Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδι στη Μόσχα: περιήγηση στην πόλη (2/3)

Αφού "κατακτήσαμε" την Κόκκινη Πλατεία (βλέπε πρώτο μέρος) με ήλιο, βροχή, χιόνι, μέρα και νύχτα, μας περίμενε και η υπόλοιπη πόλη. 

DSCN8883
DSCN8887
Βγαίνοντας από την πλατεία από την πλευρά του Μαυσωλείου του Λένιν συναντά κανείς τους Κήπους του Αλεξάνδρου με τους Τάφους των Τειχών του Κρεμλίνου και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη να ζεσταίνεται από την φλόγα που δε σβήνει. Υπάρχει αντίστοιχο σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη.

DSCN8884
DSCN8885
Στις επιγραφές υπάρχουν με επίχρυσα γράμματα οι διάσημες μάχες της Ρωσίας. Ξεχωρίζει το Στάλινγκραντ και το Λένινγκραντ, από τις πιο γνωστές και αιματηρές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιγραφές λόγω του κυριλλικού αλφαβήτου είναι αναγνωρίσιμες.

DSCN8905
Προχωρώντας κανείς έχοντας τα τείχη του Κρεμλίνου στο αριστερό του χέρι βρίσκει την είσοδο στον χώρο του Κρεμλίνου. Το εισιτήριο είναι 350 ρούβλια για το Κρεμλίνο και 700 για το Οπλοφυλάκιο. Στο Οπλοφυλάκιο του Κρεμλίνου πέρα από τις στρατιωτικές στολές και τα όπλα, βρίσκονται ρούχα εποχής, άμαξες μινιατούρες και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές με αυγά Faberge (Faberge eggs). Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται εντός, ενώ οι ώρες εισόδου είναι συγκεκριμένες (10, 12, 2:30, 4:30). Μέσα στον χώρο του Οπλοφυλάκιου του Κρεμλίνου βρίσκεται επίσης και η Αίθουσα των Διαμαντιών που απαιτεί επιπλέον εισιτήριο. Δεν την επισκεφτήκαμε, αφού το κόστος ήδη ήταν μεγάλο (1050 ρούβλια είναι περίπου 25 ευρώ).

Στον κυρίως χώρο του Κρεμλίνου όπου βρίσκεται το παλάτι η είσοδος είπαμε ότι είναι 350 ρούβλια και δεν υπάρχει περιορισμός στις ώρες εισόδου. Μέσα στο χώρο υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες που εμποδίζουν τον επισκέπτη από το να ξεστρατίσει προς κυβερνητικά κτίρια. 

DSCN8937
Το Κανόνι του Τσάρου γεμίζει το χώρο του Κρεμλίνου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως οχυρό. Δίπλα βρίσκεται και μια μεγάλη καμπάνα που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, καθώς όταν προσπάθησαν να την ανεβάσουν στο καμπαναριό έπεσε από το βάρος και έσπασε. Λόγω μεγάλου γκρουπ τουριστών από Ασία δε στάθηκε δυνατό να βγάλω καθαρή φωτογραφία της καμπάνας.

DSCN8938
DSCN8952
DSCN8953
Μέσα στον χώρο του Κρεμλίνου βρίσκονται διάφορες εκκλησίες όπως η Εκκλησία των 12 Αποστόλων, ο Καθεδρικός Ναός της Αναλήψεως της Θεοτόκου, η Εκκλησία της Απόθεσης του Μανδύα της Θεοτόκου και άλλες. Σχετικός χάρτης δίνεται μαζί με το εισιτήριο.

DSCN8946
Χρυσοί και ασημένιοι τρούλοι ξεχωρίζουν.

DSCN8961
Δέντρο με πορφυρούς καρπούς μπροστά στους χρυσούς τρούλους.

DSCN8963
DSCN8964
Η θέα προς την πόλη και τον Μοσχοβίτη ποταμό είναι τρομερή. Πίσω από τους καπνούς φαίνεται μία από τις Seven Sisters - ουρανοξύστες που έχτισε ο Στάλιν και παλιά φιλοξενούσαν κυβερνητικά κτίρια. Παρόμοιο κτίσμα είχαμε βρει στο ταξίδι στη Ρίγα, το οποίο ήταν δώρο του Στάλιν προς την χώρα.

DSCN8903
Όμορφα κτίρια συναντά κανείς παντού. Ενδιαφέρον έχει πως στολίζουν το γρασίδι με πετραδάκια, δίνοντας επιπλέον χρώμα.

