περισσότερα από 10 ευρώ.
Μετά τη χώνεψη, ένα ποτό στα όρθια μετά μουσικής επιβάλλεται. Παρόλο που είναι περισσότερο καλοκαιρινός προορισμός, εντούτοις και το χειμώνα τα στενά γύρω από τη Βαλαωρίτου μαζεύουν αρκετό κόσμο. Οι επιλογές πολλές, ανάλογα με τα ακούσματα, την ηλικία και το στριμωξίδι που θέλει ο καθένας.

DSCN5504
Βόλτα στην παραλία με τον Λευκό Πύργο

Ο κατάλογος σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένος. Οι ντόπιοι μπορεί να έχουν τις ενστάσεις τους, οι επισκέπτες τις δικές τους. Το θέμα είναι ότι μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη πάντα κάτι παραπάνω θα δώσει!


ΥΓ Η ανάρτηση αυτή ανέβηκε αρχικά στo blog του travelplanet24.com. Είναι η πρώτη της συνεργασίας. Βρίσκεται στην ενότητα Ταξιδεύοντας, όπως και οι επόμενες. 
ΥΓ1 Πώς αλλάζει ο καιρός μέσα σε 10 μέρες. Είχαμε χιόνια και τώρα έχουμε άνοιξη!
ΥΓ2 Guest blogger: kitsosmitsos, σε νέες περιπέτειες ή αλλιώς πώς με υποδέχτηκαν οι άνθρωποι στο travelplanet24. Το λιβάνισμα πάει σύννεφο! Χεχε!