DSCN8908
Κάπου εκεί συναντήσαμε και 2 παλιούς γνώριμους της Σοβιετικής Εποχής...

DSCN8971
Κάποια αγάλματα τσαρικής επιρροής έχουν στηθεί σε κάποια σημεία. Η χώρα γενικότερα έχει καταβολές από τσαρική εποχή, κομμουνιστική και φυσικά καπιταλιστική.

DSCN8973
DSCN8984
Επόμενος προορισμός μας ήταν ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού Σωτήρος. Κατεδαφίστηκε από τους κομμουνιστές ώστε να χτιστεί εκεί το Παλάτι των Σοβιετικών. Με την πτώση του Κομμουνισμού, χτίστηκε εκ νέου με δωρεές. 


Τούρτα σοκολάτα και βότκα παγωμένη
Επειδή είχε αρκετό κρύο εκείνη τη μέρα, κάναμε μια στάση σε ένα πολύ όμορφο καφέ-εστιατόριο δίπλα στην εκκλησία, στο Academiya. Βότκα συνοδεία σοκολάτας, ώστε να ταιριάζουμε με την πόλη. Ίσως από τα καλύτερα καφέ που βρήκαμε στην πόλη.

DSCN8978
DSCN8989
DSCN9003
Αφού πήραμε δυνάμεις, βγήκαμε για φωτογραφίες στη γέφυρα πίσω από την εκκλησία. Η θέα προς το ποτάμι και το Κρεμλίνο μοναδική, με το φως του ήλιου και με τα φώτα της πόλης.


DSCN8987
DSCN9011
Γυρνώντας πλάτη στο Κρεμλίνο βλέπει κανείς το άγαλμα προς τιμήν του Μεγάλου Πέτρου να δεσπόζει στο ποτάμι. Το άγαλμα βρίσκεται σε βάση μέσα στην κοίτη του ποταμού. Το πολύχρωμο κτίριο στην δεύτερη φωτογραφία είναι εργοστάσιο σοκολάτας, απ'ό,τι μας είπαν.

DSCN9010
Επιστρέφοντας προς την εκκλησία, παρατηρήσαμε κάτι ενδιαφέρον στα αριστερά της.

DSCN8977
DSCN9016
Άλλος ένας από τους ουρανοξύστες Seven Sisters. Ειδικά το βράδυ φαίνεται μαγευτικός! 

DSCN9206
Κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Βρίσκεται στο τέλος της Ulitsa Arbat (Ulitsa σημαίνει οδός) που είναι πεζόδρομος υπαίθριων καλλιτεχνών, καφέ και εστιατορίων. Αξίζει μια βόλτα. Λόγω του κρύου και της βροχής που μας έπιασε, σταματήσαμε σε ένα εστιατόριο με ιταλική και γιαπωνέζικη κουζίνα, όπου οι περισσότεροι Ρώσοι έτρωγαν σούσι μετά μανίας.

DSCN9210
DSCN9211
Ο ουρανοξύστης φωτισμένος φαίνεται ακόμη πιο όμορφος από κοντά.

Κάπου εδώ ξεκινήσαμε να πάρουμε το μετρό για την  επιστροφή μας. Περισσότερα για την περιήγηση και το περίφημο μετρό-έκθεμα της Μόσχας στην επόμενη και τελευταία ανάρτηση.

ΥΓ Οι περισσότερες Ρωσίδες που είδαμε δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Ενδιαφέρον είχαν οι επιμιξίες με ασιατικές φυλές. Επιπλέον οι περισσότεροι δεν μιλάνε αγγλικά, υποψιάζομαι ότι τόσο επειδή δεν μπορούν αλλά επειδή δεν έχουν λόγο να το κάνουν! Ο τουρισμός είναι κυρίως από χώρες δορυφόρους που μιλούν τα ρώσικα, μαζί με τους απανταχού παρόντες Κινέζους. Όπως και να το κάνουμε, η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερδύναμη.
ΥΓ1 Το κρύο γενικότερα δεν ήταν πολύ. Ήμασταν τυχεροί μάλλον. Όπως σε όλα τα ταξίδια καλό είναι κανείς να έχει ένα χοντρό μπουφάν-παλτό, σκούφο, γάντια, χοντρές κάλτσες και άνετα, ζεστά παπούτσια. Λογικά, βέβαια, αν πάει κανείς προς Γενάρη-Φλεβάρη, το κρύο θα είναι πολύ περισσότερο. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει είναι ο συνδυασμός βροχής και αέρα.
ΥΓ2 Όπως φαίνεται λίγο στις φωτογραφίες από την γέφυρα, η κίνηση στους δρόμους της Μόσχας είναι αρκετή. Έχουν συνήθειο και αυτοί να πηγαίνουν παντού με το αυτοκίνητο, μάλλον δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η διαφορά ήταν ότι κόρνα σπάνια άκουγε κανείς.

30 σχόλια:

  1. Υπέροχες εικόνες πραγματικά, αναμένω με αγωνία το 3ο μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι υπέροχες φωτογραφίες!! Θέλω πολύ να πάω στη Μόσχα! Και στην Αγία Πετρούπολη! Υπέροχη βόλτα!!
    Πάντα τέτοια Κιτσεμήτσε!!
    Φιλιά!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αααα θα ήθελα να μπω μόνο να δω τα Φαμπερζέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ ωραίες οι φωτογραφίες και χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις...

    περιμένω και το τρίτο μέρος να πειστώ εντελώς όιτ πρέπει να πάω στη μόσχα όσο και να το αποφεύγω τον τελευταίο χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω, ειλικρινα με εχεις κανει να ονειρευομαι να παω στη Μοσχα ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. autes oi fotofrafies sou pada me en8ousiazoun!! na sai kala!! poli kali sou evdomada!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @leviathan Ό,τι μπορούμε, κάνουμε!
    Να'σαι καλά!

    @butterfly Στο εύχομαι σύντομα!
    Καλησπέρα.

    @ria Σύντομα θα έρθει και το τρίτο μέρος και έχει αρκετά ωραία πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ηφαιστίωνας Και εγώ, γι αυτό πληρώσαμε το κατιτίς παραπάνω!

    @τρελοτουρίστρια Αγία Πετρούπολη κι εγώ. Και Μόσχα βεβαίως ξανά!
    Φιλιά.

    @tremens Να'σαι καλά!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Poly wraia exelissetai to afierwma, anypomonw gia to trito meros! Alla exw na kanw kai mia parathrhsh: se antithesh me alla taxidia sou pou dokimases topikes specialite, sth Mosxa mas exeis ws twra mono me botka k sokolata na xerostaliazoume! :)
    Elpizw to trito meros na krybei kai lixoudies, pera apo panemorfa ktiria opws auta pou mas xenageis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Yπέροχη ξεναγηση και στις δυο αναρτησεςι...Για τα αγγλικά,μου το εχουν πει φίλοι που ζουν στη Ρωσία,ψαχνουν με το κερί άνθρωπο να μιλάει αγγλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κοίτα να δεις τι έπαθα τώρα
    από τους δρόμους της Ν. Ζηλανδίας δια χειρός Artanis έπεσα στις πλατειες και τα νερά της Ρωσίας δια χειρός KitsouMitsou
    Απαπαααα
    ζαλίστηκα από την πολύ ομορφιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. γεια σου αρχοντα! Καλη εβδομαδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου άνοιξες την όρεξη να ξαναδώ την Μόσχα!
    Είχα πάει επί υπαρκτού και Μπρέζνιεφ και είχε -20βαθμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ' ευχαριστούμε πολύ που μας "ταξίδεψες" και πάλι!
    Περιμένουμε και το τρίτο μέρος για να πάρουμε πιο πλήρη εικόνα, για μια πρωτεύουσα που αξίζει να επισκευθούμε 100%!
    Με Υγεία και στα επόμενα ταξίδια αγαπητέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αααααααααχ τι ωραίιιιιιιιια! Έχοντας γυρίσει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, χαίρομαι να βλέπω τις φωτογραφίες σου που δείχνουν ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ!

    Ο ουρανοξύστης όντως πολύ όμορφος, ειδικά φωτισμένος!

    Ανυπομονώ και για το 3ο μέρος με το μετρό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πανέμορφη η Μόσχα και οι φωτογραφίες σου την δείχνουν απλά μαγική.
    Θέλω πολύ να πάω και καταλαβαίνω απ'οσα διάβασα ότι θα αξίζει τον κόπο όταν το καταφέρω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. i was in Leningrad as a child and in Sofia some days ago ( i saw another post of you)

    best for the holidays

    Maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. poly kali i perigrafi sou gia tin Mosxa kai oraies foto

    ΑπάντησηΔιαγραφή